Начало > Докторе, кажи! > Как да се избавим от хемороидите
възпалени вътрешни хемороиди

Как да се избавим от хемороидите

Хемороидите представляват разширяване на кавернозните тела на правото черво. Причините за това заболяване мога да бъдат различни:

• вродена функционална недостатъчност на съединителната тъкан;

• повишено венозно налягане вследствие хроничен запек;

• продължителна работа в седнало положение;

• бременност;

• злоупотреба с алкохол, пушене, увлечение по лютива храна.

Основен симптом и проявление на болестта е появата на неприятни усещания в задния проход, кръвотечение с аленочервен цвят, поява на цепнатини и подутини в областта на аналното отверстие, причиняващи безпокойство и болка при дефекация.

Степента на развитие на болестта се определя по изпадането (излизане) на вътрешните хемороидални възли.

Така при I степен на заболяването възли се появяват само по време на дефекация;

при II степен – по време на дефекация, но и при тежко физическо натоварване;

при III степен възлите изпадат дори при незначително физическо натоварване и не могат самостоятелно да се върнат на мястото си.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

КАКВО ВКЛЮЧВА ЛЕЧЕНИЕТО?

То може да бъде консервативно или хирургично. Но е крайно нежелателно да се прави операция на жените.

Във всеки случай обаче при поява на хемороидални възли трябва да се спазват три условия:

редовна дефекация с помощта на слабителни и вегетарианско хранене;

използване на мека тоалетна хартия и

измиване на задния проход след изхождане.

Всеки ден преди сън се правят бани с хладка вода. На жените е противопоказно да се подлагат на операция!

При изпадане на възлите те трябва да се напъхат (нагласят) с помощта на салфетка, напоена с вазелин. Два-три пъти на ден се взема и леко слабително, за предпочитане натурално средство – например варено цвекло с растително масло за закуска.

Ето още някои народни средства, които се използват при хемороиди – това са листа от коприва и кора от зърнастец. Смесват се в равни части и 2 супени лъжици от сместа се заливат с половин литър вода, после тя ври на слаб огън 10 минути, още толкова време престоява и се прецежда. Пие се по половин чаша 3-4 пъти на ден половин час преди ядене.

При хемороиди е полезно да се пие сок от черноплодна офика – по 50 мл 3 пъти на ден след ядене, като този сок се приема заедно с чаша разтопена от лед вода.

Дайте мнение и Вие тук!

Ще споменем два от начините за лечение на хемороиди, включително и оперативно.

Отдавна искам да се избавя от хемороидите, но не се решавам да отида на лекар. Смятам, че е много страшно да се прави операция на това място. Може би вие ще ми подскажете някакви ефикасни, но по-щадящи методи за лечение.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

На лекар, така или иначе, трябва да отидете. Но това не значи, че непременно ще ви сложат на операционната маса. Лечението на хемороиди по принцип започва с избавяне от запека. Т.е. отначало трябва да нормализирате дейността на стомашно-чревния си тракт и след това да прилагате някаква терапия.

Днес съществуват доста лекарствени препарати за тази цел, но всички те не могат да излекуват болестта, а само премахват болестните и другите неприятни усещания. Лекарят трябва да ви назначи необходимия препарат, защото те са с различно действие.

Има лекарства за успокояване на болките, има и такива, които намаляват хемороидалните възли, трети премахват възпалението. Вие питате за щадящи методи на лечение. В последно време се прилагат два такива метода – склеротерапия и легиране.

За тези процедури не се налага да лежите в болница, достатъчно е да отидете до поликлиниката. Същността на склеротерапията е следната. С помощта на специален шприц в хемороидалните възли се вкарва лекарство, което спира кървенето и намалява самите възли.

Легирането на възлите с латексни пръстени се провежда в по-късни стадии на заболяването. Пръстенът прекъсва достъпа на кръв към хемороидалния възел и след известно време той пада. Процедурата на практика е безболезнена.

мнения, отзиви, коментари, форум

Хемороидоектомията е хирургично отстраняване на възела и се извършва при големи възли и при наличие на други съпътстващи заболявания.

Така че колкото повече отлагате визитата си при лекар, толкова по-голяма е вероятността да стигнете до операция.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2009/11/30/%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%85%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d1%82/

За alexa

Прочети още

антифлегмин за дискова херния

Мнения за антифлегмин при хемороиди, дискова херния и др. Как да го използваме?

Антифлегмин за хемороиди. Цена. Особености при вътрешни хемороиди. За разширени вени. Защо хората го предпочитат? …

Оставете коментар

Моля, Влизане за да коментирате
  Абонирайте се  
Уведомение за