Карамфил. Ползи и как се приема.
Какви ползи има от дъвчене на карамфил? Как се ползва като подправка и как се приема? Карамфилово масло и неговите противопоказания.

Карамфил. Ползи и как се приема. Противопоказания на карамфилово масло

Какви ползи има от дъвчене на карамфил? Как се ползва като подправка и как се приема? Карамфилово масло и неговите противопоказания. Чай от карамфил, лечебни свойства. На прах. За отслабване. Вреди

Съдържание:

Карамфил: това е онази подправка, която всяка кухня си има за всеки случай, но която е сравнително рядко използвана, и напразно! Специфичният, пикантен и парещ аромат на карамфил създава винаги някак празнична атмосфера. Свързваме този аромат с десертите, но всъщност подправката карамфил става за риба, месо, кайма, бульони и сосове. Чудесно се комбинира с канела.

Ако признанието, че не използваме подправката карамфил достатъчно е самокритично и вярно, то заключението за лечебните й свойства е още по-тъжно. Всъщност има медицински доказателства за безграничните възможности на карамфила като лечебно средство; проблемът е, че познаваме само нищожна част от тях и че те не са част от терапевтичните ни практики. Още веднъж – и напразно!

Рецепти за лечение с билка карамфил. Как се приема?

Говорим за изсушените цветни пъпки на тропически дървесен вид – карамфилово дърво от семейство миртови. Дърветата могат да достигнат височината на седем етажно здание. Пъпките се берат, преди да се разпукат, и се изсушават на слънце. Лечебните ефекти от използването на тази подправка са свързани със състава й: карамфилът съдържа желязо, магнезий, калий, натрий, мед, калций, селен фосфор, манган, цинк. Освен това бета каротин, витамини от Б-групата, аскорбинова киселина, токоферол, финохилон или витамин К. Съдържа и дъбилни вещества, гликозиди, етерични масла.

Чай от карамфил
карамфил
Ароматният карамфил е чудесна подправка и цяр

Популярни са няколко варианта на чай с карамфил; рецептите са лесни за изпълнение, а приемът помага при заболявания на дихателните пътища и отслабена имунна система. Ето и рецептите, които са лесни за изпълнение:

  • Кипваме чаша вода и пускаме в нея една пъпка карамфил и малко парченце пресен джинджифил. Прибавяме пакетче черен чай и оставяме да се запари за 2-3 минути. Можем да добавим малко прясно мляко. Помага при възпалено гърло и спира хълцането.
  • Заливаме с чаша вряла вода една пръчица канела и оставяме да кисне 10 минути. Добавяме 2-3 пъпки карамфил и чаена лъжичка кора от портокал или лимон. Получената настойка смесваме с прясно запарен черен чай в съотношение 1:1. Можем да добавим чаена лъжичка мед. Такъв чай е много полезен при настинка. Може да се пие веднъж дневно през зимата за укрепване на имунната система.
  • Още един вариант за чай с настойка от карамфил. Необходима е малко подготовка – за целта в 200 мл вряла вода разтваряме две чаени лъжички захар и добавяме сока на един лимон. Смесваме сиропа с чаша прясно запарен черен чай и пускаме в течността 2-3 карамфилчета. Чаят е добър за всекидневен прием – ободрява, обогатява организма с витамини и повишава тонуса.

Не бива да се забравя, че чай с карамфил не се дава на деца под двегодишна възраст. Да го избягват също  бременни и кърмачки.

Карамфил, зелен орех и пелин против рак
карамфил
Пъпките карамфил се берат преди цъфтежа

Комбинацията от карамфил, пелин и зелен орех нашумя с информациите за уникален оздравяващ ефект на капсулите триактал, които съдържат изброените компоненти. Има доказателства, че тройната комбинация има мощен детокс ефект и помага при лечението на множество заболявания. Ефективна е при инфекции от вирусен, бактериален и гъбичен характер. Предотвратява или спира развитието на туморни клетки – подробност, която направи продукта търсен за профилактика и лечение на ракови заболявания.

Терапевтичният ефект на комбинацията с участието на карамфил се дължи на антиоксидантното й действие. Блокирането на окислителните процеси предпазва клетките от злокачествени трансформации и стареене.

Откриването на тази тройна комбинация е заслуга на популярния натуропат Хулда Кларк. Тя включва ароматния карамфил заради високото съдържание на омега-3 и етерични масла като цяло, заради способността на биоактивните му съставки да балансират съдържанието на холестерол в кръвта и да блокират възпалителни процеси от различно естество.

Тройната комбинация може да се приготви в домашни условия; изпълнението на терапията изисква точност и голямо постоянство. Ето как се прави:

  • Тинктура от зелени орехчета: 15 броя се заливат с литър водка в стъклена бутилка и се оставят на слънце за един месец. Извлекът се прецежда и се пие по схема: първи ден – една капка в чаша вода, която се приема на глътки и всяка глътка се задържа максимално в устата. Втори ден – двойна доза, т.е. две капки в чаша вода; трети – три, така с по една капка повече за четвърти и пети. На шестия ден във водата се сипват две кафени лъжички тинктура; следват още пет дни с тази доза, само че с по два приема дневно. Две лъжички на чаша вода е дозата, която трябва да се приема веднъж на ден в продължение на цяла година (bgbilka.com)
  • Карамфила на прах: десетдневен модул с по три приема дневно. Първи ден – по 1/5 чаена лъжичка на прием; втори – по една четвърт; трети до десети – по една трета. Следва прием по една лъжичка веднъж в седмицата.
  • Пелин; първи ден – една щипка билков прах; втори – четвърт лъжичка; трети – една трета, четвърти – половин лъжичка. До двадесетия ден се приема веднъж дневно по една лъжичка, след това същата доза се взема веднъж седмично.
Пречистване с ленено семе и карамфил
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Комбинацията от ленено семе и карамфил е класика в опитите за пречистване на организма и освобождаване на тялото от гъбички и бактерии. Възможно е да липсват признаци за такъв тип зараза, но изпълнението на следващата рецепта ще ви предпази от почти сигурното й наличие, дори когато е само в латентен етап.

Необходими са ви 100 г ленено семе и 10 г карамфил. Двете съставки се смилат на брашно; ленът може направо да се купи в тази форма, има предлагане. Сухите съставки се смесват добре и се съхраняват в затворена чиста кутия. От сместа може да се взема не повече от две чаени лъжици дневно (framar.bg). Продуктът се разтваря в чаша топла вода и се изпива сутрин на гладно. Процедурата се изпълнява три поредни дни; следват три дни почивка и отново три – с чаша топла вода с ленено семе и карамфил. Модулите се редуват в продължение на месец, веднъж годишно.

Карамфилът действа антимикробно и освен очистващ ефект има роля в лечението на диария, засилено газообразуване; помага за по-доброто храносмилане. Етеричният компоненг евгенол, който подправката съдържа, е чудесен антисептик и освобождава храносмилателния тракт от патогенни бактерии и глисти.

Карамфил и канела за кръвно и диабет

Комбинацията с канела придава не само неповторим аромат на всичко, към което е прибавена. Но тя има изключителна роля при усилията за контрол върху кръвната захар и холестерола. Двете подправки са в състояние да балансират стойностите на глюкозата в кръвта и тук по-категорична е ролята на канелата. Успоредно с това се нормализират холестеролът и триглицеридите благодарение на активните съставки в подправката карамфил. Комбинацията е популярна и при профилактиката на диабет и хипертония. Много специалисти са на мнение, че е полезно подправките да се добавят към питейната вода. За 5 л вода са достатъчни две пръчици канела и три грама карамфил (framar.bg).

За отслабване

В не една програма за редукция на теглото се препоръчва прием на подправката под различна форма. Работата е в това, че карамфилът ускорява метаболизма, като същевременно балансира липидната обмяна и оптимизира изгарянето на мазнините. Комплексният ефект е намаляване на килограмите. За отслабване може да се използва комбинацията от карамфил и канела, но по-ефикасна е следната рецепта на bilka.bg: Вземат се по 50 г карамфил, канела, кимион и чер пипер, изпичат се и се стриват на прах. Половин чаша вода се кипва с кафена лъжичка от сместа; като поизстине се добавя малко мед и се приема сутрин. Не бива да се изпълнява продължително време заради опасност от някои странични ефекти. Подходящо при здрав стомашно-чревен тракт.

Дъвчене при гастрит
Чай или настойка с карамфил - при болно гърло и хълцане
Чай или настойка с карамфил – при болно гърло и хълцане

Тъй като подправката има обезболяващ ефект, при остри пристъпи на гастрит се препоръчва сдъвкване на две-три пъпки карамфил (framar.bg). Ефектът без съмнение ще настъпи много скоро, но това е палиативно решение. За трайно оздравително въздействие е необходимо спазване на диета и съчетаване на хранителния режим с подходящи медикаменти.

Карамфил в зехтин при артрит и болки

Болки от артрит/артрози, дискомфорт и схващания на мускули заради болни стави, могат да се облекчат с помощта на карамфил. Активен компонент при това са етеричните масла, които подправката съдържа. Няколко капки карамфилово масло в зехтин, бадемово или друго базово масло ви дават чудесен продукт за локално външно приложение. Ако болезнените места редовно се масажират 1-2 пъти дневно, облекчението ще настъпи задължително. Карамфиловото масло притежава способността да отпуска мускулите и да неутрализира болката, като упражнява и цялостен тонизиращ и стимулиращ ефект.

Друг начин за използване на карамфил при артрит е да се изпекат шепа пъпки, да се увият в памучна кърпа и да се поставят върху болното място още докато карамфилът е топъл.

Маска за коса

Етеричното масло помага за ускорен растеж на косъма. Механизмът на това действие е свързан със способността му да активира кръвообращението, при което се подобрява храненето на космените фоликули. Маските за коса с мсло от карамфил не само подхранват косата и ускоряват растежа, но придават на косъма еластичност и блясък.

  • Най-простата рецепта за маска за коса с карамфил: достатъчни са пет капки ароматно масло и 30 г зехтин. Вместо зехтин може да се използва бадемово, кокосово, масло от кайсиеви ядки, от гроздови семки. Сместа се втрива в корените, главата се увива с кърпа и се оставя за 20 до 30 минути. Измива се с мек шампоан и вода – обилно.
  • Ако косата е прекалено мазна, маската може да е в друг състав – с 30 г масло от жожоба и по пет капки масла от карамфил, розмарин и хвойна.

Ако искате наистина да има резултат, маска трябва да си направите десетина пъти с интервал от по три дни между поредните. Ако пък вече сте постигнали желания ефект – успешно поддържайте с една маска седмично.

Други

Карамфил и карамфилово масло можем да използваме не само като лечебно, но и като козметично средство, това е ясно.

  • В ароматерапията ваните с етерични масла включват и масло от карамфил. То се комбинира сполучливо с компоненти от мандарини и евкалипт. Всички масла се дозират – по две капки е достатъчно. Предварително се смесват в 1-2 лъжици емулгатор, например мляко, мед или дори обикновена сол. Сместа се сипва в приготвената вана, която не бива да е гореща. Такъв тип вана има отморяващ ефект – препоръчва се при физическа или умствена преумора. Помага и при нервно изтощение.
  • С етерични масла от евкалипт и карамфил – по три капки, и чаено дърво – две, всичко за литър вода, се приготвя приятен, безопасен и ефикасен разтвор за обработка на повърхности в бита. Има противомикробен ефект.
  • При мигрена и главоболие върши работа масаж на челото с маслена смес от карамфил и лайка – по една капка, лавандула – три капки, и чаена лъжичка бадемово масло. Не само ще облекчи болката, но е и полезно за кожата на лицето.
Цена

Пакетче от 60 г карамфил на пъпки върви по около 4 лв, но има и по-малки разфасовки. Приблизително такава е и цената на продукта в мляна форма. Ако продуктът е с високо качество и обявен произход, пакетче от 20 г струва над 5.50 лв.

Маслото от карамфил също е с вариращи дени в зависимост от качеството и чистотата. Стандартната цена за флаконче от 10 мл е 6 лв.

Ползи и лечебни свойства на подправка карамфил

Целебен ефект се постига с цялата изсушена пъпка карамфил, но в зърното, което е неразцъфналия цвят, е концентрирана най-голяма част от наличния евгенол. Това е етеричното масло, което придава на подправката неповторимия й аромат и на което тя дължи основните си терапевтични възможности.

Цена и откъде се взима

Пакетче карамфил за стотинки може да се купи във всеки хранителен магазин, има го на щанда за подправки. Това е масова стока, предназначението е наистина за ароматизиране на ястия и сладкиши. Вносната подправка се търгува и онлайн, предлагат я фирми за подправки, билки, био храни. Цената е според качеството; прилична стока се намира и по 50 лв за килограм.

Доставките на карамфил са основно от тропическите географски ширини. Карамфиловото дърво расте 20 години, преди да започне да цъфти. Реколтата от пъпки се бере на всеки 6 месеца в продължение на 50 години.

Карамфил на прах при зъбобол

Освен на пъпки – стръкчета, зърна, подправката се предлага и на прах. Стриването на сухите пъпки в домашни условия не е трудно, затова малки дози можем да си приготвим сами в хаванче у дома. Това може да се наложи, ако ни измъчва например зъбобол. Достатъчно е с карамфилов прах да се натърка болезненото място от венеца, за да се притъпи непоносимото страдание. Може също да се опитаме да сдъвчем с болния зъб зрънце карамфил и така да третираме съвсем точно проблемната точка.

Карамфиловият прах може да лекува болестни състояния на устната лигавица, пулпит, кариес, пародонтоза. Любопитно е, че карамфиловото масло влиза в състава на временните пломби, чрез които стоматологът изолира болната зона.

Лечение с карамфил срещу зъбобол

Карамфил на зърна при кашлица и за гърло

Освен чайовете с карамфил, които споменахме по-горе, на болно гърло помага и ако просто подържим в уста 1-2 зърна карамфил. Смучейки размекваме сухата билка и заедно със слюнката преглъщаме антисептичните, противовъзпалителни и обезболяващи компоненти. Това наистина облекчава. Тези ефекти, както и способността на биоактивните съставки да отпускат мускулатурата, помагат и при кашлица.

При бронхит с ракия

Карамфилът е сред съставките на немалко церове от народната медицина, предназначени за простуди и сериозни болести на дихателната система. Твърди се, че в комбинация с качествена домашна ракия карамфилът лекува бронхит  (petel.bg). Ето как се приготвя лекарството:

  • В бутилка с половин литър домашна ракия сипваме 10 зърна карамфил, 5 г боров терпентин, пет милилитра нишадър. Затваряме бутилката за 8 до 10 дни и всеки ден я разклащаме. Прецеждаме и прилагаме по следния начин: Всяка сутрин гълтаме от настойката по една супена лъжица на гладно.
При астма

Полезните свойства на чудесния карамфил помагат и на астматиците. Като допълнително средство – за облекчаване на дишането, се използва топла настойка от карамфил (framar.bg). Десетина пъпки се заливат с чаша вряла вода и се оставят да киснат под похлупак половин час. Прецедената течност се разделя на три равни части; всяка от тях се изпива преди хранене. Дозата е за един ден, при необходимост на следващия се приготвя прясна.

При гадене и повръщане

Карамфил и мед – това е комбинация, която може да ви спаси от гадене и повръщане. Подправката трябва да е стрита на прах; може да се използва и готов прах от карамфил. Карамфил половин кафена лъжичка се разбърква хубаво с две супени лъжици захаросан мед; от сместа се взема една чаена лъжичка и се задържа колкото може по-дълго в устата.

Дайте мнение и Вие тук!
С лимон против комари

Специалисти по ароматерапия препоръчват комбинацията от лимон и карамфил като натурално и безопасно средство за неутрализиране на неприятни миризми (framar.bg). Съветът е да се разреже един лимон и да се набодат по десетина зърна карамфил в меката част на половинките. Ако това средство бъде поставено вечер близо до леглото, то ще подобри качеството на съня и ще действа релаксиращо след напрегнат работен ден. Съчетанието на ароматните компоненти упражнява още един добър ефект: действа отблъскващо на насекомите и предпазва от набези на комари в летните нощи.

При глисти

При глисти може да помогне използването на вече споменатата тройна комбинация от пелин, карамфил и зелен орех.

По-ефективен начин е едноседмичният курс с карамфил на прах. Една чаена лъжичка прясно стрити зърна се заливат с чаша топла вода и след десетина  минути разтворът се изпива на глътки. Процедурата се повтаря три пъти на ден. Много е важно прахът да се приготвя в малки количества, за да не се губят полезните ефирни компоненти. (bgbilka.com).

Карамфил на прах

Ако рецептата, която искате да изпълните изисква карамфил на прах, може направо да си купите готов смлян продукт. Внимавайте опаковката да е добре херметизирана и след разпечатването й прехвърлете продукта в сух стъклен съд, който се затваря плътно.

Ако прахът ви е нужен в малко количество или го използвате рядко, изберете варианта да си го приготвяте сами. Не е трудно: става с мелничка за кафе или в хаванче.

Като афродизиак

Свойствата на коментирания карамфил като афродизиак са известни от поколения, особено популярна е тази добавка към любовните храни в Индия. Счита се, че сексуалното влечение се усилва при наличието на аромалампа, която е заредена с 20 мл вода, обогатена с две капки масло от карамфил. Стимулиращо действат и гама коктейли, в които алкохолът се съчетава с портокал, карамфил и канела. Действието на карамфила като афродизиак се обяснява със стимулирането на тестостероновата продукция; правилно дозирана, ароматната добавка гарантира продължителен и качествен полов акт.

Като антиоксидант

Доказано – биоактивните съставки на подправката действат като мощен антиоксидант. Добвените карамфилови компоненти в различни продукти неутрализират свободните радикали в организма, предпазват клетъчните мембрани от увреждания и забавят процесите на клетъчно стареене. Предотвратяват злокачествени трансформации в тъканите, което е и обяснението за противораковия ефект на карамфила.

За готвене

За много хора карамфилът е единствено подправка, която придава неповторим аромат на десерти, сладка, греяно вино. Става и за печени и задушени ястия с месо, особено дивеч. Съчетава се добре с канела, джинджифил и пипер.

  • Греяно вино: Приготвя се за коледната трапеза, но не пречи да си го направите за загряване в някой студен ден. В 200 мл вода се кипва букет от подправки – карамфил, пръчка канела, кардамон, чер пипер, ванилия. Не е задължително да са всичките, но без карамфил и чер пипер не става. Все още топлата смес се подслажда със захар или мед и се прецежда. Към нея се добавя и загрятото вино. Трябва много да се внимава то да се затопля, без да кипне – температурата му не бива да е по-висока от 80 градуса.
Други

Карамфилът и по-скоро маслото от карамфил може успешно да лекува проблемна кожа, включително акне. За целта е достатъчно готов неутрален крем да се обогати с няколко капки карамфилово масло.

  • За изчистване на мазна кожа: приготвяме смес от 10 мл базово масло, по две капки масло от карамфил и лайка.
  • За кожа с акне и обриви: към 10 мл базово масло прибавяме по една капка масло от карамфил и лайка и две капки масло от здравец.
Лесни терапии с карамфил

Ако вкъщи ви се намире пакетче карамфил, вие на прктика имате цяла аптека за най-често срещаните болести. Ето как да се лекуваме сами с карамфил:

  • При настинка и ангина кипваме чаша мляко и пускаме в него пет стрити зърна карамфил. Пием течността топла, като се стараем да задържим всяка глътка максимално в уста.
  • При лош дъх и кариес сдъвчете едно карамфилче след хранене. Карамфилът неутрализира дори миризмата на лук и чесън.
  • Ако страдате от артрит и артроза и се спасявате с лечебен масаж, добавяйте в масажното масло по капка-две масло от карамфил.
  • Ако ви измъчва трудно зарастваща рана, капка масло от карамфил ще подпомогне изчистването й от гной и ще ускори възстановяването на епитела.
  • При проблеми с храносмилането вземайте н гладно чаена лъжичка мед, в който са добавени щипка стрит карамфил и млян чер пипер на върха на ножа.
Противопоказания и вреда

Лечението с карамфил може да се прилага при деца, след като навършат две години. Описаните лецепти не са подходящи за хипертоници, които контролират с медикаменти кръвното си налягане. Бременни и кърмачки също трябва да го избягват.

Карамфилът може да причини дискомфорт и болки при проблеми с лигавиците на стомаха и червата. Да не се използва от хора с язва или страдащи от повишена киселинност на стомашните сокове.

Карамфилът действа ободряващо, затова преуморените хора по-скоро трябва да го избягват.

Наистина може да се реши някой здравословен проблем, но колкото и да е ценен карамфилът, все пак не бива да стигаме до крайности. Все пак да не забравяме, че в сериозни ситуации се търси лекар.

Масло от карамфил (етерично карамфилово масло), екстракт

Етеричното масло от карамфил е продукт с широко приложение в медицината и козметиката. Продуктът се добива или от изсушените пъпки на карамфиловото дърво, или от плодовете му. Познатите ни сухи зърна от цветните пъпки на карамфила се подлагат на водно-парова дестилация. Един килограм масло се получава или от осем килограма изсушени пъпки, или от 15 кг плодчета. Плодовете за преработка се берат малко преди пълното им узряване.

Маслото от карамфил съдържа 85% евгенол; този компонент има широко приложение в парфюмерийната и тютюневата промишленост, фармацевтиката, стоматологията, при борбата с насекомите. Важна особеност на маслото е това, че то е стабилно и изпаряването му е бавно. В комбинация с други ценни неща, флаконче масло от карамфил е трогателен подарък за мъж, примерно от Neostyle.

При гъбички

Маслото от карамфил е силен антисептик с доказано антибактериално и противогъбично действие. При гъбички по кожата и ноктите на краката то е един от алтернативните варианти за лечение. Специалистите го класират на трето място по ефективност след маслата от чаено дърво и лавандулата.

Поразеният участък от кожата или нокътя се намазва с малко количество масло от карамфил два пъти дневно. Лечението се поддържа около три месеца; не бива да го прекратяваме, ако забележим положително развитие на нещата. Споменатите масла могат да се прилагат и смесено, като композиция от равни части.

Други

Масло от карамфил се използва за медицински цели в няколко посоки: за подобряване на паметта, за възстановяване на силите, за зарастване на рани, за лечение на световъртеж, за подобряване на апетита и храносмилането, за лечение на дихателните пътища, за профилактика на артрит и ревматизъм, за грипна профилактика и укрепване на имунната система, за овладяване на болката при навяхване и разтежения.

В някои случаи се препоръчва прием на маслото вътрешно, и тогава трябва много точно да се спазват количествените ограничения – то е много силно. Две капки масло се капват в чаена лъжичка мед, след което сместа се разтваря в половин чаша топла преварена вода. Това може да се приема не повече от два пъти дневно.

Цвете градински карамфил, отглеждане, особености

Подправката карамфил и цветето карамфил понякога се бъркат заради сходството в аромата. Припомняме, че подправката е продукт на тропически дървесен вид, докато познатото цвете е тревисто растение. Отглеждат се близо 200 вида от това популярно и красиво цвете и разбирането за карамфила е като за декоративно растение. Всъщност и цветето има лечебни свойства заради специфичен гликозид, който се съдържа в цялото растение – от коренището до цветовете.

Декоративните видове карамфил като цяло предпочитат влажно и топло място; технологията на отглеждането им е сравнително лесна и се удава и на любители. В народната медицина се използват карамфили от няколко вида.

Карамфил “Шабо”

Това е най-популярният вид, познат като т.н. “рязан цвят” – използван в букети и венци, с различен цвят, отглеждан в оранжерии. Познат до баналност, но все пак търсен по много поводи. Мислите ли, че някой търси култивираните карамфили като цяр?

Китайски карамфил

Той е многогодишен вид – тревисто растение с височина на стеблата до 45 см. Непретенциозно растение с красиви, неголеми цветове, с оскъдни цветни листвета в блезо или наситено розово. За лечение се използват коренът и надземната част; цялото растение съдържа сапонини, а цветовете – етерични масла. Има противовъзпалително и пикочогонно действие.

Див карамфил

Използван е от столетия в тибетската медицина; в Азия е известен като билка с магическа сила, която гони злите сили. Препоръчва се носене на сухи стръкове в джобовете или герданче/муска с изсушена цветна пъпка от карамфил.

За лечебни цели се използва цялата надземна част на растението. То съдържа аскорбинова киселина, флавоноиди, кумарини, тритерпентинови сапонини, малки количества алколоиди.

Отвара от див карамфил помага при кървене от хемороиди и маточни кръвоизливи, сърдечни заболявания, болна жлъчка, болести на бъбреците и пикочния мехур. Прилага се за промивки на рани и компреси върху болни стави. За лечението на жлъчка с карамфил имаме интересен коментар под публикацията за куркумата:

Лечение с куркума: Лечебни свойства и противопоказания. За какво се използва?

Карамфилчета в саксия, разсад

Справка в мрежата информира, че в Европа в момента се отглеждат около 300 вида цвете карамфил, а в България – 33. Някои от видовете са чудесни за градина, някои са непретенциозни и виреят при по-строги условия в алпинеуми. Има и такива, които са подходящи за балкон, чувстват се добре в саксия и цъфтят през цялото лято с променлива интензивност. Дори да не си правите цяр от карамфилите в саксията, цъфтящите растения ще добавят релаксиращ щрих към атмосферата и ароматът им ще пропъжда неприятните комари.

Цветни рецепти с карамфил

Използването на цветето карамфил за лечение изисква точно познаване на техниките за извличане на биоактивните съставки. Освен това всеки вид карамфил е най-добър за точно определен здравословен проблем. По тази причина любителите на алтернативната медицина е най-добре да изберат сред универсалните рецепти по-долу, без да се страхуват от грешки. И така:

  • Отвара: Две чаени лъжички сух стрък от карамфил се заливат с чаша вода и се варят 10 минути на тих огън. Отварата се остава да изстине в похлупен съд и се прецежда. Приемат се по 1-2 супени лъжици на ден.
  • Настойка: Една-две супени лъжици наситнен сух карамфил – надземната част, се заливат с чаша вряла вода и се оставят за един час. Изстиналата настойка се прецежда и от нея се приема по една супена лъжица три пъти дневно половин час преди хранене
  • Екстракт: Една супена лъжица пресни стъбла и листа от карамфил се накълцват и се заливат с чаша вряла вода. Варим докато течността остане наполовина.  Приема се три пъти дневно по една чаена лъжичка преди хранене.
  • Карамфилово масло: Една част накълцана зелена маса от карамфил се залива с пет части слънчогледово олио или зехтин в стъклен съд. Оставя се за две седмици в тъмно, топло място, като периодично съдът се разтърсва. Приема се три пъти дневно – по 10 капки след хранене.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

лечение с карамфил

Лечение с карамфил срещу зъбобол

Лечение с карамфил помага временно при досаден и неприятен зъбобол Една от най-популярните билки в …

5 Мнения

  1. Златина

    Полезна и изчерпателна информация.

  2. Георги Прокопов

    Каранфилът действително е много полезен. Почти всички рецепти, които се изброяват по-горе ги знам, като някой от тях съм прилагал. Ефектът е положителен. Има една рецепта за диабет, която тук не я срещнах, но е ефикасна – прилагал съм я лично – ефекта е поразителен. Ето рецептата: В един буркан от 830 гр./мл./ се налива силна ракия около 45 градуса / по възможност да не е купечка / и едно пакетче 10 гр. каранфил, който не се смила. Сместа престоява 3 дни, като по няколко пъти на ден се разклаща. След третият ден е готова да се използва. Не се прецежда. Взема се сутрин по една лъжица / супена, стандартна /. И така докато се изпие. При измерване на захарта ще се установи ефекта.

  3. Имам въпрос- някой знае ли дали карамфила или пелин могат да причинят болки в стомаха?

    • Аз съм ползвала и двете билки многократно и никога не съм имала проблем със стомаха.Ако се притеснявате започнете със съвсем малки количества и вижте как ще се почувствате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *