Конско мазило. Мнения за крем Рефригеранс цена
Мнения за крем Рефригеранс за животни

Ветеринарен Рефригеранс. Конско мазило за кръст

Откъде се купува ветеринарен Рефригеранс? Как се полза прочутото конско мазило за кръст? Аналози, приложение. Цена.

Преди около 12-13 г. хора с разнообразни здравословни проблеми започнаха да купуват и да използват едно ветеринарно мазило. Кремът Рефригеранс бързо придоби популярност, въпреки естествената предпазливост на болните. Но така стана, че добрите отзиви започнаха да валят. Няколко години по-късно във форумите се появиха изказвания, от които се разбра, че Рефригеранс вече се изписва от хуманните лекари – на хора, а не на овце и коне. Разбира се, лекарят не би признал публично, че предпочита едно просто ветеринарно мазило пред стотиците маркови кремове, бълвани от фармацевтичните гиганти.

Защо Рефригеранс стана предпочитан? Според противниците – защото ветеринарното лекарство е по-евтино. А то е по-евтино не защото е по-лошо, а защото към него има по-малко изисквания и минава през по-кратки и не така строги изпитания.

И така стигаме до днешно време, когато на жадните потребители се предложи пак Рефригеранс, обаче за хора. Наистина, с 60% по-скъп от ветеринарния, но все пак направен за хора. Фармацевтичният бранш нямаше как да остави тази благодатна ниша незапълнена: щом хората искат Рефригеранс, ще им го дадем – вероятно така си е мислила някоя гениална глава, когато й е хрумнало да се възползва от уникалната известно на крема. Тук ще разкажем за Рефригеранс – и за двата му вида, които се намират в аптеките (ветеринарни и хуманни).

Какво е Рефригеранс?

Новата опаковка на ветеринарния крем

Главната съставка и на двете кремчета е Aluminium Acetate. Повечето съпътстващи съставки също са идентични – сповайщи и омазняващи вещества. В „човешкия“ крем има две екстри, надградено е, за което ще разкажем след малко.

Ветеринарите изписват Рефригеранс на крави, овце, коне и др. животни с цел овладяване на възпалявания на най-различни места. Кремчето лекува при проблеми в сухожилията, ставите и при контузии, при външни рани и отичания, при мастит и др. патологии на млечните жлези, а също и при формирани флегмони и хематоми.

Хората пък търсят същото това кремче за болки в ставите, за овладяване на хемороиди, заради незаздравяващи рани, родилки – за мастит. Тоест – нищо по-различно от приложението на лекарството върху животни. Проблемите са сходни, решението – идентично.

Състав на Рефригеранс-ите

Сравнение на двата вида лекарство
Крем за животниКрем за хора
Алуминиев ацетат 1.5 г./ 50 гАлуминиев ацетат

без указана концентрация

Сорбитан олеат (гъста маслена субстанция,

стабилизира и сгъстява)

Сорбитан олеат
Течен парафинТечен парафин
Пречистена водаВода
ПарафинЛанолин
нямаевкалиптово масло,

противовъзпалително

нямаекстракт от невен

Какво представлява конско мазило Рефригеранс?

“Фигурин

Както ще забележите от таблицата, нищо по-различно от „човешкия“ вариант. Всичко е идентично с малка добавка – две противовъзпалителни и болкоуспокояващи съставки, извлечени от евкалипт и невен.

Интересно, на опаковката на ветеринарния Рефригеранс е дадена концентрацията на основната съставка, докато при „човешкия“ не намираме тази информация.

Откъде се купува Рефригеранс

Новата опаковка на крема за хора

Днес и двете лекарства се купуват офлайн и онлайн – във физически аптеки и от аптечните интернет сайтове. Ако желаете да купите ветеринарния продукт, посетете ветеринарна аптека или кабинет. Ако ви трябва Рефригеранс за стави (хуманния продукт), отбийте се до някоя аптека. Като цяло, кремът се намира, не е дефицитен. Но не е все едно откъде ще се купи, защото цената леко варира.

Цена офлайн

Ветеринарният Рефригеранс струва около 10 лв и се намира в аптеките с леки вариации около това. Човешкият е около 16 лв. (както споменахме – към 60% по-висока цена).

Цена Онлайн

Аптечните сайтове често дават отстъпки. Ако попаднете на промоция, може да купите ветеринарния и на 8.50 лв. При „човешкия“ аптеките правят и по-сериозни отстъпки – цената на един флакон може да падне и до 10 лв.

Проверете за актуални промоции като напишете в Гугъл името на лекарството и думите „цена“ и „аптека“. Ще излязат различни аптечни сайтове, които може да разгледате. В момента аз намирам предложения между 10 и 16.29 лв.

Aluminium Acetate: какво е?

А сега да видим какво ни лекува в Рефригеранс – който и да е от двата. Това е химическото съединение алуминиев ацетат. Сол, която цери възпалявания. Добре се справя със сърбеж, парене и инфектиране на кожа.

Според медицинските справочници това са и основните показания за неговото изписване. Разбира се, като всеки химикал, и този причинява нежелани ефекти: раздразване на кожата, изсушаване и дори възпаление. Не е излишно да се провери за алергична реакция към препарата. Направете го по стандартния начин – леко мазване на нежната кожа под лакътя и изчакване 24 ч. дали ще се зачерви. Ако не – лекарството ви понася.

Все пак е добре да подчертая, че никое от указанията и предписанията в интернет не допуска, че пациентът ще си самопредпише лекарството и сам ще си определя дозировката. Винаги се отбелязва, че това е по решение на специалист.

Aluminium Acetate е отровен. В случай на поглъщане на минутата отивайтее към отделение по токсикология. При външно приложение пазете очите и лигавиците. Не трябва да се прави контакт на крема с тях.

Препаратите с алуминиев ацетат не причиняват привикване. Но е възможно да предизвикат сънливост, виене на свят, хипотония или главоболие. В такива моменти не шофирайте и не работете с машини. Не се съчетава с алкохол. Това важи по-силно за вътрешната употреба и тук е моментът да кажем, че Рефригеранс бе пуснат и под формата на таблетки.

Рефригеранс на таблетки

Компанията Дансон пусна на пазара три таблетирани форми под името Рефригеранс. Видовете са Артро, Флекс и Б-комплекс. Последният се продава и в течна форма на ампула. Продуктите са ориентирани към патологии на опорно-двигателния апарат и главно на ставите. Всички те са регистрирани като добавки, а не лекарства.

Рефригеранс Артро

Той ляга върху качествата на D глюкоз. сулфат (500 мг) и хондротин (100 мг). Включени са малки количества серациопептидаза и манганов глюконат.

 • Какво прави: подобрява и заздравява хрущялни и костни тъкани и по този начин оздравява двигателния апарат. Възстановява увредени стави и техните обвивки, както и сухожилията. Повлиява добре синовиалната течност. Обикновено се пие 3 Х 1 бр.
 • Цена: 23.20 лв за 60 таблетки
Рефригеранс Флекс

Артро варианта съдържа серациопептидаза, но в малко количество. При Флекс дозата е повече от двойна. А тази съставка работи като противовъзпалително и помага при болезненост, навяхване, травми, отоци. Дават го за ревматизъм и при всякакви болки и отоци. Не е само за стави, пие се при проблеми с гърба, след операции.

мнения, отзиви, коментари, форум
 • Дозата е 3 Х 1, цена за 30 бр. 15.70 лв.
Рефригеранс Б-комплекс

Съчетание от няколко Б-витамина, а именно тези с индекси В1, В2, В3, В6, В9, В12. Изготвен е като добавка, която вече няма толкова пряка връзка със ставите и хрущялите. Тези витамини подобряват много системи в тялото като нервите, мозъка (против стрес и прегряване) и имунитета. Пазят ДНК и клетките от оксидантен стрес. Те подпомагат създаването на нови клетки и – ВАЖНО!, метаболизма, вкл. този на желязото. Подобряват състава на кръвта. Помагат за усвояване на др. важни вещества.

Таблетираните Рефригеранси нямат допирни точки с първоизточника – ветеринарният крем, който направи името знаменито. Докато мазилото за хора следва формулата, таблетките помагат по друг, напълно различен начин. Но името е запазено. Имайте тази информация предвид.

Още кремове за хора под това име на същия български производител

Сега ще се върнем към ветеринарният вариант. Употребата на другите препарати е ясна, тя е описана на кутиите и в листовките. Но ветеринарният продължава да се маже от хора, след като се сдобиват с него от ветеринарите.

Как се ползва ветеринарният Рефригеранс

Ако се върнем към началото, с този крем мажат вимета, рани и травми на животни. Само външно, за почти всички домашни питомци. Полага се 2-3-кратно до излекуване. Животните с бурсит, мастит, артрит, отичания, ожулвания, рани, хематоми получават успокояване и по-бързо облекчение.

При хората Рефригеранс най-напред започва да се маже на коленете. Забелязали, че облекчава движението и ако има болезненост, тя отшумява. После започват да го купуват спортисти, които принципно си имат проблеми с връзките. Интересно, че алуминиевият ацетат създава усещане за хлад, което е приятно при болка и натоварване. Невидимата страна е, че блокира възпаляването.

 • Как се слага: кожата се намокря и после се втрива крема. Нека е точно върху болната локация. Може и като превръзка, кремът ще попива по-дълго.

Не е толкова странно да се ползва Рефригеранс за животни. Алуминиевият сулфат се влага в човешко лекарство от австриецът Карл Хайнрих, а по-късно то придобива известност като разтворът на Буров. Лекарството е било за варикозен флебит – бори се с възпалението и стяга тъканите. Също така дезинфекцира.

По-късно Буровият разтвор започва да се прилага при гнойни и трудно затварящи се рани и екземи.

Рефригеранс на маз, крем, гел, мехлем

Някои сайтове се застраховат, като подчертават, че крема е за животни

Хубаво е да повторим предупрежденията на специалистите, макар че на някои пациенти те отдавна са „втръснали“.

 1. Едното е, че концентрациите за хора и за животни са различни. Приемаме, че е така, защото теглото на крава не се сравнява с човешкото. Но няма как да сравним съдържанието на алуминиевия ацетат в животинския и в човешкия крем, за да разберем дали животинския е различен и дали е по-силен. Някои пациенти вярват, че той наистина е силен и им помага.
 2. Второто е, че не са ясни страничните ефекти. Често се казва, но всъщност са ясни. Алуминиев ацетат се ползва при хора от десетилетия и затова тази част е известна.
 3. Третото, на което безспорно даваме право: ветеринарното лекарство се е предвидено за човек, затова не е пречистено и не е изпитано достатъчно детайлно. Тук наистина има риск.

Сега към конкретните диагнози.

При хемороиди
мнение за Рефригеранс при хемороиди
Мнение на Cvetan Petkov: РЕФРИГЕРАНС-мазане сутрин и вечер и за няколко дена забравяш [за хемороидите].
При животните Рефригеранс помага при хематоми, при човека по-наболелият аналогичен проблем е хемороидът. Страдащите знаят, че тези разширени участъци от вените лесно се възпаляват и има болка. Разтворът на Буров отдавна се прилага с цел облекчаване. Също така Маз на Вишневски. Алуминиевата сол изпълнява същите функции – охлажда, успокоява, лекува възпаляването, стяга. Болни споделят, че получават облекчение от 2-3 намазвания през деня и 1 в леглото.

Естествено хемороидите не се оправят само с Рефригеранс. ТУК: Как да си помогнем при хемороиди с помощта на диета и как да не ги дразним с опасни и вредни храни. 

Дайте мнение и Вие тук!
При мастит

Типичното приложение на Рефригеранс при млекодайните помага и на дамите, които търсят охлаждане, отпускане и облекчение при проблеми с гърдите. Виметата се възпаляват, както и млечните жлези. И в двата случая масажиране с малко Рефригеранс облекчава. И тук най-ценно е противовъзпалителният ефект, успокояването на болката и усещането за хлад.

Вероятно кърмачката не трябва да се безпокои от ветеринарния продукт, след като и бабите ни са познавали компреси с алуминиевото съединение. Но все пак масажът е само и изцяло на личен риск. Някои споделят, че реален ефект има само в началната фаза. Други дами пък се дразнят, че им се препоръчва животински илач и предпочитат да се доверят на лекарските предписания. Без съмнение и това е точният вариант.

Да споменем тук, че човешкият Рефригеранс не е показан при мастит, ако се съди по описанието и листовката.

При болки в гърдите

Ако болката е с мускулен или нервен произход, охлаждащото и болкоуспокояващо действие на мазилото е добре дошло. Има и такива отзиви – за прилагане с масажно движение например при междуребрена невралгия.

Невралгичните болки са наистина ужасяващи, няма спор! ТУК има ценна информация за облекчаването им – при болки и бодежи с различен произход. 

При артрит, бурсит, плексит и отоци
рефригеранс
Продуктът се цени като добро средство за локално външно приложение

Посочените патологии са златна мина за фармацевтичните компании. Милиони хора имат такива проблеми, почти няма човек, който да не изпитал поне един път плексит, схващане, стягане, придърпване, да не е изстивал или да не се е сецвал. Логично, създадени са милиони лекарства, та бихме се запитали: защо ни трябва животинския мехлем? Нямаме отговор.

Има доста отзиви на пациенти, които са останали недоволни от аптечните мехлеми и са намерили търсеното облекчение във ветеринарната аптека. Не са малко болните, които са усетили трайно и дълбоко облекчение още от първо намазване. Може би хората са благоразположени от по-ниската цена? Или търсят нетрадиционни илачи, вярвайки в по-голямата им ефективност?

И все пак ако не пренебрегвате традиционната терапия, надникнете и ТУК: Всички възможности за облекчаване при артрит – от лекарства до гимнастика. 

Още източници и допълнителна информация на английски: Странични ефекти и употреба на конско мазило; * Плюсове и минуси на аналозите на Рефригеранс ветеринарен; * Как се ползва конско мазило за кръст като масажен крем?

При дискова херния

Болката при дисковата херния е несравнима с нищо. В тежки случаи човек се приковава в каквато поза го е хванало жестокото пронизване. Можем да разберем страдащия, че в такова състояние е готов да изпробва всичко, само и само да получи веднагически облекчение. Традиционният подход са мехлемите с нестероидно противовъзпалително, след които „златният стандарт“ се държи от диклофенак. Определено тези продукти облекчават болката и отпускат.

Но често стават и грешки – болният да се намаже с нещо сгряващо (защо не и ракия!) и вместо да се облекчи, още повече да се влоши. Всички, които са се затопляли, бързо възприемат охлаждащия Рефригеранс. Той също е противовъзпалителен и също премахва болката. Има всички данни да помогне и да облекчи състоянието на стегнатия от прищипан или наранен нерв.

По наше скромно мнение обаче дисковата херния се нуждае от по-яко обезболяващо от ветеринарния мехлем. Нещо с категорично и трайно действие. Алуминиевият ацетат обезболява, но не е сред най-силните представители в това направление.

ТУК: Прегледайте традиционните подходи към обезболяването при дискова херния. 

При други болки в ставите
мнения за Рефригеранс
Мнение на Дима Делчева: Рефригеранс за травми и противовъзпалително за стави и кости, камфор-салицилат за мускулни и ставни болки,имаверол за гъбички.

Ставите – това е пресечната точка в назначението на двата вида Рефригеранс. Човешкият е създаден главно за това. Добре повлиява коленете, а също и крупни стави като тазобедрената и раменната. Доказано разгръща и освобождава движението.

За ползата на алуминия ни говори една стара практика от китайците и руснаците – да се обвива с алуминиев лист болната става. Фолиото се покрива с кърпа и се оставя за няколко часа. Правило се е с цел обезболяване. Така погледнато, Рефригеранс е по-простият начин.

ТУК са описани доста „човешки“ обезболяващи лекарства и кремове при болки в ставите.

Рефригеранс при лечение на животни

рефрижеранс
Така изглежда масажният крем, предтеча на сегашния „човешки“ продукт

Рефригеранс не излиза и от домашните аптечки на животновъдите. Мехлемът има доста широко приложение. Но ето как точно се използва: мястото трябва да се оголи, тоест да се премахне козината чрез подстригване. Кремът се втрива дирекно в кожата, като кратността отново е 3. Количеството е по малко, а времето на лечението – до поправяне на животното.

По-особено е нанасянето върху виме при възпаляване. Тук е необходимо да се добави масажиране, което помага да се „разкара“ млякото в жлезата.

Когато се мажат повърхностни рани, не се прилага натиск. Напротив, кремът се полага на тънко и с много лек допир.

Други “конски” илачи

Рефригеранс е сравним с аналогичен продукт, който също е доста известен – това е препаратът Антифлегмин.

Някои показания са идентични – напр. хемороидите и мастита. Но други са специфични за Антифлегмин. Той е по-специализиран в посока съдова система. Той се маже за варикоза, докато Рефригеранс няма такова приложение.

Мнения за антифлегмин при хемороиди, дискова херния и др. Как да го използваме?

Рефригеранс или Антифлегмин?

При животните и двата мехлема се мажат при мастит, загнояване и артрити. Но Антифлегмин е различен като състав – в него има основно камфор и фенол + подпомагащите елементи, които го превръщат в крем. Камфорът подчертано стяга – оттам и приложението за хемороиди и разширяващи се вени при хората. Хората казват, че доста бързо обезболява, премахва отичане и сърбене. Обаче е опасно да се слага камфор на вътрешни образувания, защото може произходът да е онкологичен.

Казват, че и лекарите пишат Антифлегмин за разширени вени. Пациенти свидетелстват, че им е свършило работа. Рефригеранс или Антифлегмин? Да не забравяме, че са зоопродукти. Рискът при болно коляно и при вътрешни хемороиди е различен, нали!

Кога използват Тривитаминол

Рефригеранс не е първият вет-продукт, който води хората във ветеринарните кабинети и аптеки. Има по-известно лекарство – това е Тривитаминолът, който е познат на всички любителки на гъстата грива. Както животните придобиват по-качествено, дебело и плътно руно с помощта на витаминния комплекс, така и човешката коса реагира. С Тривитаминол се правят маски за оздравяване, против косопад, за сгъстяване и въобще за лъскава, здраво-изглеждаща и красива женска грива.

Тривитаминол представлява смес от три витамина, които са разтворени в масло. Това са А, Е и Д3, които добре влияят на роговите образувания. Препаратът се ползва за кучета, коне и котки, явяващи се на състезания. Козината им лъска и е като коприна. Разбира се – гъста.

Хората пък правят маски с Тривитаминол. „Народният“ репертоар при маските вече е безкрайно широк. Има варианти за маски с всякакви масла, кератин и още витамини. Не се пропускат традиционните продукти – яйца, чесън, алкохол.

Тривитаминол за коса: Как се прави маска? Цена, мнения. За лице

Мнения и отзиви за Рефригеранс

 • Мима от 24chasa.bg: “Работя в зоомагазин и продавам тези продукти с невероятен успех-не зная кой прав,кой крив,но клиентите ми са доволни от тях.”
 • Anjilina от 24chasa.bg: “Приказвайте си, ама от конски витамини за 1 месец ми порасна коса. Само за 7-8 намазвания и то като съставка на домашно приготвена маска с жълтък и зехтин. Само за 2 часа 2 пъти в седмицата. Същия ефект 10 години по-рано имаше чешкият продукт REGHAAR- таблетки хранителна добавка, но от години няма дистрибутор за България и можеш да си го купиш само от електронен магазин с кредитна карта. “
 • Йорданка от 24chasa.bg: “имала съм косопад и болки в ставите. дадох доста пари за мазила от аптеките. ефектът беше нулев. от ветеринар си купих мехлем за крака и лекарство за косопад и ви казвам, че от две години не са ме болели краката. само срещу 3 лв.”
 • jenni_b от bg-mamma.com: “Aз съм адски доволна от него (рефригеранс) – бързо облекчава положението, в комбинация с други работи съм го пробвала. Определено има страхотен ефект.
  Мамолога, който ми го изписа каза да мажа 2-3 пъти дневно, с компрес (марличка) в сутиена, да не се изтрие веднага след обилно намазване. Мазала съм и по-често, нищо не ми е станало лошо от това. Т.е. допълнително зачервяване примерно.”
 • Мармашотка от bg-mamma.com: “Лекарството е супер! Но още по-добър ефект има ветеринарният препарат Антифлегмин.Зависи в същност за какво ти трябва? За мастит стават и двете.
  Действието му е да предизвиква загряване, а от там е и ефекта му, но понеже ветеринарните л-ва са по-силни, съответно и ефекта им е по-бърз.”

Странични ефекти, опасности. Рефригеранс и кърмене

Няма да е прекалено ако се повторим, но не забравяйте, че Рефригеранс за животни е направен за животни. За животни, които тежат много повече от човека. Бъдете пестеливи в дозите и се наблюдавайте. Вижте и за алергична реакция, но това трябва да е първия път.

Рисковете често се коментират и във форумите. Виждаме, че не при всички болни ползването на животински илачи е минало безпроблемно. Някои споменават за сериозни усложнения.

Ако имате наблюдения върху Рефригеранс при хора – добри или лоши, отзивите ви винаги са полезни за нас! Така че ни пишете ТУК! Ползвали ли сте Рефригеранс? За какво? Как ви подейства?

 

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лиотон или Хепароид Зентива? Или Троксевазин?

Мнения за Хепароид Зентива и заместители. Лиотон, Троксевазин, Хепарин гел

Лиотон или Хепароид Зентива? Или Троксевазин? Мнения и приложение за хемороиди, за синини и белези, …

11 Мнения

 1. Dimiran Dimiranov

  Моето мнение за рефригеранс и по въпроса:-Какво пречи,като е зоо препарат да се използва за лечение при хора,стига да помага и да облекчава страдания и да няма тежки странични ефекти!?

 2. ползванм АНТИФЛЕГМИНА и за херпес на устата и за 4 дни оздравяването е към края малка раничка ..иначе 14 -20 дни не ми мърдаха ..днес е 4-ти ден и съм адски доволна

 3. Д-р Тодоров

  Свидетелствам, че рефригеранс е помогнал на много хора – мои познати и техни познати. Аз съм ветеринарен лекар и съм го ползвал и лично – при тендовагинит след преумора на китката, за облекчаване при мускулна треска, при топли ставни отоци и др. По едно време доях крави на ръка и ръцете ме боляха – минаха ми от рефригеранса. Един як бачкатор се беше схванал в кръста и като почна да се маже, първият ден болките му се усилиха, но след няколко дена се оправи напълно. Помага и при болки в колената, глезените и др. стави – ако са възпалени минават, ако са ошипени, облекчава временно.

 4. Дора Кирилова

  Рефригеранс от ветеринарната аптека! Този крем е за лечение на кости, стави и сухожилия. Върши чудеса!

 5. Дима Желязкова

  Аз съм ветеран – 2 операции след счупване, няколко навяхвания. Рефригеранс от ветеринарната аптека или балсам с черен оман на кройтерхов. От народните срества – компреси зелено листо вечер или хума денем.

 6. Става ли за дискова херния или „сецване“?

 7. Влади Панов

  Не всичко трябва да се маже смело и безотговорно. Аз го направих за дископатия и не ме облекчи. Не ми стана по-зле, но не стана и добре. Мехлемът струваше към 7-8 лв, грешни пари, щото го изхвърлих.

 8. Нищо подобно, оправи ме след раждането, когато ми се запуши гърдата. Направих няколко компреса с рефрeгеранса и потече. Има едно усещане за хлад, което е приятно в този момент.

 9. Какчето

  Аз не бих се мазала с животински неща. Дотолкова ли съм бедна, че да не мога да си купя по-скъпото, но човешко лекарство. Ако не можем да си позволим един крем, за какво се трепим?!

 10. Пенко Иванов

  Не е въпросът в цената, не си стоплила. Просто животинският е по-силен и по-бързо обезболява. Това е цялата работа, не е заради парите.

 11. Данаил Каридов

  Ползването на Рефригеранс/конското/ може ли да повиши кръвното налягяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.