Магнезиев сулфат при запек и др.
Английска сол за разхлабване (магнезиев сулфат) за прочистване, при запек и др.

Английска сол (магнезиев сулфат). Топ ползи и лечебни свойства за детоксикация, при запек и др.

Английска сол: продуктът и свойствата му. Приложения – освен за разхлабване при запек. Английска сол в козметиката – рецепти. Може ли да се дава на деца. Противопоказания

Английска сол е продукт, познат преди всичко като слабително; продуктът дължи многото си въздействия на основата – магнезиев сулфат. За първи път подобен продукт, взет наготово от природата, е бил използван в Англия, в район с лечебни минерални извори: първообразът съдържал вода, магнезий, сяра и кислород.

Как действа приемът на английска сол (магнезиев сулфат)?

Описаната композиция или просто – съвременният продукт = магнезиев сулфат на прах, влияе благотворно на сърдечно-съдовата система; подобрява концентрацията и съня, очиства клетките от токсини, редуцира мускулното напрежение, оптимизира усвояването на хранителни вещества, попълва магнезиевите дефицити в организма. Уникална по състав, английската сол е истинско съкровище за поддържането на красотата.

Специалистите са формулирали 12 въздействия на английската сол, свързани със здравето и красотата: очистващо, подмладяващо, оздравяващо, хипотензивно, укрепващо, обезболяващо или спазмолитично, противопростудно, токолитично, противовъзпалително, антицелулитно, избелващо, седативно.

Начини за приложение и за пиене

В домашни условия английска сол можеда се пие и да се прилага външно; доказано е успешното възприемане на полезните й ефекти трандермално – през кожата. Идеален вариант за прилагането й като подмладяващо, тонизиращо и очистващо средство са солевите вани. За разлика от други соли – английската не изсушава кожата, а я прави копринена и гладка.

английска сол за разхлабване, при запек
Практики с английска сол: продуктът е много повече от обикновено слабително!

Как да пием английска сол, зависи от целта на използване. Основното правило при вътрешния прием е да се направи консултация с лекар предварително и да се изпълняват стриктно всички инструкции. Така например ако търсим жлъчегонен ефект, трябва да разтворим солта във вода – достатъчни са 30 г на 100 мл вода. Дозата се взема веднъж дневно, 40 минути преди хранене.

Против запек, за разхлабване

Английската сол е доказано слабително с мек, но сигурен ефект. За такава цел се приготвя суспензия от 10 до 30 г английска сол и 100 мл вода. Приемът е вечер преди лягане или сутрин преди закуска. Слабителният ефект се проявява след около час. Продуктът не се усвоява, а само преминава през чревния тракт и активира моториката му. Спасение от неприятната консистенция може да се търси и чрез клизми с разтвор от английска сол, като за една такава е достатъчен 100 мл 20 до 30-процентов разтвор. Клизмите се правят по всяко удобно за потребителя време.

Детоксикация

Детоксикация с английска сол се препоръчва при отравяния със соли на тежки метали. Практиката е да се провежда лечебен курс в продължение на 3-4 дни, през които английската сол се приема вътрешно. Продуктът действа като противоотрова, ако всеки ден се изпива по една чаша вода, в която са разтворени 25 г английска сол. При необходимост е възможно дозата да се увеличи, но само под лекарски контрол и ако не превишава количество от 40 г в денонощие. Предозирането може да провокира опасни странични ефекти като нарушаване на водно-солевия баланс, мускулна слабост, повръщане, интензивна диария, световъртеж, аритмия.

Отслабване

Коментираният продукт – английска сол, всъщност изобщо не влияе на метаболизма и не притежава качества на фет-бърнър, т.е. няма заслуги в изгарянето на мазнини. И въпреки това е сочена като добро средство за отслабване! Как така?!

Тайната е в способността на въпросната английска сол да извежда от тялото излишните течности и шлаки. Английска сол за отслабване се прилага чрез очистване на чревния тракт, серия от вани с английска сол и антицелулитни обвивания. Малко повече за всяка от практиките:

Очистване – чрез напитка и клизма. Очистването на чревния тракт е първата стъпка към отслабването. Вътрешният прием на напитка с английска сол е като изтъркване на червата отвътре със скраб или четка. Ако правилно се изпълняват стъпките на подобно очистване, два дни са напълно достатъчни за осезаем ефект. Необходимо е обаче 3-5 дни преди изпълнението да се премине към растителна храна с много фибри плюс млечно-кисели продукти. В рамките на последните два дни не се приемат сол и захар.

  • Най-добре е процедурата да се изпълнява през почивни дни и да се започне от сутринта, на гладен стомах – идеалният вариант е 7 часа. Приготвя се разтвор от 30 г сол и 100 мл вода, а при телесно тегло 60-70 кг са достатъчни и 20 г. разтворът се изпива наведнъж; вкусът е неприятен, затова може да се неутрализира с резенче цитрус или малко прясно изцеден плодов сок. Всеки организъм реагира индивидуално – първите чревни позиви ще се появят след един до четири часа и ще се повтарят на всеки 2-3. Средно за ден ще посетите WC 5 до 8 пъти. Възможни са нериятни усещания като болки в корема, подуване. След всяко опразване на червата се изпива по една чаша топла вода или билков чай. Английската сол може да действа дълго време – понякога и до седмица.
“Фигурин

Процедурата с английска сол не изключва прием на храна, но тя трябва да е лека, например зърнени каши, плодове, зеленчуци. Първото хранене е 3-4 часа след приема на английска сол. Още в началото трябва да се погрижите за възстановяването на водно-солевия си баланс, затова десетина дни се приемат пробиотици. Задължително всеки ден се изпиват и по два литра вода. Ако всичко е изпълнено по правилата – няма да се разболеете, а ще сте чисти отвътре и ще отслабнете с 3 кг. Не бива да се прекалява; възможни са усложнения от рода на световъртеж, спад на артериалното налягане, отоци; може да се достигне до дефицити на калция и натрия. Ето защо подобни програми се изпълняват под лекарски контрол.

Ако наднорменото тегло се свързва с хроничен запек, може да е в помощ една очистваща клизма с английска сол. Прави се вечер, като за целта се приготвя разтвор от два литра топла преварена вода, 20-30 г английска сол и една супена лъжица прясно изцеден лимонов сок. Очистването започва след час-час и половина и наистина е “генерално”. Но – внимание! – такава процедура не се изпълнява прекалено често.

За отслабването допринасят също ваните с английска сол и антицелулитните обвивания.

Ваните се правят до три пъти седмично, при температура не по-висока от 42 градуса, всяка за 20-25 минути. За ефективно въздействие ваната се зарежда с две чаши английска сол, която трябва добре да се разтвори. Може да се сложат равни части английска и морска сол и тогава ваната ще има и антипростуден ефект. Прибавят се и различни етерични масла за комплексен ефект: градински чай, портокал, розмарин, зехтин; с билки – достатъчно е във ваната с английска сол да се потопи платнна торбичка със суха лайка, мента, невен, лавандула. Друг полезен компонент, който може да се добави, е хлебната сода.

английска сол против стрес
Вана с английска сол може да действа очистващо и антистрес

И антицелулитните обвивания са средство за отслабване, особено ако в тях участва въпросната английска сол. Английската сол действа локално върху третираната зона, като стяга кожата, стимулира кръвообращението и движението на лимфата, активира липидния обмен. За видим ефект е необходимо да се направят 12-15 обвивания в рамките на две седмици.

  • Как се прави? Смесваме половин чаша топла вода, супена лъжица английска сол, 7-10 капки етерично масло, ментово или градински чай. Навлажняваме с разтвора памучни салфетки и обвиваме с тях проблемните зони – бедра, корем. Обвиваме със стреч фолио; трябва да полежим 20-30 минути, зависи с одеало. Махаме фолиото и салфетките и измиваме с хладка вода. Полагаме хранителен крем.
Грижи за кожата на лицето и тялото

Английска сол е една от съставките в добрия скраб за лице и тяло; продуктът е подходящ и за грижите за лице при наличието на акне. Добавянето на английска сол към готова козметика за почистване на лицето и тялото се препоръчва в съотношение 1:1.

  • Сместа се нанася внимателно и се държи от три до пет минути, след което се отмива. Тази процедура почиства кожата и успокоява раздразнените точки. Кожата става по-чиста и еластична, възстановява сияйното си излъчване. Освен това благодарение на добавката се ускорява регенерацията след повърхностни наранявания; отстраняват се мъртвите клетки и кожата се обновява. Този вид процедури подготвят лицето за козметично почистване и маски от различен тип.

Най-добра работа върши английската сол на хора с мазна кожа, склонна към появата на гнойни пъпки. Някои козметолози например препоръчват обикновено изплакване на лицето с хладка вода, в която е разтворена чаена лъжичка английска сол; процедурата се изпълнява сутрин и вечер.

Грижи за косата

За тези, които искат да помогнат на косата си да бъде здрава и с копринен блясък, английската сол може да свърши чудесна работа. Ето как:

  • Смесваме сол с готовия балсам за коса в пропорция 1:1; полагаме върху косата и скалпа за пет минути и отмиваме с топла вода. Така косата става лъскава и обемна. По този начин дори и най-тънката и изтощена коса може да изглежда чудесно. Редовното прилагане на продукта заздравява космените фоликули и съдейства за спиране на косопада.
  • Пропорцията на добавяне на английска сол към обичайния шампоан също е 1:1. след полагането на измиващата смес върху косата трябва да се изчака 2-3 минути, преди да се изплакне с топла вода. Така е добре да се прави при суха и изтощена коса; помага при накъсване и цъфтящи краища.

Английската сол може да се втрива в корените на косата и като сух шампоан. Косата няма да стане чиста, но къпането й може да се отложи с един ден, без да изглежда омазнена. При системно прилагане на такава процедура интервалът между измиванията ще се удължи, което в някои случаи е препоръчително. Важно е при подобни практики да не се забравя, че частиците на английската сол изпадат след нанасяне, затова косата трябва хубаво да се изтръска и разреше.

Дайте мнение и Вие тук!
Грижи за ръцете и ноктите

Английската сол е чудесна добавка във водата за ванички за ръце и крака. Достатъчно е преди потапяне да се разбъркат стотина грама от солта при температура на водата 37-38 градуса. Ръцете или краката се накисват най-малко за 15 минути. Особено добра работа вършат тези бани за поддържането на ходилата, тъй като омекчават твърдите, вроговени участъци и съдействат за по-лесното им отстраняване. Допълнителен ефект е превенцията или терапията срещу микози по ходилата и ноктите на краката.

Все пак е добре да се знае, че едно такова накисване няма да има бърз ефект; необходимо е постоянство, за осезаем ефект трябват поне 10 такива процедури.

Ако ваничката за крака се изпълнява за половин час, допълнителен ефект ще е освобождаването от умората и болките в края на деня. Английската сол неутрализира всяко възпаление по ръцете и краката, отпуска схванатите мускули и омекчава загрубялата кожа. Действа и като антибактериално средство.

За избелване на зъби

Английската сол може да се използва също за избелване на зъбите и профилактично – срещу болести в устната кухина. Действието е елементарно: към еднократната доза паста зца зъби добавяме щипка английска сол и енергично търкаме зъбите, след което изплакваме добре.

Антистрес вана

В стресови ситуации организмът губи голямо количество йонизиран магнезий. Създава се състояние на дефицит – неутрализирането на такъв дефицит помага да се повиши устойчивостта срещу стрес.

Ето един приятен начин за преодоляването на стрес с помощта на коментираната английска сол: антистрес вана. Това подобрява самочувствието, повдига жизнения тонус и спасява от напреженията на деня. При недостиг на магнезий ще се измъчваме от безпокойства и страхове; дефицитът кара хората да бъдат нервни, нетърпеливи, да се тормозят от безсъние, главоболие, постоянно усещане на умора, неконтролирана агресивност. От всичко това страдат и самият човек, и околните. Ако магнезият не достига в организма, нервните импулси се изменят. Знае се, че импулсите се променят при недостиг на калциеви и магнезиеви йони. И ето ви начин да се спасите от подобни неприятности:

  • Пригответе си топла вана, в която разтворете две чаши английска сол. Потопете се; специалистите твърдят, че тази процедура освен описаните положителни въздействия, просветлява ума и подобрява концентрацията и вниманието. И още: премахва главоболието, изтегля токсините от организма, помага за нормализиране на високото кръвно налягане; предпазва от образуването на тромби и премахва целулита. Доказано е, че ваните с магнезиев сулфат ускоряват възстановяването на организма след тежко боледуване и травми. Никой не се и съмнява също, че те имат чудесен релаксиращ ефект.
Лимфодренаж

Лимфата е основната течност, която извежда от организма токсини и продукти от разпада. Циркулацията й се осигурява от работния потенциал на мускулите – за разлика от кръвта, при която “мотор” и двигател е сърцето. За движението на лимфата в много по-висока степен е важна физическата активност, в сравнение с кръвообращението; помагат и масажите.

английска сол противопоказания, вреди
С полезната английска сол все пак трябва да се внимава
  • Поддържането на добра форма и оптимално състояние на лимфната система е непрекъснат процес, като най-лесен начин за това е да използваме солта всеки ден при вземането на душ. Лимфодренаж се прави с кръгови движения, от периферията към центъра; започва се от слънчевия сплит към раменете, след това – с кръгови движения по часовниковата стрелка на корема; после – ръцете от китките към раменете и краката от ходилата към седалицето, гърба – от кръста нагоре и после от шията към раменете.
За деца

Разумно ли е да се използва английска сол за деца? Отговорът е положителен, но трябва да знаем как. Английската сол ускорява регенерацията след наранявания, затова е добре да се правят компреси с разтвор от английска сол върху натъртено и нарането място по детското телце.

Английската сол действа успокояващо и буйното детенце спи спокойно, ако във ваничката му вечер преди лягане се сложи малко английска сол. Не е изключено неговата хиперактивност, раздразнителност и неспокоен сън да са свързани с магнезиев дефицит, който подобни вани ще тушират.

За цветя

Използването на английска сол в домашни условия не се ограничава само до медицинските й и козметични приложения. Немалко цветари практикуват поливки на зелени и цъфтящи растения с разтвор от английска сол: достатъчна е една супена лъжица на пет литра вода. Такъв коктейл се отразява добре и на градинската растителност; твърдят че чудесно подхранва домати, чушки и рози.

  • Може да се използва и като пестицид: супена лъжица сол в литър вода представлява ефикасен разтвор за прогонване на различни насекоми и вредители по растенията. Ако пък смесим четири супени лъжици английска сол с две супени лъжици прах за пране и литър оцет – получаваме добър хербицид и се спасяваме от упорити плевели.
английска сол за поливане на растенията
Помага и в грижите за растенията

С английска сол добре се почистват захабените керамични повърхности и плочите на печката. Тя подобрява и антисептичните свойства на течния сапун.

Противопоказания

Независимо от многото си преимущества, въпросната английска сол може да има неприятни странични ефекти. Не е лишена и от противопоказания, за които трябва да внимаваме:

  1. Вътрешният прием трябва да започне от минималните ефективни дози, тъй като големите могат да причинят неочаквани загуби на течности и електролити;
  2. Заради магнезиевата съставка продуктът е противопоказан за хора, които страдат от бъбречни заболявания и хронична бъбречна недостатъчност;
  3. Английска сол може да се дава само под лекарски контрол при бременност и кърмене, за хора на възраст над 70 години и на деца под 6-годишна възраст;
  4. Продуктът се избягва при сърдечни заболявания, захарен диабет и хипертония, тъй като има риск от усложняване на електролитния дисбаланс.

Вижте и как се използва английска сол с кленов сироп:

Кленов сироп: Топ 10 лечебни ползи и диета за отслабване

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

магнезий, магнезиев гел, магнезиево олио

Магнезиев гел (магнезиево олио). Как да изберем? За коса, кожа, мускули и стави

Какво е магнезиево олио; магнезиев гел – качества и приложение. Продуктите в медицината и в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *