Разширените вени мъчат повече жените. Вижте ранните симптоми!

Ранни симптоми на разширени вени: Почти няма човек, който в края на напрегнат ден да не усети тежест в краката, сърбеж, болки, подуване на глезените.

Обувките започват да ни стягат, а в един момент се появяват и нощни крампи (болезнено схващане на мускулите). Отначало не обръщаме внимание на тези симптоми, приемаме ги за резултат от умората, а това е всъщност първият сигнал за хронична венозна недостатъчност. Според възприетата медицинска класификация става дума за нулевия стадий на т.нар. хронична венозна болест.

Следващите етапи включват видими промени на вените – от синкави с диаметър от 1 до 3 мм, до изпъкнали, змиевидно нагънати, та чак до варикозни незаздравяващи с години язви, обяснява проф. д-р Тодор Захариев, председател на Българското национално дружество по ангиология и съдова хирургия, национален консултант по съдова хирургия.

Хроничната венозна болест е едно от най-разпространените, тежки и инвалидизиращи заболявания в съвременните индустриални страни. От нея в Европа страдат между 30 и 50% от хората в зряла възраст. У нас чрез епидемиологично проучване върху 26 5/0 пациенти е доказано, че от някаква форма на заболяването е засегнат всеки трети българин /37%/.

По-точно, страдат 47% от жените и 30% от мъжете, или съотношението е 3:1. Нежният пол е в по-неблагоприятно положение главно заради периодите на бременност и раждане, когато почти всяка жена получава застой на кръвта във вените поради притискането им от плода. От значение е и наследствеността – 37% от участниците в проучването са съобщили за фамилна обремененост по майчина линия и 11% – по бащина.

Артериалната хипертония и хемороидалната болест са обикновените спътници на разширените вени.

Най-често срещаните оплаквания при хронична венозна болест са тежест в краката /85%/, болка /74%/, подуване /69%/, както и болка по хода на вената, мравуч-кане, нощни крампи.

Те се обострят при продължително стоене в изправено положение, обездвижване, включително седене пред компютъра, и топлина. Затова през горещите месеци от годината заболяването става по-тежко.

Ходете по пясъка, газете в студената морска вода /тя е много полезна при разширени вени/, но избягвайте продължителното печене на слънце, съветва проф. Захариев.Лошата новина е, че три четвърти от болните у нас въобще не се лекуват, а добрата – че хроничната венозна болест е лечима, дори в най-късните й стадии, и е напълно предотвратима, когато се открие навреме.

Дори човек да е млад, ако има някой от симптомите и знае, че в рода му боледуват от разширени вени, трябва да потърси лекар, защото заболеваемостта се покачва рязко още от 20-годишна възраст, съветва проф. Захариев. Най-добрата профилактика е новият начин на живот: повече движение /ходене, бягане, каране на колело/, сваляне на излишните килограми, контрол на диабета, ако се налага – и смяна на професията.

Няма друг начин кръвта да се върне от периферията обратно към сърцето, освен чрез движение. То отваря венозните клапи и позволява на кръвта да циркулира. При обездвижване тя застоява, за което допринася и земната гравитация. А застоялата във вените кръв е без кислород, тя не храни тъканите и органите, обратно – вредна е, пречи им да живеят. Затова и най-малкото движение, даже нервното потропване с крака е по-добро от непомръдването.

“Фигурин

Как да имаме здрави крака

Движете краката си винаги, когато е удобно.Ако работата ви изисква продължително седене или стоене прави, ако пътувате дълго, правете почивки и къси разходки на равни интервали от време или кръгообразни движения с глезените.

Изберете подходящ спорт.

Ходенето е най-доброто упражнение за раздвижване на кръвта във вените. Изберете плуване, бягане, каране на колело, танци, а не тенис, баскетбол, Хандбал, които водят до разширяване на вените.

Не стойте дълго на топло.

Топлината предизвиква разширение на вените. Затова печенето на слънце, горещата кола маска, сауната не са ваши приятели.

Вечер – хладен душ на краката.

След вечерния душ пуснете студената вода и я придвижете от долу на горе по краката – подобрява венозната функция и премахва чувството на тежест.

Дайте мнение и Вие тук!

Ликвидирайте запека и излишните килограми.

И двете неща причиняват повишено венозно налягане. Могат да бъдат преодолени с повече плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, течности /1,5л вода на ден/и с по-малко мазнини, кафе и алкохол.

Обличайте свободни дрехи.

Тесните панталони, три четвъртите чорапи с ластик, корсетите и коланите притискат вените и пречат на венозното оттичане.

Обувките – между 3 и 5 см.

Равната подметка, както и токчетата над 5 см, водят до застой на кръвта.

Спете с крака нависоко.

Височина на краката по време на сън от 10-15 см благоприятства оттичането на кръвта към сърцето. Масажирайте краката при всеки удобен случай.Правете го от ходилата във възходяща посока.

мнения, отзиви, коментари, форум

При тежест в краката и подуване на глезените идете на лекар.

Колкото по-рано се диагностицира хроничната венозна болест, толкова по-бързо и успешно е лечението й.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Болки в краката, мускулите и кръста

Болки в краката, в мускулите, ставите, пръстите: Какво означават и как да ги облекчим?

Болки в краката и каква е причината за тях. Можем ли да ги избегнем? Как …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *