кафяво течение
кафяво течение преди цикъл, кафяво течение при бременност

Кафяво течение след цикъл или вместо него – какво означава кафеникаво зацапване?

Кафяво течение след цикъл. Кафяво течение вместо цикъл. Причини за кафеникаво зацапване. При ранна бременност. При закъснение на цикъла. Какво значи, ако имаме ръждиво зацапване.

Още в текста: Причини за кафяво влагалищно течение. Диагностика по време: при ранна бременност (в началото). Преди цикъл. Вместо менструация. След цикъл. При овулация. След аборт. По цвят: Тъмно кафяво. Жълто-кафяво. Кафеникаво. Ръждиво кафяво. Лечение: Полижинакс. Циклонорм. Утрогестан. Билки: Смрадлика. Тантум роза. Калиев перманганат. Лайка. Невен. Ябълков оцет. От противозачатъчни, ескапел, дуфастон

Какво е кафяво течение и какви могат да са причините за него? Появата на кафяво течение почти винаги плаши и се възприема като предвестник на сериозни здравословни проблеми.

Всъщност кафяво течение може белег за известни диспропорции в хормоналния баланс, да е провокирано от смяната на контрацептив, да е свързано с преживян стрес (bremennost.bg). Тук ще разгледаме основните причини за поява на кафяво течение и ще се убедите, че не винаги този симптом изисква медицинска намеса. За да не късате нерви напразно обаче или за да не предприемате опасно самолечение, най-разумно е в такива случаи да се консултирате с гинеколога си.

Диагностика по време: при ранна бременност (в началото)

Една от причините за появата на кафяво течение или кафяво зацапване е състоянието на ранна бременност. Понякога при имплантиране на ембриона в матката се получава леко кървене (bremennost.bg). Именно това леко кървене провокира оскъдното кафяво течение, което ви изправя на нокти. Обикновено се случва 2-3 дни след овулация или изпреварва приблизително с толкова предполагаемата дата на следващия месечен цикъл. Ако едно леко розово или кафяво течение се получи в този отрязък от време, много е вероятно да не дочакате следващия цикъл на правилната дата, защото е настъпила бременност Но това все пак е само една от възможните причини за появата на кафяво течение.

Преди цикъл

Кафяво течение преди цикъл може да се получава поради предварително излющване на маточната лигавица – причина за това са хормонални дисбаланси под влиянието на външни фактори. Става дума за неща като стрес, смяна на противозачатъчни и пр. При единични епизоди очевидно организмът се справя сам с проблема и се саморегулира. Ако обаче въпросният симптом се повтаря по-често или всеки път, на всяка цена трябва да се обсъди с лекар. Не е изключено появата на кафяво течение преди цикъл да е свързана с кисти на яйчниците. Спонтанната руптура, спукване на подобни кисти също може да провокира кафяво течение, което да се случва по всяко време (bremennost.bg).

Вместо менструация

Ако цикълът се забави без да има бременност, възможно е изтичащият секрет да има коментираните признаци на кафяво течение. Обяснението е, че има задържане на старата ендометриална тъкан, която трябва да се изхвърли, и по тази причина отделената маса е с тъмен, кафеникав цвят. Според някои коментари ако въпреки вида на течението останалите признаци са обичайните за месечен цикъл, то може да се приеме, че има някакви хормонални отклонения, настинка или друга причина за явлението, а не е болестен процес. Ако обаче месечният цикъл започне да протича по този начин често или всеки път, е редно да се направи консултация с гинеколог (bremennost.bg).

В немалко случаи кафяво течение в дните на очаквания цикъл се получава, защото вече е налице бременност.

След цикъл

кафяво течение
Появата на кафяво течение не винаги е страшна, но трябва да се говори с лекар

Кафяво течение след цикъл може да е свързано с преход към менопауза, но при по-млади жени може да е сигнал за възпалителен процес в репродуктивната система – бактериална или гъбична инфекция или дори злокачествени промени. По тази причина отново стигаме до правилото, че е най-разумно да се направи консултация с гинеколог, а не с форумите в нета.

При овулация

кафяво течение преди цикъл
И лайката може да помогне при кафяво течение

Кафяво течение или зацапване не е изключено и в дните непосредствено след овулация. Става дума за малки количества кръв, която е отделена функционално при самата фаза, и която репродуктивната система изхвърля, изчиства след това.

След аборт

Появата на кафяво течение след аборт е свързана с възстановителни процеси в репродуктивната система, настройка на хормоналното равновесие, регенерация на тъкани и т.н. Много важно е при такива случаи да се избегнат последващи възпалителни процеси, които могат да причинят запушване на Фалопиевите тръби или други сраствания. Така ще се избегне рискът от репродуктивни проблеми в бъдеще (bremennost.bg).

По цвят: Тъмно кафяво

“Фигурин

Тъмно кафяво течение може да се получи поради яйчникови кисти – когато в определени зони на репродуктивната система е имало кървене от спукването им, и задържаната кръв се изхвърля след време. Това е стара кръв; приблизително същият цвят имат и секретите, с които започва кървенето при закъснял по някаква причина месечен цикъл (bremennost.bg).

Жълто-кафяво

Случаите с жълто-кафяво течение обикновено са свързани с инфекции от смесен гъбично-бактериален вид. По правило в подобни случаи въпросното кафяво течение е придружено с неприятна миризма, определяна като миризма на риба (bg-mamma.com). Характеристиките на въпросното кафяво течение насочват към хипотеза за възпалителен процес в по-горните сектори на репродуктивната система. Често в такива случаи са налице сърбеж и/или болка в интимната зона.

Кафеникаво

Течение с кафеникав, не определен и плътен цвят може да се появи в края на цикъла, но може и да го предхождат. Коментарите отбелязват и случаите, при които кафеникаво течение “маркира” времето на нормалния цикъл при вече настъпила бременност. Ако това състояние е трайно, продължава примерно седмица, е джобре да се посети гинеколог.

Ръждиво кафяво

По принцип кафяво течение – без значение нюанса на кафявото, означава кървене в репродуктивната система. При ръждиво кафяво източникът на кървенето е вероятно по-близо до изходните зони на системата, като е възможно да се наблюдават частици съсирена кръв. Темата е доста специализирана и деликатна и в подобни случаи една грамотна жена трябва да знае откъде точно може да получи адекватни отговори. Гинекологичният преглед и изследванията в лаборатория са верният път – докато потребителските главоблъсканици в мрежата са само губене на време и вероятно усложняване на здравословния проблем.

Лечение: Полижинакс

При установена причина за появата на кафяво или някакво друго болестно течение се предприема лечение – един от редовните продукти в терапията са вагиналните глобули. Полижинакс е подходящ продукт против вагинални инфекции, които в някои случаи са придружени от кафяво течение. Съдържат неомицин сулфат, полимиксин В сулфат, нистатин и помощни съставки. Възможно е терапията с полижинакс да провокира алергични реакции; медикаментът не се използва и при известна алергия към соя и фъстъци.

Терапевтичният курс продължава 12 дни. Всяка вечер във вагината се поставя по една капсула; лечението не се спира по време на цикъл. Паралелна терапия трябва да провежда и партньорът на лекуваната жена.

Полижинакс на глобули, свещички. Как действа? Цена, мнения. Изтичане

Дайте мнение и Вие тук!

Циклонорм

Това е билков продукт за регулиране на нередовен цикъл – включително случаите, когато вместо нормално кървене има отделяне на кафяво течение (framar.bg). Продуктът съдържа екстракти от популярни женски билки и лечебни треви с противовъзпалително действие: бял равнец, маточина, котешка стъпка, върбинка, полски хвощ, жълта комунига, арония, дивисил, жълт кантарион и др. Важни съставки са още инулинът и кафявите водорасли (framar.bg).

От таблетките се пият 3 до 6 дневно, в рамките на 7 дни преди очаквания цикъл. Продуктът се приема продължително време, от половин до една година.

Утрогестан

Урогестан е хормонален продукт от групата на прогестероните. Прилага се при различни състояния и проява на симптоми, свързани с нередовен цикъл – включително поява на кафяво течение. Прилага се също по време на бременност, ако е налице риск от спонтанен аборт.

Този продукт може да се приема пер орално или вагинално – във втория случай вариантът е по-подходящ при чернодробни проблеми или нежелана сънливост под действието на пер орално приетия урогестан.

Билки: Смрадлика

В случаите, когато появата на кафяво течение е свързана с инфекция, с възпалителен процес, промивките със смрадлика могат да помогнат. Въпросът е да не се прекалява и да се спазват точно указанията за приготвяне на запарка или отвара. Обикновено се практикува смес от 1-2 супени лъжици суха смрадлика в половин литър вода; ври 1-2 минути и се оставя да кисне 15-20, след което се прецежда и е готово за употреба. Може да се прибави и половин лъжичка сода бикарбонат.

Все пак да се разчита само на тази наистина ефективна билка не бива, ако ситуацията не е оценена от гинеколог. При хормонален дисбаланс например, който е една от възможните причини за кафяво течение, промивките със смрадлика едва ли ще свършат работа.

Тантум роза

Тантум роза е специфичен продукт – прахчета бензидамин хидрохлорид, които се разтварят и се използват за вагинални промивки. Облекчават симптомите при възпаления, съдействат за изчистването на влагалището и за по-бързото оздравяване на засегнатите лигавици. Продуктът е предназначен за промивки с дамски душ, но прилагането трябва да бъде препоръчано от гинеколог, след като установи причината за появилото се кафяво течение и дали тъкмо тантум роза може да помогне (framar.bg).

Калиев перманганат

Калиевият перманганат (хиперманганат) е отличен дезинфектант; действа антисептично и блокира развитието на болестотворни микроорганизми в женската интимна зона. Промивките със слаб разтвор са ефикасни, но не бива да са много често – така кожата и лигавиците се изсушават и раздразнението се активира. И в този случай промивките с калиев перманганат имат смисъл, ако се касае за кафяво течение поради някаква инфекция.

мнения, отзиви, коментари, форум

Лайка

И лайката е добър вариант за външни промивки. Принципно всяка билка, която действа противовъзпалително, може да се използва в комплексна терапия при гинекологичен проблем – същото е и с невена. Билковите запарки и отвари успокояват интимната зона, премахват зачервяване и сърбеж, а в много случаи и изчистват неприятното и тревожещо кафяво течение.

Невен

За невена вече стана дума, прилагането му е сравнимо с това на лайката и смрадликата. Ползва се за външни промивки под формата на маслен извлек – 200 г цвят се заливат със зехтин и се оставят за десетина дни на слънце. След това се прецежда и се вземат по 1-2 лъжици, разреждат се с топличка вода и се правят влагалищни промивки (bremennost.bg).

Ябълков оцет

1-2 супени лъжици ябълков оцет се сипват в половин литър хладка вода; прави се външна промивка на вагината.

От противозачатъчни, ескапел, дуфастон

Нерядко приемът на противозачатъчни, особено бързо действащото хапче ескапел, както и на ормоналния продукт дуфастон, имат за последица промяна в месечния цикъл. Случва се кървене, по-скоро кафяво течение извън календара, или предхождащо цикъла течение, често и продължително отделяне след приключването на месечния цикъл. В женските форуми има доста постове на тази тема – търсят се съвети и консултации с патили-препатили от същия проблем. Най-разумното все пак е да се направи консултация с гинеколог; в повечето случаи нещата опират до хормонален дисбаланс, който подлежи на регулиране.

Предизвикване на цикъл: Топ лекарства и народни методи

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения от читатели за зелен чай за отслабване.

Зелен чай за отслабване. Мнения. Билков чай Сание и др.

Мнения от читатели за зелен чай за отслабване. Какво мислят хората за билков чай Сание. …

12 Мнения

 1. величка кирева янева

  здравеите ако може помогнете ми това кафяво течение с какво се лекува

 2. emi kogato ima6 kafiqvo te4enie vf prodljenie na 6 ili 7 dni a sled tova cikall ?

 3. Защо този месец нямам нормален цикъл? Вместо това имах кафяво леко течение вече втори ден откакто съм така.

 4. Магдалена Галчева

  Здравейте дойде ми но тече ръждиво кафяво направих тест но втората чертичка е много бледа не знам какво да мисля

 5. Този месец ми дойде цикъла 2пъти с интерв ал от 12 дни, след седмица получих мн тъмно ръждиво течение съпроводено с черни съсиреци. Много съм изплашена!?

  • НОНИ,
   (съкратихме частта от коментара, която беше копи-пейст от друг сайт. Ако искате да напишете нещо, молим, направете го със свои думи, а не взимайте от вече публикувани материали. Гугъл наказва сайтовете, които публикуват копи-пейст. – бел. Ред.)

   Дори при успешно лечение на появила се вече болест рецидивите са неизбежни, ако не променим хранителния си режим. Това е наглед елементарна, но със сигурност животоспасяваща мярка!

 6. Скъпи, Величка, Диана, Магдалена и Нони,

  Всички видове течения включително и кафявото са причинени от микроорганизми, които отслабналата ви имунна система не може да унищожи. Причината – канцерогените и токсините, които сте поели от консумацията на следните храни: МАРГАРИН, ПЪРЖЕНИ и ПУШЕНИ храни. Гинекологичните неразположения предупреждават, че сме в опасност, натрупали сме много канцерогени и ако продължаваме с тези храни с голяма вероятност ще стигнем до онкологично
  заболяване.

 7. Петкова

  Здравейте, искам да попитам този месец ми се появи кафяво течение,като на следващия ден беше все едно нормален цикъл,само,че беше оскъден,оскъдността продължава вече 3-ти ден.Като имам и напрежение в гърдите.На какво се дължи това?Като миналия месец ми закъсня с 12 дни и си го обясних с това,че боледувах и имах доста висока температура.

 8. Христина Нойкова

  Здравейте, на мен ми дойде кафяво течение вместо цикъл, което беше 1 ден само и това ужасно ме притесни. Не знам какво е. Така че ако може да ми дадете някакъв съвет ще ви бъда благодарна много.

 9. Здравейте! Пия хапчета джаз от една година и от два месеца ми 12-13 дни преди цикъл започва едно кафяво течение, което не е силно. Дали е от хапчетата или се пукат кистите ми?

 10. Миналия месец на двайсти трябваше да ми дойде. На 27-ми след това ми вървя два дни и спря, а по принцип ми върви 5. Направих тест, беше отрицателен и 2-ри, и 3-ти бяха отрицателни, не знам какво става вече.

 11. Минали месец имах леко зацепване 22 март розово червено кафяво течение на 24 трябваше да ми дойде бремена ли съм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.