Раково заболяване ли е болестта (лимфом) на Ходжкин?

Болестта (лимфом) на Ходжкин е хронично заболяване от групата на лимфомите, което се нарича още болест на Щернберг-Палтауф.

За радост това е доста рядко заболяване. Може да се появи на всяка възраст, но достига най-висока честота между 30 и 50 години и засяга по-често мъжете, отколкото жените. Положително е, че болестта не е наследствена и няма склонност към повторяемост. В началото заболява-нето е асимптомно и единственият признак на появата му може да бъде неболезненото увеличение на лимфните възли.

При развитие на болестта могат да се появят коремни болки. Възможна е и появата на епизоди с повишение на температурата, които продължават 2-3 седмици. Накрая пациентът става силно анемичен и често отслабва. В повечето от случаите Ходжкиновата болест засяга лимфните възли, черния дроб, слезката и костния мозък, но по принцип никой орган не е защитен от нея.

Диагнозата се извършва въз основа на характерната хистологична «находка» на лимфните възли, взети чрез биопсия. Предварител-о обаче се правят и някои инструментални изследвания (компютърна томография, лимфография и т.н.). Обикновено болестта е под контрол в продължение на години с помощта на подходяща терапия.По въпроса, вид раково заболяване ли е Ходжкиновият лимфом, мненията са различни.

Въпреки че заболяването може да доведе до смърт и много прилича на злокачествен процес, има фактори, сочещи вероятен вирусен произход. Излагането на определени видове вируси се смята за рисков фактор.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечението е комбинирано: съчетават се лъчелечение и химиотерапия. Комбинацията от видовете терапии постига добри резултати: около две трети от случаите на Ходжкиновия лимфом оздравяват. Съществуват и десетина лимфомни форми, подобни, но не идентични с тази на Ходжкин. Те се наричат неходжкинови лимфоми.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *