прием на сушен черен бъз, бъзак
Сушен черен бъз и сироп от бъзак се ползват с голям успех при хемороиди и рак.

Правилен прием на сушен черен бъз. Противопоказания. Сироп от бъзак (свирчовина)

Лечебни свойства на черен бъз и бъзак (свирчовина). Прием при хемороиди и разширени вени. Противопоказания. При рак. За отслабване. За имунитет. Приготвяне и действие на сироп от бъзак, чай, екстракт и сок.

Още в текста: За малки деца. На капсули. Какво казва Петър Димков. Черен бъз, бета глюкан и шипка. И ехинацея. При анемия. За бъбреци. При гуша (за щитовидна жлеза). При гастрит. При диабет. При кашлица. При мастопатия. При миома. Внимание: Алергия!

Защо лековитото растение черен бъз е наричано супербилка или суперплод? То е познато на човечеството и използвано от векове заради многобройните му лечебни свойства.

Използват се различни отвари, чай, сок, екстракти и сиропи; полезни са и цветовете, и плодовете му. Особено широко приложение имат плодовете на суперрастението черен бъз: те са с доказан диуретичен ефект, което ги ориентира към контрол на теглото и кръвното налягане.

Имат общоукрепващо въздействие върху имунната система. С черен бъз се лекуват болни бъбреци, заболявания на щитовидната жлеза, гастрит и диабет, кашлица. Женски страдания като миома и мастопатия също се повлияват благоприятно (24chasa.bg).

Както при всяка билка – и при лечението с черен бъз трябва добре да се познават ефектите от терапията с билковия продукт. На първо място е препоръчително да получим информация и компетентен съвет, например за различаването на черен бъз от бъзак.

Черен бъз и бъзак

Неопитните в билкарството нови почитатели на фитотерапиите често бъркат бъз и бъзак. Ако видите двете растения едно до друго, ще забележите разликите; специалистите могат да ги опишат по-точно.

Бъзът е дървовидно растение, което може да достигне до 7-8 метра височина. Цъфти през май, плодовете му узряват на гроздчета, които висят надолу. Най-често се използват цветовете – за лечебен чай и отвара при кашлица и инфекции на дихателните пътища.

Използват се и плодовете за различни продукти с лечебен ефект.
Бъзакът е тревисто растение, много разпространено у нас край пътищата и по запустели терени. Цъфти през лятото, юли-август, и плодовете му узряват на “китки”, обърнати нагоре.

При смачкване листата издават характерна неприятна миризма. Бъзакът също има лечебно приложение, но с него трябва много да се внимава.

Счита се, че от плодовете му може да се приготви противораков цяр. Изисква се специално внимание – берат се само НАПЪЛНО УЗРЕЛИ ПЛОДОВЕ, тъй като в зелените има силни токсини. Като цяло бъзакът се използва също като диуретик и потогонно средство; има добри антисептични качества.

При хемороиди и разширени вени

черен бъз противопоказания
…а на свирчовината висят надолу като гроздчета
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Описваният черен бъз (свирчовина) има благотворно въздействие върху тонуса на кръвоносните съдове; подобрява еластичността на венозните стени и оптимизира кръвообращението в периферните органи. На това се дължи и лечебният ефект на продукти от черен бъз при разширени вени и хемороиди.

Популярни са два начина за терапия на тези болестни отклонения:

  • Отвара от черен бъз (по zajenata.bg): една шепа листа от дървесния вид и една шепа плодчета се варят 20 минути в един литър вода. Съдът се отдръпва от огъня и отварата се оставя да изстине, след което се прецежда и прибила в стъклена бутилка на хладно. От нея се пие по една винена чаша два пъти на ден: след закуска и преди лягане. Подобрението се усеща след около седмица.
  • Сок от черен бъз (по ezine.bg): приготвя се по основната рецепта на Петър Димков за сок от черен бъз и се пие сутрин на гладно по една супена лъжица. Ефект може да се очаква след две и половина-три седмици.
  • Ето и популярната в мрежите рецепта на Петър Димков за сок (сироп) от черен бъз:
    Плодовете от черен бъз, свирчовина, Sambucus nigra, се берат в края на август. И при този вид трябва да се избират само добре узрелите зърна, за да се избегне токсичен ефект (framar.bg). Те се разпознават по много тъмния си цвят, освен това лесно се отделят от грозда с помощта на вилица.
    Дръжките и недоузрелите зърна се изхвърлят. Почистените плодове от черен бъз се нареждат в буркани на пластове със захар. Най-горният пласт трябва да е по-дебел и плътен, за да не започне ферментация. Бурканите се покриват с марля. След три седмици плодовата маса се прецежда и налива в тъмни стъклени бутилки.
    Това е бъзовата панацея, която има различни приложения – но със сигурност върши работа и при разширени вени и хемороиди.

Ако подобни процедури ви затрудняват или не сте сигурни, че ще изпълните точно и безопасно рецептите, може да последвате съвета на стари билкари: купете си сушени зърна от черен бъз от аптеката и всяка сутрин сдъвквайте по десетина от тях.

И още една възможност – хранителната добавка самбукус. Има я под формата на капсули и няколко вида сиропи.

При рак

черен бъз, сироп от бъзак
Узрелите плодчета черен бъз се нареждат на пластове в стъклен буркан със захар

Множество изследвания на продукти с компоненти от черен бъз доказват антиканцерогенното действие на растението. Може да се използва профилактично или като част от комплексна терапия при установено злокачествено заболяване.

Петър Димков специално обръща внимание върху антиканцерогенния ефект на отварата, приготвена с корени от черен бъз или свирчовина. Ето как се прави (по pik.bg):

Корените от черен бъз се вадят през есента. Измиват се хубаво и се изсушават, като предварително се нарязват на лентички или колелца. От изсушената маса се вземат 20 грама; варят се 10 минути в половин литър вода. Веднага след това отварата се прецежда; от нея се пие по една кафена чашка на ден, без значение времето.

Най- силно действие все пак имат плодовете; описаният по-горе сироп или сок от черен бъз също има противораково действие.

Най-силен антиканцерогенен ефект обаче има мармаладът: натуралният продукт се прави от пресовани, добре узрели зърна. Изцеденият сок се сгъстява на тих огън и горещ се насипва в малки бурканчета. От този ценен продукт се взема по една чаена лъжичка преди хранене три пъти на ден.

За отслабване

прием на сушен черен бъз
Плодовете на бъзака са обърнати нагоре…

Това е едно от въздействията на лековития черен бъз: има множество изследвания с доказателства за силния диуретичен ефект на растението. Именно това позволява да се установи контрол върху килограмите и да се постигне редукция на килограмите.

Освен това програмите с черен бъз оптимизират метаболизма и мастната обмяна (24chasa.bg). Най-подходящи за тази цел са плодовете на растението: те са изключително богати на антиоксиданти, витамини, фибри, фитостероли и фитостаноли. Специалистите препоръчват прясната консумация на неголеми количества плодове, както и на замразени.

Производните от цвят на черен бъз – запарки, отвари, чайове, паралелно с други лечебни ефекти балансират нервната система и не допускат безконтролното тъпчене с храна при негативни емоции. Сок, сироп или мармалад от плодовете на черен бъз внасят в храносмилателния тракт пектин и фибри, които насърчават перисталтиката и стимулират бързото освобождаване от шлаки и токсини.

Заедно с диуретичния ефект това способства за сваляне на излишните килограми. Лесно и добре действа следната рецепта: супена лъжица сушени бъзови зърна се заливат от вечерта с 200 мл вода. На сутринта водата се прецежда и изпива на гладно, леко затоплена (forumzdrave.bg).

Разбира се – отслабването само с прием на продукти от черен бъз е фантазия. Прилагането на билковите продукти обаче създава необходимите условия – при здравословно, балансирано хранене и подходяща физическа активност отслабването все пак се случва.

За имунитет

сушен черен бъз за хемороиди
Цветовете от черен бъз помагат при възпаления на бъбреците и пикочния мехур

Великолепният черен бъз има мощно действие на антиоксидант. Съставът на цялото растение – от корен до цвят и плод, дава възможност да се приготвят лечебни продукти с въздействие върху свободните радикали.

Това стабилизира имунната система, заздравява антиоксидантната защита, подобрява клетъчното хранене. В наследството от рецепти на Петър Димков специално място се отделя на въздействието на сокове и сиропи от плодовете на лековития черен бъз (приготвени по описаните по-горе рецепти).

За стабилизиране на имунитета, особено по време на вирусни епидемии, се препоръчва прием на по една супена лъжица бъзов сок десетина минути преди хранене, три пъти дневно (forumzdrave.bg).

Приготвяне и действие на сироп, чай, екстракт и сок

Ако привържениците на фитотерапията пожелаят да използват церове с черен бъз, ще се впечатлят от богатата информация и споделените рецепти за различни продукти от плодчетата черен бъз. При сериозен здравословен проблем все пак е добре да се консултираме със специалист на живо, като споделим точно какво искаме да лекуваме.

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте един примерен вариант за приготвяне на билкови продукти от черен бъз с възможностите за приложението им (по 24chasa.bg, съвети на д-р Татяна Мороховец):

  • Сок от черен бъз: набраните узрели плодове се бланшират за 3-5 минути и още горещи се изстискват през марля. Добавя се захар (400 г на килограм суров плод). Кипва се подсладеният сок и веднага се разлива в сухи стъклени бутилки. Затваря се плътно и се обръща върху капачката, докато изстине. Пие се до една чаена чаша на ден – на глътки; помага при ишияс и възпаления на нерви.
  • Чай: супена лъжица сушен плод се заливат с половин литър студена вода и се кипват. Веднага след това чаят се прецежда и след като поизстине се добавя мед на вкус. Пият се на гладно по 3-4 глътки преди основните хранения. Подобрява цялостно тонуса, действа ободряващо, подкрепя имунната система. Оптимизира функциите на жлъчката, отделителната система, подобрява чревната перисталтика. Чай се приготвя и от бъзов цвят: ако не е за лечение на определен проблем, а само за укрепване на имунитета и за тонус – стандартно, запарва се една щипка сух цвят на чаша вряла вода за 5 минути. Прецежда се и се изпива, може подсладен с мед.
  • Сироп: по рецептата на Петър Димков в буркани с пластове захар. За подкрепа на имунната система. Препоръчва се при ракови заболявания и хепатит.
  • Екстракт: препоръчва се при простуди и вирусни инфекции. Най-добре е да се ползват фитопродукти от утвърдени производители, които съдържат правилно и пълноценно приготвен екстракт от черен бъз – примерно фитолор (go-starazagora.org).

За малки деца

сушен черен бъз при рак
Дървовидният черен бъз – свирчовина, е считан от мнозина за родния женшен

Има риск при домашното приготвяне на лечебни продукти с черен бъз – те се отнасят както до подбора на суровината и риска в нея да попаднат токсични съставки, така и до дозирането при лечение на деца.

Така например популярният сироп от черен бъз обикновено се препоръчва и при здравословни проблеми на деца, като се споменава, че те трябва да дозират приема с чаена, а не със супена лъжица. Има доста условности и ако един човек няма достатъчно опит, може да сгреши.

По-сигурен е вариантът с готов продукт – такъв е сиропът самбукус за деца (revita.bg).
Предназначен е за възрастовата група над една година, помага при инфекции на дихателните пътища, стабилизира имунната система.

На капсули

Няколко от големите марки производители на хранителни добавки предлагат в родните аптеки капсули черен бъз – продуктът е представен като допълващо средство при лечението на възпалителни процеси в дихателната система, за подкрепа на имунната система, продукт с температуропонижаващо и диуретично действие.

Може да се прилага при терапия на разширени вени, хемороиди, възпаление на простатата, проблеми на нервната система (framar.bg).

Какво казва Петър Димков

черен бъз
Може да си направите сами лечебните продукти…

Петър Димков е определял свирчовината (дървовиден черен бъз) като най-силната билка у нас; като лековито растение с мащабно приложение, български жен-шен.

В трудовете си неведнъж описва сцени от природата, които доказват силата на това уникално растение. Така например той обръща внимание върху факта, че преди да отлетят на юг, лястовиците зареждат организма си за дългия и опасен преход, като дни наред се хранят изключително със зърна от черен бъз (forumzdrave.bg).

Освен това Димков подробно описва всички възможни начини за използването на части от растението за различни заболявания; наследили сме рецепти за отвари, сокове, сиропи и дори за вино от черен бъз.

Прословутата рецепта за сироп (методът на насипване със захар в буркани) приключва след прецеждането с преходен остатък, който Димков долива с вода и оставя да ферментира. Полученото леко плодово вино сам той използва като домашен тоник и имуностимулант.

Черен бъз, бета глюкан и шипка

Тази комбинация от черен бъз, бета глюкани и шипка с добавен витамин С всъщност е формулата на известните детски витамини “Марсианци”. В този състав компонентът от черен бъз упражнява способностите си на имуностимулант и подкрепя дихателната система. Бета глюканите , екстрахирани от дрожди, активират макрофагите, “войниците” на имунната система.

Съставката от шипка и добавеният витамин С подобряват антиоксидантната защита и усилват действието на черния бъз този продукт (framar.bg) е добре приеман от целевата група – деца над 1 година; може да върши чудесна профилактика, а също и да се приема паралелно с антибиотици.

И ехинацея

черен бъз
…или да си купите готови от аптеката

Комбинацията с ехинацея е позната от ред продукти, съществуват варианти за деца и за възрастни (framar.bg). Добавката от ехинацея усилва въздействието на компонента черен бъз върху имунната система – стабилизира я и съдейства са овладяване на инфекциите от вирусен или бактериален характер.

Чудесен ефект при проблеми с дихателната система, особено ако в продуктите се съдържа и компонент прополис. Тази комбинация може да се открие под формата на сироп или капсули.

При анемия

Продуктите от черен бъз-плод, често са препоръчвани при анемия. Успешно се приемат сиропите от серията Самбукус – специално са препоръчвани при болестни състояния на кръвта и желязонедоимъчна анемия, както и при онкозаболявания и за стабилизиране на имунната система след химио- и лъчетерапия (revita.bg).

За бъбреци

При възпалителни процеси в отделителната система – бъбреци и пикочен мехур, както и при простатит, може да помогне цветът от черен бъз. Чаят от бъзов цвят е добър диуретик, има противовъзпалително действие.

Приготвя се така: две супени лъжици сух цвят се сипват в половин литър вряща вода и се оставят да врат пет минути. Съдът се отдръпва и след още пет минути чаят се прецежда. Пие се четири пъти дневно по една винена чашка преди хранене (wikipedia.org).

При гуша (за щитовидна жлеза)

Струмата – това е названието на т.н. гуша, болестно състояние на щитовидната жлеза, се повлиява добре от терапия с черен бъз. Причина за болестното отклонение е йодният дефицит (marica.bg). Регулирането на това състояние може да се подпомогне без операция с помощта на плодовете от черен бъз. Те трябва да са много добре узрели – пресни, замразени или сушени.

Сушените е добре да се накиснат в студена вода за 2-3 часа. През първия ден от терапията се вземат три зърна, след това 4 и всеки следващ ден увеличаваме с едно, докато достигнат до 40. Тогава започва намаляване – пак с едно зърно на ден, докато достигнем първоначалната доза от три. Твърди се, че този терапевтичен курс смалява разрасналата се щитовидна жлеза и стабилизира функциите й.

При гастрит

Сокът от черен бъз е препоръчван при киселини и гастрит, при стомашна язва. Ползата от билката се обяснява с балансирания й състав: приемайки продукти с плодовете на черен бъз, ние внасяме в тялото си есенциални аминокиселини, йод, витамин С, глюкоза, фруктоза , минерални соли. Тези компоненти балансират състава на стомашните сокове, неутрализират повишената киселинност и успокояват раздразнената и възпалена стомашна лигавица. Доказана е и ползата от сока и сиропа от черен бъз и като съпътстващ компонент при терапията на пациенти с рак на стомаха (24chasa.bg).

При диабет

Изключителна полза за диабетици имат натуралните продукти с плодове от черен бъз. Може да се приемат под формата на прясно изцеден сок от бланширана плодна маса, отвари и запарки от сушени плодчета извън сезона на зреене. Екстрактите и запарките подкрепят имунната система, нормализират функциите на задстомашната и щитовидната жлеза. Добра работа вършат и готовите сиропи с черен бъз самбукус – има вариант за диабетици без захар.

При кашлица

При кашлица и възпаления на дихателните пътища се прави чай от цветовете на черен бъз, свирчовина. Приготвя се така:две чаени лъжички цвят се заливат с 250 мл вряла вода и се оставят да се запарят за 15 минути. Запарката се прецежда веднага след това и се пие на глътки. Като поизстине може да се подслади с мед.
Полезен за прочистване на дихателните пътища е и извлекът от бъзов цвят. Прави се лесно: 15 съцветия се изплакват и се нареждат в трилитров буркан. Заливат се с вода за една нощ. На сутринта течността се прецежда. Пие се леко затоплена по 1-2 чаши на ден (pharmacy-bg.com).
Полезни са в такива случаи и готовите сиропи от типа на самбукус, които подобряват имунната защита, включително срещу вирусни инфекции на дихателната система. Още сиропи за кашлица и за отхрачване ТУК!

При мастопатия

При мастопатия се препоръчва класическата рецепта за сироп от черен бъз, приготвен с пластове захар в стъклен буркан (вижте по-горе). От сиропа се пие по една супена лъжица три пъти на ден преди хранене.
Цвят от черен бъз се добавя в билкова смес от по 40 г стрък от мащерка, корени ружа и листа подбел, и по 30 – корени от иглика и от сладник, както и бъзов цвят; сетне 20 г корени от сладка папрат. Всички билки се смесват добре и две супени лъжици от сместа се заливат с половин литър вода; варят се 10 минути, киснат един час и се прецеждат. От тази отвара се пие четири пъти на ден преди ядене по една винена чаша (lekuva.net).

При миома

Популярните рецепти за лечение на миома от народната медицина се основават по-скоро на полския, храстовиден бъз – бъзак, Sambucus ebulus. Препоръчва се сироп от зрели плодове по познатата рецепта – с подреждане на плод и захар на пластове в стъклен буркан; сместа се държи до стопяване на захарта и се прецежда. Пие се по една чаена лъжичка сутрин на гладно, десетина минути преди закуска.

Внимание: Алергия!

В някои случаи продуктите от черен бъз могат да предизвикат алергична реакция. Затова ако има подобни симптоми – обичайните кожни раздразнения, дихателни проблеми, оток на гърлото – лечението с черен бъз трябва да се прекрати. Някои специалисти са на мнение, че тези реакции се дължат на случайно попаднали в продуктите токсични компоненти от суровината; предупреждението се отнася за домашно приготвените средства. За да няма подобни проблеми е добре по-скоро да се разчита на готовите продукти с черен бъз, които вече са доста разнообразни (revita.bg). Независимо какъв е здравословният проблем, заради който сте се обърнали към това лековито растение – посъветвайте се първо с добър лекар и опитен билкар.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

световъртеж в легнало положение

Световъртеж, особено в легнало положение – това винаги е сериозно!

Сигурно сте имали поне веднъж усещането, че светът около вас се върти и вие всеки …

34 Мнения

  1. Евгени Тодоров

    Здравейте!
    Имам няколко въпроса, свързани със сока от бъз. тази година и ние си приготвихме, като спазихме рецептата на д-р Димков. В момента сокът е кисел, което означава, че е ферементирал. Доближава се до вкуса на оцета 🙁 Проблем ли е да се пие по този начин и по-важното- запазил ли е лечебните си свойства, въпреки ферментацията. След като минаха трите седмици и го прецедихме го съхраняваме в стъклени шишенца в хладилника. Правилно ли е това?
    Интересува ме и колко дълго може да се продължи с използването му? Чувал съм от колеги, че трябва да се правят паузи през 10-20 дни, но прочетох, че може да се приема половин година (есен и зима). Моля за информация, тъй като го даваме за профилактика на сина ни всяка сутрин на гладно преди градина. По една чаена лъжичка в малко вода.
    В случай на вирусни заболявания, включително стомашни проблеми, препоръчва ли се дозата да се удвои?
    Предварително Ви благодаря за отделеното време и внимание!

  2. Бъз/свирчовина е едно, бъзака друго, това ясно, но рецептата на Димков е доколкото знам за бъзака – тревистия, не за дървото бъз/свирчовина.
    Бъзака е именно този, който се пие при ракови заболявания, а бъзът/свирчовината се препоръчва при простудни, грипни заболявания и кашлица.
    Къде що прочетох за раково болни, пият сироп именно от тревистия бъзак.

  3. Iskam da popitam,viarno li e,che vdiga kruvnoto naljgane?

    • Лекар.БГ

      Според всички наши източници черният бъз сваля кръвното, а не го вдига. Но има и вариант за предозиране, когато абсолютно всичко може да се случи. Не прекалявайте с него и няма да имате проблеми!

  4. Екатерина Баракова

    Моят въпрос е мога ли да давам домашно приготвен сироп от черен бъз на дете на 2 години.

    • Лекар.БГ

      Ако не е ферментирал този сироп от черен бъз, може!

    • Малинка

      Прочетох,че се бере август-септември.Проблем ли е ако се набере сега и се приготви по дадената рецепта: черен бъз със захар в буркан?

      • Лекар.БГ

        Не е проблем, ако плодовете на черния бъз не са презрели, но наистина трябва да побързате!

      • Zdr. More li da se pie fermentiral baz

        • Лекар.БГ

          Може, да, не е проблем. Ферментиралият черен бъз с нищо не е по-лош от неферментиралия!

      • Има ли проблем при еднократно приемане на екстракт от дом.приготвен сок от 200 мл?

  5. Михаела

    Здравейте, сега в разгара на вирусите купих чист натурален 100% био сок, без захар и др. от черен бъз, за да давам на моята дъщеричка, която е на 2 г., но не знам като доза колко да й давам, дали бихте могли да ми дадете съвет.

  6. Лазар денчев

    мога ли да консумирам бъзака на зрънца без допълнителна обработка и каква доза е препорачителна?

    • Може, само че трябва да се изсуши и сутрин на гладно се хапват 4-7 зрънца.

  7. Ваня Бакалова

    Имам следното притеснение.В края на юли месец т.г. купих от пазара в Пловдив по уверението на жената черен бъз,изглеждаше добре узрял. .Направих сиропа по рецептата на Димков.Получи се много хубав сироп.Но после прочетох ,че бъза узрявал септември месец и аз се притесних.Какво съм взела от пазара !?!? Дали този сироп няма нещо да е вреден ,дали мога да го използваме в семейството?Може ли някой да ми помогне с отговор.?

  8. Надежда

    В началото на октомври направих сироп по рецептата на Димков – ред плодове, ред захар. След 3 седмици го прецедих, но на дъното на буркана остана неразтворена захар. Сиропа леко нагарча. Правила съм го и предишни години, но е бил сладък. Пия го трети ден, чаена лъжичка сутрин на гладно, но днес имам гадене цял ден. Според вас дали имам проблем от сиропа ? Какви са симптомите от натравяне с него?

  9. Здравейте.
    Съпругът ми има рак на малкият таз и засегната част от гръбнака и не може да бъде опериран.Започна да пие сок от бъзак.Дали може да помогне ,защото чета за излекувани случаи,но по- скоро на меки тъкани.
    Ако някой има друга идея за алтернативно лечение,моля,споделете.
    Предварително благодаря.

  10. aз и моето семейство пиеме сироп от тревист бъз от 5-6 години Наистина страхотна билка Няма кашлица няма сополи няма грип НАПРАВЕТЕ СИ СИРОП И ПИЙТЕ СУТРИН НА ГЛАДНО ПО 1 ЧАЕНА ЛЪЖИЧКА ОТ ТОЗИ ЕЛЕКСИР И ЦЯЛА ЗИМА ЩЕ СЕ ЧУВСТВАТЕ ОТЛИЧНО

  11. Николай Дечев

    Здравейте на всички. През пролетта на 2013г. откриха на баща ми карцином на стомаха. Преди това той страдаше от хеликобактерен гастрит. Явно последният е мутирал в раково заболяване. Лекарите казаха че ако не се започне незабавна химиотерапия баща ми ще умре след три месеца. Отказаха операция. Отказахме се от химиотерапията защото разбрахме какъв ужас е тя и чрез познати намерихме един лечител. Казва се Константин Димитров. Той беше излекувал техен роднина. Свързахме се с него и след много увещания той пое случая и започна да лекува баща ми. Когато го попитахме какво мисли за бъзака по рецепта на Димков той ни каза че е добре ако имаме такъв след лечението приключване на лечението да заппочнем да го пием сутрин по една лажица на гладно преди закуска. Но ние нямахме бъзак и не можахме да намерим. Лечението продължи два месеца като баща ми започна да изхвърля от себеси някакви ужасни черни неща от червата. Тогава ни каза да небързаме като всички да се изследваме през ден а да изчакаме два три месеца и ако искаме чак тогава. Края на август направихме пълни изследвания и рака бе изчезнал напълно но Константин по време на лечението бе накарал баща ми да си смени диетата напълно и му каза че ако се върне към старите си хранителни навици е много възможно някога рака да се завърне отново. От тогава досега все не успяхме да направим бъзака но есента на другата година ще го направим защото баща ми вече яде абсолтно каквото си иска както преди години и ме е страх да не се разболее отново затова във бъзака ми е надеждата. Исках да ви кажа че аз също вярвам че бъзака работи но ви казвам че Константин е един уникален лечител. Не зная дали още лекува но ви оставям телефона му ако някой има нужда. Много е отзивчив и винаги ще ви помогне с каквото може.
    0876569751 Константин.
    Та ако някой има сега готов бъзак по рецепта на Димков моля да ми пише на asialuna@abv.bg колкото струва ще му го платя и догодина като направя ще му подаря един буркан безплатно.

  12. Въпрос към Николай Дечев – би ли казал в кой град лекува Константин Димитров и каква е сумата която иска?

    • Здравейте,
      Аз съм с много слаб имунитет и искам да опитам да го подсиля с черен бъз.Сироп няма как да пия от него защото съм с гастрит и колит.Искам да опитам със изсушени зърна но се страхувам дали биха ми навредили на колита.Постоянно съм на диета заради тези стомашно-чревни заболявания и се чудя бъза дали е за мен.
      Благодаря ви предварително.

  13. Ваня Христова

    От София е. Сумата е около 450.00 лв.

  14. Здравейте.
    Искам да попитам от тревистия бъзак, който е отровен неузрял/тревистия не дървесния, виждала съм двете растения едно до друго на село и правя разлика/ само добре узрели плодове ли се използва? Листата и цветовете отровни ли са?
    От дървото черен съм използвала листата и цвета за чай. Четох,че от плодовете се прави мармалад и мисля да опитам тази година,

  15. Повече информация за Константин Димитров някой ако има и координати Благодаря предварително

  16. Здравейте,имам въпрос към Николай Дечев – бихте ли споделили със какво ви лекува Константин Димитров, имам спешна нужда от по-вече информация ако може, благодаря предварително

  17. Светла

    Тази година сиропа който приготвих има горчив вкус, проблем ли е да се консумира така. Може ли да е от по малкото количество захар.

  18. Палмиро Топалов

    Направих сироп от черен бъз-стана доста гъста течност,след прецеждане и го напълних в тъмни бутилки-две х750мл.Съхранявам го в хладилника.Как трябва да го пия.Прочетох цялата информация но някъде пише,че се пие 10мин преди ядене сутрин-една супена лъжица от сиропа ризреден -6-7лъжици вода.другата информация е една чаена лъжичка-не разредено.Как е най-добре да се ползва сиропа.Сиропа е доста гъстичек .

  19. Илия Григоров

    Имам сироп от 7/8 години. Годен ли е за употреба?Направен е по следния начин:
    плодовете са изстискани, добавена е захар и после сокът е напълнен в бутилки, които са стерилизирани.

  20. Гергана Иванова

    Здравейте!
    Тази година за първи път набрах черен бъз и го приготвих по рецептата на 11.09.Поради отсъствието ми не можах да го прецедя до днес.Може ли някои да ми каже дали сега е късно и имали опасност за здравето ни ако е стоял толкова много .Някаде четох че става токсичен и отровен!Благодаря предварително.

  21. Зравейте, имам сок направен по описанията на Димков който съм съхранявал в хладилник 3 години въпроса ми е годен за употреба ?

  22. Стефани

    Лечителят Константин Димитров отново помага за изцелението на болести, пред които съвременната медицина е безсилна. Аз съм пример за това. Страдах от хипертония, лекувана с лекарства, които пиех редовно, но кръвното налягане не влизаше в нормални те граници. Благодарение на Константин и неговото лечение, кръвното ми налягане се нормализира още на втората седмица и от тогава е все така. Разбира се, следвах съветите му и резултатите са налице. Необходими са търпение и дисциплина, но на този свят нищо не се получава даром. Безкрайно съм благодарна на Константин. Желае му от цялото си сърце здраве и благоденствие!

  23. Д.Тенева

    Може ли да се предозира сироп от бъз и какви са последствията примерно консумацията в два поредни дни по 100мл сироп?Сиропа е домашен -захар и бъз зърна-престояха 20 дни и после прецедени и в хладилник

  24. Неделчо Димитров

    Здравейте на всички!Аз също пия черен бъз или бъзак-този от тревистия.Да мисля че помага за имунната система.Но не съм намерил отговор на следния въпрос-пия го изсушен на зърна около 10-15 на брой вече 2 години-сутрин на гладно.Има ли опасност от предозиране?Има ли някаква схема на употреба с междинни почивки и каква е тя.Благодарен съм ви за всяка адекватна информация
    Оставям ви и тел. си номер,ако така ви е по-лесно-0899853914-Неделчо

  25. Моля да ми кажете ка се лекува тумуръ на черния дроб 0 9 милиметра

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *