Отслабване без диета
Има много начини за отслабване без диета - някои са опасни, а други - бавни. Най-добре се отслабва с чай от рода на "Фигурин".

Може ли да се отслабва без диета и как точно?

Покрай празниците е напълно очаквано да качим някое килце и хората започват да се чудят как да го свалят.

Всичко обаче асоциираме свалянето на килограми със строги диети, лишения и прочие ограничения. Дали обаче това е необходимо? Не можем ли да се наслаждаваме на храната и едновременно с това да отслабваме?

Макар много диети да работят, истината е, че не е необходимо да сме на конкретна диета, за да свалим килограми. Можем да ядем пица или бургери и пак да сваляме. И не е нужно дори да готвим сами. Можем да си поръчваме без проблем. Знаем, че по отношение на доставка на храна София е много развита, а изкушенията са безкрай. Тайната е една – да знаем от какво количество енергия има нужда тялото ни. Нека поясним:

Базови принципи на метаболизма

Всеки е виждал таблиците с калории и хранителни вещества по опаковките на продуктите. Там често има една референтна стойност, която е 2000 ккал. С други думи ни казват, че средният човек има нужда от 2000 калории на ден. Това обаче просто не ни е полезно.

Хората сме уникални и всеки има различни нужди. Жена, която тежи 50 кг и не спортува, едва ли има нужда от 2000 калории на ден. А такава, която тежи 80 килограма и тренира ежедневно, вероятно има нужда и от повече калории, за да поддържа теглото си. Да, 80 килограма може да са много за една жена, но метаболизмът зависи и от килограмите.

Тъй като всеки човек има индивидуален метаболизъм, не можем просто да започнем да следим калории и да смятаме, че ще отслабнем. Трябва да преценим колко точно калории трябва да приемаме спрямо ръст, тегло, пол, активност и така нататък. Най-простият начин да го направим е чрез калкулатор. Онлайн има много такива и те могат да ни дадат обща представа с какво количество енергия трябва да се храним.

Вместо диети можем да разчитаме на по-внимателно хранене

Диетите работят, защото доста ни ограничават и дори да не осъзнаваме, всъщност ядем по-малко калории. Затова и отслабваме. Обаче не е необходимо да сме на диета, за да свалим килограми. Напротив, много хора са доказали, че и с бургери се отслабва.

Дайте мнение и Вие тук!

Работата е да подберем това, което има по-малко калории, а ни е достатъчно вкусно. Например 100 г пържени картофи имат над 500 калории, докато 100 г печени имат само 90. Варените също са страхотен избор. Мазнината просто добавя страшно много и излиза, че ако спрем пърженото, можем да се храним с повече неща за по-малко калории. А дали не са вкусно? Онлайн можем да разгледаме редица вкусни ястия, които не включват пържено. Има много платформи за това (като Foodpanda), така че няма какво да ни спре да се храним по-добре.

Бързо ли става отслабването?

Както и да го погледнем обаче, нещата са до навици. Нищо не става изведнъж и не можем да очакваме, че с магическа пръчка ще отслабнем. Не, ако малко по малко променим културата си на хранене, заместим пърженото с печено, хляба – със зеленчуци, спагетите – с месо, всичко ще си дойде на място, без да го насилваме излишно. Така че опитайте новата година да си подарите един по-добър начин на хранене!

Вижте и ТОВА:

Отслабване със сода: вижте как се прави!

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *