рахит при бебета симптоми потене лечение
Говорим за рахит при бебета, неговите симптоми, един от които е потене, а също и за лечението му.

5-те мита за рахита, включително и при бебета + симптоми

В Африка има слънце в излишък, но и там децата боледуват от рахит. Причината е в недостатъчното движение.

Разпространено е мнението, че рахитът е болест на бедняците. Но от рахит боледуват и деца на заможни родители. Защо?

Мит първи: РАХИТЪТ Е БОЛЕСТ НА БЕДНИТЕ

ИСТИНАТА: Рахитът е болест на растящия организъм и се среща при 50-60 на сто от децата. Когато бебето бързо наддава на тегло, костите му изпитват недостиг от калций, фосфор, витамин Д, които се получават с храната. Рахитът е временно състояние. Балансираното хранене и правилното лечение бързо възвръщат здравето на детето.

Мит втори: НЕДОСТИГЪТ НА ВИТАМИН Д ПРЕДИЗВИКВА РАХИТ

ИСТИНАТА: Рахит и витамин Д не са синоними. Това заболяване се развива не само от недостига на витамин Д, но и от недостатъчното количество калций и фосфор в организма. Затова в млякото или в изкуствената смес за хранене на бебето трябва да има правилно съотношение между тези два елемента. Най-добрата храна за бебето е, разбира се, майчиното мляко, където калцият е два пъти повече, отколкото фосфорът. В майчината кърма има още и специални белтъчини, които регулират усвояването на калция. Затова бебетата, които се хранят с кърма, много рядко боледуват от рахит.

Второто важно условие е движението. Бебето трябва да размахва ръчички, да рита с крачета, редовно трябва да се масажира телцето му. Ако по някаква причина то е ограничено в движенията си, например заради фиксирани крака при тазобедрени луксации, рискът от развитието на рахит значително нараства.

Да вземем за пример Африка, където има слънце в изобилие. В организма на децата се изработва достатъчно количество витамин Д, но факт е, че там има доста деца с рахит. Причината – африканските майки повиват стегнато бебетата до четвъртия месец. Това обездвижване води до заболяването и даже витамин Д не може да ги спаси.

И чак на трето място като средство за профилактика се нарежда витамин Д.

Мит трети: ВСИЧКИ ДЕЦА ОТ СЕВЕРНИТЕ СТРАНИ БОЛЕДУВАТ ОТ РАХИТ

ИСТИНАТА: Да, в регионите с малко слънце, много облачни дни или дълги нощи, рискът от рахит се повишава. Теоретично, всички деца на северните нации трябва да са болни от рахит. Но природата го е решила мъдро: северните народи за хилядолетия живот са се адаптирали към полярната нощ и потребността от вит. Д при тях е по-малка, отколкото у южняците. Затова децата на пришълците от юг, родили децата си на север, често и тежко боледуват от рахит.

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА ПОЯВАТА НА РАХИТ ПРИ БЕБЕТАТА СА И:

  • животът в големите градове;
  • смогът над градовете, който трудно пропуска слънчевите лъчи с определена дължина, под влиянието на които се образува витаминът в кожата;
  • за родените през есента и зимата, когато слънчевите дни са малко;

• твърде младата или обратното – напредналата възраст на майката, защото пикът на натрупване на костна маса при жените е 25 години. Майките, които не са навършили 17 години, имат недостатъчно калций в костите и по тази причина не могат да дадат на детето си нужното количество калций. А майката около 40-те вече започва да губи калций, на нея също й е трудно да снабди бебето си с това необходимо вещество.

Мит четвърти: ДЕЦАТА, КОИТО СА НА ИЗКУСТВЕНО ХРАНЕНЕ, ЗАБОЛЯВАТ ОТ РАХИТ

ИСТИНАТА: Не всички. Разбира се, майчината кърма защитава по-добре бебето. Но в съвременните изкуствени смеси има профилактична доза вит. Д, а някои от тях са с оптимално съотношение между калция и фосфора. Появиха се и смеси с бетапалмитинова киселина, която помага за подоброто усвояване на калция. Когато купува изкуствена смес за хранене, майката трябва да избере храната, в която калцият е два пъти повече от фосфора.

Балансираният състав на хранителната смес, масажът дългите разходки на открито, профилактиката с витамин Д – всичко това може да защити от рахит и бебето, което е на изкуствено хранене.

ВАЖНО ЗА МАЙКАТА!

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Майката, която кърми своето бебе, трябва да се погрижи за качеството на храната си. Добре е да изяжда не по-малко от 100 грама извара на ден, да изпива по 750 мл мляко или млечни продукти, да приема поливитамини. Изследвания, проведени сред майки кърмачки, показват, че кърмата им е бедна на калций.

Мит пети: ПЪРВИЯТ ПРИЗНАК НА РАХИТА – ОКАПВАНЕТО НА КОСИЦАТА ПО ТИЛА

ИСТИНАТА: Ако косата по тила на бебето е окапала – нещата са отишли твърде далеч.

Първият симптом, който се появява на 1-2-месечна възраст, е обилното потене на главичката и челото по време на хранене. Когато храни бебето, майката придържа главичката му с ръка и така усеща обилната влага.

Дайте мнение и Вие тук!

Втори симптом – потта на детето става “кисела”. Целувайки рожбата си, майката го усеща. Нарушеният кисело-алкален баланс предизвиква потенето, от което детето не може да се спаси само с къпане. Започвайки да приема витамин Д, балансът бързо се възстановява и потенето спира.

Трети симптом – запекът, който се появява като резултат от общата хипотония на мускулите, в това число и на мускулите на червата.

Четвърти признак – червен дермографизъм. Докосването до детето предизвиква появата на червена следа, която минава след няколко минути.

Ако сте забелязали всички тези признаци у вашето дете, кажете на педиатъра.

След време се появява плашливост, стряскане при по-силен шум, детето става неспокойно, нервно върти главичката си, косичката на тила окапва.

А ако у бебето се е получил плосък тил, т.нар. “жабешки корем”, това вече е съвсем запуснат случай.

Още ТУК: Масажи срещу рахит!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

def4

Дефламол. Крем при слънчево изгаране, рани, екзема. И какво друго? Заместители

За какво се използва дефламол. Действие като крем (мехлем) за изгаряне – слънчево и друго. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *