Какви мнения съществуват за безиглена мезотерапия.
Иглена мезотерапия за лице в 2021 г. Безиглен хиалурон. Филорга и др. видове

Мезотерапия. Мнения за безиглена и иглена за лице и с хиалурон

Какви мнения съществуват за безиглена мезотерапия. Как се прави и какъв ефект има? Иглена мезотерапия за лице. Безиглен хиалурон. Филорга и др. видове

Нека да започнем с това, което интересува най-много хората.

Мнения “за” и “против”

Отзивите от проведени мезотерапии не са еднозначни. В интернет потребителите споделят своя опит и класифицират плюсовете и минусите. Рядко се намират изцяло положителни и изцяло отрицателни становища.

  • Ваня Станчева, 43 години: “Самата процедура иглена мезотерапия не беше много болезнена. След нея се зачервих и се налагаше два дни да не излизам пред хора. Изглеждах сякаш съм нахапана от безброй комари. После кожата ми се оправи”.
  • Валерия Пейчева, 52 години: “Малките бръчици под очите ми си останаха. Казаха ми, че трябва още няколко процедури безиглена мезотерапия, за да се заличат”.
  • Радина Гавраилова, 49 години: “Аз съм на 49 и вече не един път съм правила мезотерапия и съм си слагала дори иглено хиалурон. Доста е болезнено. Но след това тенът ми се оправя, кожата става по-равна, обаче бръчките си остават, само дето малките стават по-незабележими”.
  • Пенка Стаматова, 55 години: “Не изглеждам много по-млада след мезотерапията за лице, но си харесвам лицето, по-чисто ми е и някак блести”.
  • В.Н., 38 години: “Много ме болеше по време на мезотерапията. Останаха ми пъпчици, които минаха на третия ден. Да си кажа честно, очаквах по-забележим резултат”.
  • Тонка Манджукова, 26 години: “Направих десет процедури заради акнето ми. Доста пари дадох, но имаше ефект, вече съм много по-добре. Възпалените места наистина намаляха, кожата ми е доста по-чиста”.
  • Добринка, 46 години: “Правя си мезотерапия вече три години. Много добре ме стяга, изглеждам по-добре. Недостатъкът е, че е скъпо”.
  • Мира Иванова: “Направих една процедура и нямаше ефект”.
  • Елисавета: “Хвърлени пари на вятъра! Пълен курс с качествени ампули излиза жестоко солено. Не знам за тези пари дали нямаше да си направя пластична операция”.
  • П.П., 39 години: “Мезотерапията прекалено много зависи от кой ти я прави. Ако не е добър, няма и полза”.
ВАЖНО! Оставете и вие своето мнение и прочетете отзивите и на други хора ТУК!! в нашия форум или по-долу във формата за коментари. Така и другите читатели ще могат да се ориентират кое е добро и кое не действа!

Противопоказания и последствия

Нежелани реакции

Безинжекционните методи не провокират неприятни последствия, обаче убожданията имат странични реакции. Най-обичайните сред тях са отичане, зачервяване и посиняване в местата на въвеждане на инжекциите.

Други неприятни последствия:Мезотерапия мнения
  • сърбежи;
  • кожен обрив – папули;
  • болезненост.
Противопоказания

Противопоказания са прекалено обширни. Процедурите не се провеждат при следните случаи и състояния:

  • индивидуална непоносимост и алергия към компонентите на препарата;
  • вирусни инфекции;
  • заболявания на кръвта;
  • ракови патологии;
  • захарен диабет;
  • нервни разстройства;
  • обострени хронични страдания на бъбреците, сърцето, черния дроб и др. вътрешни органи;
  • при бременност и кърмене, през първите месеци след раждането.

Плюсове и минуси

Основният минус е наличието на значително количество противопоказания, редица нежелани реакции, болката при поставянето. Но най-големият и съществен недостатък е способността на мезотерапията да въздейства върху дадени проблеми, само ако те са в начален или умерено изразен стадий.

Към положителните страни се отнасят:
  • възможност за индивидуален подход при избора на препарат за лечение;
  • относително достъпна цена;
  • кратък период на възстановяване;
  • възможност за комбиниране с други процедури и методи за подобряване на вида.

Популярни въпроси

1. Колко често се прави мезотерапия?

Отговор: Инжекционните процедури и техните алтернативи се осъществяват през 5 до 10 дни.

2. Колко процедури са необходими за достигане на видим резултат?

Отговор: Конкретната цифра зависи от съществуващия проблем и индивидуалните особености на пациента.Средният брой е 5 до 10 пъти.

3. Колко често е разрешено да се повтаря курс?безиглена мезотерапия мнения

Отговор: Прието е, че мезотерапия се прави двукратно в годината.

4. От колко години се прави мезотерапия?

Отговор: Препоръчва се след 18 години.

5. До каква възраст се прави мезотерапия?

Отговор: Крайна граница на възрастта не е определена. Пациентът сам преценява доколко е напреднал процесът на стареене, разбирайки че при ярко изразена проблематика не се очаква да има значителен или максимален ефект.

Къде се прави мезотерапия?

“Демир

Когато се интересувате от мезотерапия, потърсете центрове за естетична дерматология във вашия град. Обикновено това са по-големи клиники и медицински центрове, които имат нужните специалисти. Други ключови думи, по които също ще намерите изпълнители на тази услуга, са “дерматологична медицина”, “естетична медицина”, значителна част от клиниките съдържат в наименованието си съставката “дерма”. Ето някои от тях:

В София
  • Клиника по дерматология във Военномедицинска академия. Извършва пилинги, поставя филинги и ботулинов токсин, от спектъра на мезотерапията прилага Гуна-колаген.
  • Клиника по дерматология в Токуда. Извършва лазерна епилация, химически пилинг, инжектиране на ботулинов токсин и филинги, мезолифт и премахване на целулит чрез мезотерапия.
  • Дерматологичен център Magic line, Клиника за естетична дерматология Дерма Вита, Център Медефект, Бюти клиник Инфинити, Спектро естетик, Пандерма, Дерма София, Дерма Елит и много други. Освен това множество дерматолози работят в собствени кабинети по естетична медицина.
В Пловдив
  1. Клиника по дерматология Медидерма. Поставят се ботокс и филъри, провежда се фотоепилация, лазерна епилация и други.
  2. Ц-р за естетична медицина. Провежда мезотерапия с продуктите Филорга, химичен пилинг, поставяне на филъри и други.
  3. Дерматологичен център “Д-р Снежана Атанасова”. Предлага множество видове процедури, включително мезотерапия.
  4. Естетичен център “Д-р Лилия Гюдюлева”. Залага на осигуряването на безболезнени процедури.
  5. Клиники Торакс имат отдел по пластична хирургия, в който от визираните от нас процедури осъществяват единствено инжектиране на ботокс. Клиниките в София прилагат мезотерапия за коса.
  6. Център по дерматология Дерма Вижън. Предлага много богата гама от видове мезотерапия, третира целулит, мастни натрупвания, лекува косопад и други.
Във Варна

Някои от центровете, които прилагат мезотерапия, са Естетик клуб, Клиник, Медея, Сиисайд, Скин лайн, Пърл скин, Медицински център Дивна и други.

В Бургас:

Мирабел, Кабинет по естетична дерматология Нимия, Дермасенс, Център по дерматология “Д-р Анна Джорова” и други.

Още в текста:

Съдържание:

Видове мезотерапия

МезотерапияМезотерапията се класифицира според методиката за въвеждане на коктейлите в дермата. Големите дялове са инжекционни и безинжекционни. В първия случай препаратите се въвеждат чрез спринцовки или със специален мезоинжектор. И двете изискват определен опит от страна на дерматолога, неговите познания могат в пъти да увеличат ефективността, тъй като ръката регулира натиска върху кожата и дълбочината на въвеждане на препарата. Добрият специалист е способен значително да подобри резултатите и да намали времето на процедурата, както и неприятните последствия.

Мезоинжекторът се използва при големи повърхности, основното му достойнство е съкращаване на времето на процедурата, но е възможно ефектът от нея да бъде по-слабо изразен.

Ако ви тревожат възможните неприятни последствия, пробвайте безинжекционната мезотерапия. Ефектът от нея е малко по-слаб, но плюсовете са липса на болка и намаляване на нежеланите ефекти.

Мезококтейлът се нанася на почистена кожа, а след това чрез някой от избраните способи се внедрява в дермата. Отнема от 20 до 50 минути. При необходимост специалистът обработва с антисептик и обезболяващи средства. Възстановяването отнема от 1 до 7 дни според използваната техника, като междувременно се избягва излагане на слънце, посещения в солариум, сауна, спортна зала и др.

Иглена мезотерапия

МезотерапияИнжектирането позволява препаратите да се използват в пълна степен, тъй като отпада необходимостта от проникването им през кожната бариера. Веществата се доставят директно в дълбоките слоеве. Механичната стимулация, която осъществява иглата върху нервните окончания в проблемната зона, създава благоприятни условия за стимулиране на обмена на веществата в клетките и възстановяване на тъканите.

В домашни условия?

МезотерапияОсъществява се с дерма-ролери – пластмасови валяци, покрити с тънки игли, които перфорират кожата. Рекламите гласят, че самото “надупчване” стимулира клетките за обновление и за производство на повече еластин и колаген, но отделно се поставят и ампули с питателни вещества, които през микроотворите проникват по-надълбоко.

Ролерите са измислени за икономичните жени, за работещите дами с катастрофален недостиг на време и за любителите на домашните процедури. Те обаче изискват изключително внимание и задължително използване на антисептично средство. Подкрепят се от обезболяващо и подхранващ крем. Но дори и тези, които спазят всички изисквания, няма да получат така ефективна процедура, каквато се провежда от професионалистите.

Дерма ролер за бръчки, белези, целулит и стрии

Добър вариант е да се ползва така нареченият дерма ролер “Четири в едно”, защото това може да стане и у дома. Той върши такава работа, че повишава способността за образуването на колаген в тялото. Също така и прави кожата по-еластична в нейната вътрешна част. Там, където бръчките се образуват. Върши работа против бръчки, стрии и целулит, но също е добър и против косопад. Можете да научите повече за него ТУК: “Комплект 4 в 1 Дермаролер” или във видеото по-долу:

Мезотерапия ГУНА (GUNA)

Спада към игленият метод за въвеждане, а името идва от използването на препаратите на конкретен производител – италианската Guna. Коктейлите им се отличават с обогатен с витамини нискомолекулярен колаген, които катализира създаването на нови колагенови влакна, стяга кожата и придава свеж и здрав вид. Производителят твърди, че препаратите не предизвикват алергичен отговор и нямат нужда от предварителна проверка.

ГУНА се прилага в рамките на десетина сеанса, с минимална почивка от 3-4 дни между тях. Има ефект на профилактика и същевременно – на активно регенериране.

Сеансите с продукти Guna се афишират като неагресивни и подходящи за комбиниране с други методи.

Мезотерапия или биоревитализация?

Биоревитализацията е популярна овлажняваща процедура, която се провежда чрез въвеждане в подкожните слоеве препарати с хиалуронова киселина, аминокиселини и витамин С. Има имуностимулиращо, антиоксидантно и овлажняващо действие. Чрез активен ръст на фибробластите кожата забележително се оводнява, разглаждат се бръчиците и се възстановява овалът на лицето.

Има два начина за въвеждане на препаратите: инжекционна и лазерна биоревитализация. При инжекционния метод се извършва със средствата на мезотерапията. Разликата е там, че се използва чиста високо концентрирана хиалуронова киселина. Разлика от пластичните операции пък е, че се избягва травмирането на кожата и няма нужда от възстановителен период.

Биоревитализацията е възможност за дълбоко овлажняване на кожата в зряла възраст и средство да й се помогне да синтезира колаген и еластин както в младостта. Методът се препоръчва при първи признаци на изсушаване, които започва след 35 години. Обаче под въздействието на външни фактори възрастовата граница понякога спада дори и под 25 години.

Показания: при суха, увредена кожа, при мимически бръчки и хиперпигментация, повишено обезводняване, провисване, загуба на еластичност, разширени пори, прекалено силно секретиране на мастните жлези, акне и постакне, възстановяване след агресивни козметични въздействия, при преждевременно стареене.

Недостатък: невъзможност да се води обичайния начин на живот за два-три дни след процедурата. Наличие на отоци, червени зони, възможни хематоми в областта на инжектирането.

Противопоказания: Биоревитализацията не се препоръчва при хронични болести на кожата, при тежки хронични страдания, при възпаления в обработваната зона, автоимунни заболявания, херпес в остра фаза, прием на лекарства, разреждащи кръвта, бременни, кърмачки и други.

Безиглена мезотерапия (неинвазивна)

МезотерапияТова е по-щадяща процедура, която се провежда и в козметични салони, с по-ниска ефективност, но пък с цена, почти съответна на инжекционната. Беизглената се различава от инжекционната по начина на въвеждане на препаратите, а не толкова по състава на самите коктейли. При нея се използва ултразвук (сонофореза). Невъзможна в домашни условия заради необходимостта от апаратура.

Отзивите на пациенти показват, че методът е идеален за хора с патологичен страх от игли и инжектиране. Великолепно подхожда за зряла и за млада кожа. Мезотерапията без инжекция се цени също така заради това, че не оставя микро повреждания по тъканите, почервеняване и отоци. Липсата на игли повишава стерилността и хигиеничността на процедурите. Освен че не е травматична, тя е и безболезнена. Върху кожата се нанася коктейл, а дълбокото проникване се подпомага от ултразвука.

Цената на една процедура е около 70 лв, но се намира на промоция и за 60 лв.

Кислородна мезотерапия

Вариант на безиглена мезотерапия, при който активният препарат се въвежда в кожата заедно с кислородна струя, поставена под налягане. Използва се на 98% чист кислород, а самите коктейли съдържат хиалуронова киселина, колаген и другите конкретно необходими компоненти. Допълнителният ефект е насищане на дълбоките слоеве на дермата с кислород, което подкрепя жизнеността и тонуса. Кислородът ускорява метаболизма в клетките, активизира кръвообращението, подпомага извеждането на токсините. В следствие порите се свиват и бръчиците се изглаждат.

Кислородната мезотерапия се препоръчва при акне. Във всички случаи са нужни 6-10 процедури, всяка от които през 7-8 дни.

Този вид мезотерапия струва около 40-50 лв на процедура и се правят отстъпки за пакетно заплащане.

Мезотерапия Филорга (Filorga)

Това е продукт на компанията за медицинска козметика Филорга, предназначен за мезотерапия.

МезотерапияПатентована е форма, чиито компоненти са 54 на брой – активни съставки, които стимулират метаболизма в клетката: 12 витамини, 23 аминокиселини, 6 коензима и други плюс хиалуронова киселина.

Компанията е патентовала и начин за едновременно запазване на стерилността и активността на компонентите. Според рекламата, фибробластите (които изработват колагена) се увеличават със 135% още в първите часове. Продуктът е насочен към всички проявления на стареенето и дегенерацията на кожното покритие.

Цената на еднократна терапия започва от 100 лв.

Мезотерапия Dermaheal

Производителят Дермахил не е особено скромен в обещанията си и открито твърди, че препаратите му за мезотерапия имат способността да спират времето и да връщат часовника назад. Това са рекламни лозунги, но фирмата е сред водещите на този пазар. Той покрива по-ниските ценови нива, предлагайки продукт за еднократни процедури на около 45 лв, но специализираните такива надхвърлят и 200 лв.

Дермахил обещава активизиране на регенерацията на кожния покров, активно стимулиране на синтеза на собствен колаген и еластин. Компанията използва последните достижения на биоинженерната наука за повишаване на безопасността на препаратите и на ефективността им.

Минималната възраст за използване на Дермахил е 25 години. При по-млада кожа се получава по-бърз ще е резултатът. Жените, достигнали 40-т, няма да получат така изразен ефект, но ще подрепят кожата с ценни за нея елементи.

Възможни усложнения дори при правилно въвеждане на препарата: хематози и отоци.

Дермахил имат отделни продукти за зоната под очите. Един е насочен за безоперационно извеждане на излишни мазнини от зоната около окото. Втори препарат се цели в тъмните кръгове под очите. Един курс е от 6 до 10 процедури, но изисква поддържане по веднъж в месеца.

Видове мезотерапия според основното вещество

Мезококтейлите имат много подпомагащи съставки, но основното им активно вещество е едно – или хиалуронова киселина, или се залага на колаген. Каква е разликата?

Мезотерапия с колаген

Колагенът е протеин, който в изобилно количество се намира в кожата и съответно определя нейното състояние. Във вид на нишки той създава своеобразна “арматура”, която действа като опора. Когато тя изтънява и се дефрагментира, настъпват признаците на стареене. Колагеновата терапия възстановява необходимото ниво на протеина и подкрепя решетката, за да върши тя своята основна задача. Така тя се противопоставя на бръчките и отпускането.

Мезотерапия с хиалуронова киселина

МезотерапияИ колагенът, и хиалуроновата киселина се образуват от фибробластите. Докато колагенът създава структурата, то хиалуроновата киселина се свързва с водата – в това отношение капацитетът й е изумителен!, и така овлажнява целия кожен покров. А за млада кожа е необходимо не само наличието на здрава колагенова решетка, но и добро овлажняване. Така и двата елемента са от извънредна важност за кожата, без приоритет на един или друг от тях.

Мезотерапията като метод е разработена още през 1958 година изключително за медицински цели, а сега се прилага за нуждите на козметиката.
Техниката се заключава във въвеждането на индивидуално подбрани натурални и синтетични полезни компоненти в средния слой на дермата.

Това позволява мезококтейлите (специалните препарати) да се усвояват в почти пълен обем и да въздействат на съществуващите проблеми бързо и ефективно.

За какво служи една мезотерапия?

Процедурата е универсална и е подходяща за широк кръг проблеми. Най-масовите са:

  • 1. мимически бръчки;
  • 2. птоза (паднал клепач) в ранните стадии;
  • 3. общи признаци на стареене (намалена еластичност на кожата, поява на отпускане, нездрав вид, бледност);
  • 4. акне и пъпки;
  • 5. белези от различно естество, стрии;
  • 6. повишена пигментация и лунички;
  • 7. умерени мастни отлагания;
  • 8. целулит;
  • 9. косопад, пърхот;
  • 10. розацея.

Мезотерапията се отличава с изцеляване на конкретната проблематика и с профилактика срещу нейното образуване. Допълнителни случаи за приложение: при поражения от агресивни козметични процедури, операции или след прекален слънчев загар.

Процедурата позволява да се отстранят повърхностните и дълбоките бръчки, да се победи сухотата и отпуснатостта на кожата, да се възстанови снижения й тонус, да се премахне потъмнелият тен, както кръвоносни съдове.

Потребност от мезотерапия на лицето понякога възниква рано – на 25-28 години, когато се появяват първите знаци, че започва застаряването на кожата. Физиологическото стареене се характеризира с намаляване на фибробластите, от които зависи изработването на колагена и еластина, ценната за организма хиалуронова киселина.

Техният недостиг води до снижение на тонуса и появата на бръчки. Тук идва на помощ мезотерапията. Извън салоните и мед.центровете е непостижим подобен ефект, тъй като влиянието на кремовете е ограничено, техните съставки рядко преминават в дълбочина.

Дайте мнение и Вие тук!

Ефективността на методът е толкова висока, че се използва не единствено за непосредствено овлажняване на кожата. Мезотерапия с хиалуронова киселина и други хранителни вещества превъзходно се бори със стреса, провокиращ множество проблеми и ускоряващ възрастовите изменения.

Мезотерапия

Антистресовата мезотерапия на лицето, която е с относително по-ниска цена, е средство срещу тревоги, психотравми, безпокойство, безсъние, главоболие. Добри отзиви получава и процедурата, приложена върху коса.

Мезотерапия се прилага в областта на ребрата, таза и пъпа след раждане в помощ срещу разтяганията.

Къде се прави, специалисти

Повечето видове мезотерапия и инжектирането на филъри са инвазивни процедури, дял от естетичната медицина и като такива се прилагат от лекари дерматолози. Затова по-често ще видите, че те са част от номенклатурата на медицински центрове, клиники и индивидуални практики на дерматолози.

Някои от слабо инвазивните видове се прилагат в козметични салони. Нещо повече – установена е пряка зависимост между резултатът от мезотерапията и уменията на лекаря.

Има и такова понятие: мезотерапия в домашни условия, както и в съмнителни заведения, но и двете възможности нанасят вреди върху вида и здравето.

Цени

Цените на различните видове терапии са от порядъка на 65 до 500 лв, но посочените цифри са относителни, защото оптималният обем на процедурите също варира от 4 до 10 за един курс на третиране.

Мезотерапия на лице

Процедура, при която вътрекожно се въвежда препарат, съдържащ биологично активни вещества. Така тялото се обогатява на хиалуронова киселина, витамини, микроелементи, аминокиселини, ферменти, с вещества, които подобряват кръвообращението, подпомагат синтеза на колаген и еластин и т.н.

Методът се прилага от над 50 години, през които е натрупан опит и е подобрена ефективността до постигането на забележителна корекция на възрастовите изменения и очевидно овлажняване.

Определяне на препарата

МезотерапияПри прегледа лекарят оценява състоянието на кожата и в съответствие с конкретните проблеми назначава курс процедури и посочва с какъв препарат. Ако е снижен тонусът на кожата, са необходими коктейли за стимулация на активното изработване на колаген и еластин.

Сухата и отпусната кожа и дълбоките бръчки се коригират с хиалуронова киселина. Със зоните с повърхностни бръчки и потъмнявания се справят комплекси от микроелементи, аминокиселини и витамини. Съчетанието на мезотерапия с други методи пък подобрява устойчивостта и продължителността на ефекта

Боли ли при мезотерапия?

Според сайтовете на медицинските клиники и центрове, които прилагат мезотерапия – не боли. Процедурата минавала комфортно и безопасно. Други признават, че се изпитва слаба болка. Множество пациенти споделят обаче, че наистина боли, според най-чувствителните – силно, на ръба на поносимото.

Още в текста: Какво е мезотерапия. Мнения за иглена и безиглена мезотерапия. Кислородна, филорга и др. видове. Процедури за лице. На коса На тяло При целулит При стрии За отслабване Иглена мезотерапия ГУНА (GUNA) Мезотерапия или биоревитализация Безиглена неинвазивна Кислородна Filorga Dermaheal Колаген или хиалуронова киселина “За” и “против” Нежелани реакции Противопоказания Популярни въпроси Къде се прави

Затова по указание от клиента – и срещу заплащане, се прилагат различни методи на обезболяване, най-лекият от които е обезболяващият крем. Темата за болезнеността определено се омаловажава, като се посочва, че хората няма еднакъв праг на чувствителност. Наистина, той зависи от странични фактори, както и от моментното емоционално състояние. Следователно разкрасяването ще бъде по-болезнено в моменти на депресия, тревожност, тъга, при изостряне на хроничните заболявания, при умора и въобще – при липса на кондиция.

Твърдящите, че болката при мезотерапия е слаба, изтъкват, че инжектирането не е прекалено дълбоко и се прави с изключително тънки иглички, прицелени в точната зона на проблема, заредени с малки дози.

Кога се очакват резултати?

mezoterapija-licе-rezultatiОбичайно – след две или най-много три процедури, акосе съди по отзивите на потребителите, се отбелязва видим и действителен лифтинг – тоест разглаждане на бръчиците и стягане на овала на лицето. Не е удивително, че се постига дотолкова бърз резултат, след като организмът получава значимите за него вещества непосредствено в клетката.

Количеството на процедурите се фиксира индивидуално и е в зависимост от ред фактори като възраст и вид на проблема, но се колебае в границите от 4 до 10, в изключителни случаи – до 15 сеанса.

Стабилност на резултата

mezoterapija-licе-beleziСпециалистите твърдят, че ефектът се съхранява заняколко месеца, но в същото време отбелязват, че са необходими поддържащи сеанси от порядъка на 2-3 до следващия курс на третиране. Принципно мезотерапията се прави през половин година. Като се изчисли броят на посещенията, изпъкват два сериозни недостатъка – перманентна ангажираност с провеждането на периодични процедури и съответно – цената, която се превръща в значим редовен разход за поддържане на красотата.

Видове

С хиалуронова киселина

МезотерапияХиалуроновата киселина се противопоставя на стареенето, съхранява изпънати контури, еластичността и оттам – младежкият свеж вид, благодарение на високата степен на дълбочинно овлажняване и още по-значимо: способността да задържи влагата. Механизмът на стареенето включва и това – намаляване на количеството хиалуронова киселина, изработвана от тялото.

Мезотерапията е средство да се внесе отвън нужното вещество и да се постави на точното място. Но това е голямо предизвикателство, защото молекулата на хиалуроновата киселина е с голям размер и е затруднително да се “натика” в кожата. Затова обичайно се правят вътрекожни инжекции, а не серуми и кремове с хиалуронова киселина.

Така мезотерапията се очертава като действен способ за доставка на такава киселина в кожата, където тя попълва недостига на влага и въвежда в норма състоянието на колагеновите влакна и еластина.

Мненията за рационалността на мезотерапията върху лицето с хиалуронова киселина не са еднозначни. Съществуват сериозни опасения, за които е необходимо да се знае, преди да се предприеме процедурата.

Какви са опасностите?
  1. Мезотерапия с хиалуронова киселина не става за еднократна или инцидентна употреба, а за желания ефект се провежда регулярно. Киселината мигновено се включва в обменните процеси и въведената доза стига едва за две-три седмици – в зависимост от степента на обезводняване на кожата.
  2. Независимо от това, че самата процедура е достъпна, цялостното третиране изисква постоянни вложения. Мезотерапия на лицето не е удоволствие за бедни.
  3. След мезотерапия на лице, както свидетелстват редица ползватели, понякога остават отоци, синини и възпалена кожа на местата на инжектиране.
  4. Налице е вероятност – колкото и да е малка, да се получи синдромът на отнемането (реакция на организма при прекратяване на подаването на дадено вещество) или своеобразна зависимост към процедурите.
  5. Ограничения в стила на живот. Преди да предприемете мезотерапия на лице, се запитайте готови ли сте да съблюдавате ограничен начин на живот по време и около процедурите? Най-разпространените забрани са плаж, солариум, сауни и бани, къпане в басейни и други удоволствия. Мезотерапията с хиалуронова киселина е сложна процедура и не си струва да се нарушават забраните, иначе вместо подмладено лице има опасност да се получи обратният резултат.
Противопоказания

вредна ли е мезотерапиятаНе се препоръчва на хора с алергични и онкологични заболявания, на страдащи от епилепсия, на бременни и кърмачки. Не се прилага при повишена болезненост при въвеждането на игли, учестено сърцебиене и загуба на съзнание.

Предупреждения:
  1. Ако ви предлагат за 8-10 сеанса да получите тотално подмладяване на лицето или фигура на фотомодел, по-добре потърсете друг изпълнител на услугата. Постигането на стабилен резултат – пълно избавяне от целулита или от бръчките, е възможно след няколко курса, проведени през значителен период от време.
  2. Ако лекарят назначи курс мезотерапия, без да е събрал подробна информация за вас, на базата на повърхностни данни, по-добре излезте от кабинета. Мезотерапията изисква да се събере пълна анамнеза на пациенти.
  3. Мезотерапия на лицето се провежда минимум през 7 дни, иначе има опасност от противоположен резултат.
Цена на мезотерапия с хиалуронова киселина

Единичната процедура с препарат, обогатен с минерали, антиоксиданти и витамини струва от 75 до 110 лева, а при пакетна цена за 6-10 броя се прави отстъпка.

Дермални филъри

mezoterapija-licе-ustaЗа разлика от цялостното третиране на лицето, филърите попълват на конкретни места, изпъвайки бръчки и поправяйки линиите. Обичайно това става с хиалуронова киселина, която освен всичко овлажнява вдига защитата срещу ултравиолетовите лъчи. Трайността на този вид е до половин година. Вторият вид са гелове, които активират образуването на нови тъкани. Те имат ефект до година. Третият вид са със стабилен траен ефект.

Филърите се рекламират като средство за моментална корекция, каквато би се постигнало с хирургическа операция. Комбинира се с други разкрасителни процедури и се прави без ограничения.

Минус на терапията е временно зачервяване и дискомфорт от инжектирането. Затова по-скъпите и качествени препарати имат в състава си обезболяващ компонент. Преди поставяне, се тестват за алергичен отговор.

Попълването се извършва предимно върху:

  • челото – изпъване и разглаждане на бръчките;
  • околоочен контур и скули – коригиране на линиите;
  • клепачи – повдигане;
  • брадичка
  • корекция на белези.

Препаратите, които се инжектират, се резорбират от тялото, което определя временното им действие. Разработените такива с по-висока издръжливост се свързват с водните молекули и активират естествени механизми за възстановяване.

Цената на филърите се движи от 300 до 1300 лв за една ампула, като обичайно клиниките правят отстъпка, ако се наложи да се ползва втора. Най-евтино – в долната ценова граница, са корекциите на фини бръчки и противодействието на назолабиалните гънки, както увеличаване на обема на устните. В горната ценова граница са препаратите без хиалуронова киселина с трайност до три години. Известни марки – Radiesse и Sculptra.

Мезотерапия за лице

и по принцип – при купероза, розацея, акне и белези

При купероза

Куперозата е съдово изменение, при което се образуват“звездички” от повърхностни съдове. Въпреки редица реклами, никакви препарати за мезотерапия не премахват това заболяване. Единственият начин за кардинално решение е лазерно отстраняване на съдовете.

Препаратите за мезотерапия позволяват значително да се подобри състоянието на кожата, да се изсветли и да се изравни, правейки местата на проявление на болестта по-малко забележими. Мезотерапията има и мощен профилактичен ефект, предотвратявайки появата на нови огнища по лицето. За такива случаи се използват коктейли, укрепващи стените на съдовете.

При розацея

Розацеята е хронично изменение, което поразява преимуществено жените след 30-та им годишнина. Отразява се най-често върху бузите и носа. Точните причинители не са известни, но са изолирани отключващите фактори, както и връзката им с патологии на храносмилателната система.

Доколкото розацеята е вътрешно заболяване, мезотерапията не гарантира цялостно избавяне от нея. Терапията само подобрява здравия изглед на кожата. Този тип процедури се прилагат над 18-годишна възраст. Подробно за розацея ТУКЛечение на розацея с билки, метроруборил и димексид!

При акне

mezoterapija-licе-akneИзравняването на грапавините и заглаждането на белезите с помощта на мезотерапия е от най-популярните процедури. Направена специално за акне и за следите от него – така нареченото постакне, не просто премахва белезите, но и изравнява покритието и подобрява тена. Това е чудесна профилактика, която позволява успешно да се борим срещу появата на нови огнища.

Някои пациенти споделят, че след мезотерапия акнето просто е изчезнало от лицето. Но е известно, че по-ефективното съчетание е на мезотерапия с лазерно лечение на акне, когато се извършва обеззаразяване на кожата и на 100% ликвидиране на бактериите, които предизвикват това заболяване.

При пигментации

Използва се препарат, който съдържа три основни съставки, които по свой начин въздействат върху проблема. Едната избелва кожата, другата регулира пигментацията, а третата се явява антиоксидантна защита. Коктейлът се обогатява и с други, полезни за кожата вещества, които ревитализират. Активните компоненти целят да регулират синтезирането на меланин, който е основният виновник за появата на пигментни петна.Мезотерапия

Смята се, че правилно проведен курс на лечение ще предотврати появата на нови петна и ще намали цялостно пигментацията, като установи по-светъл и блестящ тен. Това става чрез отпадане на връхния рогов слой, където се натрупва най-много меланин. Допълнителни ползи: увеличава образуването на колагена, смалява бръчките, предпазва от ултравиолетовите лъчи.

За ефективно противопоставяне на пигментацията са необходими 4-5 сеанса през 15 дни, последвани от поддържащи процедури през 60 дни.

Цената на процедурата е 60-80 лв, според закупения пакет.

Мезотерапия на коса

За нормалното израстване на косата е необходимо преди всичко здрави луковици на космите и гарантирано постъпление на всички хранителни вещества към тях. Това с успех изпълнява мезотерапията, за която се казва, че в тази област постига висока ефективност.

Какво представлява? Това е терапия, при която в скалпа – в окосмената част, с помощта на инжекции се въвеждат различни вещества, които усилват нейния растеж. Преимущество е безоперативната техника, минимални усещания за болка, прекрасно ниво на ефективност.

При косопад, мезотерапията подхожда на практически всички типове коса – мазни, сухи и нормални, и решава широк спектър от проблеми, тъй като повлиява мъртвите фоликули и атрофирали луковици.

Зони на действие:Мезотерапия
  • преустановява косопада
  • удължава фазата на активния растеж
  • подхранва фоликулите
  • възстановява загубените функции на кожата в окосмената част
  • укрепва и сгъстява
  • стимулира кръвообращението, за да се появят нови коси
  • нормализира функциите на мастните жлези.

Мезотерапията на косата е показана при косопад, предизвикан от хормонален дисбаланс, сухота и повишена чупливост, цъфтящи краища на космите, себорея, сърбеж, пърхот. Действа при увреди след облъчване, прием на медикаменти, козметични процедури, раждане и други.

МезотерапияПротивопоказания: при извънредна чувствителност и непонасяне на някои съставки на коктейла. Неподходяща процедура за бременни и кърмачки, при тумори – и доброкачествени!, при патологии на ендокринната система, намален имунитет, нарушено кръвосъсирване, пиене на лекарства срещу сгъстяване на кръвта, проблеми с кръвоснабдяването, камъни в жлъчката, възпалителни процеси, предизвикани от бактериални, вирусни, гъбични инфекции. Внимание! Неподходяща през менструация, както и при психически заболявания и епилепсия.

Съставът на мезококтейлите би следвало да зависят от конкретното оплакване. Имайте предвид, че има различни препарати – кислородни, многокомпонентни, хомеопатични, насочени към определен проблем – примерно себорея, противовъзпалителни и много други. Мезотерапия е начинът на третиране, а какво точно лекарство ще се въведе в кожата, това е друг и много важен въпрос. Кожата получава дози полезни за растежа вещества като цинк, селен, мед, магнезия, хиалуронова киселина, витамини, мастни киселини, аминокиселини.

Мезотерапия на тяломезотерапия лице мнения

Курсът се подбира така, че да поправи конкретният проблем на пациента.

Показания за мезотерапия на тяло:

иглена мезотерапия на лице мнения

  • при целулит
  • мастни отлагания в отделни зони
  • склонност към подпухване
  • повишена сухота на кожното покритие
  • хиперпигментация
  • стрии (след раждане и с друг произход)
  • малки бръчки
  • отпускане на кожата.
При целулит

Средното време на една процедура е половин час. Дерматологът очертава проблемните места и прави неголямо количество инжекции по отбелязаните линии. Самото убождане не се чувства, но препаратът, който влиза в кожата, създава не особено приятни усещания. мезотерапия за очи мненияПроцедурата не предвижда обезболяване, затова се налага малко да се потърпи. Някои лекари въвеждат препарата не с инжекции, а със специален уред, който напомня на голям пистолет. С него болката е по-слаба.

Обработените места след сеанса се усещат като вцепенени. Следите са забележими, приличат на големи ухапвания от комари. Понякога след известно време на мястото им се образуват синини.

За радикално справяне с целулит са необходими към 10-12 сеанса, по един на всеки 5-10 дни.

При стрии

Стриите се свързват с бременността и раждането, но се появяват и по други причини. Проблемът се появява и при двата пола, и на различна възраст. Обикновено се врязват върху корема, бедрата, гърдите и ръцете. Тези белези са микро разриви на кожата, които според степента на разтягане биват светло-розови, бели или виолетови. При излагане на слънце белезите стават още по-забележими, тъй като участъците не получават равномерен загар, а остават по-бледи. Стриите се разполагат както вертикално, така и хоризонтално.

Вертикалните говорят, че е имало загуба на тегло, а хоризонталните – за хормонално нарушение. Новите разтягания имат розов или виолетов цвят. Старите са бели, а избавянето от тях е малко по-сложно.

Мезотерапията против стрии е два вида: традиционна и с апарат. Първата е чрез инжектиране на коктейли, като съставът се подбира индивидуално. Най-често в състава влизат колаген, аминокиселини, растителни екстракти. Методът е леко болезнен и не става за хора, които не търпят болка.мезотерапия околоочен контур мнения

Апаратната мезотерапия не предизвиква болка и е удобна за обработването на по-големи зони за обработване, например върху бедрата и корема. Лекарството се въвежда в порите под високо налягане. За стриите подробно ТУК: Лечение на стрии (премахване, заличаване) с какаово и кокосово масло, с белтък и други лекове.

За отслабване

Ако отслабването първо се отразява на гърдите, ръцете и лицето, а бедрата и корема остават без изменения, то при мезотерапията се постига равномерен ефект по цялото тяло. Смята се, че това е най-действеният метод срещу затлъстял корем при мъжете. Но! Той е ефективен само срещу мастни отлагания непосредствено под кожата. Процедурата не помага при отлагания около органите. Резултат се забелязва след 2-3 сеанса, но по-съществен е той след 5-6 процедури.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Премахване на целулит, лечение с крем и др.

Сигурното премахване на целулит с крем и хапчета, лечение

Целулит: може ли наистина да се премахне. Как? Популярни кремове, масла и серум. Натурални продукти: …

4 Мнения

  1. Караангелова

    Статията е абсолютна пушка! Най-ценно ми се вижда това, как се прави мезотерапия с хиалуронова киселина. Мерси, пичове!

  2. Marinela Manolowa

    От многото мнения за мезотерапия за лице се ориентирах към неинвазивната без пистолет за иглени процедури ПСП и си я направих при едни много добри специалисти в София. Цените са приятни, но трябва да се запознаете със съответните противопоказания, за да не ви обезобразят.

  3. Мирослава

    Четох едно професионално мнение на д-р Карачанов, който казва, че няма как за 30 лева да имаме ефикасна процедура “безиглен хиалурон”. Според него това си е чиста проба маркетингов трик. Освен това те намазват устните или тъканите с определен гел и после чрез вибрации се опитват да го вкарат под кожата. Но той трябва и да се задържи там, а не веднага след това да се изхвърли. Това е нещото, което пречи на манипулацията да е ефективна.

  4. Имам много проблемна кожа. Опитах се да си правя маски у дома и в салона ми направиха почистване на лицето, но някак без резултат. Сухотата и дразненето на кожата не изчезнаха. Реших да се свържа с клиниката до нас във Варна – Лазер Клиник Париж, уговорих час по телефона. В тази клиника козметологът изследва проблема ми и ме посъветва да извърша мезотерапия на лицето. Е, какво да кажа, бях много изненадана, на втория и третия ден просто не разпознах кожата си. Изсветлява, имитиращите бръчки стават забележимо по-малко и сухотата изчезва. Но не беше никак евтино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *