Депресия при деца (И децата страдат от депресия!)

Депресия при деца. Свикнали сме да мислим, че депресията е “приоритет” на възрастните, но тази симптоматика удря и децата.

А ако детето изведнъж започне да изостава в училище, често да боледува, да се държи различно, родителите биха си помислили какво ли не, но не биха се сетили, че това е просто депресия, маскирана под други признаци.

Депресията напоследък все по-често засяга и децата и до голяма степен именно тя е причина за слабите оценки и лошото поведение в училище, алармират водещи български специалисти.

При 90 на сто от децата и подрастващите, извършили опит за самоубийство, се установяват признаци на депресия.

Как да я разпознаем

Общият признак на депресията за децата на всякаква възраст е наличието на “пълна промяна”. В смисъл, че имате основание да си кажете: “По-рано детето ми беше такова, а сега е станало съвсем различно”. Време е да изострите вниманието си.

Тя се среща и при деца до тригодишна възраст

Не се учудвайте! И при толкова малки деца може да се прояви депресия. Това се случва, ако по волята на съдбата детето е откъснато от майката и вече не е обект на нейното внимание.

Още един парадокс: това често се случва при осигурени семейства, където детето има всякакви играчки, скъпо обзаведена собствена стая, с една дума – обезпечено е с всичко. Но вместо собствената му майка, която е заета с кариера и бизнес, с него се занимава друга жена.

Това, разбира се, може да се случи и в бедни семейства – тогава майката е принудена да даде детето си в детска градина, за да може да работи. Ако детето ви е в подобно положение и в последно време спи неспокойно, повръща след ядене, станало е плачливо, боли го коремчето, простудява се често – то тогава има за какво да се безпокоите.

Ако на всичко отгоре намалява и теглото си, а личицето му стане съсредоточено, с не детски поглед, като на голям човек – тогава трябва да биете тревога.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ето нашите съвети: по-добре да имате по-малко пари и здраво дете, отколкото обратното.

Опитайте се да смените работата си или в крайна сметка ролята на гледачка да поверите на бабата на детето или близка роднина. Ако можете, не давайте хлапето на ясли, опитайте се да бъдете с него. По-често общувайте с детето си, дръжте го за ръчичка, говорете му, разказвайте му каквото ви хрумне, само и само да предизвикате усмивката му.

Дайте мнение и Вие тук!

Полезно е да му давате следната смес: мента, хмел, жълт кантарион, страхливче, градински чай. Смесете по една чаена лъжичка от тези билки и ги сварете в половин литър вода. Сипете сместа в термоса. Нека пие от нея по една чаена лъжичка 3 пъти на ден – ако е до една годинка, и по една чаена лъжичка 6 пъти на ден – ако е на възраст 2-3 годинки.

Липовият чай с мед е чудесно лекарство

При някои деца депресия най-често възниква, ако ги преместят в друга детска градина. В много случаи мъникът не може да се адаптира, в продължение на 1-2 месеца отива с плач на градината, не желае да се откъсне от майка си.

Сутрин е вял, а преди сън точно обратното – прекалено подвижен, не може да се успокои. Често се оплаква от най-различни болки – в главата, в корема, в крачетата, а лекарите не намират причина за тях. А детето продължава да се храни зле, изглежда слабичко, често се оплаква, че му е скучно.

Нашите съвети: тези деца е най-добре да посещават детската градина само за половин ден и е желателно там да има познати, съседски хлапета, техни другарчета и роднини. Полезно е да давате на детето настойка от глог – по 5-6 капки 3 пъти на ден 30 мин. преди ядене.

А преди да си легне му давайте отвара от липов цвят – 1 супена лъжица на чаша вода. Сместа престоява 20 мин. и се прецежда. Давайте му по 1/4 чаша, подсладена с мед, когато вече си е легнало в леглото. След това му направете лек масаж на гърба с поглаждащи движения.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

6izofreniq

Шизофрения – има ли лечение? Лекарства, билки симптоми

Признаци и симптоми на параноидна шизофрения и другите. Лечение с билки и лекарства. Ясните симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *