възпалени вътрешни хемороиди

Как да се избавим от хемороидите

Хемороидите представляват разширяване на кавернозните тела на правото черво. Причините за това заболяване мога да бъдат различни:

• вродена функционална недостатъчност на съединителната тъкан;

• повишено венозно налягане вследствие хроничен запек;

• продължителна работа в седнало положение;

• бременност;

• злоупотреба с алкохол, пушене, увлечение по лютива храна.

Основен симптом и проявление на болестта е появата на неприятни усещания в задния проход, кръвотечение с аленочервен цвят, поява на цепнатини и подутини в областта на аналното отверстие, причиняващи безпокойство и болка при дефекация.

Степента на развитие на болестта се определя по изпадането (излизане) на вътрешните хемороидални възли.

Така при I степен на заболяването възли се появяват само по време на дефекация;

при II степен – по време на дефекация, но и при тежко физическо натоварване;

при III степен възлите изпадат дори при незначително физическо натоварване и не могат самостоятелно да се върнат на мястото си.

КАКВО ВКЛЮЧВА ЛЕЧЕНИЕТО?

То може да бъде консервативно или хирургично. Но е крайно нежелателно да се прави операция на жените.

Във всеки случай обаче при поява на хемороидални възли трябва да се спазват три условия:

редовна дефекация с помощта на слабителни и вегетарианско хранене;

използване на мека тоалетна хартия и

измиване на задния проход след изхождане.

Всеки ден преди сън се правят бани с хладка вода. На жените е противопоказно да се подлагат на операция!

При изпадане на възлите те трябва да се напъхат (нагласят) с помощта на салфетка, напоена с вазелин. Два-три пъти на ден се взема и леко слабително, за предпочитане натурално средство – например варено цвекло с растително масло за закуска.

Ето още някои народни средства, които се използват при хемороиди – това са листа от коприва и кора от зърнастец. Смесват се в равни части и 2 супени лъжици от сместа се заливат с половин литър вода, после тя ври на слаб огън 10 минути, още толкова време престоява и се прецежда. Пие се по половин чаша 3-4 пъти на ден половин час преди ядене.

При хемороиди е полезно да се пие сок от черноплодна офика – по 50 мл 3 пъти на ден след ядене, като този сок се приема заедно с чаша разтопена от лед вода.

Дайте мнение и Вие тук!

Ще споменем два от начините за лечение на хемороиди, включително и оперативно.

Отдавна искам да се избавя от хемороидите, но не се решавам да отида на лекар. Смятам, че е много страшно да се прави операция на това място. Може би вие ще ми подскажете някакви ефикасни, но по-щадящи методи за лечение.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

На лекар, така или иначе, трябва да отидете. Но това не значи, че непременно ще ви сложат на операционната маса. Лечението на хемороиди по принцип започва с избавяне от запека. Т.е. отначало трябва да нормализирате дейността на стомашно-чревния си тракт и след това да прилагате някаква терапия.

Днес съществуват доста лекарствени препарати за тази цел, но всички те не могат да излекуват болестта, а само премахват болестните и другите неприятни усещания. Лекарят трябва да ви назначи необходимия препарат, защото те са с различно действие.

Има лекарства за успокояване на болките, има и такива, които намаляват хемороидалните възли, трети премахват възпалението. Вие питате за щадящи методи на лечение. В последно време се прилагат два такива метода – склеротерапия и легиране.

За тези процедури не се налага да лежите в болница, достатъчно е да отидете до поликлиниката. Същността на склеротерапията е следната. С помощта на специален шприц в хемороидалните възли се вкарва лекарство, което спира кървенето и намалява самите възли.

Легирането на възлите с латексни пръстени се провежда в по-късни стадии на заболяването. Пръстенът прекъсва достъпа на кръв към хемороидалния възел и след известно време той пада. Процедурата на практика е безболезнена.

мнения, отзиви, коментари, форум

Хемороидоектомията е хирургично отстраняване на възела и се извършва при големи възли и при наличие на други съпътстващи заболявания.

Така че колкото повече отлагате визитата си при лекар, толкова по-голяма е вероятността да стигнете до операция.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2009/11/30/%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%85%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d1%82/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Троксевазин или Детралекс? Мнения за капсули, таблетки, маз и заместители

Троксевазин или Детралекс? Мнения за капсули, таблетки, маз и заместители

Троксевазин или Детралекс? Употреба и цена на Троксевазин Нео, на капсули (таблетки, хапчета), маз (крем) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!



АБОНИРАЙ СЕ!