Индийски лек за здрава коса

С тревога забелязвам, че косата ми започва да пада. Не зная на какво се дължи това на някакво заболяване или е от възрастта, но изпитвам носталгия по някогашната си красива “рамка” на лицето. Дайте ми съвет как да се справя с този проблем.

Вие сте абсолютно права – независимо от годините, трябва да изглеждаме добре. А косата е важен елемент от нашия външен вид. Нека да й отделим повече време и по-често да се грижим за нея. Тя ще ни се отблагодари.

Предлагаме ви следната изпитана рецепта:

Главата се масажира с масло, приготвено от 50 г морковено семе, 50 г млади корени от смокиня (у нас е рядкост и може да се замени с плод от смокиня), 50 г свежи листа от кориандър, 50 г спа-начени листа, 200 г цветове от къна (заменя се с къна за боядисване), по 100 г кора и корени от китайска роза (от билкова аптека).

Всичко се намачква и се накисва за 3 часа в чаша изцеден сок от кромид лук. После се сварява в сусамово масло на тих огън (или в размекнато сусамово семе).

След изстиване се прецежда и се съхранява в стъклен съд. Масажирането с това масло помага за израстване на косата.

Цитрусовата вода (с лимон) пък придава на косите блясък. Изсипете една супена лъжица стръкове от бял равнец в 600 мл вода. Оставете ги да се варят 10 минути.

Дайте мнение и Вие тук!

След като течността изстине, прецедете я. В нея потопете памучен тампон, с който 1 път дневно правете фрикции върху окосмената част на главата.

Процедурата се повтаря в продължение на 20 дни. По същия начин могат да се прилагат и други лечебни растения: коприва, латинка, див чесън, кромид лук.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Човек употребява кокосово масло от дълбока древност.

Полезно ли е кокосовото масло?

Човек употребява кокосово масло от дълбока древност. За добиването му се използват вътрешната и най-мека …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *