zm2

Змийска хурка, за кои болести става

Змийска хурка – какво знаем и какво не знаем за билката. Кои болести цери билката змийска хурка. Опасно ли е самолечението с нея. Проверени рецепти. Странични ефекти и противопоказания. Как да си я набавим – форми и цени. Отравяне със змийска хурка, мерки

Змийска хурка е лековитото растение Arum maculatum. Многогодишно; развива стебла на височина до 60 см и овално коренище с допълнителни израстъци грудки. Билката оформя богата листна розетка и специфично фуниевидно съцветие. Цветовете излъчват аромат, който привлича множество насекоми за опрашване. Попаднали във фунията-капан на цвета, насекомите непроизволно извършват опрашването и не след дълго на мястото на цвета се оформя нещо като малък грозд с плодчета. Зреенето им настъпва постепенно и въпросната змийска хурка се обагря в ярко червено. Народната медицина в страните от средните географски ширини използва растението за множество терапии.

Какво лекува, приложение

змийска хурка
Билката змийска хурка помага при много болести

Лечението с продукти от змийска хурка изисква добро познаване на материята, тъй като всички части на растението са отровни. На основата на билката е разработен медикаментът Arum (хомеопатично – арум трифилум), което върши работа при възпаление на лигавицата на устната кухина, хрема, възпаления на бронхите и белите дробове, скарлатина, шарка и заушка. Продуктът много помага при възпаления на гласните струни и пресипване. Ако един певец например е пресипнал, преди пеене той може да прочисти и стабилизира гласа си с подобно средство. Използва се под формата на таблетки, които се разтварят в устата, или капки. Подходящо средство за приготвяне на разтвор за гаргара.

В народната медицина растението се цени като средство за отхрачване, противовъзпалително, болкоуспокояващо, противоревматично и предпазващо от състояния с треска.

При болести на черния дроб, бъбречнокаменна болест, ревматизъм и хемороиди се препоръчва вътрешен прием на спиртна настойка от сухи грудки. Същият продукт облекчава радикулит при външно приложение.
Настойка от суха билкова маса може да се използва външно при ревматизъм.

Бременните могат да се лекуват с настойката от грудки през първите пет месеца от бременността. Същата настойка е полезна и при гадене, при лечение на бронхит и бронхиална астма. Използват се и различни запарки и отвари.

Със змийска хурка се подпомага още контролът върху хипертонията.

Рецепти със змийска хурка

Консултирайте се със специалист, преди да приготвите настойки и отвари от змийска хурка. Не забравяйте за токсичното въздействие на растението, както и за възможните странични ефекти, особено при хронични страдания.

За ревматизъм: 50 грама сухи грудки се заливат с 2 л студена вода и се оставят да киснат една нощ. След това настойката се прецежда и се прибира в стъклени бутилки в хладилника. През първия ден от приема се взема три пъти дневно по една капка; през втория увеличаваме всеки прием с по една капка, т.е. 3х2 капки за ден. Дозата се увеличава всеки ден с по една капка, докато достигнем до 10 капки за прием или 3х10 за деня. След това правим прекъсване от две седмици и повтаряме схемата.

За лишей: пресни грудки се стриват и смесват с мед 1:1. Получената маса е за локално външно приложение – мажем проблемните места веднъж дневно.

Спиртна настойка за външно приложение при различни проблеми с кожата: стриваме 10 г грудки, заливаме със 100 г водка в стъклен съд с капаче и след 4-5 дни прецеждаме.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Различни настойки на грудки или корен от змийска хурка със спирт или водка помагат при ревматизъм, треска, радикулит и мускулни възпаления.

Сухи грудки, стрити на фин прах, ускоряват зарастването на рани.

Употреба на корен или грудка
змийска хурка
Кореновите грудки са суровина за някои от най-популярните рецепти със змийска хурка

Почистените и измити корени на билката могат да се използват директно в малки дози. Допустимо е да се взема по 0.3 г почистен корен/грудка три пъти дневно.

Настойка или тинктура от змийска хурка най-често се приготвя с етилов спирт. Една част корен заливаме с 4 части 70-процентов етилов спирт. Оставяме за 7 дни на тъмно и хладно, като всеки ден разтръскваме бутилката. След това прецеждаме и прибираме в стъклена бутилка. Започваме приема с по 10 капки три пъти дневно, като всеки следващ ден увеличаваме единичната доза с по една капка. Ако приемът не причини някакви странични ефекти, единичната доза се увеличава, докато достигне 15 капки. След това се прави кратка почивка и модулът се повтаря. Терапевтичният курс е не по-дълъг от два месеца. За точната схема е необходима консултация с фитотерапевт!

В някои случаи се практикува сходна терапия с прах от сушени грудки, но спиртната настойка се дозира по-лесно и по-пълноценно се усвоява. Спиртната настойка в доза до 20 капки три пъти дневно не е токсична и няма странични ефекти. Доказано външното приложение при лишеи и псориазис има ефект, но резултатите настъпват сравнително бавно и нерядко пациентите са демотивирани да изпълняват процедурите редовно.

При рак

Счита се, че билката змийска хурка е една от надеждите за изцеление при всякакъв вид рак. Съветът е да се вземат три пъти дневно по 20 мл отвара, приготвена ето как:

Две супени лъжици суха маса от билката се варят пет минути в 600 мл вода. След това отварата се оставя да изстива половин час, прецежда се и се прибира в хладилника в стъклен съд. Тази рецепта се изпълнява с надеждата да стане чудо – като съпътстваща терапия срещу злокачествени заболявания (bgbilka.com).

При миома

Лечението на миома и киста на яйчника може да бъде подпомогнато от билката змийска хурка, но това следва да бъде разрешено от лекар. На първо място трябва да е сигурно, че става дума именно за този доброкачествен тумор – миома, или за киста на яйчника. Идеята е това образувание да претърпи обратно развитие, т.е. да се стопи. За целта се прилага следното лечение:

Всеки ден в продължение на 40 дни се поглъщат по три зърна от свежа грудка. Зърната трябва да са големи колкото царевични; преди поглъщане се увиват в малко залъче хляб (bgbilka.com).

При лечение на хемороиди

Един от възможните начини за лечение на хемороиди със змийска хурка е с настойка от сух корен. 50 г наситнен сух корен се залива с литър вряла вода и се оставя за 12 часа. Прецедената запарка се прибира в хладилник; взема се в началото само по една капка от продукта, а всеки следващ се увеличава с по още една. Когато достигнем до 10, прекъсваме за две седмици и ако е необходимо – повтаряме схемата. Тази терапия е подходяща и при ревматизъм и камъни в бъбреците.

Друга рецепта: три средно големи корена от змийска хурка се настъргват и се смесват със 100 г мед. Прави се хомогенна смес, от която се приемат по три кафени лъжички на ден. Помага при външни и при вътрешни хемороиди (bgbilka.com).

Змийско грозде с мед
змийска хурка
Настойките от змийска хурка могат да се приемат вътрешно, но стават и за локално външно приложение

Билката е популярна още и с названията змийска лапад, змийско грозде, змиярник. Комбинацията с мед вече беше коментирана при лечението на хемороиди. Аналогичен състав има и продуктът за локално външно приложение при лишеи и псориазис.

С изсипливче при псориазис

Лечението на псоризис – това кошмарно страдание, не е лесно. С билката змийска хурка като част от комплексна терапия могат да се постигнат по-изразени положителни резултати. Ето как да действаме:
Първи етап. Три супени лъжици от билката изсипливче или голо белило се варят пет минути в 600 мл вода. Отварата се прецежда и от нея се приема по 80 г 6 пъти на ден. Паралелно с това се пие чай от коприва. Задачата на този етап е да пречисти организма и да го подготви за лечението на псориатичните плаки.
Следващият етап: към половин килограм мед прибавяме стрити на прах 50 г сухи грудки от змийска хурка. От сместа се взема три пъти дневно по една малка лъжичка (bgbilka.com).

При подагра

Схемата за лечение на хемороиди с мед и змийска хурка (вижте по-горе) е подходяща и срещу подагра. Приемът на билковия продукт намалява стойностите на пикочната киселина в кръвта и предпазва от отлагане на кристали в ставите – процес, който причинява силни болки и възпаление.

При шипове

Може да получите облекчение от болки и скованост, ако третирате проблемната зона на гръбнака със спиртен извлек от змийска хурка. Процедурата може да се изпълнява 1-2 пъти на ден.

Алтернативно терапията може да се изпълнява и с кашичка от настъргани коренови грудки. Болезненото място се намазва с мазнина или крем, а сетне с пастата от змийска хурка. Държи се не повече от половин час.

мнения, отзиви, коментари, форум

Действие на билката

Макар да се радва на популярност – особено в народната медицина, билката змийска хурка не е изучена съвсем подробно. Известно е все пак, че коренът и грудките съдържат алкалоиди, гликозидни сапонини, до 70% нишесте, фруктоза и захароза, масло, палмитинова и линолова киселина, микроелементи – мед, никел, цинк, молибден. Съдържа и кристали на оксаловата киселина – оксалати, особено в листата. Кристалите на калциевия оксалат например образуват остри иглички, които при докосване нараняват кожата и лигавиците. Всички тези съставки формират специфичния химически профил на билката и определят фармакологичното й въздействие.

Продуктите от змийска хурка действат антибактериално, противовъзпалително, болкоуспокояващо и отхрачващо. Освен това могат да отслабят секрецията на жлезите, които произвеждат стомашните сокове.

Билката е препоръчвана от народната медицина, но винаги с предупреждение за възможното токсично въздействие и необходимото спазване на дозировки и режим на прием.

Помага при остър и хроничен бронхит, бронхиална аства, хроничен гастрит повишена секреция на стомашни сокове, при занемарена и нелекувана астма и при потребност от прочистване на белите дробове.

При хрема, възпаление на лигавицата на устната кухина, катар на горните дихателни пътища, при всички случаи на пресипване, при заушка, скарлатина и шарка.

Препаратите от змийска хурка са полезни също при псориазис, дерматит и екзема – локално външно приложение.

Дозировка, как се пие

Дозировката зависи както от здравословния проблем, така и от общото здравословно състояние на потребителя. Препоръчваните дози не бива да се надхвърлят поради риск от токсични въздействия. Използват се лечебни продукти от корена/грудките, от листата, а в редки случаи и от плодовете на растението.

Корен. Това е най-често използваната суровина. Може да се приема директно малка доза от суровата грудка, или преработен материал във вид на настойка, извлек, стрита на прах.

При директен прием се взема три пъти дневно по 0.3 г, т.е. колкото царевично зрънце, препоръчително – увито в залъче мек хляб.

Спиртна настойка (приготвя се по споделена по-горе рецепта). Приема се на капки, които се увеличават с по една докато достигнат 15. Спиртната настойка не проявява токсичен ефект, ако се приема в доза до 3х20 капки дневно.

Прах – приготвя се от изсушен корен. Стритата маса се използва при настинки. От праха се взема три пъти на върха на ножа и се сипва в половин литър вино. Течността се кипва, оставя се да се охлади, след което в нея се потапя малък, нажежен железен предмет – да се “угаси”. Пият се по няколко големи глътки на почивки. Смесен с мед, прахът от корен на змийска хурка се препоръчва от лечители като средство против хемороиди – за вътрешен прием. Външното му приложение помага за премахване на лунички.

Настойка от плодове на билката в оцет – за прекъсване на бременност.

Листа – настойката във вино в малки дози увеличава либидото. Запарката се прилага външно – за разтривки при възпаление на седалищния нерв, за промиване на незарастващи рани, при нацепване на кожата от студ.

Странични ефекти

Билката змийска хурка има токсично въздействие, затова трябва да се използва много внимателно. Търсете без отлагане медицинска помощ, ако след такова лечение почувствате прилошаване, гадене, повръщане, болки в стомаха и корема, диария, ако ви оплива студена пот. Билката може да провокира халюцинации, аритмия, гърчове.

Вие сте в беда, ако сте почувствали нещо подобно! В очакване на линейката, която трябва да се извика час по-скоро, глътнете 1-2 дози активен въглен.

Противопоказания на змийска хурка

Целебните средства със змийска хурка са противопоказани при сърдечна недостатъчност, гастрити с понижена киселинност на стомашния сок, остър и хроничен панкреатит. Токсичността е толкова висока, че може да предизвика сърдечен пристъп дори когато се прилага локално външно – като средство за разтривки.

Какво казва Уикипедия

 

Уикипедия представя билката змийска хурка Arum maculatum, като растение с отровно въздействие, разпространено в Европа.

Дайте мнение и Вие тук!
Къде расте

Вирее в горски райони, предпочита широколистните зони с влажна, глинеста почва с варовикови компоненти. Може да се открие и в места с храстовидна растителност. Многогодишно растение, което може  при благоприятни условия да достигне височина до 60 см. Стреловидните му листа образуват розетка, а коренът развива клубени или грудки, най-често използваната част за лечебни цели.

Как да я познаем

Билката се разпознава по характерния цвят, както и по специфичните плодове.

Цветът е необикновен – всяко растение развива по един върху права, гола дръжка. Развива се едновременно с листата; има форма на фунийка, в чиято вътрешност се намира уникално съцветие. Узрелите плодове имат яркочервен цвят; разположени са като малък вертикален грозд .

Наименования змийско грозде, змиярник (Arum), Arum maculatum, Петнист змиярник. В някои части на Европа популярното й наименование е Жезълът на Арон. Около ефекта от лечението с тази билка витае респект, народите откриват външни прилики със змия в оцветяването на листата, намекват за змийска отрова.

Къде да купя

Справка в нета показва, че е възможно да се снабдим със сушен корен от змийска хурка, директно от доставчик ли от билкова онлайн аптека (fermer.bg) .

Цена в интернет

Възможно е да се намерят разфасовки на билката – сух корен, по 25 г за около 2.8 – 3 лв, или по 50 г за 4.50.

Аптеки и цени

Аптека “Стела” предлага сух, смлян корен от змейска хурка за 50 г – 3.50 лв. Там е препоръчано извлекът да се приготвя от чаена лъжичка билкова маса, която кисне 8 часа в 200 мл студена вода. Прецеденият извлек е ефективен две денонощия; съхранява се в хладилник и се взема 3-5 пъти дневно по една супена  лъжица. За външно прилагане – разтривки и промиване на рани, 20 г наситнени грудки се държат в 200 г ракия 2-3 дни и след прецеждане се прибират в хладилник.

В bilki.net 50 г корен е 4.61 лв. Такива ориентировъчно са цените и в други анонси за продажба на змийска хурка. Снабдяването с билката не е особено трудно, но за самодейно лечение просто забравете заради описаните рискове

Мнения за змийска хурка

 

Освен интерес към билката за терапии, форумите коментират и присъствието на растението като декоративно, отглеждано в саксии!

 

  • Van Vel от tialoto.bg: “Сетих се за още едно средство , което съм пробвала и като че ли има даста добър ефект. Става дума за “ змийска хурка“ – това е един корен, от който се пие 3 пъти дневно по една парченце колкото грахче с вода – 15 дена и след това се почива. Преди две седмици си го купих от една леля на женския пазар. Веднага го почнах и кървенето ми спря за сега. В момента почивам пък за вбъдеще ще видим.”
  • Tanet от hobbykafe.com: “Блу на село това му викат змийска хурка, а грудките му май се ползват против хемороиди ама е токсично , знам го от баща ми защото той го приема сутрин на гладно колкото плочка на нокът.”
  • Албена от hobbykafe.com : “Ей тоя Арум си расте по баирчета и долчинки тук ,в габровско.Предпочита шарена сянка, близо до рекички и поточета.През зимата листата му изчезват.В моят, все още не подреден двор ,се е самопосадил и си расте на воля.Тук също наричат арума змийска хурка и го броят за бурен.”
  • Нерегистриран от all.bg: “Иди на „Женския пазар“ при билкарите и си купи от тях „Змийска хурка“ – за 15 дни няма да има и помен от хемороидите!!!”

Съхранение

Всички отвари и настойки, които се приготвят от змийска хурка, трябва да се съхраняват в хладилник. За някои от тях дри специално се споменава, че дори да са прибрани подобаващо, трайността им е два дни и след този срок трябва да се приготвят нови.

Набавянето на материал за тези целебни течности може да става по интернет, но тук става дума за сушен и дори смлян на прах корен. Познавачите отбелязват, че тази форма е с по-слабо въздействие от терапиите с пресен корен/грудка.

Пресните грудки можете да си набавите сами, но трябва да ви е известно къде има находище на билката.  Ако мястото е достъпно, трябва да сложите знак при растението по време на цъфтеж или когато е формирало емблематичната хурка с малки червени плодчета. Белегът се слага, за да сте наясно къде се намира коренът на растението – грудките се вадят през пролетта, преди да се е развило, или през есента, след като са настъпили студовете и надземната част е силно променена, почти незабележима сред дървесни листа и друга растителност. Грудките се изчеткват от пръстта, без да се мият, и се оставят за съхранение в съд с пясък по начин, прилаган и при морковите.

Пресните грудки са най-добри за приготвянето на някои от лекарствата.  Но тогава и опасността от токсичен ефект е най-голяма. При сушене или варене продуктът губи отровното си въздействие, а лечебните ефекти се съхраняват с лека редукция.

Ето какво да направите най-напред, когато се снабдите с пресните грудки:

  • 6-7 по-едрички грудки се нарязват на парченца и се заливат с литър гроздова ракия. Веднага може да се вземе една най-малка ракиена чашка и да се изпие, а към настойката да се прибави количество ракия колкото изпитото. Дневната доза се приема редовно – всяка сутрин, на гладно. Доливането продължава, докато за нег изразходим още един литър ракия. Сетне започва прием без доливане – докато настойката в бутилката свърши.

Отглеждане

Намирането на змийска хурка в диво състояние не е трудно, но и не е по силите на всеки човек. Затова при необходимост от подобен помощник на здравето хората вземат мерки да си го отглеждат. На “хурката”, както на много билки, немалко хора гледат като на  прост бурен. Тя в действителност би серазвивала точно по такъв начин,  ако заровим в едно от ъгълчетата на двора няколко грудки.

Друг вариант е голяма саксия на балкона. В нета може да се намери доставчик, от когото да си купите стръкчета по левче парчето. То си е градинско растение, но може да се закрепи и в саксия – достатъчно голяма, тъй като коренът генерира грудки-детки и с времето заетата от змийската хурка площ нараства.

Отравяне

Тежки ли са отравянията със змийска хурка? Прилагането на продукти  от/с билката трябва да става под контрола на опитен специалист на този тип лечение, защото последиците от споменатото отравяне могат да са много сериозни.

Дори само докосването на листата може да доведе до неприятни  усещания, тъй като описаните по-горе оксалатни кристалчета могат да предизвикат дразнене – сърбеж и зачервяване на кожата или при контакт, на лигавиците. Външното прилагане като средство за разтривки може да провокира сърдечен пристъп, ако пациентът има заболявания на сърдечно-съдовата система или имунната му система е отслабена.

По-сериозни са случаите с отравяне при вътрешен прием. Тогава проблемът се разпознава преди всичко по признаци като болки в корема, гадене и повръщане. Меднага трябва да се потърси медицинска помощ! А докато лекарят дойде, се взема активен въглен и солеви слабителни.

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Arum_maculatum

http://www.botanical.com/botanical/mgmh/c/cucko122.html

http://www.ayzdorov.ru/tvtravnik_aronnik_pyatnistii.php

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

бабини рецепти за хемороиди

Естествени лекове за кървящи хемороиди. Бабини рецепти

Кои лекове за кървящи хемороиди са добри? Има ли естествен лек за хемороиди? Бабини рецепти. …

Едно мнение

  1. Мартин Попов

    Чудесно формулирана и много добре написана статия, Браво на автора. Странно е защо нито едно медицинско лице не е оставило коментар за свойствата на билката ,, мнение и от професионалист който е имал контакт с нея доста би подкрепило нейните качества .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *