сколиоза - упражнение, лечение
Лечение на сколиоза и упражнения. Как се лекува при възрастни. Болка

Упражнения при сколиоза. ТЕЛК. Колан при болки, хранене и лечение

Къде е най-доброто лечение на сколиоза у нас? Какви упражнения се правят? Сколиоза и ТЕЛК (инвалидност). Болка и симптоми. Как се лекува изкривяване на гръбнака при възрастни?

Още в текста: ξ. Лумбална сколиоза. ξ. Какво представлява една операция. ξ. Какво правят в Токуда. ξ. Степени. ξ. Сколиоза и кифоза. ξ. Фитнес. ξ. Боуен терапия. ξ. Лечение в Горна баня. ξ. Гръдна сколиоза. ξ. Двустранна. ξ. Дискретна сколиоза. ξ. Използване на колан. ξ. Сколиоза и дискова херния. ξ. Кинезитерапия. ξ. Какъв матрак препоръчват. ξ. Масажи. ξ. Народна медицина. ξ. Наследственост. ξ. Плуване. ξ. Пилатес. ξ. Физиотерапия

За сколиоза говорим, когато е налице най-общо казано изкривяване на гръбначния стълб. В хумористичен план – сколиоза е едно от наказанията на хомо сапиенс че се е изправил да ходи на два крака!

Гръбначният стълб има S-образна извивка с места, податливи на изкривяване. Не е задължително да развием сколиоза, но има причини, които провокират този проблем.

Кога се развива сколиоза?

Сколиоза може да се развие в областта на шията, гърдите и пояса. Според puls.bg най-често изкривяването е в най-уязвимия сегмент – гръдния, и веднъж отключено то причинява вторични изкривявания в позицията на съседни прешлени.

Много често се коментира, че причина за появата на сколиоза е обездвижването и прекарването на много часове в седнало положение, при това – върху неудобни столове или чинове. Според статистиката проблемът по-често се развива при момичета и става видим към 10-14-годишната им възраст.

Здравната статистика обаче отчита, че в голяма част от случаите със сколиоза причините остават неразкрити, затова се говори за т.н. идиопатична сколиоза. Процентът на тези случаи може да достигне до 80.

В 10% от случаите причината за сколиоза е заболяване на нерви, мускули или специфично заболяване на гръбнака. Към първичните причини тук се отнасят травми, възпалителни процеси, тумори, детски паралич и детска церебрална пареза, заболявания на съединителната тъкан.

Има и случаи на сколиоза, която е вродена – те са до 15% от всички. Науката обяснява някои от тях с протеинови дефекти, специфика в структурата на мускулната тъкан и др. Прието е да се очаква, че фамилии с вече проявена сколиоза на отделни членове могат да очакват подобен проблем и в следващи поколения.

Как се лекува сколиоза? С упражнения и др.!

Изборът на лечение зависи от т.н. ъгъл на изкривяване. По принцип се прилагат подходящи физически упражнения, прием на медикаменти и спазване на подходящ хранителен режим, носене на корсет, пребиваване в гипсово корито и операция.

Няма универсален модел за лечение на сколиоза, но лекуващите обикновено препоръчват физическа активност без претоварване и екстремни движения. Терапията зависи от стойностите на т.н. ъгъл на Кобб – мярката за изкривяване на гръбначния стълб.

 • ако този ъгъл е до 20 градуса, не се прилага никаква терапия освен леки упражнения за заздравяване мускулите на гърба. Прави се контролен преглед два пъти годишно и се следи развитието; това са най-леките случаи;
 • при ъгъл 20-40 градуса се назначава електростимулация, носене на корсет и подходяща лечебна гимнастика;
 • при ъгъл над 40 градуса най-често се предлага оперативно лечение с коригираща цел. Операциите се смятат за достатъчно сложни, в някои случаи се поставят импланти, в други се отстраняват костни фрагменти или се действа комбинирано.
сколиоза
Гимнастика и носене на корсет са неоперативните методи за лечение на сколиоза

Носенето на корсет е една от препоръките, които пациентите най-трудно възприемат и спазват. Особено децата, които трябва да носят тази “броня” по 20 часа в денонощието.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Идеята е да се подкрепи гръбначният стълб в периода на развитие с надеждата корекциите да са успешни и в зряла възраст да не се налага носене на корсет при сколиоза. За жалост неизпълнението на подобна препоръка или влошаването на здравословния проблем водят до потребност от доживотно носене на корсет.

При някои възрастни със сколиоза корсетът не се маха дори по време на сън.

Последни проучвания на американски лекари сочат, че от сколиоза за застрашени 3% от всички деца заради генетичен дефект. Срещу опасността от сколиоза може да се противостои чрез подходяща физическа активност и редовно следене на правилното детско развитие.
Още една порция упражнения от д-р Евдокименко ТУК:

Лумбална сколиоза

Лумбална сколиоза се нарича гръбначното изкривяване в областта на пояса (framar.bg). Това е болезнено състояние, което дава отражение върху здравето на скелета и вътрешните органи. Може да е вродено или придобито; като причини за вродената лумбална сколиоза нерядко се сочат фактори като т.н. тератогенни въздействия по време на бременност – пребиваване в зона с повишена радиация, злоупотреба с алкохол, никотин и наркотици и пр.
Лумбална сколиоза се развива и в резултат на възпалителни заболявания, травми, туморни образувания, рахит или парализа.

Какво представлява една операция

сколиоза
3% от всички деца са застрашени от сколиоза поради дефектен ген

Към операция от сколиоза се пристъпва тогава, когато изкривяването не може да се коригира чрез други методи и когато развитието на въпросната сколиоза създава животозастрашаващи положения. При сколиоза може да се получи фатално притискане и блокиране на важни органи, каквито са сърцето и белият дроб.
Оперативното лечение се планира – предпочита се момент, когато вече няма бурно развитие и нарастване на скелета. Тогава по индивидуална преценка се коригира изкривяването, като в тялото се влагат специални импланти. Ако операцията не може да се отложи до такъв етап от растежа на младия организъм, операцията е по друг план и се предприема т.н. контролиран растеж на гръбнака. При него периодично се прави корекция на стабилизиращите компоненти, съобразени с нарастването на гръбначния стълб (bolenzdrav.com).

Какво правят в Токуда

Лечение на сколиоза в болница Токуда
Лечението на сколиоза в болница Токуда става сравнително бързо и без корсет

Операциите от сколиоза в Токуда следват авангардна лечебна технология от САЩ, при която скелетът се укрепва и коригира чрез титаниеви импланти. Операцията е щадяща за пациента и при възстановяването не е необходимо да се носи корсет; то е доста по-бързо в сравнение с класическите методи. Оперираните могат да сядат един ден след операцията, а при липса на постоперативни усложнения пет дни след интервенцията се прибират вкъщи. Разбира се, спазват определен режим и трябва да изпълняват рехабилитационен план, но пълното възстановяване е значително по-бързо след лечението в Токуда (bolenzdrav.com).

Степени

Сколиозата може да бъде класифицирана по няколко признака, най-често прилаган от които е ъгълът на изкривяване на гръбначния стълб.
По този признак имаме сколиоза от четири степени:

 • Първа – ъгълът на изкривяване е по-малък от 10 градуса и прешлените нямат усукване (arsmedica.bg);
 • Втора – ъгълът е 10-25 градуса, налице е начална торзия или завъртане на прешлените;
 • Трета – ъгълът е 25-50 градуса; могат да се разпознаят всички симптоми на сколиоза с оформяне на ребрена гърбица;
 • Четвърта – ъгълът е над 50 градуса; болният има оплаквания, свързани с притискане на вътрешните органи, болки, затруднено движение и т.н.

Сколиоза и кифоза

Както вече знаем, сколиоза се наблюдава при странично изкривяване на гръбначния стълб и оформяне на т.н. S-образна извивка на гръбнака (belchohristov.com). Това може да се дължи не само на споменатите причини, но също е възможно при активно спортуващи – ако натоварват системно само едната страна на тялото. Подобен проблем може да създаде например спорт като тласкането на гюлле.

Кифоза е класическото старческо изгърбване: при него извивката се оформя в предно-задна посока. Гърбицата може да се избегне, ако при възрастовото отслабване на мускулатурата се полагат системни грижи за съхраняване на локалната мускулатура. Чрез подходящи физически упражнения този тип деформация на гръбначния стълб е по-рядка и в по-леки форми.

Фитнес

Предотвратяването на т.н. идиопатична сколиоза, т.е. без определени болестни причини, на практика започва още с обръщането на бебето по корем. По време на детското израстване и развитие е добре да се обръща внимание на изграждането на навици – правилна стойка, седене и ходене с изправен гръб и вдигната глава. Положителен ефект имат спортните занимания и здравословното хранене.
При вече диагностицирана сколиоза все пак е възможно да се планират фитнес занимания, за които много важно е бавното темпо. Така например полезно е изтягането на двете ръце нагоре със сплетени пръсти, като в същото време последователно се изнасят встрани един по един краката (home-bodybuilder.com). Идеята е да се укрепи носещата мускулатура и уязвимият гръбначен стълб да се чувства по-сигурен. Фитнес упражненията включват извивки в кръста, наклони, изнасяне на крайниците встрани, махове, сгъване и разтягане, опори и др.

Боуен терапия

Идеята на Боуен терапията е да се настрои тялото за самовъзстановяване (georgiilchev.com). Това се постига чрез активиране на телесни центрове с помощта на леки масажни движения с пръстите в определени точки от тялото. Боуен терапията изключва оперативни интервенции и медикаментозни атаки – смисълът е да се събуди вътрешният “доктор” и да се задейства заложената в клетъчната памет информация на здравото тяло.
Гръбначните изкривявания – включително сколиоза, са сред отклоненията, при които Боуен терапията може да постигне бърз и траен положителен ефект. Леките масажни движения стимулират продукцията на колаген, активират нервните пътища и подобряват кондицията на мускулната и съединителната тъкан. Този вид терапия се прилага успешно при по-леките форми на сколиоза; необходима е работа с квалифициран Боуен-терапевт.

Лечение в Горна баня

Тези, които са скептични към възможностите на холистичната медицина и терапии от рода на споменатата по-горе, могат да разчитат на доказани класически лечебни технологии. Форумите определено клонят към препоръки за специалистите по ортопедия в клиники Горна баня. Не е задължително да се търси подобен вариант едва когато е станало време за операция. Коментират се решени случаи с носене на коригиращи корсети, гипсиране за месеци, кинезитерапия, лечение с минерална вода.

Дайте мнение и Вие тук!

Гръдна сколиоза

Една от класациите на заболяването определя типовете сколиоза в зависимост от сегмента на гръбначния стълб, където се е появила първичната дъга, т.е. първичното изкривяване. Появата на първична дъга е придружено с компенсаторни изкривявания, които са опит на организма да балансира нарушеното равновесие на скелетната конструкция.

Изкривяването в зоната на гръдния кош е свързано с едностранни или двустранни деформации на ребрената конструкция, което се отразява на вътрешните органи. Ако се касае за леки случаи на сколиоза, оплакванията се изразяват в лесна умора и болки в гърба. Ако обаче състоянието е сериозно, може да се нарушат функциите на дихателната и/или сърдечно-съдовата система (arsmedica.bg).

Двустранна

Двустранна сколиоза е налице, ако патологичната извивка на гръбначния стълб е последователно вляво и вдясно или обратно. Фронталната S-извивка създава невъобразими проблеми за функционирането на вътрешните органи в гръдния кош. При леко изразена форма е възможна коригираща терапия с корсет – понякога това позволява процесът на изкривяване и завъртане на прешлените да се забави, но самото носене на корсет е мъчително решение, особено в дългосрочен план (lekuva.net).

мнения, отзиви, коментари, форум

Дискретна сколиоза

Дискретна сколиоза е налице в случаите, когато пациентът не знае за проблема си и дълго време той остава неразкрит. Обикновено това е при леките изкривявания, когато ъгълът на деформация е под 20 градуса и организмът успява да компенсира неравновесието (framar.bg). Подозрения за дискретна сколиоза могат да се появят с напредването на възрастта – насочващ признак може да е болка в лумбалната област и гърба, разположение на раменете на различна височина и други. Дискретната сколиоза може да е генетично предопределена, вродена – резултат от аномално вътреутробно развитие, или придобита в резултат на прекарано заболяване.

Използване на колан

Ортопедичните колани за гръб и раменен пояс поддържат торса в случаи на сколиоза с минимално отклонение, до три градуса. Подобни ортези могат да се носят за изправяне на стойката и предотвратяване на по-сериозно изкривяване на гръбначния стълб. Конструкцията на специалните колани е съобразена с анатомията на проблемната част от тялото. При следване на съветите за носене на колан срещу сколиоза и подходяща кинезитерапия този случай на сколиоза е с благоприятна прогноза (medilincbg.com).

Сколиоза и ТЕЛК (инвалидност)

сколиоза ТЕЛКПроблемът сколиоза се определя като инвалидизиращ при определени характеристики и чрез ТЕЛК може да се получи категоризация по скалата за намалена трудоспособност. При по-леките случаи и патологично изкривяване комисиите дават до 20 процента инвалидност. Ако функционалните нарушения са по-сериозни и са налице отклонения в рамките на 35-70 градуса, както и деформации на прешлените, инвалидността е до 50%. Когато нещата са още по-сериозни и има засегнати функции – например влошено движение на крайниците, или болестни промени на вътрешни органи, процентът инвалидност достига до 75% (homeopathybg.org).

Сколиоза и дискова херния

При дискова херния обикновено се появява сколиоза с наклоняване на гръбнака към проблемната страна в поясната област. Проблемите с лумбалните прешлени причиняват болки и влошаване на движението за единия крак – именно към него се ориентира патологичната извивка на гръбначния стълб (doctorbg.com). Как точно ще реагира гръбнакът на болестните промени в зоната на лумбалните прешлени, зависи от интензивността и честотата на проявите на болкови атаки. До каква степен ще се извие гръбнакът зависи също от готовността на мускулите да поемат допълнителните натоварвания и да компенсират неспособността на единия крайник да функционира равностойно на другия.

Кинезитерапия

Подходящата кинезитерапия е в състояние да стопира развитието на сколиоза, ако са налице леки признаци за деформации на гръбнака. Или да забави прогресията на заболяването при вече необратими промени. Тя може да се провежда в домашни условия, след като един пациент е бил обучен от специалист какви точно упражнения да прави за изправяне на стойката и укрепване на определени мускулни групи. Препоръчват се движения, които поддържат еластичността и издръжливостта на мускулите; дихателни упражнения; упражнения за подвижност на гръбначния стълб (vipclinic – bg.com). Познати са упражнения с топки, ластици и тежести, чиято сложност е съобразена със състоянието на даден пациент. Гимнастическите комплекси могат да се допълват с масажи, чиято задача е да съдействат за отпускане на напрегнатата от компенсационни усилия мускулатура.

Какъв матрак препоръчват

Няма съмнение, че ортопедичен проблем като описваната сколиоза изисква…ортопедичен матрак. Когато бъде потвърдена тази диагноза и се определи степента на изкривяване на гръбначния стълб, специалистът препоръчва терапевтична програма – изправителната гимнастика е част от нея, както и определянето на условията за сън. Тялото прекарва доста часове в легнало положение; ако матракът е правилно подбран, сънят ще допринася за успеха на всички останали усилия. Диагнозата сколиоза изисква твърдо легло – пазарът на матраци винаги може да предложи избор, за който човекът с проблеми е добре да се посъветва с кинезитерапевта си (zdravni.blogspot.com).

Масажи

Масажите не лекуват сколиоза сами по себе си, но са част от общата терапия и съдействат за овладяването на болестта. Задачата на един масаж при сколиоза е да освободи напрежението в свръхактивираните мускули – и да активира отпуснатите. Това се извършва единствено от опитен масажист, след като са направени препоръки за честотата и интензивността на процедурите. Обикновено масажът започва от ходилата и се движи нагоре, докато достигне до мускулите на пояса и гърба (healthyback.ru). Професионалистите са наясно, че масажът на гърба или лумбалната област започва с леки поглаждания, след което следва внимателна обработка първо на вдлъбнатата, а сетне на изпъкналата страна на проблемната зона. Най-често се препоръчва серия от 10-12 сеанса, два-три пъти годишно. Тъй като укрепването на мускулатурата е задължителна част от лечението на сколиоза, не бива да се забравя, че масажът не може да свърши тази работа – това зависи от редовното и точно изпълнение на подбраните за конкретния пациент гимнастически упражнения.

Народна медицина

Ароматна кализия, малка шведска горчивка и мумио са “оръжията” на народната медицина при лечението на сколиоза. Като цяло вниманието е насочено към облекчаване на болките и дискомфорта и укрепване на кости и съединителна тъкан. Практикуват се компреси в проблемната зона на тялото (zdravnitza.com).

У Петър Дънов съветите за терапия започват с препоръката при начална сколиоза у бебета и деца – те да се оставят да лежат по корем, да се сменят позите им при сън, а в ученическа възраст да си изработват правилна стойка и да имат удобно работно място в училище. Терапиите са насочени към прием на калций-съдържащи продукти. Препоръчва се класическата настойка от пресни сурови яйца, които се поставят в буркан с черупката и се заливат с натурален лимонов сок. След три дни настойката се почиства от ципи и други твърди примеси, подслажда се с небетшекер и взема три пъти дневно по една супена лъжица 20 минути преди хранене (dunov-knigi.com).

Терапията няма да е пълна, ако паралелно с яйчената настойка не се взема сироп от орехи, коприва, здравец и овес. Част от съставките се добавят, след като счуканите с черупки орехи се сварят за 15 минути. Сред букета от добавки са белият равнец, росопас, спирея и полски хвощ.

Наследственост

Генетичният фактор е сочен като една от причините за появата на гръбначни изкривявания, т.е. сколиоза. Възможно е например страданието да е вродено и да е резултат от фамилни заболявания на костната или съединителната тъкан (puls.bg). При диагностицирането на сколиоза обикновено се събира информация и за това дали други членове на семейството имат този проблем и каква е причината за него. Все пак не бива да се пропуска обобщението, че в много случаи хипотезата за наследствена сколиоза не може да се докаже категорично и тогава следва определение за идиопатична, т.е. с неизвестен произход сколиоза.

Плуване

Йога и плуване са двата вида спорт, препоръчвани при сколиоза. И в двата случая е налице възможност за укрепване на мускулатурата и извършване на движения тип разтягане – за разлика от други спортни занимания, при които има резки натоварвания и стресови ситуации, особено в колективните спортове (blitz.bg).

Пилатес

Мускулите на гърба: тяхното активиране и укрепване. Това е една от задачите на популярната система Пилатес. Системата е била разработена, за да съдейства на ранени войници за рехабилитацията им. Смисълът на прилагането й при сколиоза е да възстановят баланса на движенията и да създават нови двигателни стереотипи (vitaminov.net). Пилатес подобрява чувството за равновесие и възстановява вътрешния баланс на организма.

Физиотерапия

Изборът на физиотерапевтични процедури при сколиоза зависи от много фактори – на първо място от характера и степента на проблема, възрастта на пациента и общото му състояние (kalyakimalyaki.ru). Може да се разчита на електрофореза, магнитотерапия, ултразвукова терапия, калолечение и луголечение, лазерна терапия и терапия с минерална вода, и др.

Болки в гърба – защо са и как да ги лекуваме

Гледайте видео със специални упражнения при сколиоза – т.н. изправителна гимнастика!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Диета за отслабване без хляб и сладко

Отслабване без хляб и сладко. Диета без газирано и производни на тесто

Най-лесно и бързо се постига отслабване чрез спиране на сладко, газирано, хляб и всякакви храни …

3 Мнения

 1. Виктория

  Здравейте,
  имам въпрос, относно кинезитерапията.
  Бихте ли ми казали, дали ще има ефект от домашни спортни комплекси за деца, като тези на сайта sportkids.bg
  На сайта пише, че са подходящи за профилактика и кинезитерапия, при гръбначни изкривявания.
  Благодаря Ви предварително за помоща!

 2. Имам нужда от помощ изкривяване на гърба незнам при кой да ходя и кво да направя моляте помогнете ми. На 32 години съм от София Венета. Николова тел.0898501264

 3. Здравейте имам изкривяване на гр. стълб и съм с постоянни болки !!!!Към кого да се насоча добър лекар който наистина ще ми помогне за болката и състоянието ми .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.