ендометриоза, лечение с билки и хомеопатия
ендометриоза лечение с билки, шоколадова киста и забременяване, симптоми без операции на яйчника

Ендометриоза. Лечение с билки, хомеопатия и по стандартния начин

Какво е ендометриоза. Лечение с билки. Хомеопатия. Забременяване при шоколадова киста. Как се излекувах от ендометриоза.

Още в текста: Ендометриоза – симптоми и лечение. Хомеопатия при ендометриоза на матката. Билки и забременяване при ендометриоза. Операция при ендометриоза. След лапароскопия или секцио. След аборт. Стадии. Косопад. Защо я наричат шоколадова киста. Диета и хранене. Алтернативно лечение. Акупунктура. Води ли до рак? Естроген и естрадиол. Ендометриоза и щитовидна жлеза. Золадекс. Логест. Оргаметрил. Какво изследване и къде се прави? Див ямс. Прополис. Пиявици. Сок от цвекло. Противозачатъчни
Ендометриоза е заболяване, при което тъкан със структурата на ендометриума – вътрешната обвивка на матката – се развива от външната й страна, върху яйчниците, червата или на други места в коремната кухина.

Открива се също и върху вътрешни белези и сраствания след операции в малкия таз.

В редки случаи ендометриозна тъкан може да бъде открита в белите дробове и мозъка (pharmacy-bg.com).

Причини, симптоми  на ендометриоза

Няма категорично и единно мнение за причините, причиняващи ендометриоза. Една от теориите обяснява появата на ендометриална тъкан там, където не й е мястото, с т.н. ретроградна менструация (pharmacy-bg.com).

Това означава, че при излющване на ендометриума при цикъл кръвта тече в обратна посока – т.е. през тръбите към яйчниците. Така ендометриални клетки могат да попаднат в други органи и корема. Попаднали на ново място, те започват да се развиват в съответствие с хормоналните колебания и могат да образуват доста сериозна маса.

Според друга теория обаче това обяснение е несъстоятелно и причината е в неконтролирана трансформация на клетки от зоната на яйчниците в ендометриални. Тук също няма обяснение защо се случва това.

Има още едно обяснение – за трансфер на ендометриални клетки при операции, включително при секцио. Откриването на такива клетки в белия дроб и мозъка пък се обяснява с транспортиране на клетки от ендометриума по кръвния или лимфния ток.

ендометриоза
При ендометриоза тъкан от вътрешната обвивка на матката се развива на необичайни места

За жените с този здравословен проблем, които обикновено са на възраст 20-40 години, по-важни са не тези обяснения, а как да разпознаят проблема. С две думи – какви са симптомите?

Ето най-често срещаните:

 • дисменорея или болезнена менструация,
 • болки при полов акт,
 • болки при дефекация,
 • нарушения в месечния цикъл,
 • стерилитет.

При разпознаването на тези симптоми или на някои от тях (puls.bg) естествено се ходи на лекар и ако диагнозата ендометриоза се потвърди, започва лечение.

Какво е лечението при ендометриоза?

Демир бозан за безсъние

Ендометриоза е често поставяна диагноза, но вероятно много жени са имали този проблем дълго време, без да разберат. В отделни случаи дори организмът може сам да се справи с ендометриоза, ако жената навлезе в менопауза или е бременна, т.е. липсват хормоналните колебания на месечния цикъл. При описаните симптоми обаче нещата са по-сериозни и без лечение не може. Особено ако младата жена иска да стане майка, а не може да зачене! И колкото по-рано започне лечението, толкова по-кратко и успешно ще е то.

Как се лекува ендометриоза? Ако не са налице масивни образувания от ендометриална тъкан, се опитва консервативно лечение (blitz.bg), т.е. лечение с хормонални препарати, които спират цикъла за половин година. Най-често обаче се налага оперативно лечение – за отстраняване на разраснали се тъкани, а хормоналното следва след това.

Може ли да се забременее след лечение от ендометриоза? Отговорът е положителен. Смята се дори, че това е най-добрият начин завинаги да се спасите от рецидиви на болестта. Достатъчни са шест месеца хормонална терапия, девет месеца бременност и една година кърмене (blitz.bg).

Хомеопатия при ендометриоза на матката

Лечението на ендометриоза чрез хормонални препарати или комбинирано – хирургия плюс хормони, има както последователи, така и критици. Основните бележки в специализираните сайтове засягат промените в организма при потискането и спирането на месечния цикъл за половин година. Коментира се и “обзавеждането” с белези след хирургична намеса, което не може да се приеме за напълно безобидно следствие.

Ето защо набира популярност и лечение чрез хомеопатични средства. Тук обаче трябва отново да се повтори правилото, че при подобно достатъчно сериозно заболяване не можете да си позволявате експерименти и самолечение. Ако ваша близка е решила проблема си чрез хомеопатични продукти, това съвсем не означава, че те ще работят и при вас!

В homeopathybg.org са споменати хомеопатични лекарства, които се прилагат при дисменорея и ендометриоза. Това може да са Actaea racemosa, Thuya, Sepia, Аrsenicum album, Aurum muriaticum, Lachesis или Sabina, Belladonna, Colocynthis, Magnesia phosphorica. Правилото тук е – изработване на индивидуална лечебна схема, с избор на точно определени средства. Това може да бъде направено само от лекар със специална подготовка!

Билки и забременяване при ендометриоза

Билколечението не е отхвърлен вариант при лечението на ендометриоза, но нещата и тук опират до компетентно лечение – а не самодейност. Народната медицина препоръчва за облекчаване на симптоматиката при ендометриоза билките магарешки бодил, бял равнец, репей (pharmacy-bg.com). За тези билки е известно, че съдействат в разграждането на хормоните и действат очистващо на черния дроб. Препоръчвани са също чай от джинджифил и капсули с екстракт от женско биле.

По-екзотичен вариант е лечението на лека ендометриоза чрез т.н. адамов корен или вайтекс (modenita.bg). Този продукт на растителна основа се използва от немските гинеколози и като профилактично средство, срещу развитието на ендометриоза при проблемно зачатие.

Според справките описваните състояния се повлияват от още лечебни растения като лечебна пищялка и гъбата кордицепс.

Операция при ендометриоза

Лечението на ендометриоза обиконвено започва с консервативни терапии – прием на нестероидни противовъзпалителни и/или хормонални продукти. Този тип лечение обаче не дава резултати, ако заболяването е напреднало и са засегнати повече точки в коремната кухина. Прогресиращата ендометриоза може да засегне както репродуктивните органи, така и червата, коремната стена и т.н. Рисковете да бъдат затруднени функции като уриниране, дефекация и пр. са реални. Затова след подробно изследване често се препоръчва хирургично лечение на ендометриоза.
Операцията при ендометриоза може да бъде лапароскопска, която е щадяща – спестява се разрезът на корема и възможните постоперативни рискове и усложнения (puls.bg). Такава методика се прилага, когато огледът е установил локализирани неголеми огнища на ендометриална тъкан. При по-масирано разпространение се действа по класическите оперативни технологии. В някои случаи се отстранява матката с или без яйчниците.
За жалост след хирургично лечение няма гаранция, че всичко ще бъде ликвидирано или че няма да има рецидиви. След подобни операции обикновено се провежда медикаментозен контрол за предотвратяване на нови отклонения.

След лапароскопия или секцио

При лпароскопия или секцио се установяват ендометриални огнища и се предприема тяхното отстраняване. Това е задължително, ако предходно медикаментозно лечение не е дало резултат или ако пациентката се оплаква от постоянни болки. След лапароскопско изследване може да се препоръча отстраняване на репродуктивни органи – частично, или пълна хистеректомия (medik.bg). Лечението след лапароскопия или секцио зависи от състоянието, репродуктивните планове и възрастта: при жени над 35 години, които нямат намерение да раждат, се пристъпва към пълно отстраняване на матка и яйчници.

След аборт

Ендометриоза – това е едно от възможните късни усложнения след аборт. Заради механичното вмешателство и прекъсване на естествени хормонални програми са възможни отклонения във функционирането на матката, аномалии в развитието на маточната лигавица и създаване на условия за стимулиране на ендометриални огнища. Както е известно, те са жлезисти образувания от профила на маточната лигавица, които се развиват извън матката и са причина за болестно кървене, болки и репродуктивни проблеми (bg-mamma.com).

Дайте мнение и Вие тук!

Стадии

Прието е да се определя сериозността на проблема ендометриоза чрез причисляване на даден случай към възможните четири степени на заболяването. Те характеризират болестната картина с отчитане на това какъв е размерът на огнищата и какви органи са засегнати (galenia.bg).

Ето за какво става дума:

 • Първи стадий – огнищата са от порядъка на няколко милиметра, малко на брой, почти липсват сраствания;
 • Втори стадий – размерът е няколкосантиметров, има данни за навлизане в дълбочина на засегнатия орган, личат сраствания;
 • Трети стадий – множество повърхностни и дълбоки огнища, образуване на плътни ципи и неподвижно фиксиране на матката и тръбите; трети стадий е и при наличие на т.н. ендометриозни шоколадови кисти на яйчниците;
 • Четвърти стадий – огнищата са голям брой , повърхностни и дълбоки, с тежки сраствания и голяма маса тъкан, която обхваща в едно цяло матка, яйчници и тръби; шоколадовите кисти на яйчника са с размери над 4 см; четвърти стадий се характеризира и с наличие на ендометриозна тъкан извън корема, например в белия дроб или мозъка (galenia.bg).

Косопад

В някои случаи косопадът е един от симптомите на хормонален дисбаланс, проявяван също в появата на кисти, ендометриоза и акне (zachatie.org).

мнения, отзиви, коментари, форум

Защо я наричат шоколадова киста

Когато е налице ендометриоза, обхванала яйчниците, е възможно да се развият т.н. шоколадови кисти. Ендометриозната тъкан с жлези като в маточната лигавица може да кърви, като в резултат на това в зоната на яйчниците се структурират кисти. Ендометриозните кисти се изпълват с тъмна маса, наподобяваща по консистенция и цвят шоколад, от което и името на тези доброкачествени образувания (medik.bg).

Диета и хранене

Като профилактика срещу ендометриоза при диагностицирано заболяване трябва да се спазва диета с намалена консумация на месо, мазнини, майонеза, ядки; забравете пържените храни (bg.winesino.com). Препоръчителни са плодове и зеленчуци, включително зелени листни, цитрусови плодове, смокини, пъпеши. Добър вариант е бялото пилешко месо, сладководна риба, зехтин, кафяв ориз; храната е на-добра на пара. Да се ограничават подсладените напитки, кафе, захар, алкохол.

Алтернативно лечение

Прилагането на йога, акупунктура, масажи и билки е алтернатива на стандартните подходи в медицината към лечението на ендометриоза. Счита се, че с някои от тези терапии е възможно да се редуцира развитието на проблемната тъкан и произтичащите от това смущения. В някои случаи се касае само за симптоматично лечение, което овладява болката или системното кървене, както и обилните кръвоизливи.

Към билки и подправки, които могат да помогнат при лечението на ендометриоза, отнасяме бял равнец, гръмотрън, клинавче, дафинов лист, прополис, рициново масло, джинджифил, канела. В някои случаи въздействието на алтернативните терапии е косвено – например приемът на ехинацея укрепва имунната система, а това предотвратява развитието на ендометриоза (framar.bg).

Акупунктура

Акупунктурата е един от алтернативните методи за лечение на ендометриоза (acupuncture.bg). Квалифицира се като допълващо лечение, с чиято помощ обикновено се овладява упоритата болка в малкия таз. Може да се комбинира с медикаментозно лечение или терапия с билки.

Води ли до рак?

Жените с ендометриоза са в повишен риск от рак на яйчниците и/или белия дроб (puls.bg). Не е правило ендометриоза да прерасне в злокачествено заболяване, но опасността е реална, сочи публикация в The Lancet Oncology. Проблемът е в това, че развитието на специфичната тъкан при ендометриоза е характерно с генни мутации и продукцията на специфичен протеин, който се свързва с онкологични промени в тъканите на яйчниците и белия дроб. Описваната ендометриоза на практика е най-разпространеното гинекологично заболяване, а милиони жени изобщо не са чували за него и не разпознават симптомите му.

Естроген и естрадиол

Лечението на ендометриоза с медикаменти е ориентирано към обезболяване и контрол върху стойностите на естрогена: счита се, че високите естрогени увеличават риска от проявата на ендометриоза (exooo.com). Проблемът е, че се касае не само за произведените от женсикия организъм естрогени, но и за приетите с храната, включително от третираните с пестициди плодове и зеленчуци. Естрогени влизат в организма и чрез козметиката и хигиенните продукти.

Естрадиолът е стероиден хормон от естрогенната група. Зависимостта между високите стойности на естрадиол и риск от ендометриоза е същата както при общото правило за естрогени.

Eндометриоза и щитовидна жлеза

В случаите с ендометриоза по правило е наличен хормонален дисбаланс, а подобно състояние в около 60% от историите е свързано с нарушения във функциите на щитовидната жлеза. Връзката е логична, затова при лечението на ендометриоза основен подход за решение е възстановяването на хормоналния баланс (bebok.eu).

Золадекс

Золадекс е лекарствен продукт, използван при терапии срещу рак на гърдата, миома на матката, ендометриоза, рак на простатата, някои форми на стерилитет (puls.bg). Лекуващият определя дози и продължителност на лечението в зависимост от здравословния проблем. Съществуват някои странични ефекти, различни за жени и мъже, които могат да се проследят от пациентската листовка. Лекарството не се използва при проблеми с костите – намалено съдържание на калций, както и при бременни, кърмачки и деца.

Логест

Това е перорален хормонален контрацептив с ниска концентрация (puls.bg). Обикновено след лапароскопско отстраняване на находка от ендометриоза се препоръчва прием на логест в продължение на 6 месеца. Терапията трябва да регулира месечния цикъл; освен това е профилактика срещу рецидив на ендометриоза и възможно израждане на ендометриозни тъкани в злокачествени.

Оргаметрил

Оргаметрил е прогестагенов препарат, използва се при различни отклонения от нормалното протичане на месечния цикъл (framar.bg). Едно от приложенията му е при ендометриоза: препоръчва се всекидневен прием на 1-2 таблетки в продължение на 6 месеца. Идеята е оргаметрил да предотврати патологичното развитие на тъкани с характеристика на маточната лигавица – но извън матката.

Какво изследване и къде се прави?

Разбира се, “разпознаването” на ендометриоза започва с уточняване на симптоматиката и ехографски преглед. По принцип това не е достатъчно и се препоръчва лапароскопски преглед. Доказването на ендометриоза изисква хистологично изследване и това се прави в специализираните АГ-клиники (ginea.bg).

Див ямс

Див ямс или ям е екзотичен растителен вид – мексикански сладък картоф (revita.bg). Доказани са множество негови ползи за здравето, които засягат ендокринната система и хормоналния баланс. Използва се като подходящ продукт за профилактика на ендометриоза, тъй като стимулира производството на собствен прогестерон и регулира взаимоотношинията му с естрогена. Подходящ е и за предотвратяването на рецидиви след лапароскопско отстраняване на ендометриозни находки. Приема се под формата на хранителни добавки.

Прополис

За лечебните свойства на прополиса е известно отдавна. Първото му основно свойство е противовъзпалителното. При ендометриоза възпалителните процеси, свързани с постоянна болка, са сред най-характерните симптоми. За облекчаване на болките при ендометриоза може да се използва смес от прополис и мед – съответно 5/100 г. Прополисът се замразява във фризер и стрива на прах, след което се смесва с меда и се вари на водна баня 20 минути и се филтрира. Получената маса се прибира в стъклен съд в хладилника. След като стегне, от нея се правят топчета колкото лешник и вечер се поставят дълбоко във влагалището (zdrave.ws).

Пиявици

Възможно ли е прилагането на хирудотерапия при проблем от рода на ендометриоза? Оказва се, че това се практикува – макар лечението с пиявици да не е много популярно. Провеждат се по няколко сеанса, следвани от паузи от порядъка на месец и половина до шест месеца и нови сеанси. Броят на сеансите и продължителността на паузите трябва да бъдат определени от хирудотерапевт, доста рядка специалност все още. Самото лечение също е работа за специалисти (zdrave.ws).

Сок от цвекло

Възможна е терапия на ендометриоза чрез червено цвекло – външно и вътрешно приложение. Пресен сок от цвекло 50-100 мл се приготвя и поставя за час в хладилника, след което се изпива на бавни глътки. Започва се с малка доза и се увеличава постоянно. Може да се комбинира с компрес от настъргано червено цвекло, който се поставя върху долната част на корема за през нощта. Върху компреса – цвеклото в памучна тъкан, се поставя найлон и вълнен шал (zdrave.ws).

Противозачатъчни

Дългосрочното приложение на противозачатъчни е един от начините за лечение на ендометриоза. Хапчетата се пият в продължение на 6-12 месеца без прекъсване. През това време ендометриозните огнища затихват, намаляват болките и кървенето. Лошото е, че след като се преустанови приемът н противозачатъчни, постепенно ендометриозната тъкан “възкръсва” и симптоматиката отново се развива. Счита се, че тази терапия не е подходяща при ендометриозни кисти с размери над 3 см (lechenie-zdrave.com).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Активен въглен за премахване на торбички под очите. Капки и др.

Активен въглен за премахване на торбички под очите. Капки и др.

Топ методи за премахване на торбички под очите от алкохол и др. причини: Активен въглен, …

5 Мнения

 1. Нонка Димитрова

  Здравейте! В много сайтове пишат че Див Ям е противопоказен за ендометриоза но тук пише че е хубаво да се приема особенно след лапароскопска операция. През 2014 г претърпях лапароскопска операция – бяха премахнати всички сраствания и се направи тотална лапароскопска хистеректомия с отстраняване на аднексите двустранно. Кажете ми трябва ли да приемам Див Ям или не?

 2. Десислава

  Здравей,
  С 5 см ендометриозна киста забременях на 38 г. Половин година преди това започнах изчистване от паразити, чистене на черен дроб, пиех ямс и шустлерови соли 3,6,11,12. Сега дъщеря ми е на 2 г, освен че нямах никакви проблеми по време на бременността, родих нормално, детето ми е в перфектно състояние. Ходих на генеколог, ням а и следа от кистата, не е засегнала нито яйчници, нито тръби. Аз живея в чужбина и тук още по лошо гледат на алтернативна медецина и единственото което ми помогна е всичко на д-р Мария Папазова. Гледай на кафе с нея те са много серии. Сега ползвам и много други продукти, скъпи са но са ефективни и натурални и се абсорбират от организма.

  • Теодора

   Здравей, Деси! Кажи ми моля те как си пила посочените медикаменти, по каква схема и кой ти я предписа?

 3. ot uade se vzema tozi qms i shystlerovi soli i kak tochno se vzimat dasherq mi ima endometrioza tri pati e operirana i vse se poqvqva.Molq za sadeistvie

 4. виолета

  След лапароскопия ми беше отстранена ендометриозна киста,като яйчниците и матката ми са запазени,Може ли да пия див ямс и колко време?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.