екзодерил
Без екзодерил е неспасяемо

Екзодерил: Как да убием гъбички по ноктите на краката и другаде. Лак, капки, цена

Първа помощ при гъбички по ноктите. Екзодерил на крем и капки (разтвор). Писалка за нокти. Лечебен лак. Като лекарство за гъбички в ушите.

Още в текста: Екзодерил или ламизил? Отзиви и мнения. При бременност и кърмене. Помага ли при гъбички по краката. При кандидиаза на кожата и разноцветен лишей. За деца. Дозировка. Екзодерил или полинейл? При поглъщане. Противопоказания.

Екзодерил ли е наистина средството, с което можем да се спасим от ужасната напаст – гъбички по ноктите? Отговорът на този въпрос е важен за много хора. Множество реклами ни убеждават, че – да, наистина екзодерил е нашето спасение. Откритието, че имаме гъбички по ноктите, не може да е приятно за никого. Вярно е – не боли, понякога и не сърби, но мисълта, че “нещо” живее в тялото ни е със сигурност стресираща.

Защо боледуваме от гъбички по ноктите и каква трябва да е първата помощ в такива случаи? Невидимият враг може да ни се лепне поради собствената ни мърлящина – ако носим чужди обувки, собствените ни обувки са твърде тесни и потни, ако обичаме басейни и сауни, но не се затормозяваме особено с хигиената.

Или ако сме боледували, преживели сме стрес, приемали сме агресивни медикаменти – т.е. имунната ни система е срината.

Ако сме разпознали проблема на ранен етап (това рядко се случва!) народната медицина ще ни свърши работа – третираме заразения нокът с чесън, йод, ябълков оцет, сребърна вода, възможностите са не една и две (hera.bg). Трябва предврително да сме готови за продължителна, упорита терапия – гъбичките не си отиват за ден-два.

Ако обаче нещата са напреднали, както най-често се случва, на всяка цена трябва да се консултираме с дерматолог. Дори да ни препоръчат всесилния екзодерил, отново ще ни трябва продължително време, а паралелно с медикамента – подходяща диета и хигиенен режим.

Екзодерил на крем и капки (разтвор)

екзодерил против гъбички по ноктите на краката
Можем да работим с екзодерил на капки…

Екзодерил крем е продукт с активен компонент нафтифин (framar.bg). Потиска растежа на болестотворните гъбички по кожата, има антибактериално действие, ефективен е срещу плесени. Като добър антисептик успокоява възпалените кожни зони и спасява от мъчителния сърбеж.

Намазването на проблемните зони се прави само веднъж на ден. Върши работа при гъбички по кожата, в кожни гънки, кожата около ноктите и самите нокти, при разноцветен лишей и кожна кандидоза. Прилага се продължително време; специалистите препоръчват употреба в продължение на две седмици след отшумяването на проблема.

Фармацевтичната забележка към този продукт е, че ако се лекуват с екзодерил крем гъбички по ноктите – болният нокът трябва да е добре изрязан, повърхността му – изпилена, почистена и изсушена преди намазването. Терапията продължава около три месеца по схема.

Екзодерил разтвор, капки – това е течната форма на същия продукт (framar.bg). Препоръчва се преди всичко срещу гъбички по ходилото, между пръстите на краката, по ноктите и кожата около тях.

Демир бозан за безсъние

Ако потребителят почувства парене, засилен сърбеж или получи обрив след прилагането на екзодерил в течна форма – възможно е да има алергия към съставките нафтифин или пропиленгликол. В такъв случай екзодерил не е неговият медикамент.

За да се избегне бурна реакция – първо е добре да се направи проба за поносимост, като се нанесе малко количество върху ходилото с капкомер или накапано памуче.

Писалка за нокти

лечение на гъбички по ноктите с водка, кислородна вода и оцет
За пълен размер кликнете върху картинката!

Серията от крем и разтвор, капки на Sandoz се допълва от писалката екзилор, която дава възможност за по-лесно лечение на гъбички по ноктите (framar.bg). Това лечебно устройство не е от евтините, но според фармакологичната информация съдържанието му е напълно достатъчно за пълното излекуване на един нокът докрай, в продължение на няколко месеца.

Този тип терапия не изисква специална подготовка на нокътя, освен да е почистен от лак, изпит и подсушен. Намазва се внимателно, включително под ръба, и се изчаква 1-2 минути, преди да се обуе чорап или обувка. Процедурата се повтаря два пъти.

Найлнер рипеър също е сред продуктите с аналогично приложение.

Лечебен лак

Полинейл е един от вариантите за лечение на гъбички по ноктите с продукт, който се полага подобно на лака за нокти. Конкретно този продукт разчита на действието на активния компонент циклопирокс (afya-pharmacy.bg).

Достъпът до подобни продукти е свободен и може лесно да си набавите лечебния лак за нокти, ако изберете него – а не екзодерил в някоя от формите му. Важно е все пак да се направи консултация с дерматолог, а може би и изследване, за да се прецени дали полинейл е подходящ за вашия случай.

Според специалисти лечението на гъбички по ноктите на ръцете може да продължи половин година, а на краката – от 9 до 12 месеца.

При всички случаи е добре да се провери какви други варианти на продукти тип лак за нокти се предлагат в аптечната мрежа.

За гъбички в ушите

екзодерил на крем, капки и писалка против гъбички
…или екзодерил крем

При гъбички в ушите е препоръчително да се обърнем към специалист – уши, нос, гърло, тъй като самолечението може да причини усложнения или да бъде неуспешно. Немалко хора се изненадват от откритието, че заразата от гъбички може да ги атакува на такова необичайно място.

Нетърпим сърбеж, влошаване на слуха, запушване и изпълване на слуховия канал със сухи бели люпи – това са част от неприятните симптоми при гъбички в ушите. Капките екзодерил, които представляват 1-процентен разтвор на активния компонент нафтифинов хидрохлорид, могат да подпомогнат това лечение.

Необходимо е обаче ушният канал първо внимателно да се почисти в лекарски кабинет от споменатите люспи, да се направи промивка и едва тогава да започне същинското лечение. Потребители споделят, че за това е достатъчно да се капва всеки ден по една капка от разтвора в ухо, или – ако инфекцията е повърхностна, външна за ухото, да се маже с екзодерил крем (puls.bg) .

Екзодерил или ламизил?

Терапията с екзодерил, цена
Терапията с екзодерил трябва да е всеки ден

Двата медикамента имат сходни характеристики; кой от тях ще е подходящият в конкретен случай, зависи от комплекс фактори: какъв точно е патогенът, причинил заразата; доколко процесът е напреднал; състояние на имунната система; поносимост към компонентите на продукта.

Не е без значение това, че според немалко потребители ефективно лечение, особено при развита инфекция, не е възможно само с локално външно приложение. Необходим е прием и на медикаменти от рода на фунголон, които блокират принципно и цялостно гъбичната зараза.

Дайте мнение и Вие тук!

Като сполучлива комбинация се сочи перорален прием на фунголон плюс екзодерил разтвор или лак за нокти батрафен (bg-mamma.com).

Отзиви и мнения за екзодерил

От framar.bg:

мнения, отзиви, коментари, форум
 • Milen Beshkovski: Аз се мажа с него трети месец, никакъв ефект, поредното менте.
 • Daniela Padolska: На мен ми помогна за гъби по ноктите.
 • Rosica Stefanova: Нищо не помага!
 • teodo: Може да се използва и за гъбички в ушите заедно със салицилов спирт, много е ефикасно.
 • мила: Ползвам екзодерил от около седмица (против гъбички на палците на краката) и започвам да виждам резултати. Нокътната плочка преди беше пожълтяла и грапава, а сега почна да си възвръща нормалния цвят. Ще продължа още две седмици и ще пиша отзиви пак. 🙂

От bg-mamma.com

 • Sarania: Сега я мажа с екзодерил – пак е локално и има ефект по време на лечението, но се опасявам, че пак ще се появят гадините (самозаразява ли се…).
 • za_tan4e: …нали писах по-горе ,че се излекувах от тези гадини… лечението,което използвах: Фунголон-100мгр.-пият се по 2 капсули на веднъж един път седмично,в продължение на 6 до 12 месеца.Скъпичко е.Една капсула е около 3.50лв. т.е.месечното лечение излиза около 30 лв. Локално мазах с крем Екзодерил…

От страницата ни във Фейсбук обаче не идват добри коментари:

Екзодерил отзиви мнения
Две лоши мнения за екзодерил от страницата ни във Фейсбук. Споделете и вие какво мислите за този препарат против гъбички!

Вили Димитрова казва, че екзодерилът е „пълна глупост“. Тя го е изпробвала и от собствен опит твърди, че няма никакъв ефект от него. Според Недялка Добрева това са пари на вятъра.

Наистина гъбичките са доста упорито заболяване, особено ако са хронични, и е смело твърдение някой производител да каже, че може да ги излекува изцяло. Друг е въпросът дали очакванията на потребителите не са прекалено завишени. Как мислите вие? Споделете опита си с екзодерил в коментарите под статията!

При нас няма цензура и истината ще излезе наяве. Нека хората знаят дали това, за което си дават парите, си ги заслужава! Пишете ни!

При бременност и кърмене

Пациентската листовка за екзодерил съдържа специална бележка, че при правилно прилагане продуктът не е опасен и може да се използва при бременност и кърмене; не уврежда плода, не може да навреди на кърмаче (framar.bg).

Помага ли при гъбички по краката

екзодерил против гъбички по ноктите на краката
Без екзодерил е неспасяемо

Гъбички по краката – това е едно от основните приложения на екзодерил. Приложими са и двете форми – течна и крем. Специално се отбелязва, че еднопроцентният разтвор е добрият вариант за противогъбична терапия на краката (framar.bg).

Лекуват се ходилата, зоната между пръстите, кожата около ноктите и самите нокти. Важно изискване е препаратът да се полага върху чиста и подсушена кожа. Обработката е всекидневна, като след намазване е необходимо време за попиване на разтвора в кожата.

Трябва също да се внимава да няма ранички, драскотини или охлузване в лекуваната зона.
Паралелно с обработката на стъпалото или ноктите трябва да има непрекъсната грижа за чорапите и обувките, за да не се получи автозараза.

Има продукти – пудри и спрей, за обработка на обувките. Самите те трябва да се поддържат чисти, да не са прекалено тесни, да не изпотяват. Чорапите трябва да са памучни, да се изпират грижливо.

При кандидиаза на кожата и разноцветен лишей

Едно от предназначенията на крема екзодерил е лечението на кожна кандидиаза и разноцветен лишей – питириазис верзиколор.

Разноцветният лишей атакува външните слоеве на кожата, най-често по гърба, раменете и врата, при срив на имунната система, прием на силни медикаменти, стрес. Кожата се покрива с петна с различни размери, в които пигментирането е променено – те имат бял до кафеникав цвят. Заболяването се причинява от гъбичките Malessezia furfur (Pityrosporum ovale).

Това са вид дрожди, които са част от микрофлората на здравия човек – дори не подозираме за съществуването им, докато някакво болестно състояние не ни направи беззащитни пред активността им. Терапията с крем екзодерил има ефект, особено ако е част от комплексно лечение за укрепване на имунната система.

Кожната кандидиаза (кандидоза) се причинява от агресивните гъбички Candida Albicans. Мазането с крем екзодерил или ламизил според уверенията на специалисти дава ефект, но са необходими упоритост и постоянство (framar.bg). Процедурите са приложими особено при упорити инфекции в кожни гънки, включително в интимната зона.

За деца

екзодерил за крака на капки и на крем, има и подходящ лак за нокти
Екзодерил може да ни спаси от неистови мъки, причинени от гъбички

В стандартната листовка на български език за екзодерил капки се отбелязва, че течната форма може да се използва с повишено внимание при деца. Дали това да се прави, може да прецени единствено дерматологът. В зависимост от характера на проблема с инфекция на дете той определя дозировка и продължителност на лечението. След като при възрастни третирането със суспензия стандартно е веднъж дневно, няма причина при деца да има засилена употреба (piluli.kharkov.ua). Медикаментът е определян от специалистите като продукт с висока степен на безопасност, който не оказва въздействие върху черния дроб и по лекарска препоръка може да се прилага при деца. Важно е правилото да не се полага върху наранена кожа, да се пази от проникване в очите и устната кухина.

Дозировка

Независимо коя от формите се прилага, третирането с екзодерил по стандарт е веднъж на ден с фокус върху проблемната зона и кожен участък от 5-10 мм около нея. Медикаментът се понася и при продължителна терапия от порядъка на няколко седмици или месеци. Лечението трябва да се консултира с дерматолог.

Екзодерил или полинейл?

Немалко хора използват течната форма екзодерил за терапия при гъбички по ноктите. Полинейл е алтернатива на екзодерил – друг антимикотичен продукт, който е по-лесен за приложение. При него не е необходимо постоянно изпиляване на болния нокът; всяка вечер стъпалото се измива и подсушава внимателно, а върху нокътя се нанася тънък слой полинейл, лечебен лак за нокти. Процедурата се прави вечер, тъй като ефект може да се очаква само при спазване на условието “лакираният” нокът да не се мокри 6 часа.
Има и такива пациенти, които комбинират сутрешна терапия с екзодерил разтвор, и вечерна с полинейл. В крайна сметка – собственият опит показва дали един медикамент е по-ефективен от друг (bg-mamma.com).

При поглъщане

При поглъщане – незабавна консултация с лекар. Медикаментът не бива да попада върху лигавици, в устата или в очите.

Противопоказания

Медикаментът не се използва при алергия към някой от компонентите.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Бактериална вагиноза. Какво означава сърбеж в интимната област.

Лечение на сърбеж в интимната област, бактериална вагиноза, вагинит с лекарства, билки и др.

Какво означава сърбеж в интимната област. Бактериална вагиноза. Симптоми и лечение на вагинит. Лекарства за …

16 Мнения

 1. Здравейте,
  в статията правилно сте отбелязали необходимия хигиенен режим, но искам да обърна специално внимание на това, защото често се пренебрегва и е основна причина за неуспеха на лечението. Гъбичките са заразни и се изисква строга хигиена, за да не се самозаразява пациента, а и за да се предпазят останалите членове на домакинството. Обувките и чехлите трябва редовно да се обеззаразяват/ дезинфекцират, кърпите с които се подсушават краката да са еднократни или да се перат на висока температура (поне 60 градуса в пералнята) след всяко използване, това се отнася и за чорапите, като е добре да не се смесват с бельото и кърпите на останалите членове на семейството нито в пералнята, нито в коша за пране. Уместно е използването на дезинфектант за пране или изваряването им, ако материята го позволява. Подходящо е сушенето в сушилня или на слънце с последващо гладене на висока температура. Препоръчва се носенето на чорапи през нощта, за да се предпази спалното бельо от заразяване и то също да се подменя често. Едва ли трябва да споменавам задължителното миене на ръцете с топла вода и сапун след всеки контакт със заразените участъци или текстил. Както пише в статията лечението продължава и след пълното изчезване на симптомите по кожата, а когато са засегнати ноктите докато израстне напълно здрав нокът по цялата дължина и всички увредени участъци се изрежат + още няколко седмици. За перорална терапия се препоръчва 18 месеца лечение по схема (от лекар), като обичайно се предписва и локален препарат за същия период, а хигиенните мероприятия не отпадат. Лошата хигиена обезсмисля всяко лечение.
  Дано това да е полезно на някого.

 2. Лекар.БГ

  Благодарим ви, Тони, за този изключително компетентен коментар! Много от нещата сме ги подозирали, но не бяхме сигурни, че наистина трябва да се правят. Абсолютно логично и вярно е обаче това, което казвате. Дано да стигне до повече читатели, защото нещата, които сте написали, са страшно важни! Бихме искали да можехме да си позволим автор като вас.

 3. Евгения

  Имам гъбички по ноктите на ръцете вече от няколко години (с прекъсвания). Първия път ги излекувах с някакъв евтин крем, който, за съжаление, повече не можах да намеря, не се продавал вече. След това по съвет на лекарката си опитах с полинейл – временно си излекувах гъбичките, но пак се появиха. Използвах 2 или 3 опаковки течен Екзодерил, след това крем Екзодерил, който вече е на свършване, но ефект няма. Имам един възпален пръст, от който заразата сигурно ще се разпространи и към другите, които бяха поразени преди това. Този пръст продължава да си бъде зачервен. Не знам кое да бъде следващото ми лекарство, не вярвам да намеря нещо наистина ефективно. Преди доста години имах гъбички на краката, които излекувах с една опаковка от някакъв крем, който, разбира се, вече не се предлага. Лекарствата стават все по-скъпи и все по-неефективни, като вината се прехвърля към пациентите, които не проявявали упоритост при лечението. Всяка опаковка на лекарство би трябвало да е достатъчна, за да се излекува страданието, а не да се купуват нови и нови до безкрай.

 4. Екзодерил ( капки) е единственото лекарство на пазара, което наистина помага. Всичко останало е реклама. Казвам го от личен опит. Но дългото третиране ( с месеци) е много важно. Иначе няма смисъл.

  • MOITE GABICKI S MED GI HRANQ I IZCEZVAT NAISTINA NAPRAVO SE IZGUBVAT VECE DVA PATI SI NAPRAVIH V SEDMICATA I IZCEZVAT–ZAHAROSAN MED NAMAZVAM OBILNOOOOI POSTOQVAM 1h…

 5. От октомври 2014 ползвам Екзодерил- 6 месеца течна форма и след това започнах с крема. Година и 4месеца никакъв ефект. Ще мина на полинейл. Дано свърши работа. Вече започвам да губя надежда. Сматах да ходя на лазер, но се отказах заради високата цена. Като „ударя“ чертата, ще се окаже че лазерните процедури в моя случай щяха да ми струват по- малко

 6. гъбичките са различни видове, трябва да се направи изследване кой точно препарат им действа.

 7. При гъбички

  B 250 мл зexтин ce пocтaвят 30 г cyxи лиcтa recommended sites for cialis in canada oт пoвeт (или 80 г зeлeни). Ocтaвят ce нa cлънцe или дo пeчĸaтa (paдиaтop) в пpoдължeниe generic cialis tadalafil 20mg нa eдин мeceц, ĸaтo чecтo ce бъpĸa. Cлeд тoвa ce пpeцeждa и ce cъxpaнявa c зaтвopeн cтъĸлeн cъд. Зaceгнaтитe мecтa ce втpивaт cъc зexтинa и oтгope ce нaмaзвaт c 50% пpoпoлиcoв мexлeм. Kypca levitra versus viagra нa лeчeниe e 2-3 ceдмици, ĸaтo ce мaжe eдин път нa дeн.

 8. Здравейте!Много искам да ви споделя моя опит в борбата с гъбичките по ноктите на краката и дано помогна на някой.Имах гъбички по ноктите години наред.Повечето бяха удебелени,а някои дори кухи.Положението беше трагично,особено през лятото.Срамувах се да обувам сандали и отворени обувки.През цялата година ходех с лакирани нокти,но това само замазваше положението.Използвала съм какво ли не – от домашни лекове през екзодерил и още куп прехвалени знайни и незнайни мазила и нищо не ми помогна.Един ден отидох при личния лекар по друг повод и между другото му казах за проблема с гъбичките.Не ме е преглеждал,но ми изписа микомакс- по едно хапче в седмицата и ми каза,че гъбичките са много упорити и ако искам да има резултат,трябва да съм много постоянна.Пих микомакс по едно хапче в седмицата точно една година като през това време виждах как здравия нокът израства отдолу.Повече от година мина откакто не пия нищо,а от гъбичките няма и следа.

 9. Привет! Борбата с гъбичките при мен продължи няколко години. Ползвала съм всички възможни мазила които се предлагаха в аптеките и мога да кажа, че някои от тях са ми помагали да подтиснат сърбежите, но само за около 2-3 седмици а след това всичко по старо му. Освен сърбежите и лющенето на кожата имах 2 засегнати нокътя.Ходила съм няколко пъти на специалист, пила съм антибиотик от който видимо започваше да израства здрав нокът, но в даден момент гъбичките надделяваха.
  Преди около година и половина дъщеря ми донесе от Германия 3 опаковки от една хранителна добавка, която и я е препоръчал треньор по плуване на която съставките бяха предазначени да поддържат кожата, косата и ноктите здрави. Още на втората седмица сърбежите и зачервяванията изчезнаха а в края на първия месец забелязах, че в основата на нокътя започна да израства чист здрав нокът. Изпих и трите опаковки, които ми стигнаха за 90 дни. На 6-тия месец от началото на терапията вече нямаше и следа от неприятните гъбички по ноктите и така вече повече от една година след процедурата се радвам на постигнатите резултати.
  Ако мога да бъда полезна на някого хранителната добавка се казваше Hair and nails, за съжаление не пазя опаковките за да напиша точният състав, но по спомен съдържанието беше съвкупност dreampharmaceuticals levitra online от много витамини, минерали и билкови екстракти. Производителят е американски и ако не се лъжа беше някаква високо технологична лаборатория в Бостън.

  • В момента я ползвам точно тази добавка hair and nails и залагам голями надежди. Приятелката на жена ми се кълне, че с нея си е изчистила гъбичките пък ще видим. Отне ни няколко дни докато намерим прочутата формула на проф. Гудман от Бостън. Четох в един френски форум че капачката на опаковката трябва да е метална. По това можело да се разбере че е оригинален.

   • Sunny и Петър, има много хранителни добавки „hair and nails“ – или по-скоро „HAIR, SKIN & NAILS“. На коя точно марка сте си взели? Аз на първо четене откривам Biovea 60 капсули и Natrol в сайта на biomall – върху които нямам никакви наблюдения. Предполагам, че всички са подобни и биха свършили работа, но някой има ли наблюдения от конкретна марка от въпросната хранителна добавка?

 10. kade da namerim hranitelnata dobavka i kolko vreme trqbva da se pie?

 11. Имам в единото ъгълче на големият нокът на крака гъбична инфекция мисля, от доста години си седи там. Изпочетох всичко и забелязах, че всеки казва различни неща – при някои едно подействало, при други – друго. Най-ми допадна идеята за хранителната добавка и понеже цялото семейство се „родихме“ с добавките от една американска компания Nature’s Sunshine, ще си поръчам техния продукт HSN – W. Ще пиша отзиви като започна да го пия.

 12. Ако някой има алергия към пропилен гликол дали екзодерила ще му помогне?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *