10 златни правила при настинка на главата и др.

Всеки път настинката ни кара да се чувстваме отпуснати и отпаднали.

Хремата и кашлицата, които я съпътстват, понякога в комбинация с повишена температура. сякаш не се повлияват особено от взетите мерки и оправдават максимата, че със или без лечение настинката минава за 7 дни. Ако все пак не сте такива песимисти, предлагаме ви няколко съвета, които ще облекчат състоянието ви.

1. Поемайте повече течности, за да намалите и съкратите периода на хремата. Водата и соковете предпазват организма от обезводняване и поддържат повишена влажност в гърлото. Препоръчителното количество течности е поне 8-10 чаши (по 200 мл) дневно. Пилешката супа и чаят също помагат, но избягвайте напитките като кола, кафе и други, които съдържат кофеин – той действа диуре-тично, като увеличава отделянето на течности и повишава вероятността от дехидратиране.

2. Парната баня на носа също намалз-ва отделянето на секрети от носа и гърлото. Най-типичният за домашни условия начин е да се надвесите над съд с гореща вода, като покриете главата си с кърпа. В зависимост от температурата на парата дишайте по-дълбоко или по-плитко. Същата работа ще свърши и ако влезете в добре запарена баня и подишате в нея 10-15 минути.

3. Издухвайте носа си често, но по правилния начин. Редовното освобождаване на ноздрите от слузта е важно, защото по този начин тя не се връща обратно в главата. Издухвайте последователно всяка ноздра, като се стараете при това да не предизвиквате напрежение и болка в ушните пътища.

4. Солените разтвори помагат за намаляване на отделянето от носа. Купете си такъв разтвор от аптеката или си го направете сами вкъщи. Солената вода прочиства носа от вирусите и бактериите и намалява секрецията.Ето една популярна рецепта: разтворете чаена лъжичка сол и същото количество хлебна сода в 1,5-2 л вода. В легнало положение (с ниско сложена глава) с помощта на спринцовка поставете от разтвора в едната си ноздра, докато притискате другата с пръст. Повторете процедурата 2-3 пъти, като изкачвате няколко минути. После преминете към другата ноздра.

5. Стойте на топло и си почивайте. По този начин тялото ще има възможност да насочи повече енергия към имунната система, т.е. към преодоляване на заболяването.

6. Правете гаргара със солена вода. Така ще овлажнявате гърлото си и ще облекчавате раздразнението в него. Процедурата можете да повторите 3-4 пъти за деня. От полза е и гаргарата с чай – танинът в него помага на мембраните да се успокоят. Народната медицина препоръчва в такива случаи и употребата на мед и лимон -разтворени в половин литър вода, след това охладена до стайна температура.

7. Пийте топло. Топлите течности намаляват отделянето на секрети и предпазват от дехидратиране. По изключение веднъж дневно в билковия чай можете да добавите 20-30 мл алкохол (концентрат).

Дайте мнение и Вие тук!

8. Взимайте горещ душ. Той овлажнява дихателните пътища и позволява на организма да отпочине по-добре.

9. Ментолът, евкалиптът и камфорът са вещества, които облекчават болките в носа и успокояват раздразнената кожа около него.

Демир бозан за безсъние

10. При болка в синуситепоставете върху тях затоплен предмет. За това може да послужи и навлажнена и затоплена за около 30 сек в микровълновата печка хавлия.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

полезните храни

Хранене при грип. Ето кои са полезните храни при простуда!

Как да се храним при грип и простуда? Кои са полезните храни – онези, които …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *