При стенокардия помага таблетка нитроглицерин

Как се взимат хапчета нитроглицерин. Гръдната жаба, известна още като стенокардия и ангина пекторис, се проявява с притъпена болка в сърдечната област (зад гръдната кост).

Често това става с характерно излъчване към лявото рамо, лявата ръка и лявата плешка, а понякога и към дясното рамо, между плешките, шията и лицето, съпроводена в някои случаи със страх от настъпваща смърт.

Имаме и по-добър материал по темата ТУК: Топ 15 факта за болестта стенокардия, които просто трябва да знаем!

Болестта се среща по-често у мъжете (4—5 по-често, отколкото у жените), и то главно между 40 и 60-годишна възраст. Причина за възникването на сърдечната болка е недостатъчното снабдяване на сърдечния мускул с кръв.

Това се дължи най-често на болестни промени в коронарните артерии, които нямат необходимата еластичност и приспособяемост към повишените нужди на сърцето в дадени моменти. Най-честа причина за намалената еластичност на коронарните артерии е атеросклерозата.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

В някои случаи причината за намаления приток на кръв към сърцето е спазъмът на коронарните артерии, който може да се обуславя от тютюнопушене, нервнопсихични напрежения, силни емоции. Болестта се проявява най-често при физически усилия — извършване на физическа работа, качване по стълби, продължително ходене (особено при изкачване на наклон). Болката е по-силна при поемане на студен въздух.

Понякога е така силна, че принуждава болният да спре всякакви движения. Продължителността й е от няколко секунди до няколко минути. След почивка или поставяне на таблетка нитроглицерин под езика, бързо преминава, но може да се повтаря след различни интервали от време.

По време на пристъпа болните се чувствуват отпаднали, имат понякога гадене, повръщане, оригване, обилно отделяне на слюнка или сухота в устата. Макар и по-рядко стенокардията може да настъпи без никакъв повод и при покой.

Когато сърдечната болка е извънредно силна, продължава повече от 30 минути и не се влияе от почивката и поставянето на нитроглицерин под езика, има основание да се подозира по-сериозно заболяване, а именно инфаркт па сърцето.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *