глаукома
При глаукома проблемът се разпознава, когато вече са настъпили необратими промени в зрението

Суспектна глаукома. Лечение с мед по Петър Димков и още статии

Глаукома най-общо казано е увреждане на зрителния нерв, което причинява отслабване на зрението до пълната му загуба. Дълго време в медицината е било общоприето мнението, че глаукома е заболяване на третата възраст и че се причинява от повишено вътреочно налягане

Увреждането на зрителния нерв и зрителното поле са елемент от тях. Българите с глаукома са 80 000, а в света – над 67 милиона. 10% от тях са напълно незрящи.

Какво усеща човекът с глаукома?

Заболяването глаукома е наричано от много хора крадец на зрение. Причина за това е трудното разпознаване на симптомите му; в ранната си фаза то протича без чувствителни промени – без болки, без забележими смущения и пациентът осъзнава проблема много късно.

Коварството на цялата история е и в това, че при глаукома болестните промени са необратими и загубеното зрение не може да се възстанови.

Кои все пак са сигналите за глаукома, които според glaucoma.bg не бива да се пренебрегват?

  • замъглено виждане, което нерядко си обясняваме с преумора на очите;
  • временна или постоянна поява на цветни кръгове около лампи и други източници на светлина;
  • в напреднал стадий – болка в очите, гадене и повръщане;
  • поява на дефекти в периферното зрение.

Ако един или повече от тези признаци ви притесняват с нарастваща честота, вземете мерки и идете при опитен офталмолог. Дори да сте загубили време (в начален стадий върху проблема глаукома може да се въздейства с успех), адекватното лечение във всеки момент може да ви спаси от пълно ослепяване.

Какви са причините да боледуваме от глаукома?

Ако приемем, че глаукома е болест на остаряването – логично е да посочим като нейна причина дегенеративните промени. Но както вече стана дума – глаукома могат да развият и млади хора. Ето как са дефинирани причините за това страдание с широка социална значимост:

  • дегенеративни промени – при възрастни хора, резултат от запушване на очни канали и нарастване на вътреочното налягане; експерти на blitz.bg съветват в тази посока хората на възраст над 40 години да ходят на профилактични прегледи при офталмолог и да са наясно със стойностите на вътреочното си налягане;
  • диабет – зрителният нерв се уврежда като следствие от основното заболяване;
  • сърдечни заболявания, хипертония или хипотония – в този случай глаукома се развива вследствие нестабилното снабдяване на мозъка и зрителните органи с кръв;
  • наследственост – фамилната обремененост е фактор за появата на глаукома; ако имате или сте имали близък с глаукома, рискът да сте като него е повишен;
  • късогледство или далекогледство. Към рисковите фактори могат да се добавят също употребата на стероиди и принадлежност към черната раса.

Какво е суспектна глаукома? Как се лекува глаукома?

глаукома
Отключената глаукома може да се спре с подходящо хранене и билки

Суспектна глаукома според определението на framar.bg е състояние, при което повече от един рисков фактор е налице, но няма увреждания на зрителния нерв или зрителното поле.

Това всъщност е моментът, когато болестните процеси не са започнали и върху ситуацията може да се въздейства профилактично, задържащо. Дори да имаме проявена глаукома в начален стадий, може успешно да се проведе консервативно лечение – с капки, чиято функция е да намалят вътреочното налягане.

При глаукома във вече напреднал стадий лечението е оперативно, като се разчита на лазерни технологии. Целта във всички случаи е да се спрат измененията и да се съхрани незасегнатата част от зрението.

Препоръки на Петър Димков за лечение на глаукома

глаукома
При глаукома проблемът се разпознава, когато вече са настъпили необратими промени в зрението

Мнението на Петър Димков е, че овладяването на болестния процес може да стане с витамин С-терапия (виж narodnirecepti.blogspot.com).

Демир бозан за безсъние

За него глаукомата доста често е провокирана от недостиг на витамините А, В и С, на калций и протеини. Препоръчва диета с много ядки, семена и зърнени храни, както и сурови зеленчуци и плодове, прясна риба, кисело мляко с настъргана целина.

Полезни храни и добавки са спанак, копър, гинко билоба и черни боровинки – както и изключване на “екстри” като кафе, бира и тютюн.

Дайте мнение и Вие тук!

Ето и рецепта за цяр срещу глаукома от Петър Димков: половин килограм пчелен мед се объркват с 20 грама канела на прах; от тази смес се взема три пъти на ден по една чаена лъжичка половин час преди хранене.

Огласена в здравни сайтове информация сочи, че глаукома все пак могат да развият – макар и рядко, и хора в по-млада възраст.

Днес се счита, че това не е самостоятелно заболяване, а комплекс от група нервно-дегенеративни проблеми.

Вижте и ТОВА:

Глаукома. Как точно и къде се лекува? Симптоми и операция

ВАЖНО: Погледнете и ТОВА:

Какво е глаукома, кой боледува и как се лекува

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Едно мнение

  1. Замервал съм 2 човека с Глаукома и при двамата установих хипер функция на дясното око, а то се командва от Епифизата. Това означава, че в окото влиза кръв с по-голямо налягане от нормалното, също както при Рака и Тумора. Но това което ми направи силно впечатление беше, че и дамата имаха хипер функция на червата. Дали има връзка черва – очи, нека Медицината се произнесе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *