Излекувани от паническо разстройство
Хомеопатия при паник атаки и излекувани от паническо разстройство

Паническо разстройство. Има ли излекувани с хомеопатия и билки при паник атаки?

Примери за излекувани от паническо разстройство. Коя хомеопатия се използва при паник атаки? Кои билки действително помагат?

Още в текста: Има ли разлика със страхова невроза? Първа помощ при паник атаки. Медикаментозна терапия (лекарства). Хипноза. Психотерапия – видове подходящи терапии. Капки на Бах и действие на “Гарвански лук”. Хомеопатия: Аргентум нитрикум. Билки: Демир бозан. Мента, глог и валериан. Странични ефекти. Симптоми: Кога да се страхуваме и кога не?

Има ли разлика между паническо разстройство и страхова невроза? Специалистите считат, че популярната днес диагноза паническо разстройство е по-точно название на едно и също болестно отклонение, т.е. говорим отново за страхова невроза.

Според тълкуванията паническо разстройство е по-точното название; “невроза” се избягва, тъй като терминологично е доста неустановено и се разбира нееднозначно от различните научни школи (blitz.bg). При паническо разстройство все пак става дума за страха: немотивиран страх, причиняващ панически атаки. Страхът се приема за нормална емоция, която при определени външни условия подготвя ответна защитна реакция. Разбира се, не става дума за приятно преживяване, но си е в реда на нещата. Ако обаче усещането за заплаха, внезапният прилив на страх нямат нищо общо с реалността, вече става дума за болестно състояние. Описани са няколко типа невротични състояния, при които се проявяват такива пристъпи на немотивиран страх, т.е. панически атаки. Най-общо те се наричат тревожни разстройства. Пристъпите на страх при едно от най-разпространените тревожни разстройства – паническо разстройство, са познати като паник атаки. При тях човек има усещането, че сърцето му ще спре или ще изскочи от гърдите, облива го студена пот, очаква да припадне, подкосяват му се краката, гади му се и повръща. Паник атаката може да продължи няколко минути или няколко часа.

Първа помощ при паник атаки

паническо разстройство
Самопомощ при паник атака: дишайте в хартиен плик!

Психотерапевтите съветват хората с паническо разстройство да усвоят няколко правила, които да изградят способността им за самопомощ при паник атака. Първото нещо, в което трябва да са убедени, е че от паник атака – непосредствено – не се умира. Необходимо е малко усилие, за да се промени като първа мярка дишането. Присъщо при паник атака е плиткото, бързо дишане; усилието да се диша дълбоко, диафрагмено, “размива” за няколко минути усещането за страх (orlinbaev.blogspot.bg).

Друг ефективен трик в такива случаи е дишането в хартиен плик. Хартиен плик – товяа не е нещо, което постоянно ти е под ръка. Но ако си сред онези трима на всеки сто, които развиват паническо разстройство (медицинска статистика!), можеш за всеки случай да го носиш сгънат в чантата или в джоба на палтото.

Овладяването на паник атаките изисква компетентна намеса: необходима е поведенческа терапия, при която се анализират причините за тревожните състояния и се показва как да се изправим срещу страховете си и да ги преодолеем. В някои случи е достатъчно проумяването, разбирането на причината за страха, в други – избягването на причината.

Медикаментозна терапия (лекарства)

Прилагането на лекарства при паническо разстройство не е задължително, понякога е достатъчно да се мине само през психотерапия. Медикаментите могат да се приемат паралелно с нея, като смисълът на това приложение е овладяването на болестната симптоматика – не и излекуване на състоянието (arsmedika.bg). Използват се две групи лекарства – антидепресанти и бензодиазепини. По-важни от тях обаче са промените в начина на живот и поведенческата терапия.

Антидепресантите се приемат няколко седмици, докато започнат да действат; възможно е през този въвеждащ период да няма паник атаки, но приемът не трябва да се спират.

Бензодиазепините носят бързо облекчение, но има опасност от привикване и създаване на зависимост – затова приложението им трябва да бъде ограничено и контролирано.

Хипноза

паническо разстройство
Хапчетата не са всичко за лечението на паническо разстройство

Прилагането на хипноза може да бъде решение при паническо разстройство (hypnoza.org). Според някои специалисти в тази област паническите атаки стават по-слаби и се разреждат след няколко сеанса с хипноза. Поведенческата терапия не винаги дава такъв ефект; казват, че хипнозата помага да бъде опозната една реалност вътре в себе си и сетне да се пренесе в живота.

Психотерапия – видове подходящи терапии

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Най-често прилагана е поведенческата терапия – т.е. усвояване на поведенчески модели, при които се игнорират “дешифрираните” причини за паник атака.

Когнитивно-поведенческата терапия помага да се разрушат условно рефлекторни връзки и да се преодолее страхът, причиняващ паник атака.

Специалистите говорят също за краткосрочни, психодинамични и други подходи (dr-petarnikolov.org).

Капки на Бах и действие на “Гарвански лук”

Лечението с цветни есенции – т.н. капки на д-р Едуард Бах, е признато от Световната здравна организация като успешна алтернативна терапия на различни заболявания (bilki.bg). Атакувани са психични проблеми и отслабена имунна система. У нас са популярни т.н. “спешни капки на д-р Бах” – комбинация от пет цветни есенции, която подпомага психиката и балансира жизнените сили в състояния на стрес. Спешните капки обикновено се използват по схема само в рамките на един ден.

Моноесенцията “Гарвански лук” (Star of Bethlehem) е едно от възможните решения, въздействащи при паническо разстройство. Очакваният от приложението ефект е успокоение – при необяснимо отчаяние и страх, провокиран от стари травми (panicersclub.com). Съдържат биоактивни компоненти от диворастящи цветя, гарвански лук, био-бренди. При паник атака или страх от паник атака може да се разтворят 12 капки в литър вода и да се приема профилактично на глътки, или “ударно” да се изпие чаша вода с 4 капки.

Хомеопатия: Аргентум нитрикум

Хомеопатичните средства по уверение на водещи специалисти могат да бъдат ефикасни за преодоляване на тревожността. При този тип лечение на паническо разстройство липсват негативите от прилагане на антидепресанти и/или бензодиазепини, може да не се наложи и психотерапия (homeopathytoday.eu).

Дайте мнение и Вие тук!
паническо разстройство
Пристъпите на паническо разстройство започват без реална причина

Аргентум нитрикум е един от възможните хомеопатични продукти за лечение на паническо разстройство. Препоръчва се в случаи, когато потребител вече е преживял паник атака и се спасява, като избягва провокиращи ситуации. Помага да се преодоляват страхове от летене, асансьор, високи мостове и пр.

Билки: Демир бозан

Билковата комбинация Демир бозан е сочена като успешно натурално средство за преодоляване на паническо разстройство. Билките трябва да се приемат поне един месец, за да се почувства ефектът от въздействието на Демир бозан: той се изразява в разреждане на паник атаките и в по-лесното им преодоляване чрез техники, усвоени на сеанси с психотерапевт (demirbozan.biz).

Демир бозан е комбинация от котешка стъпка, царевична коса, великденче, хвощ, глог, спиреа. Пропорциите са тайна на производителя, а има и секретен компонент – затова не е добра идея да се разчита на самодейност.

Мента, глог и валериан

Комбинацията мента, глог, валериан се използва успешно при невротични смущения, при нарушения на сърдечно-съдовата дейност, спазми на гладката мускулатура, стрес, безсъние, тревожност. Комбинацията се предлага под формата на билкови таблетки или на тинктура. От тинктурата се вземат при необходимост 20 капки в малка чаша с вода – 100 мл, или върху бучка захар (framar.bg). Това се прави до три пъти дневно. От таблетките се приемат не повече от четири на ден, след хранене.

Билки и терапия при страхова невроза, паническо разстройство (паник атаки)

Странични ефекти

За странични ефекти обикновено се говори при лечението на паническо разстройство с медикаменти. Прилагането на антидепресанти или бензодиазепини има известни негативи, за които може да се говори отделно. Немалко потребители, които са имали единични паник атаки или са развили паническо разстройство, споделят за различни неприятни последици от терапиите с медикаменти. Най-честите оплаквания са свързани с това, че при спиране на медикаментите паник атаките се подновяват, или че се развива привикване към някои от тях.

За разлика от медикаментозната терапия, алтернативното лечение с билки, хомеопатия или есенциите на д-р Бах, няма подобни негативи и по тази причина популярността му расте. Лошото е, че и броят на хората, у които се отключва паническо разстройство, също тревожно нараства.

Примери за излекувани от паническо разстройство

Лесно могат да се открият в социалните мрежи разкази на хора, които са страдали от паническо разстройство с години и които в крайна сметка са успели да се преборят със заболяването. Любопитното е, че преобладават истории за прилагане на народна медицина – билки и билкови комбинации. Същевременно се подчертава ролята на поведенческата психотерапия, и на последно място се самоанализират усещания и резултати при лечение с медикаменти. Подробно за истории на хора, които чрез един или повече от споменатите подходи са се измъкнали от блатото на страха и тревожността, четете ТУК!

Симптоми: Кога да се страхуваме и кога не?

Симптомите на паническо разстройство са описвани от не един специалист; лесно могат да се открият в специализираните сайтове. Определящо сред тях е чувството на безпричинен страх. Страхът е естествена емоция, която – както вече стана дума – подготвя индивида да реагира на някаква опасност. Това е нормално и няма как да не се страхуваме.

Но защо да се страхуваме без причина? Пристъпите на безпричинен страх всъщност са отклонението, болестното явление, за което стана дума. От този необясним страх ти се подкосяват краката; усещаш сърцебиене, вдигаш кръвно, облива те студена пот, гади ти се и повръщаш. Това не е нормално…и трябва да се лекува.

Вижте и ТОВА:

Лекарства и лечение при паник атаки, паническо разстройство, страхова невроза

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

2 Мнения

  1. Нов форум, който се нуждае от хора, страдащи от паническо разстройство за взаимопомощ. Може и без регистрация!
    https://panika.bulgarianforum.net/

  2. Румяна Желязкова

    Благодаря за хубавата и изчерпателна статия !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *