рак на гърдата
Учените не дават обяснение за механизма, по който Омега-6 провокира рак на гърдата

Здравословното хранене провокира рак на гърдата?

Шведски учени направиха неочаквано заключение за…вредата от здравословното хранене. Според тяхно заключение то може да провокира рак на гърдата.

рак на гърдата
Учените не дават обяснение за механизма, по който Омега-6 провокира рак на гърдата

Голямото количество растителни компоненти в храната не е толкова полезно, колкото считат много специалисти и потребители, информират от medikforum.ru. Шведски екип е изследвал връзката между популярни здравословни диети и рак на гърдата. От 11 699 жени на възраст над 50 години, които били включени в проекта, в рамките на 10 години рак на гърдата развили 430. След като задълбочено проследили и анализирали хранителните им навици, учените признават, че растителните компоненти в храненето не са така полезни, нито месото и рибата са толкова канцерогенни, колкото смятат самите изследвани жени.

Според много медици термичната обработка на месото и рибата създава условия в продуктите да се образуват хетероциклични амини – именно тези вещества са считани за рисков фактор за рак на гърдата при активното месоядство. Шведското изследване обаче опровергава тази теория. Оказва се, че жените, в чието меню има немалко от въпросните амини, не са в по-висок риск и нямат повече случаи на провокиран рак на гърдата. Напротив – привърженичките на здравословно хранене с много растителни компоненти, са в неочаквано висок риск. Повишената опасност от рак на гърдата в случая се свързва с полиненаситените мастни киселини от типа Омега-6.

Твърденията на въпросния екип звучат в разрез с актуалната теза, че полиненаситените мастни киселини принципно са здравословен компонент в храненето. Шведските учени обаче настояват, че растителните храни не са стопроцентово безопасни в коментираната посока и че растителните мазнини трябва да се приемат в оптимален баланс с хранителни компоненти от животински произход. Според тях откриването на такъв научно доказан баланс е начинът да се намали рискът от рак на гърдата.

Дайте мнение и Вие тук!

Макар да са категорични за негативната роля на високите дози от Омега-6, шведите нямат обяснение как точно меню с подобно съдържание провокира рак на гърдата.

Предварително е ясно, че това неочаквано твърдение ще бъде подложено на здрава критика. Особено при положение, че липсва обяснение за начина, по който назованият растителен компонент увеличава риска от рак на гърдата. Неспециалистът би допуснал доза истина в шведската новина най-малко заради вярването, че нищо прекалено, включително крайностите в здравословното хранене, не води до очакваните добри резултати.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

655 402 Chervenata Borovinka Uvelichava Imuniteta Prez Zimata

Червена боровинка – всички истини за действието й

Действие. Антиоксидант. Диуретик. Ешерихия коли. Цистит. Отслабване. Алергии. Бъбреци. Високо кръвно. Гъбички. Гастрит, язва. Запек. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *