Масажи и лазерна терапия помагат при радикулити, плексити и неврити

Плексит и неврит имат лечение с помощта на масаж и лазерна терапия, както и лазернозвукова терапия. Вижте как става това!

Най-често срещаните заболявания на периферната нервна система са възпалителните.

При тях могат да бъдат увредени коренчетата непосредствено след излизането им от гръбначния мозък (радикулити), на нивото на големите нервни сплитания (плексити) или периферните нерви (неврити). При засягане на повече от един нерв се поставя диагноза полиневрит.

В зависимост от мястото на засягането болните се оплакват от болки, които започват встрани от прешлените и се разпространяват към шията, гръдния кош, ръцете или краката. При дисковата херния болката върви към крака или седалищната област. Понякога се комбинира със слабост на някои от крайниците.

При засягане на повече нерви са налице болки – спонтанни и при натиск в областта на съответните нерви.

Пациентите усещат изтръпване или мравучкане. Диагностицирането става чрез функционално компютърно изследване, което е безболезнено и безвредно.

След като се определи коренчевата увреда на нерва, измененията в нервната проводимост и се установи причината за тях, се прилага съответното лечение. При наличие на радикулит, назависимо дали е възпаление или дискова херния, болният трябва да спазва постелен режим.

При дискова херния е желателно да лежи на твърдо легло със свити крака.

Поставянето на грейки на кръста усложнява заболяването. Храната трябва да бъде калорична и богата на витамини, главно от групата В. След като се установи причината за увредата на периферната нервна система, се назначава лечение.

На първо място се прилагат обезболяващи и противовъзпалителни медикаментозни средства. Ако не покажат добър ефект, се прибягва до стероидни препарати. След преминаването на острия стадий се предписват лекарства, улесняващи нервното предаване и възстановяващи функцията на периферните нерви.

Широко приложение има физиолечението, което трябва да се прилага от физиотерапевт.

Много пациенти с възпалителни заболявания на периферната нервна система търсят помощ при масажисти, тъй като възможностите на конвенционалната медицина по отношение на тези страдания са ограничени.

Препоръчваме обаче мануалната терапия да се назначава и извършва само от лекар-специалист. Защото в немалко случаи масажите водят до усложнения. Най-сериозните са в областта на кръвоносните съдове -разкъсвания на артерии във врата, съдови спазми и временно ограничаване на притока на кръв към мозъка.

Тези инциденти са редки, но затова пък пострадалите получават дълготрайни или остри поражения вследствие на парализи или дори на удар. Другите усложнения са значително по-чести: фрактури, приплъзнати дискове или дислокации. Те са най-чести при пациентите с остеопороза. Към леките усложнения спадат оплаквания за главоболие и болки във врата.

Дайте мнение и Вие тук!

В тази област трябва да преобладават нежните успокоителни масажи, които облекчават, а често и лекуват.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Съвременната медицина с успех съчетава лазерпунктурата с невралната терапия. Само след няколко процедури с лазер се подобрява еластичността на междупрешленните дискове, както и дегенерацията на капсулите им.

Болката отшумява, тонусът на мускулатурата се подобрява, изтръпването изчезва. Ефикасна в подобни случаи е и комбинираната лазерутразвукова терапия, която включва лазерна акупунктура и лазер-терапия. Тя действа на биологично активните точки и по меридианите, като стимулира процеса на възстановяване на нормалната дейност на притиснатите нервни окончания.

Чрез ултразвукова вълна лечебните гелове и медикаменти проникват в увредените тъкани до 5-6 см подкожно и действат директно на проблемните зони. Добре е лечението да се съчетае и с приемане на продукти на билкова и растителна основа, специално разработени за заздравяване на костната и хрущялната тъкан.

Вижте статията ни за плексита ТУК:

https://www.lekar.bg/2014/10/19/%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

синузит

Какво да взема при синузит в домашни условия? Антибиотик, Кармолис, Назодрен или др?

Кой антибиотик за синузит и бронхит е добър? Какво да взема при синузит? Какво да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *