Повишено желязо в кръвта докарва диабет, цироза и сърдечни проблеми

Всеки седми жител на планетата е носител на “дефектен ген”, който предизвиква високо или повишено желязо в кръвта и организма.

Добрата новина е, че той се “разработва” доста рядко и поради тази причина болните от пренатрупване на желязо (хемохроматоза) са малко. Специалистите са на мнение, че е по-добре да имаш лек дефицит на желязо, отколкото хронично претоварване с него.

За хемохроматозата се пише и се говори малко. Но последиците от това заболяване са сериозни. Постепенното натрупване на желязо в черния дроб, в задстомашната жлеза и в сърдечния мускул в крайна сметка води до необратими промени в строежа на органа.

Резултатът е – цироза, диабет, сърдечни патологии.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ НАВРЕМЕ ОПАСНОСТТА?

Диагнозата се поставя трудно. Обикновено високото съдържание на хемоглобин радва хората и лекарите. А сериозните проблеми се натрупват (заедно с желязото) докъм 40- те. Какво да правим? Преди всичко да си припомним родословието. “Неочакваната” цироза на черния дроб, внезапното спиране на сърцето, захарният диабет в разцвета на силите – ако сте имали подобни проблеми в семейството, причината може да е хроничната интоксикация с желязо.

Другият маркер на хемохроматозата е хиперпигментацията на места, които не излагате на слънце: под мишниците, по дланите, върху белези. Всичко това са “следи” на натрупаното в тъканите желязо.Окончателната диагноза се поставя след биохимично изследване на кръвта за съдържание на специфични белтъци (трансферин и феритин).

ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ Е КРЪВОПУСКАНЕТО

Лечението на хемохроматозата е почти средновековно – кръвопускане. С изтичането на определено количество кръв намалява и съдържанието на желязо – във всеки милилитър кръв се съдържа 1 мг желязо. Заедно с кръвопускането се назначава диета с ограничение на месото, захарта, подправките. Ако съвсем не можете без месо и сладкиши, изходът е един – заливайте забранените продукти с черен или зелен чай.

Дайте мнение и Вие тук!

Танинът пречи за усвояване на желязото. Като профилактика на хемохроматозата се назначават антиоксиданти – витамини А и Е.

Лекарите правят обаче едно уточнение при лечението на деца – крехкият детски организъм не трябва да се натоварва безконтролно с витамини. Това трябва да се прави с особено внимание! Най-вече при момчетата, където нивото на хемоглобина, а следователно и на желязото, е високо.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *