Diverticulosis Diverticuloza
Изследване на червата за дивертикулоза и дивертикулит. Хранене и диета. Кога се използва колоноскоп и други неща в тази подробна статия.

Болните черва от дивертикулит (дивертикулоза) – врата към куп заболявания

Изследване на червата за дивертикулоза и дивертикулит. Хранене и диета. Кога се използва колоноскоп и други неща в тази подробна статия.

Бурният ритъм на съвременния живот диктува свои правила. Сутрин едва успяваме да глътнем малко кафе, на обяд хапваме в движение баничка или кифла. А вечер, натъпкани с храна, лежим на дивана, храносмилайки… От всичко това най-много страдат червата. Затова напоследък и българските доктори все по-често вписват в картоните ни диагнозата “дивертикулоза”.

Голямото разпространение на дивертикулозата се обяснява с това, че с възрастта еластичността на червата значително намалява и това прави човек уязвим пред “атаката” на различни заболявания. Ако към тази формула се прибави и неправилното хранене – проблемът е налице. Червата страдат особено силно от дефицита на целулоза, която им е необходима за нормална работа.

Тя помага за отслабване на напрежението в червата и за разширяването им за отделяне на отпадните вещества.

Но ние все повече и повече пренебрегваме продуктите с високо съдържание на растителни влакна: ядем все по-малко плодове и зеленчуци, черен хляб, отдавайки предпочитание на белия. И като добавка – все по-малко се движим.

И едното, и другото помагат за развитието на запек – най-важният рисков фактор за развитие на дивертикулоза. При това изпражненията стават твърди, червата се свиват, вътречревното налягане се повишава. В резултат в стената на дебелото черво се появяват разширения (торбички) с размер 1-2 см – дивертикули. Обикновено те се появяват на “слабите места”, където минават кръвоносните съдове.

НЕВИДИМИТЕ ВРЕДИТЕЛИ

Дълги години дивертикулозата не дава никакви признаци. Голяма част от хората дори не подозират, че имат дивертикули, докато не бъдат открити случайно при изследване на червата. В редки случаи възниква слаба болка в корема (най-често в лявата половина), нарушения в дефекацията (смяна на запек с диария и обратно), куркане на червата, подуване.

С времето вътре в дивертикула се натрупва фекална маса, която предизвиква възпаление – дивертикулит. При това температурата се повишава, болката в корема се засилва, появява се метеоризъм, в изпражненията се забелязва слуз и кръв. Именно дивертикулитът най-често е причина за търсене на лекарска помощ.

Ако лечението не започне навреме, острият възпалителен процес ще доведе до сериозни усложнения. Ако той се разпространи върху околните тъкани, може да възникне околочревен абсцес, перитонит, чревна непроходимост, кръвотечение. Във всеки от тези случаи операцията е задължителна

ДИЕТА ВМЕСТО ЛЕКАРСТВА

При безсимптомната дивертикулоза не е необходимо специално лечение. Основната задача е да се нормализира ходенето по голяма нужда. Това ще предотврати образуването на нови дивертикули в червата и възпалението им. Затова с профилактична цел спазвайте следните правила.

По-често включвайте в менюто си продукти, богати на целулоза. Към тях се отнасят зелето, спанакът, морковите, цвеклото, царевицата, ябълките, бананите, кафявият ориз, кашите от натурални зърна. Какво да се прави?

ВСЕКИ ДЕН КОНСУМИРАЙТЕ ТРИЦИ (ФИБРИ)

Можете да ги намерите в аптеките. Залейте триците с вряла вода, намачкайте ги леко. След това излейте излишната вода, добавете ги към течна храна или ги изяжте сурови с чаша вода. Отначало 2 седмици консумирайте по 1 ч.л. три пъти дневно, след това увеличете дозата до 1-2 с.л. три пъти дневно.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

От стомаха триците постъпват в дебелото черво в почти непроменен вид и задържайки водата, увеличават за сметка на това обема на фекалните маси, което ускорява придвижването им по червото.

Дефекацията става редовна, изпражненията меки, намалява метеоризмът. След постигане на желания ефект триците могат да се приемат по 1,5-2 ч.л. на ден или да се заменят със специален хляб с трици.

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ?

Ако забележите някакви проблеми в дейността на червата, не губете време, идете на преглед при лекар гастроентеролог. Той ще ви прегледа и ще ви изпрати за изследване на изпражненията и кръвта.

Освен това трябва да си направите иригография (рентгеново изследване на червата) или колоноскопия (изследване с помощта на специален прибор – колоноскоп). За двете последни процедури трябва да се подготвим, за да бъде изследването максимално информативно.

В навечерието на прегледа не употребявайте продукти, които провокират метеоризъм. Към тях се отнасят грах, фасул, черен хляб, кайсии, банани. Можете да продължите този списък, изхождайки от собствения си опит.

Вечерта преди изследването и два часа преди него си направете очистителна клизма. За нея използвайте вода само от проверени източници. Водата да бъде леко затоплена. Студената ще усили значително двигателната активност на червата.

Каква диета трябва да пазим при дивертикулоза и дивертикулит. Как става тяхното лечение, кои са причините и симптомите им.

Дивертикулозата се проявява при хора над 50 години и представлява болестно състояние, при което се образуват малки джобове по стените на дебелото черво.

Когато се възпали стената на някой от джобовете, заболяването се нарича дивертикулит. Ако консумирате достатъчно влакнини, вероятността да заболеете е минимална.

Повечето случаи на дивертикулоза вероятно произтичат от меню, бедно на фибри и богато на рафинирани въглехидрати.

Заболяването се проявява рядко у хора под 20 години, но е широко разпространено при 70-годишните. Мнозина от боледуващите имат и симптоми на синдрома на раздразненото дебело черво.

Дайте мнение и Вие тук!

Когато приемате рафинирана храна, мускулите на дебелото черво трябва да работят по-усилено от обикновено, за да избутат надолу лепкавите, сухи хранителни остатъци, и могат временно да получат спазъм. Напрежението нараства, в резултат на което червото се разширява и по лигавицата му се образуват джобове (дивертикули) от разтегнатата стена.

Те не причиняват проблеми, но могат да доведат до запек или диария, придружени от болка, най-често отляво, която понякога се облекчава след изпускане на газове. Възможни усложнения са и появата на дивертикулит (възпаление на такъв джоб), кървене и чревна непроходимост.

Профилактика на дивертикулит и дивертикулоза:

Дивертикулозата се среща рядко в страни, в чиято традиционна кухня присъстват богати на фибри храни.

Приемайте дневно по 5 порции зеленчуци (вкл. грах и фасул) и плодове, както и някои ядки и семена (добре сдъвкани). Предпочитайте храни от пълнозърнести продукти, а не от бял ориз или брашно, но избягвайте пшенични трици или други неразтворими влакнини, които дразнят червата.

Менюто, богато на фибри, изисква и много течности: изпивайте всекидневно поне по 8 чаши вода. Друг метод за профилактика на заболяването са редовните физически занимания. Те раздвижват червата по естествен начин и спомагат за предотвратяване на запека, който е основен рисков фактор за поява на дивертикулит.

Приемът на суров чесън или чеснови таблетки 3 пъти дневно противодейства на необичайната бактериална дейност и също спомага за предотвратяване на дивертикулита.

Лечение на дивертикулит. Как да се храним при дивертикулоза.

Хранителен режим:

По време на пристъп с болка помогнете на дебелото черво да се отпусне и възстанови, като избягвате млечни продукти (с изключение на кисело мляко). Облекчение ще почувствате, ако консумирате овесена каша, приготвена от накиснати за една нощ зърна, сварени със соево мляко.

Яжте зеленчуци, супи, ябълково пюре, плодове и кисело мляко в продължение на 2 дни, след това включете в менюто си риба, кафяв ориз и бобови растения. Върнете се към обичайния си хранителен режим след отшумяване на симптомите.

За да са в добро състояние червата ви, приемайте по една супена лъжица на ден орехи, ленено семе или зехтин, с което организмът си набавя незаменими мастни киселини, спомагащи за потискане на възпалението.

От аптеката

  • Приемайте добавки от мултивитамини и минерали, за да се справите с възпалението.
  • Вземайте ацидофилус като добавка или под формата на кисело мляко с жива закваска, за да се увеличи броят на полезните бактерии в червата.

Хомеопатия: При коремни болки, възникнали вследствие на дивертикулоза, приемайте на всеки половин час, но не по-дълго от 5 часа едно от следните лекарства:

  • Belladonna: подходящо средство при остра, пулсираща болка; зачервено и горещо лице и при чувствителен корем.
  • Bryonia: при болка отляво, която е толкова силна, че ви пречи да се движите и да говорите.
  • Colocynthis при прерязваща болка, която ви кара да се свиете или да крещите, и при газове. Това средство е особено подходящо за поддаващи се на гнева си хора.
  • Magnesia phosphorica: при силна, неочаквана болка, която ви кара да крещите, но отшумява при затопляне и масажиране на корема.

Билколечение

  • За да облекчите мускулните спазми и да заздравите възпалените черва, пийте след хранене чай от мента или лайка, но не повече от 3-4 чаши дневно.
  • За да предпазите възпалените черва, приемайте напитка от кора на червен бряст или, ако не ви харесва вкусът, вземайте таблетки от билката.
  • За да успокоите червата, пийте по половин чаша дневно сок от алое вера.
  • Червеният бряст помага при запек и успокоява чревната лигавица. Смесете с малко студена вода една супена лъжица стрита на прах чиста кора от растението, за да получите еднородна маса; след това добавете гореща вода и овкусете с мед. Пийте сместа преди хранене.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

  • Симптомите ви са нови и нямате поставена диагноза.
  • Оплакванията ви не отшумяват след природолечение.

Незабавно потърсете лекар, ако:

  • Имате силна коремна болка, особено ако е придружена от висока температура или повръщане.
  • Забележите кръв в изпражненията си.

Вижте непременно и ТОВА:

Дивертикулит и дивертикулоза на дебелото черво. Лечение с билки, хомеопатия и др.

Първоначално публикувано на:29.04.2008 @ 16:42

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Вижте нашата класация за най-добър пробиотик за стомах и черва,

Пробиотик за стомах. Топ 5 на най-добрите: Кога се приема ПроКомбо пробиотик и пребиотик

Вижте нашата класация за най-добър пробиотик за стомах и черва, базирана на мнения в интернет …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *