Физиологичен разтвор – как да го използваме

Как сами да си приготвим физиологичен разтвор. Най-важните приложения на разтвора. За инхалации – работа с инхалатор. Действие на разтвора; роля на натриевия хлорид. Готов физиологичен разтвор от аптеката: утвърдени марки, цена.

Още в текста: Плюсове и минуси на терапиите с физиологичен разтвор. Мнения

Физиологичен разтвор: що е то?

Разшифровката ни насочва към натриевия хлорид, т.е. готварската сол, която е добавена към чиста вода в определено съотношение. Прилага се при лечението на различни болестни състояния; названието “физиологичен” е условно, тъй като разтворът не съдържа всички компоненти на телесните течности.

Съдържанието на солта в този разтвор според фармакологичната характеристика е 0.9%. При този състав разтворът безпрепятствено прониква в клетките и изпълнява лечебните си задачи, без да уврежда клетъчните мембрани.

Той е универсален: с него се правят промивки, може да се пие, да се вкарва в организма чрез венозно вливане. Обикновено се доставя от аптеките – фабрично произведеният е стерилен. Чист физиологичен разтвор може да се приготви и в домашни условия, като условието за чистота е валидно и тук.

Ето как се прави в домашни условия

Има житейски ситуации, при които не е възможно да се разчита на физиологичен разтвор от аптеката. Фармакологичният продукт притежава характеристики, които са непостижими в цялата им пълнота в домашни условия. За някои процедури обаче – например промивки на носа и инхалации, домашният физиологичен разтвор е напълно надежден. Достатъчно е към един литър преварена вода да се добави една пълна чаена лъжичка фина готварска сол – приблизително 10 г. Разтворът е готов за употреба, след като добавената сол се разтвори напълно. За приготвянето и съхраняването му обаче е важно да се използват само керамични и стъклени съдове.

Физиологичен разтвор за инхалации

Физиологичният разтвор може да има някои разновидности в зависимост от терапевтичната цел. При хрема и синузит – за промивки и инхалации, могат да се прилагат всички варианти, но напълно достатъчен е обикновеният солен разтвор. В повечето случаи той е достатъчен, стига да е с подходящата концентрация. Специалистите предупреждават, че ако съдържанието на натриев хлорид е високо, разтворът ще причини прекомерно изсушаване на лигавиците на носа и проблемът може да се задълбочи.

За нос с клеева тинктура
физиологичен разтвор
Готовият физиологичен разтвор може да бъде набавен в стерилни еднократни дози

Запушен нос или хрема могат да се неутрализират с помощта на разтвор от клеева тинктура и преварена вода или по-добре физиологичен разтвор. Солта въздейства върху секретите и съдейства за механичното очистване на лигавиците, а в комбинация с клеева тинктура се блокира и локалният възпалителен процес. Разтворът, приготвен от 10 капки клеева тинктура (спиртен разтвор на пчелен клей) и 10 мл преварена вода или физиологичен разтвор, върши същата работа, като готовите капки за нос, но без страничните им ефекти. С разтвора действаме по обичайния начин – накапваме във всяка ноздра по 3-4 капки до 5-6 пъти на ден. Тази процедура може да се изпълнява продължително време, докато класическите капки за нос обикновено имат ограничение от порядъка на 7-10 дни.

Против хрема

С физиологичен разтвор се правят ефективни промивки на носната лигавица при хрема, остри вирусни инфекции и алергични ринити. При вирусни епидемии е добре и всеки здрав човек да включи такива промивки в профилактичната си програма: 1-2 пъти на ден е добър вариант да се предотвратят възможни зарази, като за целта се ползват популярните спрейове за нос с морска вода, солени разтвори или описаният домашен разтвор под формата на капки или промивки чрез “смъркане”. Йога-медицината препоръчва промивки последователно в двете ноздри, като за целта се използват специални малки съдчета – “чайничета” с удължен чучур.

Профилактични или лечебни промивки на носа могат да се правят и на малки деца, дори на бебета – но много внимателно.   До едногодишна възраст е достатъчно да се поставя по една капка от течността в ноздра 3-5 пъти дневно, а при по-големите деца дозата е увеличена двойно. Пинципно при деца не се препоръчват по-агресивни промивки с помощта на уреди, тъй като има опасност разтворът заедно с патогенни микроби от носа да попадне в ухото и да причини тежко възпаление.

При алергии
физиологичен разтвор
Такава промивка помага при хрема и синузит
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Сезонен или целогодишен алергичен ринит се лекува комплексно, като се включват разнообразни подходи – от избягване на алергените, през укрепване на имунната система и прилагане на антихистаминови препарати. Промивките на носната лигавица с физиологичен разтвор или морска вода са един от вариантите за симптоматично въздействие. Физиологичният разтвор не лекува, но облекчава, като намалява отока и възпалението на носната лигавица и подобрява дишането.

При синузит

Физиологичният разтвор помага и при синузит. Може да се използва като средство за промивки готов разтвор, който се използва като капки за нос 5-6 пъти дневно. Накапването става в легнало положение, като няколко минути след това трябва да последва енергично издухване на носа. Специалистите препоръчват в тези случаи да се работи с физиологичен разтвор в ампули, тъй като бенките за венозни вливания са големи и винаги има потенциален риск от заразяване на разтвора с патогени след първата употреба.

Лечението се счита за безвредно; допуска се и прилагане на домашен физиологичен разтвор при спазване на класическите изисквания за хигиена.

За очи, разтвор за лещи

Физиологичен разтвор от класически тип – стерилен, върши работа и за всекидневна грижа за очите при деца и възрастни. Аптечната мрежа разполага с продукти от типа на “Назо либеро” – стерилни ампули разтвор от 5 мл за еднократна употреба. За промивки на очите се практикуват два варианта: разтворът се накапва върху памучно тампонче и с него се избърсват внимателно клепачите – това е адекватният вариант за бебета. Може също да се поставят няколко капки разтвор директно в окото, след което избърсваме със стерилна марличка.

Физиологичен разтвор се използва и при грижите за почистване и съхраняване на контактни лещи. Заинтересованите са наясно, че в такива случаи разтворът наистина е само помощно средство – той служи като основа за разтваряне на таблетки или за приготвяне на дезинфектант, при почистване от протеинови наслагвания и пр. Счита се за грешка, ако контейнерчето на лещите се зарежда с обикновен физиологичен разтвор. По-скоро той има роля при почистването и изплакването им преди дезинфекция.

За бебе
физиологичен разтвор
Всекидневното почистване на бебешкото носле е по-лесно с този разтвор

Вече стана дума за възможността физиологичен разтвор да се използва при поддържането на хигиената у малки деца и бебета. С физиологичен разтвор в минимална доза може да се размекнт коричките в нослето на мъника и лесно да се премахнат. Разтворът се накапва с помощта на капкомер – за профилактика е достатъчна една капка в ноздра, а при запушен нос количеството може да се удвои. Не бива в никакъв случай да се използват спрей-ампулите с физиологичен разтвор, които напоследък са доста популярни. След като минат няколко минути, с памучно фитилче внимателно се отстранява коричката и дишането на бебето веднага получава облекчение. Има и специални мини-помпички за почистване на бебешко носле, които също са използваеми в последния етап.

Припомняме, че с физиологичен разтвор се правят и очни промивки на малките деца, като се използва навлажнен памучен тампон. Доказано в практиката – използването на физиологичен разтвор в тези случаи не създава допълнителни проблеми.

Как се ползва инхалатор

Инхалаторът (небулайзер) е уред, с чиято помощ препоръчаните от лекар медикаменти се доставят под формата на фин аерозол до проблемните лигавици. Най-общо – това е приспособление за насочено разпръскване на малки количества течност. Това става с помощта на сгъстен въздух, като размерът на частиците може да се регулира; чрез промяна на силата на въздушната струя частиците могат да се насочат към лигавиците на носа и гърлото, на трахеята или по-дълбоко в дихателната система. Устройството включва маски, тръби и накрайници, които отвеждат лековития аерозол до проблемната зона на дихателната система.

Самият инхалатор се зарежда с  медикамент, разтворен в определено съотношение във физиологичен разтвор. Счита се, че концентрацията на натриев хлорид в този базов разтвор може да варира от 0.5 до 0.9%. Добавеният медикамент трябва да овладее възпалителните процеси, да неутрализира оток, да улесни отделянето на секрети и слуз. Понякога за инхалации се използва само физиологичен разтвор с цел да се овлажняват изсушените от възпалението лигавици и да се насърчи възстановяването на нормалната им кондиция.

Забележете, че инхалациите с небулайзер нямат облика на традиционните домашни инхалации с гореща вода и хавлиена кърпа над главата. Докато там се вдишват обогатени с билки или сода топли водни пари, при процедурите с инхалатор няма загряване, а само разпръскване на лечебния разтвор на микроскопични капчици. При вдишването им се постига бърз ефект заради скоростното отвеждане на медикамента до възпалените лигавици, както и заради обхващането на  инфектираната зона в пълнота.

Инхалации с небулайзер могат да се прилагат и при малки деца. Обикновено устройствата се предлагат с варианти на маската за възрастни и за деца. Има и специално конструирани инхалатори за деца, корпусите им наподобяват животни от приказките и това прави процедурите по-забавни.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

При ползването на инхалатор задължително се спазват приложените инструкции. Най-често инхалаторът се зарежда с обогатения физиологичен разтвор в доза 10-12 мл. Съществуват редица правила за безопасност, като например уредът да не се използва в мокро помещение и да не се пипа с мокри ръце. След като се избере режим и апаратът се зареди с точния разтвор, следва включване и пациентът вдишва насочената аерозолна струя с помощта на специалната маска.

Инхалатор омрон

Инхалаторите “Омрон” са няколко типа, включително детски вариант, и могат да се набавят на цени от 80 до 260 лв. С тяхна помощ лекарствените продукти бързо и пълноценно се доставят до определени зони на дихателната система – от носоглътката до алвеолите на белите дробове. Вършат работа при пълната гама заболявания на дихателните пътища, от хрема до бронхопневмония. Чрез избор на подходящ режим образуваната с помощта на небулайзера аерозолна “мъгла” се насочва целево към проблемната точка (вижте framar.bg).

Марката е японска и тези инхалатори се ползват с добро име. С тяхна помощ успешно се компресира въздушна струя с необходимата сила и препоръчаният медикамент, вложен във физиологичен разтвор, се разпрашва успешно и се използва почти без остатък. Плюс на тези инхалатори е лесното им разглобяване и почистване.

Цена на банка в аптеката

Колко струва една банка физиологичен разтвор в аптеката? Банка от 100 мл инфузионен стерилен разтвор се купува средно за 1.20 лв. Банка тип рингер от 500 мл с натриев хлорид, калиев хлорид и калциев хлорид дихидрат се набавя за около 1.70 лв.

Дайте мнение и Вие тук!

Физиологичен разтвор от банка обикновено в болнични условия се прилага чрез венозни вливания – самостоятелно или като носител на лекарствени средства при определени дефицити на водно-солевия баланс. Същият разтвор може да се приема продължително в малки дози при дехидратация.

мнения, отзиви, коментари, форум

Кои са хубавите?

Физиологичен разтвор за универсално приложение наистина може лесно да се приготви, но все пак най-сигурно е при възможност да разчитаме на аптечния продукт. нлни съставки – непостижимо е. Не можем да сме сигурни, че постигаме необходимата чистота и точност при направата му, освен това някои приложения изискват и допълнителни съставки и тънкости като например определена последователност на влагането им в разтвора. Вижте кои марки физиологичен разтвор препоръчват най-често специалистите – продуктите са достъпни в БГ-аптеките.

Стеримар

Стеримар (Стеримар аква назал) е натурален продукт – морска вода от чисти зони. Освен задължителния за физиологичен разтвор натриев хлорид, съдържа минерални соли и т.н. олигоелементи – цинк, селен, мед, желязо, манган. Предлага се в спрей-ампули със специален вариант за малки деца. Препоръчва се при ринит, синузит, простуда с хрема, при суха лигавица на носната кухина.

Стеримар може да се ползва като средство за поддържане на хигиената и профилактика срещу сезонни вируси. Промивките действат антисептично, предотвратяват инфекции, подобряват кондицията и дишането при настъпило заболяване. Благодарение на продукта се ускоряват оздравителните процеси в горната зона на дихателната система. Продуктът Стеримар прилага традиционното използване на морска или солена вода за отпушване на запушен нос и лечение на хрема и синузит. Морската вода по данни на специалисти съдържа над 90 полезни  компонента и това я прави надеждно средство за решаване на коментираните проблеми.

Тонимер

Тонимер също е тип физиологичен разтвор на базата на чиста морска вода. Препоръчван за промивки на носа при малки деца и бебета. Има го във варианти спрей и ампули за еднократна употреба.

В характеристиката на тонимер е посочено, че е слабо алкален продукт с ниско съдържание на натриев хлорид. Може да се използва продължително за поддържане хигиената и кондицията на носната кухина, както и да бъде част от комплексна терапия при болестни състояния със запушен нос и хрема.

Маример

Още един продукт с изотонични характеристики – тип физиологичен разтвор на основата на чиста морска вода. Откриваме го в аптечната информация под формата на спрей или ампули за еднократна употреба от 5 мл.

Очевидно е, че се касае за сходни продукти, като съставът и начинът на употребата им са почти идентични. Маример и стеримар са френски, а тонимер – италиански продукти. Впечатлява практичният вариант – ампули за еднократна употреба, чиято конструкция улеснява промивките на носната кухина. Разбираемо, този тип продукти са с по-богат състав и могат да се очакват по-бързи ефекти в сравнение с домашно приготвения физиологичен разтвор.

Действие на натриев хлорид

Натриев хлорид или сол, готварска сол е задължителната съставка на вариабилния физиологичен разтвор. Процентното съдържание на сол в течността, която ни вливат във вените, или пием на глътки, или използваме за инхалации и промивки на носа и гърлото, това процентно съдържание е точно фиксирано. Физиологичният разтвор е сходен с телесните течности, затова е възможно вкарването му в организма по венозен път – при силно обезводняване например. Той все пак се различава по невъзможността  да внася в организма всички негови естествени компоненти, например солите на калия.

Научното обяснение за ползата от коментирания физиологичен разтвор е свързано с факта, че тази солена вода има осмотично налягане, равно на вътреклетъчното. Това означава, че всички процедури, които се изпълняват с физиологичен разтвор, са по-безопасни и резултатни дори в сравнение с обикновената вода. За да е ясно за какво става дума – при вкарване в организма на физиологичен разтвор се запазва целостта на клетъчните мембрани, особено при нежни и уязвими тъкани като тези на лигавиците.

Натриевият хлорид има специфична роля в поддържането на водно-солевия баланс в организма. При постъпването на натриев хлорид в тялото йоните на двата елемента се разпределят във всички тъкани и се включват в метаболитните процеси, балансират плазмения обем и съдействат за възстановяването на условията за протичане на редовни жизнени процеси – например след дехидратация, която е резултат от вирусна инфекция и е последица от повръщане и/или диария (puls.bg). Оптималният състав на натриев хлорид в организма, и по-специално на натриеви йони, създава условия за нормално предаване на нервните сигнали.

Мнения и отзиви

 • Firebird от bg-mamma.bg: “Физиологичният разтвор не е лекарство, а е солеви разтвор, най-блъзък до концентрацията на натриев хлорид в кръвта.
  Така че не е опасен. Банката, закупена от аптеката, може да се ползва по-дълго, ако се забие игла в капачката и се тегли по малко от вътре със терилна спринцовка. Ако се ползва за промиване на нос, очи, може да се позлва и повече от 2-6 пъти, ама не бива да се прекалява в смисъл – не бъркайте на бебето в носа и очите много пъти, т.е. не е заради разтвора, а заради бъркането.
  Ако стои прекалено дълго, може да е наруши концентрацията на сол заради изпарението на водата, или ако се отвори банката, да се заселят микроорганизми.”
 • Zuki от bg-mamma.bg: “Ако искаш да ползваш специално за нослето, най-лесно според мен за бебе ще ти бъде със Стеримар. Иначе аз съм ползвала и банка с физиологичен разтвор – пробива се дупка с игла от спринцовка и със спринцовка си теглиш от разтвора. Иглата стои забодена. ползвала съм и малките пластмасови ампулки, но най-много съм довлна от Стеримар-а. Впръскваш, изчакваш малко – няколко секунди, за да омекнат коричките и сополките в нослето и изтегляш с помпичка или с клечка за уши или с усукано памуче.”
 • Георги от Framar.bg: “На мен много ми помага. Искам само да попитам – в информацията пише че е подходящо за продължителна и честа употреба .Няма ли опасност от медикаментозен ринит”.
 • Framar.bg: “Няма такава опасност, това е морска вода в определена концентрация.”

Плюсове и минуси

Безспорните плюсове на терапиите с физиологичен разтвор са известни – ефектът се постига без увреждания на клетъчните мембрани, продуктът се прилага продължително без проява на странични ефекти. Разтворът като част от комплексна терапия помага за  почистване на лигавиците от секрети и корички, отокът и възпалението намаляват. При използване на физиологични разтвори за дихателната система – дишането чувствително се облекчава и оздравителните процеси се ускоряват.

При използването на физиологичен разтвор като средство за венозни вливания – постига се възстановяване на водно-солевия баланс след нарушения при повръщане или стомашно разстройство.

Ако физиологичният разтвор се използва твърде дълго и често, особено за назални промивки, може да се постигне обратен на очаквания ефект – лигавицата на носната кухина и синусите следва все пак да имат доза покритие от секрет, който е и с предпазна функция.

Освен това инфузионно вливане с физиологичен разтвор в някои случаи е противопоказано. Вливането на големи обеми разтвор на натриев хлорид може да причини хипернатриемия и хиперхлоремия, т.е. наднормени стойности на натриеви или хлорни йони (puls.bg).  При пациенти с понижени стойности на калий в кръвта е необходимо специално внимание, а при някои състояния има лимит на въвеждания физиологичен разтвор – то е ограничено при хипертония, сърдечна недостатъчност, периферни отоци, бъбречна недостатъчност.

Защо да го използваме?

Ясно е, че физиологичен разтвор ще се използва и в бъдеще активно – и в медицинските учреждения, и в домашни условия. Да обобщим отново основните му приложения:

 • При обезводняване – за венозни вливания;
 • За разреждане на различни медикаменти;
 • В екстремни условия може да се използва по изключение като заменител на кръвта.

Освен това той е добро средство за промиване на контактни лещи, действа антисептично и може да се прилага при необходимост от първична дезинфекция. На практика той е незаменим при всички венозни вливания, тъй като е базов разтвор за вкарване в организма на различни медикаменти директно в кръвта. Чрез стандартен стерилен физиологичен разтвор се постига необходимата концентрация на прилаганите лекарствени компоненти.

Върши работа и при поставянето на инжекции от различен тип, особено на витаминозните. Разреждането във физиологичен разтвор прави тези инжекции по-малко болезнени.

Има и други полезни ефекти от използването на физиологичен разтвор. Така например той е едно от помощните средства за спиране на интензивно повръщане, за противодействие на токсични въздействия, ректално – използва се за изпълнение на клизми при запек.

С физиологичен разтвор могат да се промиват рани, включително декубитални; да се навлажняват превързочни материали при гнойни рани и самите те да се промиват – вече знаем за антимикробното действие на разтвора. Този ефект е достатъчен дори за промиването на очите при кератит, при алергични възпаления, инфекции от патогени и инфекции на очите след травми. Правилното използване на разтвора го прави безопасен дори за новородени и бременни.

Добре е да си дадем сметка, че физиологичният разтвор е достатъчно добър аналог на всевъзможни спрейове и капки, които използваме при неизбежните хреми. Сравнението – особено с капките за нос – е в полза на разтвора и не само заради значително по-ниската цена. За много хора капките за нос са нещо леко, безобидно и безопасно за избор и прилагане, а не е така. Някои от страничните им ефекти удрят дори по сърдечно-съдовата система, което с физиологичен разтвор няма как да се случи.

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Бактробан или Мупироназал?

Бактробан, МупироНазал или др.? Каква маз за нос да ползваме?

Каква маз за нос да ползваме? Сравнение между Бактробан, Мупироназал и други. Знаете ли какво …

Едно мнение

 1. iskam da znam kak b se otrazila na choveschkia or ganizam terapia s fiziologichen raztvor sled h imioerapia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!