Билки за спиране на маточно кръвотечение и овулационно кървене

За функционални маточни кръвотечения се мисли след като се изключат всички възможни органични промени, водещи до маточни кръвоизливи и овулационно кървене.

Такива са възпаленията и туморите на матката и другите полови органи, травмите и патологичната бременност. Наблюдават се при редица заболявания, водещи до нарушения в кръвосъсирването – бъбречни, чернодробни, кръвни.

Те често се съпровождат с кръвоизливи от носа, венците и храносмилателния тракт. Делят се на две основни групи – ановулаторни (при липса на овулация) и овулаторни.

Тежки психически травми, тумори, възпаления, професионални вредности и други фактори могат да доведат до нарушения на функциите на хипоталамуса, което се отразява на яйчниковата функция. Овулацията спира, нивото на прогестерона не се променя съобразно физиологичните колебания и това води до маточни кръвотечения по-дълги от седмица.

Ановулационните нарушения в менструацията могат да се проявят като честа менструация с не обилно, но продължително кървене, което може да трае месеци.

Овулационните функционални маточни кръвотечения се характеризират с промени в овулационния и менструалния цикъл и с хормонални нарушения.

Те се проявяват като удължен или като скъсен менструационен интервал, под формата на малки менструални кръвотечения.При наличие на маточно кръвотечение, на първо място се прилага комбинация от кръвоспиращи средства и лекарства, които активизират мускулния тонус на матката.

Ако кървенето продължава, се извършва кюртаж (остъргване на повърхностния слой на маточната лигавица, който при нормална менструация отпада), който може и да бъде първото действие при по-възрастни жени.

Дайте мнение и Вие тук!

В последствие лечението е насочено към премахване на причините за кръвотечението.

ЗЕЛЕНА АПТЕКА:

МАТОЧНИ КРЪВОИЗЛИВИ

• По 20 г стръкове бял имел, стръкове водно пипериче, кори калина и кори дъб и 80 г стръкове овчарска торбичка. 2 с. л. смес се залива с 500 мл вряща вода. Ври 10 мин. на тих огън и се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти дневно преди хранене.

• 60 г водно пипериче, 50 г мента и по 100 г овчарска торбичка и цариче. 2 с. л. от сместа се залива с 500 мл гореща вода и се слага на тих огън за 7 мин., след което кисне 30 мин. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 100 мл.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

кърлеж

Как да действаме при ухапване от кърлеж

Как изглежда кърлеж в кожата? Видове кърлежи. Пъпка след ухапване от кърлеж (ухапано). Вадене с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *