хламидия
Опасната хламидия изисква лечение на двамата партньори

Ето какви са пораженията от хламидия! Лечение

Симптоми. При мъжете. Лечение с доксициклин. С азитромицин. С авелокс. Хламидия IgG. Трихоматис. Пневмония от хламидии. Заразяване. В басейн. В белия дроб. В гърлото. В очите. Изследване (тест). Уреаплазма. Други антибиотици. При артрит. Болки в ставите и в кръста. Бяло течение. Антибиограма. При бременност. Билки.

Хламидия (chlamydia trachomatis) е уникален патоген, който причинява широко разпространеното заболяване хламидиоза. Счита се, че в момента от него страдат над 164 милиона души по цялата планета.

“Придобиването” на този микроорганизъм става по полов път или от болна майка на бебе при естествено раждане; в 80% от случаите при жени и в 50% – при мъже, заразата остава скрита и може изобщо да не се прояви.

Болестните хламидиози се лекуват трудно поради особената природа и устойчивост на въпросната хламидия. Тя е микроорганизъм, който паразитира в живите клетки подобно на вирусите, но в същото време има бактериална структура (pharmacy-bg.com).

Симптоми за заразяване с хламидия.

Болестните симптоми при зараза с хламидия могат да бъдат объркани с други заболявания; заразен с хламидия човек може да не знае за това и при следващ сексуален контакт да предаде заразата.
Ето кои симптоми могат да насочат към зараза с хламидия при жени:

  • Висока температура, сърбеж и парене при уриниране;
  • Болки ниско в корема, кръста и гърба;
  • Гадене;
  • Кървене извън месечния цикъл;
  • Болки при интимен контакт;
  • Вагинално течение – обилно, с жълтеникав цвят.

Нелекуваната зараза с хламидия може да причини хронични инфекции, които да обхванат вътрешни зони на репродуктивната и отделителната система.

Тези симптоми – всички или някои от тях, могат да се проявят до 30 дни след заразяването. Хламидиозата може да остане латентна и да се диагностицира след време, например при изследвания при безплодие (pharmacy-bg.com). Възможно е също патогенът да се активира, ако се получи по някаква причина срив на имунната система.

Хламидия при мъжете.

Симптоматиката при мъже с хламидия е сходна: сърбеж и парене при уриниране, бистър секрет от пениса. Понякога може да има оплаквания от оток и болка в тестисите (doctorbg.com). Силният пол рядко страда от усложнения, свързани с репродуктивните му способности: възможно е все пак да се достигне до хронично възпаление и безплодие.

Лечение на хламидия с доксициклин.

Лечението при заразяване с хламидия е продължително и изисква съзнателно провеждане и епоритост от страна на постоянните партньори. Подходящи медикаменти са антибиотиците – тетрациклини и макролиди, но точният антибиотик се определя след пунктуално изследване и трябва да бъде препоръчан от лекар (puls.bg). По време на лечението се препоръчва въздържане от интимни контакти.

Доксициклин е един от успешните лекарствени продукти при проблеми с хламидия. Препоръчва се като начало едноседмичен курс по схема два пъти дневно по една капсула от 100 мг.

След това се прави контролно изследване и ако е необходимо – лечението продължава по преценка на лекуващия (framar.bg). Отбележете – едноседмичното лечение се провежда веднъж в месеца и ако е нужно продължение, това се прави в следващия месец.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Специалистите препоръчват лечението да се провежда едновременно за членовете на една постоянна двойка по проста причина. Ако само единият бъде излекуван, при подновяването на интимните контакти инфекцията ще се повтори; при рецидив всичко става много по-сложно и с по-голяма вероятност от усложнения.

Лечение на хламидия с азитромицин.

Азитромицин е антибиотик от групата макролиди (framar.bg). Популярен е вариантът му сумамед, който се прилага при възпаления на дихателните пътища и полово предавани инфекции (framar.bg). При заразяване с хламидия практиката е да се изпият наведнъж четири капсули сумамед по 250 мг, еднократно. С този продукт трябва да се внимава при заболявания на бъбреците, сърцето и черния дроб.

Някои източници споменават, че еднократната ударна доза за лечение на инфекция от хламидия може да се повтори по същия начин след един месец. Пациентът трябва да поддържа контакт с лекаря си и да го информира за възможни промени в здравословното си състояние.

Лечение на хламидия с авелокс.

Авелокс е антибиотик от флуорхинолоновата група, който може да се прилага при леки до умерени възпаления на женската репродуктивна система (puls.bg). Доста специалисти смятат, че обичайната терапия от 14-дневен лечебен курс с по една таблетка от 400 мг дневно ще е достатъчна за излекуване.

Според други мнения лекуван с авелокс пациент трябва да се наблюдава и ако е необходимо да се включи допълнителен медикамент.

Специализирани издания разкриват, че авелокс е хинолон от четвърто поколение с избирателно действие върху заразени с патогени човешки клетки (zaharniy-diabet.com). Антибиотикът блокира размножването на “нашественика” и едновременно с това променя обвивката на заразената клетка, така че те загиват заедно.

Хламидия IgG.

хламидия
При инфекция с хламидия страдат много от органите в човешкото тяло

Тук става дума за лабораторни изследвания, които доказват или отхвърлят заразяване с хламидия. Изследванията са комплексни и могат да открият наличието на антитела срещу хламидия в кръвта, което свидетелства за прекарана или актуална инфекция с хламидия. Специалистите препоръчват на хората в сексуално активна възраст веднъж годишно да си правят такива тестове (zachatie.org). Превантивен тест е добре да се направи преди опити за забременяване и евентуално при положителен резултат да се проведе предхождащо лечение.

Хламидия трихоматис?

Хламидия трихоматис е уникалният микроорганизъм, който причинява описаните проблеми и още, свързани с нелекувана хламидиоза.

Преминава от човек на човек при интимен контакт – вагинален, орален и анален. Възможно е патогенът да се развие не само в половите органи, но също и в очите, гърлото, ректума. При бебета, родени естествено от заразена майка, инфекцията засяга зрението и дихателната система (pharmacy-bg.com).

Пневмония от хламидия.

Три типа хламидии могат да причинят възпалителни процеси в белите дробове: това са ChlamidTrachomatis, Chlamidia Psittaci и Chlamidia Pneumoniae.

  1. Първият тип се развива при новородени, които са заразени от майката. Този тип пневмонии приличат на вирусните – запушен нос, суха кашлица, без висока температура.
  2. Вторият тип се причинява от птици, домашни и декоративни; популярно е още като хламидийна орнитоза (arsmedica.bg). Признаците на този вид пневмония са температура до 40 градуса, втрисане, суха кашлица, хрипове. Усложненията засягат ставите и мускулите, сърцето, нервната система.
  3. При третия тип – с Chlamidia Pneumoniae, заразата се предава по въздушно-капков път от човек на човек. Инкубационният период е до 4 седмици; болестта започва с главоболие и температура, развиват се фарингит и ларингит, а впоследствие – бронхит и пневмония. При възрастни тази форма дава сериозни усложнения.

Хламидийните пневмонии създават риск за болните, тъй като характеристиката им нерядко е размита и трудно се достига до точна диагноза по най-бързия начин. Лечението особено на възрастни пациенти трябва да блокира възможните негативни ефекти върху други органи и системи, например сърдечно-съдовата, за да се предотвратят фатални  развития.

Заразяване – в басейн.

Тук нещата са категорични: заразяването с хламидия трахоматис става при сексуален контакт, независимо от практикуваната форма. Възможно е и при контакт с гениталиите на партньора без проникване (arsmedica.bg). Доказано е, че заразяването с този вид хламидия не може да стане при прегръдки и целувки, както и от басейна или ползване на общи хавлии.

Хламидия в белия дроб.

Хламидия трахоматис попада в белия дроб на новородени при раждане от заразена с този патоген майка (вижте по-горе).

Белодробни заболявания с хламидии са възможни също при зараза с Chlamidia Pneumoniae, както и при значително по-рядката орнитоза, когато заразата навлиза в белия дроб от замърсен с птичи екскременти въздух (health.bg). Веднъж разпозната, пневмонията от хламидия налага бързо и адекватно лечение, за да се избегнат усложнения. В много случаи това може да стане най-добре в болнични условия.

Дайте мнение и Вие тук!

Хламидия в гърлото.

Хламидия може да се засели в гърлото след орален секс със заразен партньор. Възможно е патогенът да остане неактивен и да прояви характерната симптоматика на хламидийна инфекция, когато същата зона бъде инфектирана и от други микроорганизми (bela.bg).

Пред заплахата от усложнения един пациент в подобно положение ще трябва да затвори очи за неудобството да сподели с лекуващия как кошмарната хламидия е попаднала в гърлото му. В крайна сметка – важен е резултатът, т.е. точното лечение и излекуване.

Хламидия в очите.

Инфектирането с хламидия на очната лигавица причинява т.н. трахома (puls.bg). Тежката форма с усложнения на това възпаление може да причини слепота. Не е задължително това да се случи, но конюнктивитът със сигурност може да изтормози заразения.

Инфектирането на очната лигавица тук се случва при докосване на очите с мръсни ръце, след като е имало интимни контакти и по пръстите са попаднали секрети и телесни течности от заразен партньор.
Проблеми със зрението и сериозни възпаления се получават и при бебета, родени по естествен път от майка-носителка на хламидия. Проявите на тази зараза виждат бял свят през първите три-четири месеца от живота на новороденото.

Изследване за хламидия (тест).

хламидия
Хламидия при бременност – това е сложно

Изследванията за установяване на инфекция от хламидия включват ДНК-анализи и имуноензимен тест за установяване наличието на IgG антитела.

ДНК-анализът може да бъде извършен върху биологичен материал от кръв, урина, менструална тъкан, еякулат, простатен секрет (genicalab.com). Вземането на материал се уговаря с пациента, след като бъде описана симптоматиката и се прецени къде е най-активното огнище на инфекцията с хламидия.

Уреаплазма и хламидии.

Уреаплазма – това са вид причинители на микоплазмени инфекции в органи от пикочно-половата система (dermasofia.com). По-точно виновниците за подобни заболявания са Ureaplasma urealyticum и Ureaplasma parvum. Заразяването става по същия път както с хламидия, много често двете инфекции са част от един общ възпалителен процес.

Развитието на инфекции от уреаплазма създава проблеми при уриниране и може да причини разпространение на възпалението в цялата репродуктивна система и малкия таз. При бременност може да причини преждевременно раждане. Патогените от тази група при колонизиране могат да увредят отделителната система, като провокират бъбречно-каменна болест или пиелонефрит.

Микоплазмена инфекция се допуска, когато лабораторните проби не показват бактериален растеж и антибиотичното лечение не овладява оплакванията.

Други антибиотици при хламидия.

Други добри решения за лечение на хламидия с антибиотици са еритромицин и офлоксацин. Антибиотичното лечение при хламидия не допуска никаква самодейност, тъй като всеки добър терапевтичен курс трябва да е последван от лабораторно изследване и преценка за последващо лечение.

В някои случаи се прави замяна на антибиотика с друг или се прибягва до паралелен прием по схема (framar.bg). Възможно е лечението да е дълготрайно, като в рамките на месеца се планира еднократен прием на висока доза или едноседмично лечение, а продължението е през следващия месец (zachatie.bg).

Хламидия и артрит. Болки в ставите и в кръста.

Хламидия трахоматис може да причини т.н. синдром на Райтер, при който са налице едновременно инфекции в уро-гениталната област, конюнктивит и реактивен артрит. Това е повод да се коментира, че артритът или възпаленията на стави и сухожилия може да е резултат на полово предавана инфекция (zdrave.bg).

Първоначално артритните болки се появяват в долните крайници – колена, глезени и ходила, а впоследствие и на лакти, китки и пръстите на ръцете. В някои случаи инфекцията обхваща тазовите кости и гръбначния стълб, проявяват се болки в кръста. При остро състояние ставите могат да отекат, зачервяват се и при докосване са топли.

Хламидийният артрит може да се развие и самостоятелно.

Бяло течение и хламидия.

Промяната в количеството и вида на вагиналния секрет може да бъде знак за инфектиране с хламидия. Обикновено секретът става по-обилен, мътен е и има лоша миризма. Това трябва да накара жената с описания проблем да се консултира с АГ-специалист, да си направи препоръчаните от него изследвания и да започне адекватно лечение (lekuva.net).

Антибиограма при хламидия.

При този тип изследване се проверява чувствителността на упоритата хламидия и възможни съпътстващи патогени към един или друг антибиотик.. Препоръчаното след това лечение трябва да се изпълнява с търпение и постоянство, ако заразеният не иска да получи усложнения (hera.bg) . Антибиотичното лечение при постоянни връзки трябва да се изпълнява от двамата партньори.

Форумите доста оживено коментират темата за хламидия и за лечението на инфекцията. Патили потребители съветват да не се прибягва до самолечение, защото резултатите наистина ще са плачевни.

При бременност

Инфекцията с хламидия понякога се подценява, а тя със сигурност  създава редица усложнения през бременността. Освен обичайните инфекциозни огнища в отделителната система, в случая се създава риск от спонтанни аборти, инфектиране на плодния сак и околоплодната течност, преждевременно раждане (puls.bg).

хламидия
Опасната хламидия изисква лечение на двамата партньори

Симптомите на хламидия понякога не са налице и е възможно една бременна жена изобщо да не подозира за заразата. Възможно е да не се развият и проявят и обичайните признаци, свързани с възпаление в малкия таз.

При бременност със скрита инфекция от хламидия обаче има риск за бебето – следвайки родовия път, то може да се появи на бял свят заразено с хламидия от майка си. Впоследствие – да се развият зрителни смущения и пневмония.

По тази причина се препоръчва три-четири седмици преди термина бременната да си направи тест за хламидия. Ако той се окаже положителен, алтернатива е раждането със секцио.

Билки

Полезните лекарствени растения в този случай са ехинацея, астрагал, хидрастис, червена детелина и мравчено дърво (puls.bg).

Първоначално публикувано на:19.02.2015 @ 15:16

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

бяло течение, хронично

Упоритата досада хронично бяло течение: кога е опасно

Обичайното лечение. Розалгин. Цитросепт. Ескапел. Калиев перманганат. Йодасепт. Преди цикъл. Помощ! Защо е на парцали?! …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *