Бременност и рибено масло. Как се взима от бременни?

Въпрос на читател: Добре ли е майката по време на бременност да взема рибено масло и как влияе то върху новороденото?

Питам, защото баба ми, откакто съм забременяла, непрекъснато ме кара да гълтам рибено масло. Казва, че така съм щяла да родя здраво дете. Аз обаче не съм убедена в това и затова ви моля да коментирате по-подробно въпроса ми.

Според едно ново проучване на австралийски изследователи, публикувано в интернет, малките деца, чиито майки са приемали рибено масло по време на бременността си, имат по-добра координация между ръцете и очите, отколкото децата, чиито майки не са приемали такива допълнително ненаситени мастни киселини. Известни са най-вече като рибено масло.

Те са незаменими хранителни вещества и оказват влияние на всичко – от хормоналния баланс до имунитета. Усвояват се много бързо от развиващите се органи (очи и мозък най-вече) на плода и се смята, че допринасят съществено за здравословното развитие на детето в ранна възраст.

По време на изследването, на 98 бременни всеки ден са давани по 4 грама рибено масло, като се започнеот 20-ата седмица на бременността до раждането на детето. Когато децата достигнали две и половина години, отново са проведени тестове за оценка на растежа и развитието им. Тези тестове са включвали и оценка за езиковите възможности, поведението, практическото мислене и способността да управляват координацията между ръцете и очите.

ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ СА УСТАНОВИЛИ

От 72, обхванати в изследването, деца 65 са дали много по-добри резултати, защото техните майки са вземали по време на бременността рибено масло. Тази връзка се запазва дори и след като са отчетени и показателите за възрастта на майката и времето, през което е кърмила детето.

Установили са още, че високите нива на ненаситените мастни киселини в кръвта от пъпната връв на бебетата са свързани с добрата способност за координацията между ръцете и очите.

Това изследване потвърждава, че рибеното масло, приемано от бременни жени по две капсули на ден,е изключително полезно. Тази дозировка е валидна и за всички останали.

Не е случайно, че нашите баби и дядовци преди доста години ни тъпчеха с рибено масло. Слаботелесните дечица, тези, които нямаха апетит, всички се лекуваха с рибено масло. И бяха здрави, рядко боледуваха от простуди и вирусни инфекции.

Преди години, когато рибеното масло беше в шишенца, изчезна от аптеките, но после пак се появи във вид на капсули. И вече е толкова популярно, но за сметка на хранителните добавки.

Задължително вижте и ТОВА:

Рибено масло и ползата му за здравето

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Бременност и рибено масло. Как се взима от бременни?
4 (80%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *