Какво представлява Цитизин на сироп и таблетки
Лечение на зависимости - от хазарт и др. Цитизин

Цитизин и други медикаменти за отказване на цигарите. Лечение на зависимости

Какво представлява Цитизин на сироп и таблетки и други медикаменти за отказване на цигарите. Лечение на зависимости – от хазарт и др. Мнения, странични ефекти, цена

Много пушачи не отказват цигарите, въпреки че отлично разбират вредата от пушенето. 85% от употребяващите искат да спрат, то не опитват. 35% правят опити, едва 10% успяват.

Никотинът причинява устойчива наркотична зависимост, която се развива заради първичния ефект – прилив на сили, повишаване на настроението, приятно отпускане, редуциране на стресовите реакции. Никотиновата еуфория представлява реакция на повишеното отделяне на допамин, норадреналин и серотонин – хормони на щастието, активността и енергията.

pushene-01
Пушенето е трудна за прекъсване зависимост

Затова е измислена никотин-заместваща терапия – подаване на подобни на никотина вещества, които са безвредни и се намаляват във времето, докато се премахне нуждата на организма. Лекарствата за такава терапия описваме в таблица.

Лекарства срещу никотинова зависимост
Активна съставкаНаименования с нея
цитизин (citizin)Табекс
медицински никотинНикорет, Никотинел
варениклин (varenicline)Чампикс
бупропион (антидепресант)Wellbutrin
билкови смеси и тинктуриНикобан, Алвофикс, Кудзу кризантелум, тинктури Зелен овес и Лобелия, чай Анти Табак с лобелия
хомеопатияNux vomica 30 CH, Staphysagria 15 или 30 CH, Сяра 9 или 15 CH, Tabacum 5 CH, Caladium 5 CH
другиКапки на Бах против тютюнопушене

От изложените в таблицата медикаменти най-широка употреба имат цитизин и медицински никотин. Ако са решени на химически заместител, пациентите избират между Табекс и Никорет.

Но за приключване не само с пушенето, но и с последствията от него, дългогодишните пушачи се нуждаят и от друг вид препарати – такива в подкрепа на мозъка.

Пушенето пречи на пълноценното хранене на мозъчните клетки с кислород. Това пряко води до спадане на умствените способности. Никотинът, проникващ в кръвта отначало възбужда ЦНС, но с времето всички процеси започват да се затормозяват и забавят. Срещу този ефект работи Цитизин и подобни на него лекарства за внимание, памет и умствени способности.

Какво представлява Цитизин, употреба, цена

Citiizin® съдържа натрий цитиколин. Препаратът не е в раздела за тютюнопушене, а сред лекарствата в подкрепа на мозъка, паметта и вниманието.

Още препарати с citicoline са Цитибак, Сомазина, Мементо, Ситико, Jarrow Formulas CDP Choline. Някои са скъпи – Цитиколин на Джароу формулас струва 1.46 лв за една капсула. От евтините са Мементо – 0.75 лв за една капсула, и Цитизин – 0.85 лв за една капсула. Сравняваме равностойни по съдържание капсули, които подават по 250 мг цитиколин.

Цитизин е хранителна добавка. Той подава на мозъка форма на естествения цитиколин, какъвто притежава всяка човешка клетка. Присъствието му гарантира нормалната работа на мозъка.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Цитизин се взима с цел енергизиране на мозъка и регулиране на функциите му. Произвежда се в таблетна и течна форма.

Цитизин на сироп
pushene-02
Двете форми на Цитизин

Сиропът с цена от 24 лв подава по 500 мг цитиколин в една доза. Шишенцето е от 100 мл, следователно в него има 20 дози, разчетени за 20 дни. Показанието е да се приема по една доза (5 мл) на ден.

Цитизин на таблетки

Таблетките с цена от 25.60 лв съдържат по 250 мг цитиколин. Показанието е да се приемат по 1-2 броя на ден или по 250 – 500 мг. Ако сравним със сиропа, таблетираната форма е малко по-икономична, защото при прием по 500 мг стига за 15 дни (а сиропът е за 20 дни).

Действие на цитиколин

Фармацевтите ще ни обяснят, че цитиколин е ключов елемент от мембраната на всяка клетка в тялото ни. Работата му е да възстановява повредените мембрани, да защитава клетките и да предотвратява тяхната гибел, пречи на образуването на свободни радикали.

Какво ще усетим, ако приемаме цитиколин?

Мозъкът се енергизира и се задейства активно. Ако пациентът е претърпял инсулт или мозъчна травма, мозъкът нормализира работата си.

Цитиколин се дава при когнитивни и поведенчески нарушения, провокирани от дегенеративни и съдови заболявания на мозъка.

Лекарството се противопоставя на физиологичното стареене на мозъка, възвръща паметта и реализацията на висшите психически функции. Тук да припомним, че всичко това прогресивно се е влошавало по време на тютюнопушенето.

Накратко, Цитизин помага за ясно мислене, бързо съобразяване, за възприемане и анализиране на информация и за запазване на такава – за паметта. За нормално концентриране и мислене е нужно невроните да са добре свързани помежду си и да имат енергия за работа. Тези две условия се осигуряват от цитиколин.

Мнения за Цитизин

Най-много отзиви са дадени за действието на Цитизин и на препаратите с цитиколин при пациенти, прекарали исхемичен инсулт. Такива болни критично се нуждаят от препарати като този, за да възстановят мозъка си и да се завърнат към нормален живот. Според близки на пациенти, очакваните резултати настъпват след около 1 месец лечение.

Висока е оценката за Цитизин в случаи на забавено речево развитие. Определено препаратът повишава вниманието и паметта, подобрява речевото изразяване.

Не при всички пациенти резултатите са бързи. „Не ме излекува, но помогна“, споделя мъж на 60 г. В някои случаи лекарството се изписва от невролог заради световъртеж, нестабилна походка и шум в ушите.

Включването на Цитизин или негови аналози в терапията на пушачи не е стандартна процедура. Това се решава от специалистите, които отчитат възрастта на пациента, колко години е пушил и дали проявява симптоми на намалена мисловна дейност. Иначе цялостната лечебна схема е доста по-обширна. Тя включва комплекс от мерки за физическото и психическото ниво.

Дайте и вие мнение за Цитизин и вижте още отзиви ТУК в нашия форум по темата!

Лечение на зависимости, вкл. хазарт

Лечението на зависимостите представлява борба с вътрешната пустота и неудовлетвореност. Хората бягат от проблемите си при цигарите, питиетата, хазартните игри и залагания. Създават си собствена зона на комфорт, която ги предпазва от непоносимото ежедневие.

pushene-03
Някои химически зависимости се комбинират с хазартната, затова специалистите от betenemy.com наблягат на предпазването

Измъкването от изкуствения комфорт става в три стъпки – отнемане, временно заместване и изработване на нов житейски модел.

мнения, отзиви, коментари, форум

Първото е отнемане на обекта на пристрастяване и заместването му с друго. При химическите зависимости (цигарите) се приемат лекарства – заместители. При психическите зависимости (хазарта) се ползва психотерапия.

Пациентите осмислят живота си и проблемите в него, мотивират се за промяна и възприемат нови житейски модели. Същото правят и пушачите, защото цигарите са не само никотин, но и вид поведенческа зависимост.

Хазартът и цигарите са зависимости, които обикновено се комбинират. Едни и същи хора проявяват и двата вида зависимо поведение. Такива случаи са особено тежки, защото жертвите трябва да намерят двойно по-голяма психическа сила за отказване.

Усилията трябва да се насочат към предотвратяване на зависимостите, подчертават специалистите от betenemy.com. Работата им е организирана, така че да съзнава минимален риск за развиване на хазартна зависимост. Винаги е по-лесно да се предпазиш, отколкото да се лекуваш!

Лекарствата като Цитизин индиректно допринасят за предпазване от зависимости. Ясното мислене и съобразяване, способността да се анализира и да се правят изводи предпазват от грешки и помагат за преодоляването им.

Дайте и вие мнение за Цитизин и вижте още отзиви ТУК в нашия форум по темата!

Колко време се пие?

Срокът на лечението с Цитизин зависи от вида изменение на мозъка, тежестта на изменението и конкретиката за дадения пациент. Принципно лечението с този препарат е продължително, над 1 месец.

Странични ефекти и действие

Цитизин е добавка и спрямо него няма противопоказания. Препаратът е полезен за всички възрастни и състояния.

Единственият риск е получаването на алергична реакция спрямо съставките. В такива случаи е възможно да се появят обриви и сърбежи, да се подуят части на тялото, да се затрудни дишането. В такива случаи производителят препоръчва обръщането към специалист.

Заместители медикаменти за отказване на цигарите

Табекс е лекарствено средство, което от няколко десетилетия успешно се прилага за отказване от тютюнопушенето. Българската марка на Софарма заема водещо място в доста ограничената група лекарства за никотин-заместваща терапия. Табекс съдържа цитизин, който се смята за безопасен и с минимум негативни ефекти.

Лекарства, съдържащи цитиколин

Цитизин е натурално вещество, алкалоид. Впрочем доста рядко, добива се от семената на само две растения – ракитник и ланцетолистен термопсис. Някога учени са открили, че това вещество има действие, сходно на никотина, без да е никотин и без да вреди на тялото.

Цитизин е непряк холиномиметик – усилва предаването на нервни импулси. Приемането му води до възбуждане на вегетативната нервна с-ма. Рефлекторно възбужда дишането, предизвиква отделяне на адреналин и повишава кръвното налягане.

При близко сходство с механизма на действие на никотина, цитизин притежава в пъти по-ниска токсичност и голям терапевтичен индекс. Конкурентно потиска взаимодействието на никотина със съответстващите му рецептори, което води до постепенно намаляване и изчезване на зависимостта към табака.

У нас единственото лекарство с цитизин е Табекс.

Табекс
pushene-04
Различни опаковки на Табекс

Табекс намалява никотиновата зависимост и облекчава абстиненцията, която възниква при прекратяване на пушенето. Рекламира се като средство за отказване на цигарите за 25 дни, без мъчителни изживявания.

Реалното действието му е просто – то блокира присъединяването на никотина към съответните рецептори. Пушенето заедно с Табекс причинява силни негативи, изменя вкуса на цигарата, прави я неприятна и отнема удоволствието от нея.

Дайте мнение и Вие тук!

Заедно с това цитизин осигурява изхвърляне на адреналин в кръвта, стимулиране на дихателния център и повишаване на налягането в съдовете. На фона на Табекс пациентите понасят по-леко абстинентния синдром.

Обичайната му еднократна доза на цитизин е 1.5 мг и такова е съдържанието на една таблетка Табекс. Ефективността й е потвърдена от множество клинични изследвания и препаратът е получал доста награди от практикуващи медицински специалисти. Негов плюс е, че не се отбелязват сериозни странични явления. Благодарение на прекратяването на хроничната интоксикация с никотин се отбелязва общо подобрение на общото състояние на пациентите.

Най-добри резултати дава курсовото приемане на Табекс. Един курс е 25 дни, 100 таблетки. Лекарството е безрецептурно.

Схема на приемане на Табекс: вътрешно по 1 таблетка.

 • Първите три дни – по 6 таблетки дневно, през 2 часа, като междувременно се намалява броят на изпушваните цигари;
 • В следващите 9 дни – по 5 таблетки дневно, през 2.5 часа. Последната цигара се изпушва на петия ден и нататък не трябва да се запалва;
 • В следващите 4 дни – по 4 таблетки дневно, през 3 часа;
 • В следващите 4 дни – по 3 таблетки дневно, през 5 часа;
 • В следващите 5 дни – по 1-2 таблетки дневно и пълно прекратяване.

Ако в първите три дни не се постигне намаляване на цигарите (пациентът пие Табекс и пуши, както до момента), лечението се прекратява и се опитва отново след време.

Една кутия Табекс струва 39 лева – това е цената на целия курс от 25 дни, 100 таблетки.

Билкови хапчета за отказване на цигарите
Никобан

Комплексът обещава отказване за 7 дни. Струва 69 лв. Състои се от 4 препарата с билков състав.

 • Никобан А премахва абстиненцията след прекратяване на пушенето;
 • Никобан В премахва отлаганията от никотин в тялото, които поддържат желанието за нова доза;
 • Никобан С комбинира съставките от първите два препарата с цел да се пресече възникването на желание за цигара и възобновяване на навиците;
 • Никобан D е течност за масаж на лицето за ароматична терапия. При вдишване мозъкът се заблуждава, че се пуши.
Алвофикс

Добавката струва 46 лв за 60 капсули. Необходимо е да се приема 3 месеца.

Според описанието на производителя, капсулата започва действието си след 4 часа с подобряване на кръвообращението. До 8 часа се нормализира подаването на кислород към кръвта. След 48 часа се изчиства никотинът от тялото, след 72 часа се отрегулира дишането. Ефект след седмица прием е отрегулиране на сърцето и съдовете и спадане на риска от инциденти. За 2 седмици се изчистват дробовете и се премахва кашлицата. В края на периода се възстановява и кожата.

Освен специфичното действие, препаратът детоксикира и действа антибактериално, успокоително и противовъзпалително. Влияе и върху имунния статус.

Кудзу кризантелум

60 капсули на Пюрвитал струват 42 лв.

pushene-05
Растителни препарати против цигари

Кудзу е растение, чийто корен премахва влечението към наркотични елементи. Комбинира се с друго растение – кризантелум, което е силно в изчистването на тялото и отрегулирането на ч. дроб.

Заедно с това препаратът подава фитоестрогени, което го прави отличен за дами в менопауза и с хормонално дебалансиране. Прекрасен допълнителен ефект е предпазването от остеопороза и премахването на болките в главата.

Добавката е показана и за премахване на махмурлук.

Тинктура Зелен овес

Тя струва 5.90 лв и има помощно значение – ликвидира нервните реакции при отказване на цигарите. Взима се при всякакви случаи на нервност, раздразнителност и агресия – например при диети и хазарт.

Тинктура Лобелия

Тя струва 19.00 лв и има помощна роля в подкрепа на дихателната с-ма на пушачите. Подпомага отхрачването и успокоява кашляне. Тази тинктура е показана при всякакви респираторни проблеми – възпалявания и болки. Билката лобелия често се  влага в препарати против пушене.

Чай Анти Табак

Комбинацията е създадена специално за отказване на цигари. Един пакет струва 14.90 лв.

Шизандра е китайска билка, която тонизира. Лобелия улеснява отказването, защото действието й е подобна на никотина. Върбинката успокоява и укрепва. Ментата е срещу болки, нерви и безсъние. Валерианата е добавен за облекчаване на стреса, а хмел – срещу напрежение и нервност.

Други
Медицински никотин ( Никорет, Никотинел)

Първото средство с чист никотин са никотиновите дъвки, създадени през 60-е години на 20 век. Днес те още са актуални, а заедно с тях се произвеждат трансдермални пластири, спрейове и естествено – таблетки.

Чистият никотин се приема вместо цигара, а не заедно с нея. Идеята е организмът да получава постепенно намаляващи дози, докато изчезне необходимостта от упойващото вещество.

Никотиновите дъвки се употребяват в течение на 3-4 месеца, пластирите са разчетени за 3 месеца.

Варениклин (Чампикс)

Една кутия CHAMPIX с 28 таблетки струва 89 лв. В кутията има бели и  сини таблетки с различно съдържание на активното в-во. Започва се с белите и после следват сините. Приемът е по схема.

Първите три дни се приема по 1 бяла таблетка, в следващите 4 дни – по 2 бели таблетки. От втората седмица се минава на сини таблетки, като дозата е 2 Х 1 брой. Общ прием – 12 седмици.

Възможно е да се предпише втори тримесечен курс с цел предотвратяване на повторното пропушване.

Бупропион (Wellbutrin)

Бупропион е антидепресант, прилаган при никотинова зависимост. Той облекчава отвикването от цигарите, като успокоява и балансира психическата сфера. Блокира чувствителността на никотиновите рецептори. Увеличава допамина в кръвта, от което изчезва необходимостта от допълнителна стимулация.

Непременно погледнете и ТОВА за връзката между зависимостите и евентуалното паническо разстройство. В нашите стресови времена не е изключено да има колатерация между едното и другото:

Паник атаки и цигари. Кафе и паническо разстройство. Алкохол

Хомеопатия

Хомеопатичните лекарства намаляват зависимостта и след това изкореняват проблема напълно, като премахват не симптомите, а самата болест. Важен техен ефект е, че изчистват от тялото продуктите от разпада на никотина.

Допълнителни ефекти:

 • Адаптират организма към новите условия без цигари;
 • Намаляват изразеността на интоксикацията;
 • Оптимизират органите и системите, повредени от действието на никотина и продуктите от разпада му.

Сред използваните препарати срещу цигарите са Нукс вомика, Стафизагрия, Сяра, Табакум Каладиум.

Капки на Бах против тютюнопушене

Един от цветните елексири (цена 33.50 лв) е създаден за пушачите. Комбинира няколко концентрата от диви растения – камшиче, бял кестен, ч. кантарион, орех и др. Главното му действие е подкрепа на волята и намаляване на привличането към никотина.

Еднократната доза е 4 капки, дневната доза – до 6 пъти Х 4 капки.

Сомазина или Цитизин?

Сомазина е аналог на Цитизин, съдържа ситиколин, цитиколин. По отношение на съдържанието лекарствата са идентични.

Разликата е във формата. Цитизин е в две форми – таблетирана и течна. Сомазина е само течна – няма таблетки. Затова пък течните форми са три – саше за получаване на разтвор, готов разтвор в шишенце и ампула за инжектиране.

Инжектирането на цитиколин се предприема главно в острия период след инсулт. Лекарството бързо ограничава пораженията върху мозъка и подобрява предаването на нервните импулси.

Още по темата ТУК: Заместители на Сомазина: Пирацетам, Ноотропил 1200, доза, мнения, странични ефекти.

И едно видео на руски:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Зависимост от алкохол - zavisimost-ot-alkohol

По пътя към едно по-добро бъдеще без зависимости

Коварна и тежка болест е зависимостта. Справянето с нея изисква силна воля, търпение и отнема …

3 Мнения

 1. Не се бях замислял, че трябват лекарства за мозъка като Цитизин, аз си усещам, че напоследък забравям и не ми чатка мозъка, както преди.. Благодарско!

 2. Кристина

  Значи Табекс с цигари е нещо неописуемо отвратително, няма подобна гадост! Ама действа, това е!

 3. Фатма Шишман

  Цитизин или Сомазина е по-хубаво за отказване на цигарите? Долу/горе цената е еднаква, но не знам като ефект?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.