Kal

Как да използваме калиев перманганат

Действие и приложение на калиев перманганат. При гъбички – по ноктите, краката или половите органи. Промивки при дезинфекция на рани. При бяло течение. Цена на разтвор, прах и кристали. Баня при лечение на хемороиди. При фистула. При херпес. При цистит. При подсичане на бебе със смрадлика. За миене и боядисване на коса. При кокоши трън. При акне. При бременност. При екзема. За пиене. Дозировка.

Какво действие има и какво е приложението на продукта калиев перманганат? Ето какво знаем и можем да кажем на популярен език: разтворими виолетови кристали с доказан антисептичен ефект; използват се под формата на слаб воден разтвор. Върши работа при обриви, рани, гъбички – струва си да очакваме положителен ефект от него при лечението на кожни проблеми (framar.bg).

Разтворът от калиев перманганат за лечебни цели трябва да е с концентрация на активния компонент от 0.01 до 0.1%. При спазването на тези параметри този разтвор ще е с бледорозов цвят; терапевтичните му качества се губят при продължително съхранени, затова е добре да се приготвя ден за ден. Използва се за промивки – намалява опасността от инфекции, предотвратява вторична бактериална зараза при нарушена цялост на кожата, блокира локалните възпалителни огнища. Ако разтворът е по-концентриран не се постига по-бърз ефект, а може да настъпи изгаряне на тъкани.

При гъбички – по ноктите, краката или половите органи

Бледорозов (слаб!) разтвор от калиев перманганат може да се използва успешно за лечение на гъбички по кожата и ноктите на краката. Препоръчителни са частични вани на засегнатите крайници, като ходилата се киснат сутрин и вечер в разтвора от калиев перманганат. Разтворът трябва да се приготвя внимателно – да не остават цели кристалчета; ако попаднат директно върху кожата следва химическо изгаряне (bgbilka.com). Баните с калиев перманганат или натриването с навлажнен тампон продължават 2-3 месеца, докато се почувства промяна и поне още един месец след видимото оздравяване.

При гъбички по половите органи помагат промивки с калиев перманганат (spodeli.net). Не бива обаче да се забравя, че промивките с калиев перманганат изсушават лигавиците по половите органи и променят естествената Ph-среда. Затова е препоръчително да се направи консултация с гинеколог и да се спазват препоръките точно, ако все пак нещата опрат до калиев перманганат.

калиев перманганат
Калиев перманганат на кристали се купува от аптеката без рецепта

Промивки при дезинфекция на рани

Калиевият перманганат е окислител: при контакт на молекулите му с органични материи се отделя активен кислород и това го прави мощен антисептик (lechitel.net). Трудно зарастващи и инфектирани рани се подобряват, ако бъдат обработвани с разтвор от калиев перманганат. Разтворът убива патогенните микроорганизми и изчиства инфектираните тъкани. Дерматолозите прилагат в такива случаи комплексно лечение с включени подхранващи мехлеми, които трябва да улеснят регенеративните процеси в проблемната зона.

При бяло течение

калиев перманганат
Разтворът за промивки с калиев перманганат трябва да е бледо розов

Промивките с калиев перманганат са един от популярните варианти на терапия при бяло течение. За отбелязване е все пак фактът, че по отношение на влагалищните промивки мненията са доста противоречиви. Прието е разтвор от калиев перманганат да се използва преди всичко за външни промивки, и то при препоръка от лекар. Влагалищните промивки с калиев перманганат трябва да имат изричното одобрение на АГ-специалист и с тях да не се прекалява В този случай наистина се постига унищожаване на патогените, причинили бяло течение. Но в същото време се убиват и полезни микроорганизми, които са част от защитната микросреда на интимната зона (ag-specialist.com).

Цена на разтвор, прах и кристали

Калиев перманганат може да се купи от всяка аптека без рецепта. Стандартното пакетче кристали калиев пермангат – 20 грама, струва около лев до 1.50 лв в зависимост от марката на производителя. Сашета калиев перманганат на прах от 10 или 20 г могат да се поръчат и по интернет. Това не е висока цена, тъй като много малко количество, или 5-6 кристалчета са достатъчни за приготвянето на един литър слаб разтвор (framar.bg).

Баня при лечение на хемороиди

калиев перманганат
Така изглежда кристалният калиев перманганат

Частична вана с разтвор от калиев перманганат помага при хемороиди. В някои случаи се препоръчва промивка с калиев перманганат след всяка дефекация (medicinaizdrave.blogspot.com). Терапевтичният ефект обаче идва от прилагането на седяща вана с разтвор от калиев перманганат. Разтворът трябва да е добре приготвен, за да няма негативни последици, т.е. изгаряне и некроза на тъкани. Приготвя се най-напред разтвор-майка от калиев перманганат – прави се в малко шише с повече калиев перманганат, така че да се получи виолетова течност. От нея се пускат по няколко капки в съда за седяща вана – една по една, като се следи разтворът да се получи с бледо розов цвят. В този топъл разтвор трябва да се седи 10-15 минути.

При фистула

Частичните вани с разтвор от калиев перманганат имат същия смисъл, както при външни хемороиди. Слабият, бледорозов разтвор успокоява раздразненото място и носи облекчение. По-важно е обаче приложението на въпросния калиев перманганат след операцията на фистула – това всъщност е най-естественият начин за тотално решаване на неприятния проблем. Според медици седящата вана с калиев перманганат трябва да се прави с вода, близка по температура до телесната, и то само за 3-4 минути. Прави се след освобождаването на мястото от старата превръзка и преди поставянето на нова. Добре е ваните с калиев перманганат да се редуват със запарка от тетра или смрадлика, тъй като разтворът от калиев перманганат осезаемо изсушава кожата (mivanov.org).

При херпес

Промивките с калиев перманганат – вече описания слаб, бледорозов разтвор – се препоръчват и като средство за симптоматично облекчаване на вирусната инфекция. Това се отнася както за лабиалния херпес – там обработваме с тампонче, и за генитален, където може да се прави промивка или седяща вана за 3-4 минути (ezine.bg).

“Демир

При херпес зостер също е възможно да се ускори заздравяването чрез компреси със слаб разтвор от калиев перманганат. Такъв опит сподели преди време за lekar.bg читателката Грета Симеонова. Тя практикува компреси върху обрива за по 2-3 минути до четири пъти дневно. Компресът с калиев перманганат облекчава мъчителния сърбеж, като същевременно предизвиква по-бързо завяхване. Г-жа Симеонова се спасява от проблема за не повече от четири седмици само с калиев перманганат, докато в други случаи мъката продължава по два-три месеца.

При цистит

Кратката седяща вана с калиев перманганат – разтвор, може да облекчи симптомите и при цистит. Спорно е обаче дали този начин на въздействие може да доведе до успешно излекуване, по-скоро е един от вариантите на съпътстващи действия за овладяване на сърбеж и болки (blitz.bg). Същевременно не бива да се забравя, че честите вани с калиев перманганат унищожават и полезните микроорганизми в интимната зона.

Дайте мнение и Вие тук!

При подсичане на бебе със смрадлика

Колкото и да е слаб, разтворът на калиев перманганат е доста агресивен при подсичане на бебе и ако се използва, е необходимо специално внимание (bg-mamma.com). Много майки предпочитат слабата отвара от смрадлика, с която се почиства мъникът при всяка смяна на памперс. Освен измиването с разтвор от калиев перманганат или смрадлика бебешкото тяло трябва да се маже с някой от детските кремове за под пелени: има добри варианти с цинк и екстракти от лайка и смрадлика.

За миене и боядисване на коса

Разтвор от калиев перманганат някои специалисти препоръчват при започваща алергична реакция към някои бои за коса. Често причина за алергичната реакция, изразяваща се в оток, сърбеж и зачервяване на клепачите, лицето, скалпа, гърлото – причина за това състояние, което може да се окаже живото застрашаващо – е веществото парафенилен диамин (hennafox.com). В такъв случай трябва косата веднага да се изплакне обилно, но без да се взема душ – така алергенът би засегнал по-холяма част от кожата. След изплакването се прави компрес на скалпа с разтвор от калиев перманганат в съотношение 1:5 000.

При кокоши трън

Споделено в мрежата: върху кокошия трън, размекнат в топла вода, се поставя едно кристалче калиев перманганат и се слага лепека (silenbg.com). Това трябва да се държи една нощ, а на сутринта лепенката се издърпва заедно с коричката, която се е образувала върху кокошия трън.

Проблемът е, че този метод е твърде агресивен: коментираният калиев перманганат е силно окисляващ и директното му поставяне върху плът причинява некрози. По-безопасно е всяка вечер да се прави накисване в топъл разтвор на калиев перманганат за десетина минути, след което да се поставя върху кокошия трън специална лепенка от аптеката.

При акне

Промивките със слаб разтвор от калиев перманганат са част от ефективното лечение на акне. Обривите се намазват с тампонче, потопено в разтвора, след измиване и внимателно подсушаване. Третираното място не се мие допълнително (zdravnitza.com).

При бременност

Промивките с много слаб разтвор на калиев перманганат са допустими при някои вагинални инфекции по време на бременност (ag-specialist.com). По въпроса има различни мнения: някои специалисти считат промивките с калиев перманганат за вредни и се ограничават в препоръките си само до външни за интимната зона. По-умерените коментират, че ограничен брой промивки под медицински контрол не биха навредили, особено ако предстои естествено раждане и е налична инфекция, застрашаваща чистотата на родовия път и здравето на бебето.

При екзема

Упоритите екземи изискват комплексно лечение, след като е установена причината за появата им. Лечението може да включва диета, прием на антихистамини, обработка на проблемните зови от тялото с различни лекарствени продукти. Разтворът от калиев перманганат под формата на вана подсушава кожата с обрив и ускорява завяхването му. Обривът по-бързо прави коричка,която се обработва със специални мехлеми и гелове (lekuva.net). Лечението с калиев перманганат все пак трябва да е наблюдавано от специалист, тъй като прекаленото увлечение може да изсуши кожата прекалено и по този начин да провокира нов взрив на екземата.

За пиене

Не бива да забравяме, че веществото калиев перманганат е токсично; същевременно е известно, че преди години то е било използвано за дезинфекция на питейната вода (wikipedia.org). И сега при отглеждането на домашни птици и зайци се практикува профилактика на стомашно-чревните заболявания с разтвор от калиев перманганат: на 10 л вода се пускат половин грам кристали. Разтворът заменя водата за пиене три-четири пъти седмично (bgfermer.bg).

Допуска се пиене на бледорозовия разтвор от калиев перманганат при стомашно-чревни разстройства: сутрин и вечер по една чаша за възрастни и по половин – за деца (lechitel.net).

Дозировка

Калиев перманганат за външно приложение – компреси, вани или обтриване, нормално е чрез приготвен разтвор от 0.01 до 0.1%. Разтворът трябва да е с бледо розов цвят (framar.bg). За някои случаи от практиката – разтвор за пиене при стомашно-чревни проблеми или за обеззаразяване на малки количества питейна вода, вижте по-горе.

Първоначално публикувано на:08.10.2015 @ 16:48

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

къркорене на червата и кръв в изпражненията

Кръв в изпражненията – не винаги е рак!

Когато кръвта е червена: Хемороиди. Дивертикул. Анална фисура. Чревна инфекция. Язвен колит. Повредени кръвоносни съдове. …

2 Мнения

  1. Mnogo polezna informasia poluchix, radvam se che moga da procheta i da napravia…Blagodaria Vi….

  2. Kolko minuti triabva da se kisnat krakata pri gabichki po noktite?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *