ниско кръвно налягане граници
От ниско кръвно може да получите внезапен припадък на улицата

Граници на ниско кръвно. 105 на 65 или на 70 ниско ли е? Как да действаме?

Ако често имате главоболие и сте отпаднали без причина, дланите и ходилата ви са студени, раздразнителни сте повече от нормалното и с месечния ви цикъл нещо се обърква – проверете дали проблемът не е ниско кръвно.

От ниско кръвно най-често страдат жени на възраст 20-40 години.

Погрешно е да се смята, че ниското кръвно не е опасно – за разлика от високото! – и проявите му не са свързани със здравословни проблеми. Да си представим например една типична проява на подобно състояние: на човека с ниско кръвно му прилошава и припада.

Ако усетиш, че има подобна опасност, може предварително да се облегнеш или седнеш. Но ако това ти се случи внезапно – и си например на улицата, последиците могат да са достатъчно сериозни и дори фатални.

Кога говорим за ниско кръвно, какви са причините?

За ниско кръвно налягане (хипотония) говорим тогава, когато стойностите му се движат в рамките на 100/60 при възраст до 30 години и 105/65 над тази възрастова граница (по recepty.bg ). Здравната статистика сочи, че с ниско кръвно като болестно състояние могат да са до 20% от гражданите на една страна, предимно жени.

Състояния с ниско кръвно могат да се получат и като резултат от друго заболяване. Най-общото обяснение на групите причини за ниско кръвно е намаленото изпомпване на кръв по съдовете на организма и действието на медикаменти, препоръчани за постоянен прием.

Ето и малко конкретика за причините със съдействието на medical.bg:

 • обезводняване на организма при болестни състояния с повръщане и/или диария;
 • кървене след травма, тежка операция, вътрешен кръвоизлив поради язва или злокачествено заболяване;
 • продължителен възпалителен процес на вътрешен орган, при който кръвта се насочва към проблемната зона и излиза от нормалното кръвообръщение; подобни състояния се развиват при панкреатит;
 • обездвижване, липса на физическа активност за продължително време;
 • заболяване на сърцето от рода на перикардит, отслабен сърдечен мускул, забавен сърдечен ритъм – брадикардия, дегенеративни промени в сърдечната тъкан поради напреднала възраст;
 • токсичен ефект от прием на лекарства за поддържаща терапия – т.н. бета блокери например, препоръчвани при хипертония, могат да предизвикат обратен ефект със срив на кръвното налягане. Такъв може да е ефектът при диуретици и антидепресанти.

Как да разберем, че проблемът ни е ниско кръвно?

Естествено – за да се установи категорично, че става дума за ниско кръвно налягане, то трябва да бъде измерено.

Но към хипотеза за ниско кръвно ни насочват субективните усещания, характерни за хипотонията. Ето кои са най-очебийните:

 • лесно се уморявате, чувствате постоянно безсилие;
 • често сте на границата на припадък – усещате замайване и прилошаване, пред очите ви причернява, концентрацията ви е нарушена;
 • получавате сърцебиене при най-слаби движения, имате шум в ушите, главоболие, изпадате в депресивни състояния;
 • измъчва ви главоболие с различна интензивност.

Framar.bg обособява два типа хипотония: есенциална или първична, която е причинена от намалена по някаква причина физическа активност; и симптоматична, при която вече може да се говори за болестно състояние и трайно задържане на стойностите в границите 100/60.

Налага ли се да лекуваме ниско кръвно?

ниско кръвно
Постоянната умора и сънливост са типични прояви на ниско кръвно
“Демир

Рисковете на високото кръвно са сред най-коментираните здравни теми – проблемите на пациенти с ниско кръвно остават някак в сянката им. Трябва ли наистина да се лекува ниско кръвно?

Доста често състоянията с ниско кръвно са резултат от нездравословно хранене, недостатъчен прием на течности и липса на физическа активност.

Продължителното пребиваване в такова състояние може да доведе до сериозни болестни отклонения – затова една възможна медицинска консултация на първо място препоръчва промяна в начина на живот.

Ако състоянията с ниско кръвно са признак за друго заболяване – на вътрешен орган, сърдечно – регулирането на кръвното налягане става следствие от решаването на основния здравословен проблем.

Специалистите могат да препоръчат също и някои специфични медикаменти за нормализиране на ниското кръвно налягане, лечебна гимнастика с раздвижване на специфични телесни зони, точков масаж, диети.

ниско кръвно
От ниско кръвно може да получите внезапен припадък на улицата

Чудесни резултати за нормализиране на ниско кръвно дава приемът на продукти от корейски жен шен и китайски лимонник.

Има и лесни билкови рецепти за нормализиране на ниско кръвно. Ето две от тях, препоръчани от dar-center.com:

Дайте мнение и Вие тук!
 • ароматна запарка от две щипки мащерка и по една розмарин, чубрица и джоджен. Билките се запарват с 250-300 мл вряла вода и след 15 минути се прецеждат. Запарката се налива в термос и се изпива в рамките на деня, най-често разделена на две части – сутрин и вечер.
 • чай от босилек, бял равнец, камшик, бяла бреза – листа, червен кантарион и градински чай. От всички билки се взема едно и също количество и се смесват внимателно; две супени лъжици билкова смес и чаена лъжичка хвойна се варят 10 минути в половин литър вода. Чаят се прецежда студен и от него се пие по една винена чаша три пъти на ден – десет минути след хранене.

Ето как да го повишим:

https://www.lekar.bg/2008/07/30/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B8%D0%BC-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D0%BD/

Пример за ниско кръвно от коментарите.

Наша читателка благодари за достъпната статия (с малко медицински термини) във формата за коментари по-долу и задава следния въпрос:

Ако кръвното се движи между 105/55 и 110/75, то ниско ли е?“ – Взимайки предвид само тези данни, не можем кажем. Очевидно, долната граница е по-близо до областта на ниското кръвно, докато горната е по-скоро в областта на нормалното.

Тогава, за да отговорим на въпроса, трябва да се обърнем към така наречените субективни усещания. А те в случая са: „световъртеж, болки в очите и забележително главоболие.“ Следователно имаме проблем.

Дали той се дължи само на аномалии в кръвното или и на други причини, това може да каже лекар при съответния преглед и снемане на анамнезата.

От този пример видяхме как границите, посочени за ниско кръвно понякога не са достатъчни за правилната диагностика. Онова, което пациентът изповядва, е не по-малко важно от механичното измерване на кръвното!

Благодарим на Десислава Георгиева за този коментар. Той ни помогна да онагледим иначе сложната и объркана материя, свързана с ниското кръвно, с един нагледен пример.

мнения, отзиви, коментари, форум

Ще се радваме много, ако и други читатели се включат с въпроси и личен опит в нашата малка дискусия. Използвайте формата за коментари под статията, за да споделите с нас случаи, на които сте били свидетели или пък просто сте чели някъде за тях.

Всяко едно мнение или разказ прави общата ни работа по-полезна и качествена!

Вижте непременно и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/09/11/%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE-2/

А също и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2010/09/05/%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%81/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

японска диета японско чудо меню резултати - 02

Оригинална диета Японско чудо. Мнения, резултати

Кое наричаме оригинална диета Японско чудо. 2-ри вариант. Японска яйчена диета (с яйца). Мнения за …

6 Мнения

 1. Статията е изчерпателна. Харесва ми начинът по който е поднесена за читателя.

 2. Десислава Георгиева

  От дълго време търсих статия написана по този начин. Без много медицински термини и разбираема.
  Преди около 20 год по време на бременност ми установиха ниско кръвно налягане 90/65. Колабирах няколко пъти и ми изписаха Но-шпа и ударна доза витамини, тъй като се оказа че съм развила анемия. След раждането поддържах същите стойности на налягане, но се чувствах добре и не потърсих повече лекарска помощ…. Но
  От около месец редовно меря кръвното си сутрин в един и същи час. Наблюдавам, че стойностите се движат в диапазон 105/55 до 110/75, придружени със силно главоболие, болки в очите и виене на свят. Та въпросът ми е посочените от мен стойности към ниско кръвно ли се числят и наложителна ли е в случая лекарска намеса.

 3. Благодарим ви, Десислава, за хубавия отзив и за това, че сте оценили труда ни 🙂 Проучихме случая ви и дописахме статията за причините и диагностиката на ниско кръвно: wp.me/p4DMr5-4WT в жълтото каре. Вашият коментар обогати невероятно много текста, давайки един нагледен пример как да преценяваме дали кръвното ни е ниско или не. Ще се радваме, ако пишете отново под статиите ни. Това е най-добрият мотив да продължаваме да работим. Желаем ви всичко добро!

 4. Антония Маринова

  Здравейте, искам да попитам какво да направя като съм с кръвно около 95/65 и като ми стане над 110/70 и се чувствам много зле, и като стане 95 се нормализира състоянието ми.

 5. Стефка

  Здравейте,какви билки ще препоръчате за ниско кръвно?

 6. Катя Николова

  Здравейте,
  Много благодаря за информативната статия. Поводът да я прочета беше измереното ниско кръвно налягане на 13 годишния ми син 80/40.
  Едва след като видях тези ниски стойности си дадох сметка, че момчето от малък проявява симптомите, които описвате: уморен и вял сутрин, студени ръце и крака, чувствителност към светлина, прилошаване при пътуване (особено маршрути със завои или при рязко спиране и ускоряване). Тъй като общо взето боледува рядко, до момента сме приемали тези негови симптоми за негови индивидуални особености, отлика от останалите членове на семейството, а не за болестно състояние. Дали, обаче, не е препоръчително да помолим личния лекар да направи подробни кръвни или други някакви изследвания? Ужасих се от мисълта, че сме неглижирали нещо толкова очевидно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.