парфюми копия реплика менте

Копия на оригинални парфюми увреждат кожата

Въпреки усилената борба, която Агенция Митници води срещу парфюмите – менте през последните години, те все още са на пазара

Представени като оригинални парфюми фалшификати на стойност от 60 лв. закупила наша читателка преди дни. На пръв поглед ароматите изглеждали маркови, в нормална опаковка, с марките на Gucci, Chanel и Nina Ricci. Минути след като използвала единия обаче, получила силен обрив, заради който се наложил преглед при дерматолог.

Ароматите са закупени от Женски Пазар в София, като читателката ни ни увери, че е пуснала жалба до Комисията за защита на потребителите и случая, както и обекта, откъдето са закупени представените за оригинални парфюми, се разследват.

За съжаление парфюмите ментета все още са на пазара, и очевидно не само в ръцете на тъмни улични търговци, но и в нормални търговски обекти и онлайн магазини.

Само през миналата година Агенция Митници е задържала десетки хиляди литри фалшиви контрабандни аромати – както наливни, така и в опаковки, дори това обаче изглежда не е достатъчно. Ароматите идват от Китай, Дубай и Турция, като най-често се внасят от южната ни съседка.

Ментетата минават за оригинал пред хората, които не са запознати с луксозните марки, споделят от един от големите онлайн магазини за оригинални парфюми – Парфюм.бг, предлагащи единствено стока с потвърдена марка, произход и качество.

„Преди всичко оригиналните парфюми символизират лукс, при тях огромно внимание се отделя за всеки елемент и детайл от опаковката, бутилката, дори целофана, така че когато човек се раздели с няколко десетки или дори стотина лева, за да си купи марков парфюм, наистина да има чувството, че държи нещо скъпо, изтънчено и изискано в ръцете си.

Когато вземете един фалшификат, просто няма начин да останете с такова чувство. Няма ги изпипаните детайли, често стъклените бутилки имат дефекти, също надписите на етикетите, дори целофанът изглежда раздърпан, вместо гладък и чист – цялата изработка е дървена, предназначена за минутна улична продажба.

Дори без да помирисвате спиртния аромат на фалшификатите, можете да ги разпознаете отдалече, стига да сте наясно. Оригиналните парфюми имат многопластово, трайно ухание, докато фалшификатите – плоско и бързо изветряващо.”, споделят още онлайн търговците.

Потребителите се лъжат най-вече заради по-ниската цена, смятат от КЗП. Фалшивите парфюми, предлагани като марково производство на Armani, Dolce & Gabanna, Paco Rabanne и други, са понякога сполучливи, но изцяло синтетични и нетрайни дубликати на оригиналните.

Дайте мнение и Вие тук!

Понеже са нелегални и не подлежат на никакъв контрол, не е ясно какви материали се влагат в тях, докато световните производители на парфюми имат огромен списък със забранени за използване съставки, които могат да навредят на хората. За пример, в началото на 2015г.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Европейската комисия наложи забрана за използване на съставката дъбов мъх(базова „нотка” в някои от най-продаваните парфюми в света), тъй като между 1 и 3% от хората е възможно да получат алергична реакция от нея.

В изцяло синтетичните дубликати, съставките са със стотици пъти по-голяма опасност и потребителите често се оплакват от обриви и кожни проблеми в следствие на еднократната им употреба. Рискът често се подценява, но ако потребителят е алергичен, може да се стигне до сериозни последици.

Не експериментирайте със здравето си, ако не можете да си купите марков аромат – то купете такъв на по-ниска цена, но произведен спрямо световните стандарти и регулации. Макар да не може да се твърди, че дори оригиналните парфюми са напълно безвредни, те поне са минали тестове в лаборатория на различни типове кожа.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *