бъбречна криза
Болката при бъбречна криза е непоносима

При бъбречна криза – правилните действия

Бъбречна криза – симптоми и продължителност. Лечение с билки и с медикаменти

Адските болки на една бъбречна криза могат буквално да блокират тялото и мисълта и да не направиш правилните неща. Има начин една бъбречна криза да се понесе по-лесно и най-важното, да помогнем на тялото си да се справи с истинския проблем.

Защото бъбречна криза сама по себе си не съществува: причината е песъчинка или камък, който се придвижва по уретерите и причинява нетърпимата болка. Бъбречна криза (бъбречна колика) е онзи момент, в който бъбрекът се опитва да изхвърли чуждото тяло. В 85% от случаите камъните са големи до 5 мм и се изхвърлят спонтанно (puls.bg).

Преминаването на камъните през тесните участъци на отделителната система е мъчително. Усилията това да се случи, спазмите причиняват болките, които те връхлитат изведнъж и са непоносими. За по-големите камъни се налагат сериозни намеси – разбиване с лазер или оперативно отстраняване.

Бъбречна криза – симптоми и продължителност

бъбречна криза
Болката при бъбречна криза е непоносима

Как да разберем, че правим бъбречна криза, а не е някакъв друг проблем? Специалистите ще ви кажат първо, че тази болка е една от най-силните, които може да изпитате – почти като при инфаркт.

И второ – че разпознаването й е съвсем сигурно, ако са налице описаните от urology.bg симптоми. А те са:

 • онази болка, която започва от кръста – лумбалната зона, която “реже” през слабините в посока към тестисите или големите устни; по “организация” болката прилича на родилните контракции, стяга и отпуска през определени интервали от време. Болките при бъбречна криза могат да продължат с часове!
 • гадене, повръщане;
 • следи от кръв в урината, които се дължат на наранявания по лигавиците на уретер при преминаването на раздвижения камък;
 • парене и болезнено усещане при уриниране; постоянна потребност от уриниране; при запушен уретер е възможно уринирането да се прекрати;
 • висока температура, ако е налична бактериална инфекция.

Какво да направим при бъбречна криза? Лечение с билки и с медикаменти

След като се установи, че става дума именно за бъбречна криза, се решава дали състоянието налага хоспитализация или коликите ще се овладеят в домашни условия. №1 във всички случаи на лечебните действия е овладяването на болката чрез спазмолитици.

По данни на puls.bg в доста болнични заведения се инжектира мускулно коктейлът БАП – бусколизин, аналгин и папаверин. Без забавяне трябва да се реши и друг проблем, ако той е налице – при запушен от камък уретер се преценява как да бъде освободен пътят на урината.

Обикновено се изчаква известно време, докато премине острата фаза, и при наличие на съответната техника и квалифициран персонал може да се направи разбиване на “виновния” камък.

Ето какви още мерки са препоръчителни при категорично диагностицирана бъбречна криза:

 • прием на голямо количество течности, включително топли, за да се стимулира интензивното отделяне на урина и “измиване” на раздвижения камък;
 • затопляне – топъл душ или вана, нагряване на хълбоците с хипотеза за отпускане на стегнатите от спазъм пътища на урината.
бъбречна криза
Странното дърво скоруша спасява при бъбречна криза

Лечението на бъбречна криза има за цел да овладее един силно болезнен епизод от бъбречно-каменната болест.

Дайте мнение и Вие тук!
“Демир

Именно тя е причина за мъченията и спасението от тях е по същество лечение на основното заболяване бъбречно-каменна болест.

Известно е, че лечението с билки изисква по-дълго прилагане, т.е. време и търпение, а при бъбречните кризи и двете неща са в дефицит.

Любопитен детайл по темата е отварата от пет билки ЯРГ-95, патент на хисарския лечител Георги Георгиев.

В jarg95.com е описано как приемът на 2-3 чаши отвара блокират болката за 5-6 минути; как е възможно неоперативно освобождаване от камъни в бъбреците и по-важно, как се предотвратява образуването им.

Доказано полезните растения при камъни в бъбреците са червено цвекло, черна ряпа, ябълки, магданоз, лен, мечо грозде. При бъбречни кризи помагат запарките с копър; полезни са също целина, резене и жълт кантарион.

Билкова рецепта при бъбречна криза
Трябват ви клонки и кора от скоруша – дървесен вид с дребни плодове, sorbus domestica.

Две супени лъжици прясна или изсушена маса се варят 15 минути в половин литър вода, след което отварата се прецежда и от нея се изпива една чаша, след два часа – още една. Болките намаляват (az-jenata.bg).

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво е Ксимебак (Ximebac).

Ксимебак (Ximebac) 100, 200 и сироп или Зинат? Мнения, приготвяне, дозировка

Какво е Ксимебак (Ximebac). Вариантите 100, 200 и сироп. За какво се ползва? Аналози на …

4 Мнения

 1. stanislava koleva stoyanova

  Ама кръвта ти кафява ли е или червена, която тече през тези бъбречни кризи?

 2. Галя Маринова

  при наличие на по голям камък сутрин и вечер по едно зърно бял тамян увито в хляб в продължение на две седмици и камъкът изчезва

 3. Силвия Симеонова

  Оперираха ме и съм с нефростома. Какви болкоуспокояващи да вземам и на колко? Защото лекарят ми каза да пия без някакво значение,но при лошо време болките са ми ужасни. Моля ви помогнете!

 4. Жулиета

  На мен ми помага аналгин ибопром айлин при болки по 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *