Какво представлява Цитизин на сироп и таблетки
Лечение на зависимости - от хазарт и др. Цитизин

Цитизин. Мнения и странични ефекти от хапчета за отказване на цигарите

Какви мнения има за Цитизин? Странични ефекти. Колко време се пие като хапчета за отказване на цигарите? Цитизин или Сомазина? На сироп

Много пушачи не отказват цигарите, въпреки че отлично разбират вредата от пушенето. 85% от употребяващите искат да спрат, то не опитват. 35% правят опити, едва 10% успяват.

Никотинът причинява устойчива наркотична зависимост, която се развива заради първичния ефект – прилив на сили, повишаване на настроението, приятно отпускане, редуциране на стресовите реакции. Никотиновата еуфория представлява реакция на повишеното отделяне на допамин, норадреналин и серотонин – хормони на щастието, активността и енергията.

Затова е измислена никотин-заместваща терапия – подаване на подобни на никотина вещества, които са безвредни и се намаляват във времето, докато се премахне нуждата на организма. Лекарствата за такава терапия описваме в таблица.

Лекарства срещу никотинова зависимост
Активна съставкаНаименования с нея
цитизин (citizin)Табекс
медицински никотинНикорет, Никотинел
варениклин (varenicline)Чампикс
бупропион (антидепресант)Wellbutrin
билкови смеси и тинктуриНикобан, Алвофикс, Кудзу кризантелум, тинктури Зелен овес и Лобелия, чай Анти Табак с лобелия
хомеопатияNux vomica 30 CH, Staphysagria 15 или 30 CH, Сяра 9 или 15 CH, Tabacum 5 CH, Caladium 5 CH
другиКапки на Бах против тютюнопушене

От изложените в таблицата медикаменти най-широка употреба имат цитизин и медицински никотин. Ако са решени на химически заместител, пациентите избират между Табекс и Никорет.

Но за приключване не само с пушенето, но и с последствията от него, дългогодишните пушачи се нуждаят и от друг вид препарати – такива в подкрепа на мозъка.

Пушенето пречи на пълноценното хранене на мозъчните клетки с кислород. Това пряко води до спадане на умствените способности. Никотинът, проникващ в кръвта отначало възбужда ЦНС, но с времето всички процеси започват да се затормозяват и забавят. Срещу този ефект работи Цитизин и подобни на него лекарства за внимание, памет и умствени способности.

Какво представлява Цитизин, употреба, цена

Citiizin® съдържа натрий цитиколин. Препаратът не е в раздела за тютюнопушене, а сред лекарствата в подкрепа на мозъка, паметта и вниманието.

pushene-01
Пушенето е трудна за прекъсване зависимост

Още препарати с citicoline са Цитибак, Сомазина, Мементо, Ситико, Jarrow Formulas CDP Choline. Някои са скъпи – Цитиколин на Джароу формулас струва 1.46 лв за една капсула. От евтините са Мементо – 0.75 лв за една капсула, и Цитизин – 0.85 лв за една капсула. Сравняваме равностойни по съдържание капсули, които подават по 250 мг цитиколин.

Цитизин е хранителна добавка. Той подава на мозъка форма на естествения цитиколин, какъвто притежава всяка човешка клетка. Присъствието му гарантира нормалната работа на мозъка.

Демир бозан за безсъние

Цитизин се взима с цел енергизиране на мозъка и регулиране на функциите му. Произвежда се в таблетна и течна форма.

ВАЖНО: Вижте мнения за Цитизин и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум по темата!

Цитизин на сироп

Сиропът с цена от 24 лв подава по 500 мг цитиколин в една доза. Шишенцето е от 100 мл, следователно в него има 20 дози, разчетени за 20 дни. Показанието е да се приема по една доза (5 мл) на ден.

Цитизин на таблетки

Таблетките с цена от 25.60 лв съдържат по 250 мг цитиколин. Показанието е да се приемат по 1-2 броя на ден или по 250 – 500 мг. Ако сравним със сиропа, таблетираната форма е малко по-икономична, защото при прием по 500 мг стига за 15 дни (а сиропът е за 20 дни).

pushene-02
Двете форми на Цитизин
Действие на цитиколин

Фармацевтите ще ни обяснят, че цитиколин е ключов елемент от мембраната на всяка клетка в тялото ни. Работата му е да възстановява повредените мембрани, да защитава клетките и да предотвратява тяхната гибел, пречи на образуването на свободни радикали.

Какво ще усетим, ако приемаме цитиколин?

Мозъкът се енергизира и се задейства активно. Ако пациентът е претърпял инсулт или мозъчна травма, мозъкът нормализира работата си.

Цитиколин се дава при когнитивни и поведенчески нарушения, провокирани от дегенеративни и съдови заболявания на мозъка.

Лекарството се противопоставя на физиологичното стареене на мозъка, възвръща паметта и реализацията на висшите психически функции. Тук да припомним, че всичко това прогресивно се е влошавало по време на тютюнопушенето.

Накратко, Цитизин помага за ясно мислене, бързо съобразяване, за възприемане и анализиране на информация и за запазване на такава – за паметта. За нормално концентриране и мислене е нужно невроните да са добре свързани помежду си и да имат енергия за работа. Тези две условия се осигуряват от цитиколин.

Мнения за Цитизин

Най-много отзиви са дадени за действието на Цитизин и на препаратите с цитиколин при пациенти, прекарали исхемичен инсулт. Такива болни критично се нуждаят от препарати като този, за да възстановят мозъка си и да се завърнат към нормален живот. Според близки на пациенти, очакваните резултати настъпват след около 1 месец лечение.

Висока е оценката за Цитизин в случаи на забавено речево развитие. Определено препаратът повишава вниманието и паметта, подобрява речевото изразяване.

Не при всички пациенти резултатите са бързи. „Не ме излекува, но помогна“, споделя мъж на 60 г. В някои случаи лекарството се изписва от невролог заради световъртеж, нестабилна походка и шум в ушите.

Още в статията: Какво представлява Цитизин на сироп и таблетки и други медикаменти за отказване на цигарите. Лечение на зависимости – от хазарт и др. Мнения, странични ефекти, цена

Включването на Цитизин или негови аналози в терапията на пушачи не е стандартна процедура. Това се решава от специалистите, които отчитат възрастта на пациента, колко години е пушил и дали проявява симптоми на намалена мисловна дейност. Иначе цялостната лечебна схема е доста по-обширна. Тя включва комплекс от мерки за физическото и психическото ниво.

Лечение на зависимости, вкл. хазарт

Лечението на зависимостите представлява борба с вътрешната пустота и неудовлетвореност. Хората бягат от проблемите си при цигарите, питиетата, хазартните игри и залагания. Създават си собствена зона на комфорт, която ги предпазва от непоносимото ежедневие.

pushene-03
Някои химически зависимости се комбинират с хазартната, затова специалистите от betenemy.com наблягат на предпазването

Измъкването от изкуствения комфорт става в три стъпки – отнемане, временно заместване и изработване на нов житейски модел.

Първото е отнемане на обекта на пристрастяване и заместването му с друго. При химическите зависимости (цигарите) се приемат лекарства – заместители. При психическите зависимости (хазарта) се ползва психотерапия.

Пациентите осмислят живота си и проблемите в него, мотивират се за промяна и възприемат нови житейски модели. Същото правят и пушачите, защото цигарите са не само никотин, но и вид поведенческа зависимост.

Хазартът и цигарите са зависимости, които обикновено се комбинират. Едни и същи хора проявяват и двата вида зависимо поведение. Такива случаи са особено тежки, защото жертвите трябва да намерят двойно по-голяма психическа сила за отказване.

Усилията трябва да се насочат към предотвратяване на зависимостите, подчертават специалистите от betenemy.com. Работата им е организирана, така че да съзнава минимален риск за развиване на хазартна зависимост. Винаги е по-лесно да се предпазиш, отколкото да се лекуваш!

Лекарствата като Цитизин индиректно допринасят за предпазване от зависимости. Ясното мислене и съобразяване, способността да се анализира и да се правят изводи предпазват от грешки и помагат за преодоляването им.

Дайте и вие мнение за Цитизин и вижте още отзиви ТУК в нашия форум по темата!

Колко време се пие?

Срокът на лечението с Цитизин зависи от вида изменение на мозъка, тежестта на изменението и конкретиката за дадения пациент. Принципно лечението с този препарат е продължително, над 1 месец.

Странични ефекти и действие

Цитизин е добавка и спрямо него няма противопоказания. Препаратът е полезен за всички възрастни и състояния.

Единственият риск е получаването на алергична реакция спрямо съставките. В такива случаи е възможно да се появят обриви и сърбежи, да се подуят части на тялото, да се затрудни дишането. В такива случаи производителят препоръчва обръщането към специалист.

Заместители медикаменти за отказване на цигарите

Табекс е лекарствено средство, което от няколко десетилетия успешно се прилага за отказване от тютюнопушенето. Българската марка на Софарма заема водещо място в доста ограничената група лекарства за никотин-заместваща терапия. Табекс съдържа цитизин, който се смята за безопасен и с минимум негативни ефекти.

Лекарства, съдържащи цитиколин

Цитизин е натурално вещество, алкалоид. Впрочем доста рядко, добива се от семената на само две растения – ракитник и ланцетолистен термопсис. Някога учени са открили, че това вещество има действие, сходно на никотина, без да е никотин и без да вреди на тялото.

Цитизин е непряк холиномиметик – усилва предаването на нервни импулси. Приемането му води до възбуждане на вегетативната нервна с-ма. Рефлекторно възбужда дишането, предизвиква отделяне на адреналин и повишава кръвното налягане.

При близко сходство с механизма на действие на никотина, цитизин притежава в пъти по-ниска токсичност и голям терапевтичен индекс. Конкурентно потиска взаимодействието на никотина със съответстващите му рецептори, което води до постепенно намаляване и изчезване на зависимостта към табака.

У нас единственото лекарство с цитизин е Табекс.

Табекс
pushene-04
Различни опаковки на Табекс

Табекс намалява никотиновата зависимост и облекчава абстиненцията, която възниква при прекратяване на пушенето. Рекламира се като средство за отказване на цигарите за 25 дни, без мъчителни изживявания.

Дайте мнение и Вие тук!

Реалното действието му е просто – то блокира присъединяването на никотина към съответните рецептори. Пушенето заедно с Табекс причинява силни негативи, изменя вкуса на цигарата, прави я неприятна и отнема удоволствието от нея.

Заедно с това цитизин осигурява изхвърляне на адреналин в кръвта, стимулиране на дихателния център и повишаване на налягането в съдовете. На фона на Табекс пациентите понасят по-леко абстинентния синдром.

Обичайната му еднократна доза на цитизин е 1.5 мг и такова е съдържанието на една таблетка Табекс. Ефективността й е потвърдена от множество клинични изследвания и препаратът е получал доста награди от практикуващи медицински специалисти. Негов плюс е, че не се отбелязват сериозни странични явления. Благодарение на прекратяването на хроничната интоксикация с никотин се отбелязва общо подобрение на общото състояние на пациентите.

Най-добри резултати дава курсовото приемане на Табекс. Един курс е 25 дни, 100 таблетки. Лекарството е безрецептурно.

Схема на приемане на Табекс: вътрешно по 1 таблетка.

  • Първите три дни – по 6 таблетки дневно, през 2 часа, като междувременно се намалява броят на изпушваните цигари;
  • В следващите 9 дни – по 5 таблетки дневно, през 2.5 часа. Последната цигара се изпушва на петия ден и нататък не трябва да се запалва;
  • В следващите 4 дни – по 4 таблетки дневно, през 3 часа;
  • В следващите 4 дни – по 3 таблетки дневно, през 5 часа;
  • В следващите 5 дни – по 1-2 таблетки дневно и пълно прекратяване.

Ако в първите три дни не се постигне намаляване на цигарите (пациентът пие Табекс и пуши, както до момента), лечението се прекратява и се опитва отново след време.

Една кутия Табекс струва 39 лева – това е цената на целия курс от 25 дни, 100 таблетки.

Билкови хапчета за отказване на цигарите
Никобан

Комплексът обещава отказване за 7 дни. Струва 69 лв. Състои се от 4 препарата с билков състав.

  • Никобан А премахва абстиненцията след прекратяване на пушенето;
  • Никобан В премахва отлаганията от никотин в тялото, които поддържат желанието за нова доза;
  • Никобан С комбинира съставките от първите два препарата с цел да се пресече възникването на желание за цигара и възобновяване на навиците;
  • Никобан D е течност за масаж на лицето за ароматична терапия. При вдишване мозъкът се заблуждава, че се пуши.
Алвофикс

Добавката струва 46 лв за 60 капсули. Необходимо е да се приема 3 месеца.

Според описанието на производителя, капсулата започва действието си след 4 часа с подобряване на кръвообращението. До 8 часа се нормализира подаването на кислород към кръвта. След 48 часа се изчиства никотинът от тялото, след 72 часа се отрегулира дишането. Ефект след седмица прием е отрегулиране на сърцето и съдовете и спадане на риска от инциденти. За 2 седмици се изчистват дробовете и се премахва кашлицата. В края на периода се възстановява и кожата.

Освен специфичното действие, препаратът детоксикира и действа антибактериално, успокоително и противовъзпалително. Влияе и върху имунния статус.

Кудзу кризантелум

60 капсули на Пюрвитал струват 42 лв.

pushene-05
Растителни препарати против цигари

Кудзу е растение, чийто корен премахва влечението към наркотични елементи. Комбинира се с друго растение – кризантелум, което е силно в изчистването на тялото и отрегулирането на ч. дроб.

Заедно с това препаратът подава фитоестрогени, което го прави отличен за дами в менопауза и с хормонално дебалансиране. Прекрасен допълнителен ефект е предпазването от остеопороза и премахването на болките в главата.

Добавката е показана и за премахване на махмурлук.

Тинктура Зелен овес

Тя струва 5.90 лв и има помощно значение – ликвидира нервните реакции при отказване на цигарите. Взима се при всякакви случаи на нервност, раздразнителност и агресия – например при диети и хазарт.

Тинктура Лобелия

Тя струва 19.00 лв и има помощна роля в подкрепа на дихателната с-ма на пушачите. Подпомага отхрачването и успокоява кашляне. Тази тинктура е показана при всякакви респираторни проблеми – възпалявания и болки. Билката лобелия често се  влага в препарати против пушене.

Чай Анти Табак

Комбинацията е създадена специално за отказване на цигари. Един пакет струва 14.90 лв.

Шизандра е китайска билка, която тонизира. Лобелия улеснява отказването, защото действието й е подобна на никотина. Върбинката успокоява и укрепва. Ментата е срещу болки, нерви и безсъние. Валерианата е добавен за облекчаване на стреса, а хмел – срещу напрежение и нервност.

Други
Медицински никотин ( Никорет, Никотинел)

Първото средство с чист никотин са никотиновите дъвки, създадени през 60-е години на 20 век. Днес те още са актуални, а заедно с тях се произвеждат трансдермални пластири, спрейове и естествено – таблетки.

Чистият никотин се приема вместо цигара, а не заедно с нея. Идеята е организмът да получава постепенно намаляващи дози, докато изчезне необходимостта от упойващото вещество.

Никотиновите дъвки се употребяват в течение на 3-4 месеца, пластирите са разчетени за 3 месеца.

Варениклин (Чампикс)

Една кутия CHAMPIX с 28 таблетки струва 89 лв. В кутията има бели и  сини таблетки с различно съдържание на активното в-во. Започва се с белите и после следват сините. Приемът е по схема.

Първите три дни се приема по 1 бяла таблетка, в следващите 4 дни – по 2 бели таблетки. От втората седмица се минава на сини таблетки, като дозата е 2 Х 1 брой. Общ прием – 12 седмици.

Възможно е да се предпише втори тримесечен курс с цел предотвратяване на повторното пропушване.

Бупропион (Wellbutrin)

Бупропион е антидепресант, прилаган при никотинова зависимост. Той облекчава отвикването от цигарите, като успокоява и балансира психическата сфера. Блокира чувствителността на никотиновите рецептори. Увеличава допамина в кръвта, от което изчезва необходимостта от допълнителна стимулация.

Непременно погледнете и ТОВА за връзката между зависимостите и евентуалното паническо разстройство. В нашите стресови времена не е изключено да има колатерация между едното и другото:

Паник атаки и цигари. Кафе и паническо разстройство. Алкохол

Хомеопатия

Хомеопатичните лекарства намаляват зависимостта и след това изкореняват проблема напълно, като премахват не симптомите, а самата болест. Важен техен ефект е, че изчистват от тялото продуктите от разпада на никотина.

Допълнителни ефекти:

  • Адаптират организма към новите условия без цигари;
  • Намаляват изразеността на интоксикацията;
  • Оптимизират органите и системите, повредени от действието на никотина и продуктите от разпада му.

Сред използваните препарати срещу цигарите са Нукс вомика, Стафизагрия, Сяра, Табакум Каладиум.

Капки на Бах против тютюнопушене

Един от цветните елексири (цена 33.50 лв) е създаден за пушачите. Комбинира няколко концентрата от диви растения – камшиче, бял кестен, ч. кантарион, орех и др. Главното му действие е подкрепа на волята и намаляване на привличането към никотина.

Еднократната доза е 4 капки, дневната доза – до 6 пъти Х 4 капки.

Сомазина или Цитизин?

Сомазина е аналог на Цитизин, съдържа ситиколин, цитиколин. По отношение на съдържанието лекарствата са идентични.

Разликата е във формата. Цитизин е в две форми – таблетирана и течна. Сомазина е само течна – няма таблетки. Затова пък течните форми са три – саше за получаване на разтвор, готов разтвор в шишенце и ампула за инжектиране.

Инжектирането на цитиколин се предприема главно в острия период след инсулт. Лекарството бързо ограничава пораженията върху мозъка и подобрява предаването на нервните импулси.

Още по темата ТУК: Заместители на Сомазина: Пирацетам, Ноотропил 1200, доза, мнения, странични ефекти.

И едно видео на руски:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Пристрастяване към хазарта

Как да се отървем от хазарта? Чрез психотерапевт и хапчета против хазарт

Немалко хора, които играят на хазартни игри, го правят с надеждата, че ще спечелят пари, …

6 Мнения

  1. Не се бях замислял, че трябват лекарства за мозъка като Цитизин, аз си усещам, че напоследък забравям и не ми чатка мозъка, както преди.. Благодарско!

  2. Кристина

    Значи Табекс с цигари е нещо неописуемо отвратително, няма подобна гадост! Ама действа, това е!

  3. Фатма Шишман

    Цитизин или Сомазина е по-хубаво за отказване на цигарите? Долу/горе цената е еднаква, но не знам като ефект?

  4. Пия цитизин от един месец. Започнах втора опаковка, като съм изпила три от тях и смятам да ги спра, понеже от поне 15 дни не мога да спя. Нощите ми се превърнаха в кошмар. Мисля, че е от тях, понеже не виждам друга причина. Няма нещо, което да ме тормози, слава Богу, нямам някакви други нови лекарства, които да пия. От днес ги спирам и ще си покаже. Иначе с тях през деня се чуствах добре. но нощем е ад.

  5. Да хубав медикамент, но не ми помогна за това за което си го закупих. Пише ,че лекува зависимости, отказване, от цигарите, хазарта и други. От това май няма нищо вярно. Единствено което стана след 10_та таблетка ми увеличи сексуалната мощ. Няма проблеми , мога да оправя повече от една жена на ден. За моите години мисля ,че не е нормално , но явно съвременната медицина има още да се развива. Оправи ми се паметта, възприемането и запомнянето. Има и много други добри качества, намаля шума в ушите. Доволен съм , дано този медикамент да ме съхрани още поне 60 г., така.

    • Румен Янков

      Разбирам, че сте разочарован, че лекарството не Ви е помогнало да се откажете от цигарите или хазарта. Това е разочароващо, тъй като Цитизин е одобрен за лечение на тези зависимости в много страни по света.

      Въпреки това, е важно да се отбележи, че ефективността на Цитизин варира от човек на човек. Някои хора намират, че лекарството е много ефективно, докато други не го намират полезно.

      Важно е също така да се отбележи, че Цитизин е сравнително ново лекарство и все още се провеждат изследвания за неговата ефективност и безопасност.

      Радвам се да чуя, че лекарството е имало положителен ефект върху Вашата сексуална мощ, памет и слух. Това са всички важни аспекти на здравето и благосъстоянието.

      Надявам се, че Цитизин ще продължи да Ви помага да се чувствате здрави и щастливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *