глаукома
При глаукома проблемът се разпознава, когато вече са настъпили необратими промени в зрението

Суспектна глаукома. Лечение с мед по Петър Димков и още статии

Глаукома най-общо казано е увреждане на зрителния нерв, което причинява отслабване на зрението до пълната му загуба. Дълго време в медицината е било общоприето мнението, че глаукома е заболяване на третата възраст и че се причинява от повишено вътреочно налягане

Увреждането на зрителния нерв и зрителното поле са елемент от тях. Българите с глаукома са 80 000, а в света – над 67 милиона. 10% от тях са напълно незрящи.

Какво усеща човекът с глаукома?

Заболяването глаукома е наричано от много хора крадец на зрение. Причина за това е трудното разпознаване на симптомите му; в ранната си фаза то протича без чувствителни промени – без болки, без забележими смущения и пациентът осъзнава проблема много късно.

Коварството на цялата история е и в това, че при глаукома болестните промени са необратими и загубеното зрение не може да се възстанови.

Кои все пак са сигналите за глаукома, които според glaucoma.bg не бива да се пренебрегват?

 • замъглено виждане, което нерядко си обясняваме с преумора на очите;
 • временна или постоянна поява на цветни кръгове около лампи и други източници на светлина;
 • в напреднал стадий – болка в очите, гадене и повръщане;
 • поява на дефекти в периферното зрение.

Ако един или повече от тези признаци ви притесняват с нарастваща честота, вземете мерки и идете при опитен офталмолог. Дори да сте загубили време (в начален стадий върху проблема глаукома може да се въздейства с успех), адекватното лечение във всеки момент може да ви спаси от пълно ослепяване.

Какви са причините да боледуваме от глаукома?

Ако приемем, че глаукома е болест на остаряването – логично е да посочим като нейна причина дегенеративните промени. Но както вече стана дума – глаукома могат да развият и млади хора. Ето как са дефинирани причините за това страдание с широка социална значимост:

 • дегенеративни промени – при възрастни хора, резултат от запушване на очни канали и нарастване на вътреочното налягане; експерти на blitz.bg съветват в тази посока хората на възраст над 40 години да ходят на профилактични прегледи при офталмолог и да са наясно със стойностите на вътреочното си налягане;
 • диабет – зрителният нерв се уврежда като следствие от основното заболяване;
 • сърдечни заболявания, хипертония или хипотония – в този случай глаукома се развива вследствие нестабилното снабдяване на мозъка и зрителните органи с кръв;
 • наследственост – фамилната обремененост е фактор за появата на глаукома; ако имате или сте имали близък с глаукома, рискът да сте като него е повишен;
 • късогледство или далекогледство. Към рисковите фактори могат да се добавят също употребата на стероиди и принадлежност към черната раса.

Какво е суспектна глаукома? Как се лекува глаукома?

глаукома
Отключената глаукома може да се спре с подходящо хранене и билки

Суспектна глаукома според определението на framar.bg е състояние, при което повече от един рисков фактор е налице, но няма увреждания на зрителния нерв или зрителното поле.

Това всъщност е моментът, когато болестните процеси не са започнали и върху ситуацията може да се въздейства профилактично, задържащо. Дори да имаме проявена глаукома в начален стадий, може успешно да се проведе консервативно лечение – с капки, чиято функция е да намалят вътреочното налягане.

При глаукома във вече напреднал стадий лечението е оперативно, като се разчита на лазерни технологии. Целта във всички случаи е да се спрат измененията и да се съхрани незасегнатата част от зрението.

Препоръки на Петър Димков за лечение на глаукома

глаукома
При глаукома проблемът се разпознава, когато вече са настъпили необратими промени в зрението

Мнението на Петър Димков е, че овладяването на болестния процес може да стане с витамин С-терапия (виж narodnirecepti.blogspot.com).

“Демир

За него глаукомата доста често е провокирана от недостиг на витамините А, В и С, на калций и протеини. Препоръчва диета с много ядки, семена и зърнени храни, както и сурови зеленчуци и плодове, прясна риба, кисело мляко с настъргана целина.

Полезни храни и добавки са спанак, копър, гинко билоба и черни боровинки – както и изключване на “екстри” като кафе, бира и тютюн.

Дайте мнение и Вие тук!

Ето и рецепта за цяр срещу глаукома от Петър Димков: половин килограм пчелен мед се объркват с 20 грама канела на прах; от тази смес се взема три пъти на ден по една чаена лъжичка половин час преди хранене.

Огласена в здравни сайтове информация сочи, че глаукома все пак могат да развият – макар и рядко, и хора в по-млада възраст.

Днес се счита, че това не е самостоятелно заболяване, а комплекс от група нервно-дегенеративни проблеми.

Вижте и ТОВА:

Глаукома. Как точно и къде се лекува? Симптоми и операция

ВАЖНО: Погледнете и ТОВА:

Какво е глаукома, кой боледува и как се лекува

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

ксанакс алкохол действие

Ксанакс. Мнения и действие. Странични ефекти. Може ли с алкохол?

Действие на ксанакс и атаракс при тревожност и депресия, дозировка на 0.5. Мнения. Може ли …

Едно мнение

 1. Замервал съм 2 човека с Глаукома и при двамата установих хипер функция на дясното око, а то се командва от Епифизата. Това означава, че в окото влиза кръв с по-голямо налягане от нормалното, също както при Рака и Тумора. Но това което ми направи силно впечатление беше, че и дамата имаха хипер функция на червата. Дали има връзка черва – очи, нека Медицината се произнесе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!  АБОНИРАЙ СЕ!
  АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

  Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

  Публикуваме рядко, не пропускайте!   АБОНИРАЙ СЕ!
   АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

   Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

   Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!
    АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

    Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

    Публикуваме рядко, не пропускайте!     АБОНИРАЙ СЕ!
     АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

     Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

     Публикуваме рядко, не пропускайте!      АБОНИРАЙ СЕ!
      АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

      Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

      Публикуваме рядко, не пропускайте!       АБОНИРАЙ СЕ!