Сърбеж на венците. И зъбите страдат от неизлекувани вътрешни болести

Пародонтитът е възпаление на околозъбните тъкани. Първият признак е сърбеж и кървене на венците, а следващият – изменение на слюнката.

Тя става неприятно гъста и разтеглива. След това се наруша ва връзката между корените на зъбите и венците се зачервя ват и отичат. На проблемните места се появяват така наречените джобове, в които се отлага мек налеп, а след това се образува зъбен камък.

Той притиска околните тъкани така че вдлъбнатинката, където е поместен зъбът, изтънява, а връзките, които го поддържат, се разпадат. Съответно зъбът се разклаща и накрая пада.

И ТО НЕ САМО ЕДИН

Всички съседни зъби се разклащат и могат да паднат по време на ядене, при разговор, даже по време на сън. При пародонтоза околозъбните тъкани също се разрушават, но при това заболяваненяма възпаление. Венците се зачервяват, отичат и кървят. Шийките на зъбите се оголват, появява се сърбеж по венците.

Стоматолозите са забелязали една интересна особеност: който страда от пародонтоза, се е разминал с кариеса. И ако човек може да избира по-малката от двете злини, то за предпочитане е кариесът. Той по-лесно се лекува, докато заболяванията на пародонта са почти безнадеждни. И за да не се стига до тях, трябва

ПРАВИЛНО ДА ЧИСТИТЕ ЗЪБИТЕ СИ. ДА ИЗВЪРШВАТЕ МАСАЖ НА ВЕНЦИТЕ И ДА НАБЛЯГАТЕ НА ВИТАМИНИТЕ, ОСОБЕНО С, РУТИН И ВИТАМИН К

Болестите на венците са коварни, защото не могат да се усетят отрано. А причините са много, но най-популярна засега е микробната. Т.е. основен виновник за пародонтозата е натрупването на милиони микроби в зъбен налеп, състоящ се от остатъци храна и отлющени клетки от венците.

Така се образува зъбен камък, отдалечаващ зъбите от венците. Особено рискуват тези, които обичат сладко и тестено.

Дайте мнение и Вие тук!

Освен микробите за процесите на нагнояване и възпаление допринасят и различните хронични заболявания на вътрешните органи – стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб, ендокринната система. А

СЪСТОЯНИЕТО НА ЛИГАВИЦАТА Е СВОЕОБРАЗЕН ИНДИКАТОР НА ОБЩОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОРГАНИЗМА, КАКТО И ПРИЗНАК ЗА НЕПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ

Специалистите смятат, че преобладаването на меката, течна, кашеста храна лишава зъбите от нормалното им механично натоварване. А това води до нарушаване на кръвотока в тях и впоследствие до понижено снабдяване на пародонта с необходимия кислород.

ВНИМАНИЕ!

Само специалист може да проведе правилното лечение на пародонтита и пародонтозата. Това е един много дълъг процес, включващ различни процедури -електрофореза с лекарствени билки, хидромасаж на устната кухина, хирургично изрязване и по-точно изскубване на джобовете. Успехът от комплексната терапия зависи от това доколко болният е оставил да се развива разрушителният процес на венците и зъбите.

КОИ СА 10-ТЕ ПРИЧИНИТЕЛИ НА ПАРОДОНТИТА

  1. Неудовлетворителна хигиена на устната кухина.
  2. Некачествено поставени пломби, коронки, мостове.
  3. Липса на важни витамини в храната, особено витали С.
  4. Генетична предразположеност.
  5. Аномалия на захапката.
  6. Бременност.
  7. Стресове.
  8. Неправилно подбрани хигиенни средства.
  9. Вредните навици – прехапване на устните, бузите…
  10. Наличие на къси „юздички” на бузите.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

калиев перманганат за зъби

Калиев перманганат за зъби. Зъболекари ли са стоматолозите и др. основни заблуди

Как се ползва калиев перманганат за зъби? Какво трябва да разберем за пародонтозата. Бременност и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *