Младостта се поддържа с витамин А (ретинол)

Витамин А: Много и различни вещества претендират за ролята на най-ефикасното средство за подмладяване на кожата – всякакви екстракти от плодове, водорасли, билки и т.н.

Но по мнението на учените първо място в това отношение се пада на ретинола.

РЕТИНОЛЪТ СТИМУЛИРА ОБРАЗУВАНЕТО НА КОЛАГЕН – ОСНОВНАТА БЕЛТЪЧИНА НА КОЖНИТЕ КЛЕТКИ

Витамин А, същият този ретинол, бил открит през 1920 г. – първият открит витамин. Затова е имал “честта” да получи първата буква от алфавита.

Съвсем наскоро изследователи от Университета по здравеопазване в Мичиган решили да проверят какъв ефект оказва този витамин върху кожата на възрастни хора.

Експериментът продължил половин година, през която на всеки ежедневно бил нанасян на едната ръка лосион с ретинол, а на другата – обикновен лосион.

Резултатът бил ясен – значително намалели бръчките и грубите участъци от кожата на ръката, на която бил нанасян лосион с ретинол.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Дерматолозите обясняват подмладяващия ефект на ретинола с това, че той стимулира образуването на колагена – основната строителна белтъчина на кожните клетки.

Повече колаген – по-голяма скорост на обновяване, по-добра защита от различни увреждания. Знаем, че с възрастта кожата изтънява и става по-уязвима.

Учените открили, че ретинолът предпазва кожата и от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Витамин А е един от най-активните антиоксиданти.

Той пречи на негативното влияние на околната среда и окислителните процеси, които могат да доведат до отмиране на живи клетки.

ВНИМАНИЕ!

За да запазите младостта и красотата си за по-дълго време, важно е не само да ползвате козметика с витамин А, но и правилно да се храните.

Ретинолът се съдържа в храна, която е богата на мазнини. Преди всичко това са рибеното масло, говеждият черен дроб, хайверът, натуралното масло, сметаната, яйченият жълтък.

В растителната храна се съдържа бета-каротин – предшественик на витамин А, който в организма се превръща в ретинол.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *