man

Манитол за пиене и др.: всички приложения на универсалния диуретик

Кога и как се взема манитол – диагнози и прием. Форми, специфика, кое за какво е най-добро. Става ли за бременни? А за деца? Манитол в козметиката. Аналози и заместители. Има ли странични ефекти, кога е противопоказан

Манитол – първата асоциация с названието на този лекарствен продукт е “диуретик”.

Диуретиците могат да са с различна структура, но имат едно общо свойство: увеличават обема на изхвърляните от организма течности. Може да срещнете и названието осмотични диуретици. Много често продукти от споменатата група се използват при комплексното лечение на хипертония, при патологии на сърдечно-съдовата система. Освен това продуктите като манитол вършат работа и при други патологии, свързани с отоци на органи и тъкани. Споменатият манитол е също ефективен вариант за преодоляване на запек.

Как се взема манитол при запек, като слабително

Обикновено приложението на манитол се свързва с посочените по-горе заболявания, но продуктът е полезен и при състояния със системна констипация. Прилагането му не е трудно, но все пак е добре да се направи консултация с личния лекар за избягване на нежелани странични ефекти при болестни отклонения. Като слабително манитол може да се използва, като се набави стандартна банка 10- или15-процентен инфузионен разтвор от половин литър. Практиката е да се изпие на гладно една чаша от него, около 250 мл. Специалистите препоръчват преди това организмът да е добре оводнен, тъй като действието на манитола стимулира диурезата. Ефектът не е мигновен, освобождаването от задържани екскременти става след около четири часа.

Манитол може да се приложи и като средство за прочистване на стомашно-чревния тракт преди някои медицински изследвания. Тогава е възможно лекуващият да препоръча прием на цялата банка, на части в рамките на 5-6 часа.

През устата: Как се ползва манитол за пиене

Манитол за пиене се ползва по лекарска препоръка. Правилно е разтворът да постъпва в организма бавно и това важи както за пероралния прием, така и за инфузионното въвеждане. Не е продукт, който е препоръчван да се използва редовно. Коментари във форумите обобщават практики – до него опират хора, които са опитали и други начини за освобождаване на тракта и не са имали успех.

Нещо повече, за манитол като слабително се говори ограничено. В някои страни продуктът, активно използван преди временно и в тази функция, е изведен от списъка на слабителните. Има немалко съвременни продукти с по-лесен прием, които са достатъчно ефективни. Освен това при използването на манитол като слабително има риск от предозиране, което води до симптоми като гадене, слабост, до нарушаване на водно-солевия баланс, тъй като интензивно извежда от тялото водата и натрия. Системното използване на продукта с коментираната цел може да причини хронична диария.

Този продукт, както е по принцип с осмотичните слабителни, действа, като привлича вода в чревния тракт. Така съдържимото увеличава обема и променя консистенцията си, активира перисталтиката и улеснява по този начин дефекацията. Недостатък на манитола в тази функция е, че действието му се разпростира върху целия чревен тракт, докато идеалното слабително се цели само в дебелото черво. При манитола има потенциален риск от електролитни разстройства, от загуба на непредвидено висок процент натрий и вода.

Основни начини на приложение, за какво се използва; предназначение

Няколко са основните причини да се използва осмотичният диуретик манитол, вижте кои са те:

 • Бъбречна недостатъчност;
 • Глаукома, повишено вътреочно налягане;
 • Отравяне с химически вещества – активиране на отделителната система за изхвърляне на токсините;
 • Повишено вътречерепно налягане, мозъчен оток.
манитол
Разтвор манитол

Медикаментът се използва по време на хирургични интервенции с екстракорпорално кръвообращение, или като подготовка преди специфични оперативни намеси по лекарско указание. Обичайният прием е чрез венозно вливане на готов разтвор от ампула, или разтворът се приготвя в стерилни банки, зареден с продукта на прах.

Манитол в банка, 15% разтвор, Браун

Най-често използваният манитол е половин литровата банка на Браун. Препоръчван е за инфузионни вливания при остра бъбречна недостатъчност, остра глаукома, з намаляване на вътречерепното налягане. Препоръката е да се използва минималната ефективна доза; стандартно това е около 700 мл 15-процентен разтвор. При лечението се отчитат индивидуални характеристики на пациента, например болен с тегло 70 кг може да приеме до 1350 мл манитол 15%. Посоченият продукт струва около три лева за 500 мл.

За вливане, при бъбречна недостатъчност, като диуретик
“Фигурин

При остра бъбречна недостатъчност се влива 15-процентен разтвор на манитол като профилактична дейност (framar.bg). Преди процедурата организмът трябва да бъде хидратиран в достатъчна степен, а впоследствие да се проследява водно-солевият баланс и количеството на отделената урина. Вливането е бавно, като са възможни корекции на дозата в движение. Оптималната доза се счита за достигната, когато отделената урина е 30 до 50 мл/ч.

манитол
Венозното вливане е основна форма на диуретика манитол

При бъбречна недостатъчност с олигурия, т.е. намалено отделяне на урина, както и преди развитието до необратима бъбречна недостатъчност, по-подходящото решение е инфузия на 10-процентен разтвор на манитол (framar.bg). Възможно е след започването на терапия с манитол бъбречната дисфункция да прогресира, при което по-нататъшното прилагане на продукта се прекратява. Пациентите с тежки бъбречни увреждания следва да са постоянно под контрол при започнало лечение с манитол за насърчаване на диурезата. Разтворът с тази концентрация е допустим за инфузионно вливане – капково или струйно, в рамките на 2000 мл за денонощие, но най-често достатъчното количество е 1000 мл. Прилага се и при деца, като оптималната доза се изчислява индивидуално. Преди редовните вливания се прави пробно вливане с тест-доза от 0.2 г/кг телесно тегло, като разтворът е 15 до 25%. Времето за тестово вливане е 3-5 минути; тестът трябва да предизвика диуреза от 30 до 50 мл. Ако такъв отговор липса, тестът може да се повтори. Ако и след повторната тест-инфузия няма резултат, терапията се преосмисля.

Като осмотичен диуретик коментираният манитол повишава осмотичното налягане на кръвната плазма. Саморегулацията в организма го принуждава да балансира налягането, като се освобождава от някакво количество вода и натрий.

При високо кръвно (вътречерепно налягане), при инсулт, мозъчен оток
манитол
Манитол на прах, от който се приготвя разтвор с желаната концентрация

Повишеното вътречерепно налягане е един от симптомите на редица болестни състояния; може да се направи връзка с хипертоничен пристъп, инсулт, мозъчен оток, да е поради травма или друг болестен процес и пр. Подобна симптоматика се развива също при хипоксия, токсични поражения на мозъка, при менингит, хидроцефалия, тумори и метастази, хематоми от различен произход.

При част от описаните състояния лечението включва манитол или хипертонични разтвори. Много е важно точното дозиране, защото доза от 0.5 г/кг не въздейства достатъчно ефективно при увеличено вътречерепно налягане, а при по-висока от 2 г/кг има риск за здравето на бъбреците. Счита се за успешно прилагането на 10-процентен разтвор под формата на капкова инфузия в продължение на половин час; изчисляват се по 15-20 мл за кг.

От казаното дотук може да се направи извод, че с продукта трябва да се внимава много и не е добра идея да се използва без лекарска препоръка и контрол. Основната форма на приложение са венозните вливания или инфекции, като при това се налага стриктен контрол и практически изпълнението на споменатите процедури става в болнични условия.

При високо вътреочно налягане, при глаукома

Прилагането на манитол при глаукома е вариант за овладяване на остри състояния. Препоръчва се венозна инфузия за 30 до 60 минути с 15-процентен разтвор. Изчислява се количество, което да съответства на формулата 1.5 г манитол на килограм телесно тегло.

Глаукома е офталмологична диагноза, обобщаваща група заболявания с увреда на зрението поради увеличено вътреочно налягане. Прилагането на манитол съдейства за освобождаване и балансиране движението на вътреочните течности. Особено важно е това при пристъпи на остра глаукома, които прогресират бързо и могат да доведат до слепота. Признаците за подобно състояние са главоболие, оток на очната ябълка, зачервяване на окото и замъглено виждане, виждане на ореоли около възприеманите фигури.

При дискова херния с дексаметазон

При дискова херния една от възможните терапии е с манитол, чиято задача е да намали оточността в проблемната зона и да неутрализира напрежението, да освободи притиснат нерв или кръвоносен съд. Практикува се съчетание с дексаметазон – глюкокортикостероид, който упражнява болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Според някои медицински източници това съчетание може да промени контрола върху кръвната захар и да провокира хипогликемия. Принципно лечението с двата медикамента се определя като краткосрочно, за овладяване на остри състояния.

При деца

Причините да се използва манитол за лечение на деца са същите, както при възрастни. Разбираемо е, че има специални мерки за безопасност и че дозата и продължителността на лечението се съобразяват конкретно с болестта и възрастта на детето. Важи правилото лечебната доза да се изчислява от 0.25 до 2 г/кг телесно тегло, или максимален обем на въведения 10-процентен инфузионен разтвор – 10 мл за кг телесно тегло в рамките на 24 часа.

20-процентният манитолов разтвор може да се прилага при деца заради бъбречни проблеми, мозъчен или вътреочен оток. Терапията задължително следва коментиряния по-горе манитолов тест с малка инфузионна доза от порядъка на 1 мл/кг телесно тегло за около пет минути. Лечебната доза е от 2.5 до 7.5 мл/кг телесно тегло (преценява се точното количество индивидуално!), които се вливат за 30 до 60 минути. Възможно е инфузията да се повтори при необходимост след пауза от четири до осем часа. допустима е и трета инфузия при същите условия.

При бременност

Фармакологичната характеристика на 10-процентния манитолов разтвор съдържа бележката продуктът да не се прилага по време на бременност заради липса на контролирани клинични проучвания за безопасност (medicine.bg). при бременност и кърмене този продукт е допустим само в случай на крайна необходимост; ако се вземе решение за терапия с този продукт на кърмачка, кърменето трябва да се прекрати.

Ограничението се отнася и за другите манитолови разтвори, т.е. 15- и 20%.

В козметиката

манитол
С манитол се приготвят различни лекарства и козметични продукти

Качествата на коментирания манитол като антиоксидант са причина той да намира доста широко приложение в козметиката. Като лекарствено средство, както видяхме дотук, манитолът упражнява противооточно действие, извеждайки излишните течности от организма и стимулирайки функциите на отделителната система и чревната перисталтика. В козметиката приложението му се основава на способността да “удължава живота” на хиалуроновата киселина и да удължава въздействието й върху кожата.

Козметологията разчита на манитола като на агент, който удължава полезното действие на хиалуроновата киселина и това го прави редовен “участник” в практиките за подмладяване. Инжектирането на т.н. пълнители, чрез които лицето отново възвръща младежкия си овал и сияйната кожа, та това инжектиране работи до момента, в който започне процесът на деструкция на хиалуроновата киселина. Манитолът удължава времето между поредните процедури; освен това добавянето му прави ефекта видим още по време на самата процедура. Тъй като е хидрофилно вещество, манитолът намалява риска от отоци, каквито естествено се получават при инжектирането на пълнителите. И още едно достойнство на пълнителите, които съдържат манитол: той буквално заличава следите от козметичната намеса. Ако пълнителят е инжектиран плитко, при определено осветление мястото изглежда синкаво заради чуждото вещество. Ако обаче в състава на въведения подкожно компонент има манитол, такова оцветяване няма.

За коса като овлажняващо и при косопад

В шампоани и кондиционери за коса манитолът играе ролята на овлажняващ фактор. Той задържа влагата при миене и по този начин възстановява баланса на клетките от скалпа. Така се оздравяват онези участъци, където се намират проблемните космени фоликули и се създават условия за възстановяване на растежа при косопад. Заедно с други съставки като аргинин, витамини, натурални масла и растителни екстракти манитолът съдейства за спиране на косопада, за заздравяване на косъма и поддържане на обемна и жива коса.

мнения, отзиви, коментари, форум

Манитол съдържа например шампоанът Evolve – за суха и изтощена коса, с протеини. Има го и в Petrole Hahn, шампоан против косопад с мащерка.

 За кожа и лице, овлажняващо действие

Манитол като съставка на бяла козметика съдейства за поддържането на практика на всички типове кожа: мазна, суха и комбинирана, зряла и повехнала кожа, за кожата около очите. Влага се в продукти като тоник, лосион за мазна кожа, пилинг.

Манитолът например е една от съставките в козметичния крем Eyecircle на Skin Doctors, с който се неутрализират тъмни кръгове, торбички и повяхване под очите. Приложението му се препоръчва при старееща кожа, като видимо подобрява еластичността на кожата в проблемната зона и съдейства за балансиране на пигментацията.

Други приложения

30% манитол съдържа мехлемът Нео едемалт, в който въздействията на нашия компонент са съчетани с тези на екстракта от арника и витамин Е. Мехлемът се използва за терапия на отоци след нараняване, мускулно разтежение, изкълчване. Манитолът освобождава травмираното място от задържаните телесни течности, а арниката обезболява и упражнява противовъзпалителен ефект.

Манитолът е съставка в немалък брой хапчета с различно действие – например в капсулите за подкрепа на имунната система Респивакс или прахчетата Диалгин с обезболяващо и понижаващо температурата действие.

Манитол на таблетки

Обичайната форма на този продукт е прахообразна – дозирана за приготвяне на инфузионен разтвор, или готова инфузия с 10, 15 и 20-процентна концентрация. Както вече споменахме, манитолът може да участва като компонент в редица други медикаменти, включително под формата на таблетки.

Говорейки за въпросния манитол, трябва да направим връзка с добавката Е421: едно и също е. Добавянето му в лекарства е с цел да се съхрани консистенцията им, предотвратява слепване, освен това присъствието му прави композицията сладка. Манитолът се квалифицира още като стабилизатор; в същинското си състояние представлява кристали, подобни на захарните.

Освен в лекарствени продукти може да се открие присъствието му и в различни храни, което поставя въпроса за безопасната употреба на манитол. Докато в лекарствата количеството му е дозирано и ограничено, в хранителните продукти може да има увлечение и да се надвиши допустимата дневна доза от 15 г. Превишаването може да провокира гадене и стомашно разстройство. Друга подробност е предупреждението, че манитолът вреди на зъбния емайл, а нерядко се влага в дъвки (framar.bg).

Изопринозин – съдържа манитол

Таблетките изопринозин се препоръчват при отслабена имунна система; приемът им прави организма по-устойчив към вирусни инфекции и подкрепя преодоляването им при настъпило болестно състояние с този тип причинители. Активната съставка е инозин ацедобен димепранол, а манитол е едно от помощните вещества.

Таблетките изопринозин се препоръчват профилактично и при заболявания като грип, херпес зостер, генитален и херпес симплекс, стоматит с афти,  рубеола, варицела, инфекции с човешки папилома вирус, инфекциозна мононуклеоза, склерозиращ паненцефалит.

Възрастните могат да вземат в зависимост от потребностите си по 1-2 таблетки до 4 пъти дневно, като се спазва условието да не се надвишава максималната дневна доза от 4 г.

За деца над едногодишна възраст дневната доза е 50 мг на килограм телесно тегло. Таблетките се гълтат цели с вода, но при затруднения могат да се начупят и разтворят в течност.

Новфилин

Този медикамент се прилага по лекарска препоръка при затруднено дишане. Облекчава мускулатурата на дихателния апарат и улеснява циркулацията по кръвоносните съдове в белите дробове. Подходящ е при бронхоспазъм, бронхиална астма или други белодробни заболявания с посочената симптоматика.

Дайте мнение и Вие тук!

Медикаментът се прилага при индивидуална схема за всеки пациент, съобразено с възрастта и общото състояние. Изисква се прием през равни интервали от време, 6 часа за деца и 8 часа за възрастни. Активният компонент е аминофилин, а манитол е един от помощните компоненти.

RAPIDOL

Рапидол е болкоуспокояващ продукт – неопиатен. Понижава температурата и има слабо действие като противовъзпалително средство. Активната му съставка е парацетамол; както и при разгледаните дотук медикаменти, сред помощните вещества се споменава манитол.

Таблетките рапидол могат да се открият в три варианта: 125 мг – за деца, 250 и 500 мг. Най-често продуктът е търсен като средство за симптоматично лечение на зъбобол, главоболие, болки в мускулите. Помага и при състояния с повишена температура.

Не бива да се използва при алергии или при чернодробни увреждания.

Други

Други лекарствени продукти с манитол са : пирацетам – за подобряване на нарушени мозъчни функции чрез въздействие върху централната нервна система; мелатонин – за подобряване качеството на съня, тук манитол се въвежда като подсладител; таблетките септолете – за възпалено гърло, възпаления в устната кухина и инфекции на горните дихателни пътища – също имат в състава си компонента манитол. Още медикаменти с манитол като помощна съставка: имодиум, талцид, гавискон, мотилиум, омепразол.

Манитол на ампули

Стандартната разфасовка от продукта са половинлитровите банки, като са познати концентрации от 10, 15 и 20% . разтворът може да е фабрично приготвен или стъклената опаковка да съдържа само кристалите манитол. В някои страни се предлагат и ампули с готов разтвор от 200 или 400 мл.

По-често съставката манитол фигурира в състава на други разтвори като важен компонент. Ето някои от тях:

Амикацин

Амикацинът е аминогликозиден антибиотик. Използва се при тежки състояния като септит, ендокардит, възпаление на мозъчната обвивка, инфекции на централната нервна система, други инфекции като тези на кости и мускули, на кожата и меки тъкани, перитонит и други в коремната кухина, на дихателни органи.  Стандартната опаковка е ампула от 2 и 4 мл.

Въвеждането на разтвора става инжекционно – мускулно, или венозно в дози, изчислени от лекуващия спрямо теглото на болния и диагнозата. Венозното въвеждане е капково или струйно според диагнозата и състоянието на болния. В този случай – при венозно въвеждане, амикацинът се разрежда със стерилен физиологичен разтвор или друг съвместим разредител. Манитолът е посочен като един от възможните варианти, т.е. върши работа като помощен компонент в подготвената за венозна инфузия лечебна доза амикацин.

В подходящи дози амикацинът може да се прилага и  при новородени. Лечението може да продължи според заболяването от 7 до 10 дни при мускулно въвеждане, или 5 до 7 при интравенозно.

Бузерелин

Бузерелин е синтетичен аналог на хормона гонадотропин. Използва се като противотуморно средство, често е прилаган за лечение на карцином на простатата в напреднал стадий. Използва се и при гинекологични новообразувания, където неутрализира функциите на яйчниците и по този начин  ограничава растежа на туморната маса. В този случай лекарственият продукт е дозиран фабрично в шприц-ампули (2 мл), където активното вещество е добавено в 8-процентен разтвор на манитол.

Манитол бакстер (Mannitol Baxter) 10%

Тук става въпрос за чистия продукт – манитол под формата на инфузионен разтвор с 10% активно вещество. В един литър от разтвора се съдържат 100 мг манитол. Предназначението на разтвора е това на осмотичния диуретик. Подходящ е при бъбречни заболявания, но преди да са настъпили необратими увреждания. Подходящ е и при остри пристъпи на повишено вътреочно налягане, повишено вътречерепно налягане и мозъчен оток, интензивно отделяне на токсини при отравяния.

Аналози и заместители при отслабване, за пречистване

Вече коментирахме качесвата на манитол като осмотичен диуретик. Ясен е механизмът, чрез който манитолът ускорява изхвърлянето от организма на задържани течности. Приеман като лаксатив, продуктът улеснява освобождаването на чревния тракт от екскременти и по този начин тялото се освобождава от шлаки и токсини.  Логично е да очакваме след интензивното изхвърляне на ненужното и опасното, телесното тегло да намалее. Това наистина се случва, но все пак трябва да сме наясно – манитолът не е средство за отслабване и не може да се използва безконтролно в подобна функция. Има риск от проява на някои опасни странични ефекти, пък и има други начини и средства за отслабване.

Английска сол

Химиците биха определили английската сол като магнезиев сулфат хептахидрат. Това съединение е споменавано често в ролята му на безпогрешен лаксатив. 10 до 30 г английска сол, разтворени във вода, остъргват до блясък тракта и го освобождават от всякакви шлаки и токсини. Това, заедно с интензивното изхвърляне на течности под действието на същия продукт, е начин да се редуцира теглото. Някои специалисти все пак са на мнение, че и с това не бива да се прекалява и модулите за отслабване с английска сол да не се правят по-често от два пъти в годината.

Приемът на малки дози английска сол все пак фигурира в някои диети – например английската с черен чай. При нея всяка сутрин денят започва с 10-15 г английска сол, разтворена в хладка вода. В рамките на деня се изпиват 5-6 чаши черен чай. Храненето включва малки порции овесени ядки, варени яйца, плодове, пълнозърнест хляб. Това хранене продължава пет дни.

Английска сол има и в тридневната диета на д-р Атанас Михайлов. Началото на деня е като в английската, но после отслабващият трябва да кара само на сок от цитруси, от литър и половина до два.

Лактулоза

Лактулозата е функционален и устойчив компонент пребиотик, който може да се получи от млечната захар и да се използва като прахче или сироп. Подпомага активния растеж на полезната микрофлора в чревния тракт. Не съществува в чист вид в природата.

За лактулоза се говори от средата на миналия век, но сравнително отскоро се използва като активна хранителна добавка от групата на дизахаридите. Включват я вразлични биосубстракти.

Защо сравняваме манитол и лактулоза? В случая търсим приложението им като лаксативи. За действието – плюсове и минуси на манитола, вече стана дума. Лактулозата също има слабително действие, но едновременно с това тя потиска развитието на патогени в дебелото черво, ограничава проникването на хранителни токсини от чревния тракт в кръвта, намалява натоварването на черния дроб. Слабителният ефект идва отспособността й да стимулира хидратацията и перисталтиката на червата.

Приемът на лактулоза  насърчава изхвърлянето на азотисти шлаки през чревния тракт – а не по обичайния път през бъбреците, което облекчава тяхната работа. В някои млечни продукти като кисели млека и айран производителите добавят лактулоза, което функционално подобрява продукта. Това задължително се отразява на маркировката, тъй като някои хора не могат да усвояват пребиотика и имат проблеми.

Като реактив

След всичко казано дотук за въпросния манитол темата изглежда изчерпана – но не е. Оказва се, че го използват като реактив при някои специализирани изследвания. В лабораториите по микробиология се работи с хранителни среди, чрез които се откриват патогени в храни и телесни течности.

Манитол солен агар

Соленият агар с манитол, известен също и като среда на Чапман, се използва при идентификацията на стафилококи в млечни и други храни. Въпросната смес съдържа хранителни компоненти – протеозопептон и месен екстракт; тяхната функция е да хранят съдържащите в изследвания продукт микроорганизми. Същевременно в нея е добавен натриев хлорид, т.е. сол – тя потиска растежа на всички бактерии с изключение на стафилококите. Каква е ролята на манитола? Той е диференциращ субстрат: способен е на ферментация и при наличието на стафилококи тя се случва с активното участие на патогените. За стафилококите сладкият манитол е източник на въглерод и те започват да се размножават, да образуват колонии. Жълтото оцветяване на тези колонии-петна е знак за присъствието на златистите стафилококи.

За инжекции, 25% разтвор при кръвно и като диуретик

С манитол се неутрализира високото артериално налягане при пикови стойности, т.е. кризи. Разчита се на препарата като на диуретик – разтвор от хипертоничен тип, в който осмотичното налягане е по-високо от това на кръвта в кръвоносната система. Въвеждането на манитол стимулира интензивното отделяне на урина, т.е. течности, което води до понижаване на артериалното налягане.

Инжекционното въвеждане е венозно; изпълнява се само в болнични условия от медицински кадри. Индивидуално се определя количеството и времето за инжектиране. Много е важно да се работи с адекватна доза, за да не се получи рязко спадане на артериалното налягане – това също е опасно.

25-процентният разтвор се въвежда разреден, а самият манитол трябва при тази висока концентрация да се затопли до телесна температура заради риска от кристализация.

Странични ефекти от манитол, противопоказания

Има патологични състояния, които не допускат прилагането на манитол. Става дума за хеморагични инсулти, дехидратация на организма, сърдечна недостатъчност, белодробен оток, кръвоизливи, некротични процеси в бъбреците, свръхчувствителност. Специални условия има за допуск при лечението на бременни и кърмачки.

При внимателно прилагане няма да се проявят някои от неприятните и дори опасни странични ефекти на манитола. Така например превишената доза може да причини обезводняване. Ако пациент на манитол започне да чувства остра жажда или да развие конвулсии, това означава нарушено равновесие при водно-солевия баланс. Възможни са дехидратация, дефицити на натрий или калий.   В такива случаи се прекратява въвеждането на манитол; вземат се мерки за овладяване на състоянието и за по-нататъшното лечение на пациента. По принцип всичко това трябва да потвърди, че приемът на манитол не е работа за лаици и че дори като лаксатив – инцидентно – трябва да се приема внимателно и дозирано.

Към директно проявяваните нежелани странични ефекти от прилагането на продукта се отнасят и белодробен застой, главоболие, гадене и повръщане, замъгляване на зрителните възприятия, замайване и сърцебиене, болки в гърдите. Не са изключени и последици от рода на възпаление и некроза на тъкани около точката на венозното вливане, възпаление на кръвоносен съд.

Взаимодействие с дексаметазон

Комбинираното прилагане на манитол + дексаметазон е практика при някои спешни състояния като например тежки отравяния. Глюкокортикостероидът дексаметазон има задачата да овладее болката и възпалението, а диуретичното действие на манитол е търсено заради възможни отоци – белодробен или мозъчен, като последица от събитието. Тази комбинация е  решение за спешни случаи и се прилага в първите етапи на медицинската вамеса.

Комбинирането с дексаметазон е практика и при остри състояния на болестни процеси като например дискова херния. Ефектите са идентични с вече споменатите; и тук се касае за краткосрочна терапия, средно пет дни. Много внимателно трябва да се дозират двата медикамента, като се вземат предвид  собственото тегло на пациента и профила на болестното състояние.

Манитол и сорбитол

Сорбитол – в известен смисъл това е конкурент на манитол в зоната на хранителните добавки. Като добавка се разпознава от означението Е420; влага се като емулгатор и влагозадържащ компонент. Подсладител. Описанията на хранителните добавки го сравняват с ефектите на пектина, както впрочем се прави и за коментирания манитол. Не е случайно това, че в Е-досиетата двата продукта заемат съседни позиции, Е420 за сорбитол и Е421 – за манитол. Най-често са търсени като захарни заместители. “Здравословните” дъвки с манитол или сорбитол обаче следва да се използват дозирано, тъй като активната им употреба при всички случаи ще стимулира слабителен ефект.

Сорбитолът се използва като алтернатива на захарта в различни десерти и продукти за диабетици. Подобрява и съхранява консистенцията на различни хранителни продукти, включително съдържащите месо. По-рядко е използван от манитол като помощно вещество във фармакологията: установено е, че в лекарствени композиции може да промени общото въздействие и медикаментът да стане токсичен (framar.bg). Учени от САШ го определят като опасно за здравето вещество; дневното му потребление не бива да е по-високо от 50 грама. При високи дози за продължителен срок може да се отрази негативно на зрението. Инцидентните превишавания провокират стомашен дискомфорт, възпаление на лигавиците от стомашно-чревния тракт, засилено образуване на газове.

 

Източници:

http://fb.ru/article/228302/instruktsiya-po-primeneniyu-mannitola-opisanie-preparata-analogi-otzyivyi

http://estet-portal.com/

 

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се слагат глицеринови свещички за запек при бебета.

Как се слагат глицеринови свещички за запек при бебета. Лактулоза, сироп и др. средства

Как точно се слагат свещички за запек при бебета? Употреба на глицеринови свещички. Лактулоза за …

Едно мнение

 1. Елена Атанасова ... Йорданова -66 г

  Манитол, за пръв път срещам това лекарство, като универсален диуретик. Затова се абонирах за Лекар БГ – за да имам наръчник при необходимост.
  Манитол се взема при бременност, защото младата жена е с хормонален недостиг на организма – бебето се храни от майката в утробата. За някой жени се получава бъбречна недостатъчност от тежестта на плода и оток в крайниците. Затова за да се изхвърли ненужната течност се взема манитол. практически на мен ми бяха предписали при бременността – салюретин / минава и през сърцето в кръвта / и по вените спада отока от краката.
  Манитол се използува при бъбречна недостатъчност, глаукома, повишено вътреочно налягане, отравяне с химически вещества – актривиране на отделителната система за изхвърляне на ненужните токсини, повишено вътречепно налягане, за овлажняване на косата и др.
  При всички случай трябва да се взема с препоръка от личен лекар и рецепта ! А за да се взема свободно / т.с. когато е запознат пациента с лекарството има рецепта но не е в момента у него – някой носят и кутийките си и шишенцата за доказателство пред аптекарите / , трябва да се консултира с фармацевт – продавача.
  01.02.2017 г
  Елена Йорданова – Асеновград – България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.