Ендометриоза – същност на заболяването и лечение

Тук ще поговорим за заболяването ендометриоза. Лечение на ендометриоза при бременност и без забременяване. Симптоми и билки.

Какво е ендометриозата? Просто казано, ендометриозата е една “грешно ориентирала се” менструация. Всеки месец, като подготовка за възможна бременност, тъканта на матката се уплътнява, за да осигури храна на стоящата на едно място яйцеклетка. Ако не настъпи забременяване, вътрешната лигавица (т.нар. ендометриум) бива освободена навън – това е ежемесечното кървене.

Къде обикновено се появява проблем в матката?

При това заболяване специализирана тъкан (епител), нормално битуваща единствено в кухината на матката (известна като ендометриум), се появява в други области на тялото. Най-често това са яйчниците, друг път това са маточните (фалопиеви) тръби (те участват в поддържането на матката) или директно маточната мускулатура (това състояние се нарича аденомиоза).

Такава тъкан може да се открие и по червата, пикочния мехур, понякога дори на неглед неочакване места, като пъпа, белите дробове, в белези и шевове от операции – знак за това, че клетките обикалят из тялото ни по кръвен и лимфен път. И точно както в лигавицата вътрематочно, така и приемниците на клетките извън нея реагират на онези хормони, произвеждани и изхвърляни по време на цикъла.

Това с други думи е менструално вещество, което вместо да излезе навън, се разпростира в тялото!

Когато хормоните сигнализират, че ендометриумът трябва да започне ежемесечното си уголемяване, тогава и разпръснатата тъкан нараства и кърви по време на менструацията. За разлика обаче от нормалното място на ендометриума, в тeзи области липсват естествени отвеждащи канали, поради което кръвта и разпадните продукти се натрупват в тъканите, предизвиквайки болка, възпаление и увреждане на околните тъкани.

Тялото се задръства с тази „мръсна кръв“, както я наричат, при това на най-неочаквани и причиняващи болка места.

Това може да доведе до значително образуване на ръбцова тъкан и е една от причините за безплодие при жената.

Ако погледнем последните медицински статистики, ендометриозата е едно от най-разпространените гинекологични заболявания. То е на трето място след възпалителните процеси и миома на матката.

Силни болки по време на месечния цикъл – не само в корема, а в най-различни части на тялото: ендометриозата е една загадъчна болест, точните причини за нейното възникване все още не могат да се разнищят. Клетките, растящи извън матката, действат като че ли се намират в матката, с други думи, нарастват в периода на повишен естроген и предизвикват кръвотечение, когато нивото му се понижи.

Когато клетките се намират на друго място обаче, месечната „нечиста“ кръв няма къде да изтече.

При спадането на естрогенното ниво организмът ви се задръства с нежелани от тялото „мензисни“ клетки, които иначе биват с охота изхвърлени.

Затова в тези случаи тя се събира в местата на прикрепване на маточните клетки и образува циститни структури, белези и други увреждания на тези органи.

Причините за ендометриозата не са разгадани все още.

Съществуват теории, обясняващи защо се развива заболяването.

  1. Една от възможните причини е, че по време на менструация кръвта тече в обратна посока. Вместо навън, тя заминава „навътре“, разпростира се във вътрешните органи и се застоява там. Ако това е вярно, то кръвта може да премине през фалопиевата тръба и да достигне до кухината на малкия таз и корема. Клетките от тази кръв могат да се прикрепят към други тъкани и органи извън матката.
  2. Според друга теория клетките в маточната лигавица преминават през лимфните канали, за да се имплантират в кухината. По вашата кръвоносна система започва да тече въпросната „замърсена кръв“. Причината за това може да е генетично предразположение или дефицит в имунната система. Теорията гласи, че вследствие на някакво хормонално или химично въздействие ендометричната тъкан се активира в различно време на менструалния цикъл, което принуждава клетките да се размножават в коремната кухина.
  3. Има изследвания, показващи, че подлагането на диоксин, химикал в състава на пестицидите и в някои видове изгаряния на отпадъци, може да е допълнителна причина за ендометриозата. Не на последно място и бременността в комбинация с различни противозачатъчни средства също може да е отговорна за това състояние. Така че бъдете много внимателни и ползвайте контрацептиви само в извънредно краен случай. Вие не желаете месечната ви „кръв“ да потече наобратно към вътрешните ви органи, нали?
  4. Различни изследвания показват, че това заболяване се унаследява.
  5. Не е изключено стресът и преумората по време на цикъл да отключат неприятната ендометриоза.
  6. Също е забелязано, че ендометриозата може да се появи и след хирургическа намеса: аборт, цезарево сечение и др.
“Фигурин

Въпреки всичко не се знае какво предизвиква ендометриозата, защо се появява при някои жени, а при други не. Защо засегнатите са жените само по време на цикъл и най-вече със свръхпродукция на женски полови хормони, защото тези хормони изграждат маточната лигавица.

Какви са неприятните симптоми на ендометриоза?

Преди всичко ендометриозата се среща при жени от 20 до 45 години. Коварството на тази болест се състои в това, че дълго време протича без да се проявяват някакви забележителни симптоми. След време жената чувства по-слаби или по-силни болки преди и по време на месечния цикъл, които се излъчват към гърба и бедрата и не преминават, дори след приемане на обезболяващи средства.

Цикълът трае по-дълго и е по-мощен. Появяват се болки при полово сношение или при уриниране (поради имплантация на клетките в пикочния мехур) , при изпразване на червата (заради имплантация в дебелото или правото черво, болка в яйчниците (отразяваща се в гърба и бедрата или пълзяща към краката), болката също се усеща и при гинекологичен преглед.

Възможни са и болезнени кръвоизливи. Те могат да бъдат вътрешни или от различни отвори на тялото, например от носа. Това е особено неприятно, когато си помислиш на какво се дължи въпросното кървене от носа.

Важно е да се отбележи, че непрестанните кръвозливи през време, различно от това на менструалния цикъл, също може да е отнасят до ендометриоза. Други симптоми са инфекциите на пикочния мехур и умората.

В някои случаи единственото оплакване е невъзможността за забременяване.

Кое е опасното при ендометриоза?

В 40-60% от случаите ендометриозата предизвиква безплодие, защото тези клетъчни натрупвания могат да запушат яйцепроводите и да направят матката функционално неспособна за зачеване.

Диагнозата – единственият начин да се потвърди ендометриозта е хирургичното изследване, познато като лапароскопия. Тази процедура позволява на лекаря да извърши биопсия на тъканта. Ултразвукът и ядреномагнитният резонанс също помагат за диагностика, но не са напълно точни. Енергодиагностиката е с най-големи възможности в това направление.

Лечение на еднометриоза:

Конкретното лечение за най-тежките случаи на ендометриоза е хистеректомията, при която се премахват увредените органи. Това обаче е сериозна хирургическа операция, която трябва да се извършва само в краен случай, когато заболяването е в много тежка форма и когато другите подходи са отпаднали.

Един от тези подходи е традиционната лекарствена терапия, която в общия случай се състои от лекарства против болка и потискане на естрогена, за да се намали ендометричното нарастване. Даваните лекарства са индометацин, ипуброфен, напрозин и даназол.

Обаче те притежават странични въздествия, като атеросклероза, загуба на костно вещество, затлъстяване, едем, промени в размера на бюста, акне, окосмяване, горещи вълни и надебеляване на гласа. Хормоните са друг аспект в конвенционалната терапия. Те се предписват за стимулация на забременяването с оглед забавянето и спирането на развитието на ендометриозата.

Този метод също може да предизвика неприятни странични въздействия – депресия, болезнени гърди, гадене, увеличаване на теглото, подуване и мигрена. Някои нови съединения, намаляващи болката и масата на ендометричната тъкан, могат да предизвикат по-малко странични въздействия.

Това са гонадотропните хормонални съединения, които се предписват понякога под формата на инжекции.

Дайте мнение и Вие тук!

Диета при ендометриоза.

Съществуват храни, намаляващи нивото на естрогена, а оттам и растежа на ендометричната тъкан. Повечето вегетариански храни с превес на соеви продукти, кълнове от алфалфа, ленено семе и бобови продукти са за предпочитане. Друга стратегия е консумирането на храни, помагащи на отделянето на естрогена чрез чревния тракт.

Храната с високо целулозно съдържание съдейства за това. Помислете си за периодично хранене с пълнозърнести храни и пресни плодове и зеленчуци. Храната ви трябва да е бедна на наситени животински мазнини, като млечните и червените меса. И черният дроб може да помогне за намаляването на естрогенните нива.

Затова е добре да се приемат храни, богати на витамин В-комплекс, като пълнозърнести и бобови храни, и да се избягва алкохолът, мазнините и захарта.

мнения, отзиви, коментари, форум

Добавки при ендометриоза.

Витамините и минералните добавки могат да са полезни за намаляване на възпалението. Препоръчителни добвки вклчват: Витамин С – дозата се базира на чревнат толернтност на жената. Спрете точно преди получаването на диария. Бетакаротин – 150 000 -200 000 IU. Селен – 400мкг. Витамин Е – 800-1 200 IU. Употребявайте повече биофлавоноиди.

Откритите в цитрусите, чесъна, лука и много други зеленчуци и плодове биофлавоноиди, са съединения, свързани функционално с витамин С. Освен останалите си полезни качества, те допринасят намаляването на кръвотеченията, укрепвайки капилярните стени. Специалистите препоръчват всекидневно да се приемат по 1000 мг биофлавоноиди под формата на подходящи таблетки от аптеката.

Билки за лечение на ендометриоза.

Билковите добавки действат подобно на витамините. Препоръчителни билки са кора от бяла върба и препарат, предлаган от гинеколога от Орегон д-р Тори Хъдсън, съдържащ равни количества кестени, корени от глухарче, майчин лист и лечебен ясен. Препоръчителни дози – 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Терапия на Heller.

Това е техника, подпомагаща за синхронизирането на телесната структура с дълбокото действие на тъкано ниво. При болните от ендометриоза се наблюдават мускулни спазми, които са една от причините за болката. Затова Heller work инструктира жените да отпускат мускулите си, за да облекчат симптомите.

Тази терапия се стреми да създаде здравословен баланс между дух и тяло чрез усещането за дисонанс в телесната структура. Тя работи ежедневно за отстраняването на навиците, водещи до този проблем, и на емоционалните фактори, действащи върху женската психика.

Източна медицина при ендометриоза.

Жените страдащи от ендометриоза, могат да се обърнат към някои терапии, използвани в източната медицина. Един от подходите е намаляването на ендометричната маса чрез лазерна акупунктура. Други източни техники са свързани с използването на клизма или инжекции в ендометричния възел с корени от градински чай.

Източните терапевти препоръчват въздържане от сексуална връзка по време на менструация, тъй като това причинява миграция на ендометрична тъкан в кухината на малкия таз и предизвиква енергиен дисбаланс. Те са привърженици на акупунктурата като начин за отстраняване на натрупванията в черния дроб, далака, сърцето, дробовете и бъбреците, за да може енергията да се движи свободно в тялото.

Задължително погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/12/09/%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Трудно забременяване – на какво да обърнем внимание

Проблемна овулация, поликистозни яйчници, ендометриоза или някаква инфекция са сред най-често срещаните причини за трудно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *