Опасно заболяване ли е синдромът на карпалния канал

Синдром на карпалния канал – това обикновено не е толкова сериозно състояние. Лечение на ръката.

Това е заболяване на китката на ръката, причинено от физическо претоварване или травма. При точна и навреме поставена диагноза и подходящо лечение болката изчезва напълно и китката на ръката и пръстите възстановяват нормалното си функциониране.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ РАЗВИТИЕ НА СИНДРОМА НА КАРПАЛНИЯ КАНАЛ?

Някои мерки, които могат да ви помогнат да предотвратите възникването на карпалния синдром, специално в случаите на хронична (постоянна) микротравма, включват следното:

♣ ако извършвате едни и същи действия с ръцете си голям брой пъти, опитайте да не държите китките си сгънати, разгънати или усукани за дълъг период от време;
♣ избягвайте да работите с ръце, твърде приближени или твърде отдалечени от тялото;
♣ не почивайте с китки върху твърда подложка за дълъг период от време;
♣ сменяйте ръцете си по време на работа;
♣ уверете се, че инструментите ви не са твърде големи за ръцете;
♣ осигурявайте редовна почивка на ръцете и китките при работа, свързана с монотонни, повтарящи се движения;
♣ не стойте в една и съща работна поза цял ден;
♣ ако използвате клавиатура в работата си, нагласете така височината на стола си, че нивото на предмишниците и клавиатурата да съвпада и да не се налага да държите китките постоянно сгънати или разгънати.

ПО КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ПОЗНАЕ ЗАБОЛЯВАНЕТО?

Страната на китката откъм дланта е покрита от структура, подобна на плътна лента съединителна тъкан. Между тази лента и костите на китката се образува тясно пространство, наречено карпален канал (гръцката дума карпос означава китка). През този канал преминават някои сухожилия към дланта и пръстите, както и един нерв заедно с някои от разклоненията му (медианния, срединен нерв).

Този нерв инервира кожата и осигурява чувствителността на палеца, показалеца и третия пръст на ръката.

Дайте мнение и Вие тук!

Той също инервира и кара да се съкращават част от малките мускули на ръката (в медицината под ръка обикновено се разбира частта от горния крайник между китката и върха на пръстите), разположени в областта на възглавничката под основата на палеца.

Когато диагнозата е поставена точно и лечението започне навреме, китката на ръката се възстановява бързо.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Интересното е, че колкото и да се разрастват криптовалутите - Биткойн остава коронованият крал на децентрализираните валути.

Потенциалното въздействие на биткойн върху традиционните платежни системи и услугите за парични преводи

Криптовалутите са темата на деня и са тук, за да останат. Казина, като SpinCity и …

Едно мнение

  1. Maria Stoyanova

    Zdraveite! Moje li da se izlekuva karpalnia sindrom bez operativna namesa? Ima li podhodiashti medikamenti ili niakakvo alternativno lechenie? I kak da oblekchim bolkata?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *