схващане на крака, крампи
Народно лечение на крампи и първа помощ болки в мускулите.

Схващане на краката. Първа помощ при крампи и народно лечение на болки в мускулите

Какво да правим при схващане на краката. Народно лечение на крампи и първа помощ болки в мускулите. На прасеца. Трайно лечение на мускулни спазми

Мигновен мускулен спазъм. Трае секунди, максимум десетина минути, но едва се изтърпява – болката е остра, непоносима. Сякаш мускулът ще се скъса.

Това е крампа. Не е точно спазъм, не е схващане – това са синоними. Най-точното е крампа – самоволно съкращаване на мускула до крайна степен. Не можем волево да отпуснем мускула. Той се е втвърдил и не е способен да се помръдне. Докато сам не се отпусне.

krampi-01
Крампата е съкращаване на мускулно влакно, но десетки пъти по-силно и по-често, отколкото при волевото движение

Можем ли да прекратим крампата или поне да ускорим отпускането? Има някои техники, които ще опишем тук.

Особености на мускулната крампа
КритерийХарактеристика
Отличителна чертасилна болка, възникваща в момента на спазмиране, която се прекратява в момента на отпускане
Изменение на мускулауплътнява се, става остро болезнен на докосване
Обем на съкращениечасти от мускула или целият мускул
На кои мускули се случванай-често на прасеца, двуглавият на рамото, разгъващите на дланта, подчелюстните, мускулите на торса и диафрагмата
Съпътстващи разстройстваняма, пристъпът идва в ясно съзнание или насън
Възрастова характеристикане се среща под 8-годишна възраст и зачестява след 65 г.
Честота на възникваневсеки десети човек получава крампи редовно

Първа помощ при крампи (схващане на краката)

В момента на схващането можем да противодействаме в три посоки:

 1. да сменим положението на тялото,
 2. да отпуснем мускула чрез потупване и пощипване
 3. и да масажираме болезнения участък.

Истината е, че мускулът не се отпуска под външен натиск.

Имаме две възможности – пасивно да го разтегнем или да съкратим (задвижим) друг мускул, който е негов антагонист – извършва противоположното движение.

Например при крампа на прасеца трябва да станем и да се опрем на схванатия крак, при крампа на пръстите на ръцете трябва да изпънем ръката.

Първа помощ при крампа на крака

 • Не се паникьосвайте, станете прави. Разтърсете крака, походете.;
 • Забийте си ноктите в най-напрегнатата зона на мускула, на няколко места;
 • Вдигнете нагоре стъпалото и го притеглете към себе си;
 • Масажирайте задната повърхност на крака в посока отдолу нагоре.

Най-ефикасен метод: седнете на вода, изправете стъпалата под ъгъл 90°, навеждайки се напред, хванете с две ръце пръстите на засегнатия крак и ги притеглете към тялото си. Теглете със сила от кръста и усещайте как разтягате мускула на прасеца.

При крампи помагат загряващи мехлеми и мази. Ако имате нещо подобно в домашната аптечка, мажете без страх.krampi-021

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Подходящи са мазила с:

 • лют пипер като Радика и Елек с люти чушки;
 • камфор, камфоров спирт и камфорово масло като Ne®Ox крем, Дандум гел, мас от мурмел на Vom Pullach Hof;
 • диметилсулфоксид като едноименния крем на Биовеа,
 • пчелна отрова, змийска отрова като гел 911, Живокост, Терма Боди, Матсан Дойч;
 • тигрова маз, мехлеми от Тайланд, Виетнамско чудо;
 • лекарствени кремове като Финалгон, Фастум гел, Кетопрофен.

Още лекарства ще дадем по-долу.

След като мускулът се отпусне, легнете и се отпуснете. Вдигнете крака (ако той е бил схванат) под ъгъл от 30° с помощта на възглавница или навита на руло завивка (подпъхната под коленете). Така се подобрява кръвообращението през засегнатия участък.

Крампите по физиологични причини минават сами след почивка и сън. Понякога трябват 3-4 дни пауза, без напрягане. Но често повтарящите се крампи са нещо друго – те са белег за заболяване, което трябва да бъде диагностицирано.

Профилактика на крампи

Работили сте усилено, претоварили сте мускулатурата и се боите от крампи. Веднага след приключване легнете и вдигнете крака нависоко. Това положение улеснява венозния отток и вероятността от спазъм намалява.

Друг типичен случай е поява на крампи след обилно изпотяване или диария. И в двата случая се губят електролити. Крампите ще бъдат избегнати с прием на калий и магнезий.

Витамини за схващане на мускулите

Една от теориите за възникване на крампите ги отдава на дефицит на В и Д витамини и на някои електролити. Вероятно недостигът на В1, В5 и В6 води до прекалена възбудимост на двигателните нерви. Клетки от предната част на гръбначния мозък самоволно се възбуждат, провокирайки мускулни съкращения с рекордната честота от 300 пъти в секунда. Тази честота на свиване на мускулните влакна много пъти превишава физиологичната норма.

Теорията не е доказана, обаче В-витамините са традиционно средство при мускулни, неврологични и ставни патологии. Спортистите редовно приемат пълната гама В-витамини, които обезпечават правилния метаболизъм в мускулната с-ма.

Народно лечение на крампи

При периодична поява на крампи първо се намира причината, която да се лекува. Билките имат помощно значение, те намаляват риска от възникването на крампи.

 • Корен от валериана – препоръчителен при спазми, конвулсии и гърч. 1 с.л. корен на прах се попарва с 250 мл вода и се държи в термос 12 часа. Дозата е 3-4 Х 1 с.л.;
 • Спореж – изразено противогърчово средство, използвано главно при истерични и стомашно-чревни спазми. 1 ч.л. от билката се попарва за 1 час в традиционните 200 мл вода. Дизата е 3 Х 1 с.л.;
 • Лавандула – цветът има антиконвулсивна активност. Добре е на чай – 2 ч.л. сухи млени цветове се сваряват за 10 мин. в 250 мл вода. Пие се неограничено;
 • Аир – коренът лекува спазми и гърчове. Коренът се смила и 2 ч.л. от него се попарва в 250 мл, оставя се за 2-3 часа. Дозата е 3 Х 50 мл;
 • Невен – цветът действа против крампи и чревни спазми. 1 с.л. сух цвят се попарва с 250 мл и се държи половин час на водна баня, след което се запарва 10 мин. Дозата е 3 Х 2 с.л.;
 • Бял имел – 1 ч.л. от смляната суровина се накисва в 200 мл вода, която е кипната и охладена. Стои 12 часа. Дозата е 3 Х 100 мл;
 • Хмел – 1 с.л. млян плод на 200 мл спирт. Кисне се 10 дни, след което се профилтрира. Дозата е 3 Х 1 ч.л. в чаша вода;
 • Липа – цветът е силен спазмолитик. 1-2 с.л. млян цвят се сварява в 250 мл и се оставя за 20 мин. Дозата е 3 Х 100 мл;
 • Копър – семето се смила на прах и се приема по 1 ч.л. непосредствено при пристъп;
 • Риган – в качеството на спазмолитик се приема чай от билката, приготвен от 1 ч.л. на 200 мл, запарка 20 мин.;
 • Розмарин – не на чай, а отварка във ваната. Баните с розмарин отпускат мускулатурата, включително при маточни и мускулни спазми. Маслото от розмарин е отлично за масаж;
 • Мента – ползва се при спазми, свързани със стомах и черва, но ако нямате друго, вземете един ментов чай за отпускане. Най-малкото ще релаксира нервите и ще подобри емоционалното ви състояние. Качествена запарка се прави в термос – 1 -2 ч.л. мента на 150 мл вода, за 15 мин. Тази концентрирана напитка се приема през 3 часа по 1 с.л.
При втвърдяване на мускулите на краката

Схващането на бедрения мускул винаги е ненормално състояние – реакция на травма, натоварване, преохлаждане или друго. Възможна причина е остеохондроза в зона на кръста и нарушаване на кръвния поток.krampi-03

При редовно спазмиране на толкова крупен мускул няма да мине без миорелаксанти (Мидокалм) и услугите на масажист. Но в момента на крампата те са недостъпни. Пробвайте стандартното в тази ситуация: изправете се, стъпете на крака, разтръскайте, забийте нокти или се убодете с карфица. Седнете на пода и притеглете стъпала към тялото си.

При схващане на прасеца и крампи

Действието при схващане на прасеца е подобно.

Ако сте получили схващане в съня, то седнете в леглото и пуснете боси крака на студения под. След секунди станете, за да възстановите кръвообращението. След още малко време започнете да потупвате мускула, да го щипете и натискате с длани. Поглаждайте по вертикала – към петите и към коляното.

Щом спазъмът отмине, легнете обратно в леглото и вдигнете крака нагоре. Полежете така няколко минути.

Ако спазъмът е отминал, но болката е останала, бинтовайте засегнатия мускул с еластичен бинт.

мнения, отзиви, коментари, форум
Лечение на мускулни спазми и болки

По-рядко, но се случва крампи да обхванат мускул на торса, раменете, ръцете и дори под брадичката (последното е ужасно). В такива случаи действаме по-различно от описаното за бедрото и прасеца.

 • При крампа на мускул по торса натискаме силно с пръсти в центъра на мускула. Тъй като не можем да разтърсим, нито да го разпънем чисто механично, залагаме на ударите и притискането. Намерете най-високата точка на мускула и буквално забийте показалец. Задръжте 15-20 сек., като едновременно правите дълбоки вдишвания и издишвания;
 • При крампа на дланите или ходилата бързо подлагаме ръка/ крак под струя топла вода или разтваряме в леген 1-2 с.л. сол за бърза баня. Едновременно с това правим точков масаж на засегнатия мускул. При крампа в зоната на китката опъваме силно ръката от рамото;
 • При крампа в горната част на тялото, раменете и врата започнете да въртите засегнатата част, докато усетите разхлабване. Тогава наложете топлина от електрическа възглавница, грейка или нанесете загряващ мехлем. След затопляне продължете да раздвижвате, като движите във всички посоки засегнатия мускул.

Където и да е схващането, помага гореща вана – с чиста вода или билкови отвари, сода бикарбонат, морска сол. Противоконвулсивни средства са джинджифила (1/4 ч.ч. на прах), брезов лист и др.

Една хитрост: отпускане на крампи чрез прехапване на устната.

 • Ако крампата е в горната половина на тялото, прехапваме горната устна.
 • При крампа в краката, прехапваме долната устна.

Друг начин е да стиснем съответната устна точно в средата между палеца и показалеца – силно, но не прекалено. Трябва да се усеща притискане, без да се причинява остра болка. Задържаме 30 сек.

Още ТУК: За бързото лечение на болки в краката!

При мускулни крампи на краката през нощта

Нощните спазми обикновено се дължат на срив в работата на калциевите канали.

krampi-04
При крампи редовно се изписва магнезий под няколко форми – гел, олио, таблетки и др.

За съкращаване на мускулите са необходими натрий, калий и магнезий – едновременно. Натрият осигурява отпускането, калият стимулира възбуждането, а магнезият провежда замяната на съкращението с отпускане. Непосредствено в процеса участват и калциеви йони, без които е невъзможно не само съкращението на мускула. В будно състояние те се ползват от мускулите, а нощем се отлагат в костната тъкан.

Този цялостен процес (обмен на електролитите) се нарушава по ред причини, като водеща е мускулната умора. Нощните спазми се случват при повишена напрегнатост, която нарушава описания ритъм на електролитите. При преимуществено използване на краката се крампира прасеца, при работа с ръце се стягат пръстите и дланите.

Други причини са нарушения във водния баланс (отоци, обезводняване) и в кръвообращението (при дълго седене, стоене, плоскостъпие).

Някои лекарства причиняват нощни спазми. Например за регулиране на кръвното, диуретици и като цяло всички препарати, заради които се губи калий. Спазъмът настъпва именно към сутринта, когато са изчерпани всички механизми за адаптация.

Нощните крампи се появяват още при авитаминоза и недостатъчно постъпление на калций с храната.

Дайте мнение и Вие тук!

Внимание: при появата на крампи по лицето, насилствени гримаси, стягане на клепачите, вдигане на ръцете в съня, непременно се отнесете към невролог. Необходимо е да се изключат епилепсия и сомнамбулизъм.

Схващане на сухожилията на краката

Сухожилията са част от мускулната структура – съединителна тъкан, посредством която мускулът се захваща за костта. Това е еластична тъкан, но тя няма мускулни влакна в себе си. Не е способна да се съкращава и отпуска. Следователно сухожилията не могат да се схващат.

Откъде идва усещането за схващане? Когато мускулът се спазмира, влакната му се съкращават и започват силно да опъват сухожилията. Възникналата болка е масирана и може да се обърка точният източник. Щом видят как се изпъва сухожилието, мнозина смятат, че то се е схванало. Усещането е такова, но при мускулни спазми сухожилията остават невредими.

Сухожилията като съединителна тъкан с ограничена еластичност са подложени на съвсем друг вид увреждания – възпаляване и разкъсване.

Схващане на бедрения мускул

Болка, схващане и парене в бедрото е един от най-честите и изразени симптоми при заболявания на гръбнака, костите и мускулите на бедрото и таза. Причината може да е на отдалечено място – например в междупрешленните дискове (остеохондроза) или в тазобедрената става (коксартроза).

Необходимо е да разграничим крампа от схващане и ограничаване на подвижността.

Крампата възниква инцидентно и продължава време от порядъка на минути. Различно е схващането на бедрения мускул, което възниква при движение или натоварване на ставата и ограничава подвижността. При опит да се разгъне крака, ставата се блокира и задвижването й става невъзможно. Подобен сценарий възниква в старческа възраст поради дегенерация на хрущялни тъкани например.

Схващане се получава при синдром на крушовидния мускул, локализиран между опашката и дупето. Той притиска седалищния нерв, пациентът трудно седи, болката се усилва при движение, с времето кракът се обездвижва, намалява се обема на възможните движения, изменя се походката. Този проблем съпровожда ред заболявания на гръбнак и таз.

Мускулна болка и схващане в бедрото може да е сигнал за радикулит, ишиас, патология на ЦНС, остеомиелит и др.

krampi-05
Мускули на краката, по-често подложени на крампи

Виждаме, че преди да говорим за лечение на мускулното схващане, трябва да открием откъде идва то. Лечебните схеми са твърде различни – според причината.

Подходът е спиране на прогресирането на измененията, възстановителна терапия, укрепване на гръбнака, мускулите и връзките.

Как да обезболим мускула на бедрото?

Помага разтягане на мускула по повърхността на болка или схващането, а на другия крак обратно. Например при болка в десния крак отзад разтягаме задната повърхнина на десен крак и предната – на ляв крак. При артроза разтягаме и двете повърхности. Ако причината е варикоза, сутрин слагайте компресиращи чорапи, още преди да спуснете краката от леглото.

Каквато и да е причината, осигурете на болното бедро покой – приемете хоризонтално положение и повдигнете на 30 градуса на възглавница. Срещу болката помагат нестероидни противовъзпалителни с-ва като ибупрофен, нимезулид и диклофенак във всичките им форми – таблетки и мазила.

Крампи на пръстите на ръцете

Схващането на пръстите на ръцете е често явление, но рядко му се обръща внимание. То не е така болезнено, както на краката – просто защото мускулите са съвсем малки и не произвеждат толкова значима болка при съкращаването си.

Така се пропускат значими патологии, които рефлектират в крампи на палеца или китката, например дистрофични промени в шийната зона на гръбнака, травмиране на гръбначната мускулатура, прищипване на нерви, исхемия на мозъка или врата, нарушен отток на кръв от крайниците, отравяне.

При спазмиране на ръцете настоятелно се препоръчва приемането на витаминен комплекс с участието на магнезий, калций и калий. Тези елементи отговарят за проводимостта на нервните импулси по мускулните влакна. Това е най-адекватната терапия при спазмиране на ръцете.

Различна е схемата за лечение, ако вместо крампи, има изтръпване, боцкане, мравучкане и парене. Тези симптоми насочват към неврологична патология – притискане на нервни окончания или възпаляване. Освен витаминните комплекси, се приемат нестероиди против възпалението, отичането и за пречистване. Нужни са хондрапротектори и мануална терапия. Има място за физиопроцедури с ултразвук, магнит и лазер – те възстановяват кръвообращението в ръката.

Задължителна част от лечението е гимнастиката. Ритмични свивания на мускулите позволяват да се възстанови нормалното функциониране на мускулите и нервните влакна.

Вижте и ТОВА: Употреба на магнезиев гел при крампи!

На темата е посветено това ТВ предаване (на руски):

Лекарства за крампи на краката

Честотата на крампите се намаляват от следните лекарствени препарати:

 • Хинин 300 мг,
 • Дифенхидрамин (Кармабен, ) 50 мг на прием, локално Дермодрин маз;
 • Прокаинамид по 5000 – 1000 мг.

Лечението може да е еднократно или на курсове. Курс за терапия и профилактиране на ново спазмиране в краката продължава от 3 до 7 дни, според степента на изразеност на болевите симптоми.

Още ТУК: За лекарствата при болки в мускулите на краката.

Трайно лечение на тежест в краката

Тежест в краката е абсолютно различна ситуация от коментираните дотук крампи, спазми и схващания. Това е умора, мускулна слабост, чувство за подгъване на краката под тежестта на тялото. Мускулите не са нито схванати, нито стегнати. Те са отпуснати и нямат силата да се съкратят. Подобни състояния произтичат от прекалени натоварвания, неврологични разстройва, но най-вече да проверим за болести на съдовете и сърцето (разширени вени, венозен застой).

Стандартна терапия не съществува. Действа се според откритата причина. Един е подходът при варикоза и тромбофлебит, съвсем друг –  при атеросклероза, невропатия, исхемия, болни бъбреци и т.н.

В ранните стадии на варикоза се използва компресионно бельо, флеботоници, масажи и лазерна терапия. Болката в краката при възпаляване, дегенеративни и дистрофични изменения на ставите се обработват с аналгетици и нестероидни противовъзпалителни с-ва.

Лечение при физиологични причини за тежки крака

Тежест в краката възниква по чисто физиологични причини. Дискомфорт и умора при здрави хора причинява неактивния стил на живот и застояването, прекаленото натоварване, включително от затлъстяване, приемът на някои лекарства, носенето на високи и въобще неудобни обувки. Да не забравяме като фактори стресът, емоционалните преживявания и лошата екология.

Източници и още информация на английски: Първа помощ при схващане на мускулите на краката; * Народни лекове против крампи; * Стандартно лечение на болки в мускулите и схващане.

Подобни уж невинни причини имат жестоки последици – изтръпване и боцкане по ходилата и пръстите, промяна на походката, изкривяване на стойката, разстройство на кръвообращението с всичките му последствия, отваряне на рани, намаляване на работоспособността, в крайна сметка – и крампи. Визуално може да се измени състоянието, цвета и плътността на кожата и вените, да се появят отоци, пукнати капиляри, разширени вени.

Трайното лечение е да се премахне негативният фактор, каквото и да ни струва. Най-лесното е да изхвърлим неудобните обувки, по-трудно е да оставим изнурителната работа, а на стресовите фактори малцина умеят да повлияят. Но това е единственото решение. Никакви ортопедични стелки, хапчета и мазила не могат да оправят ситуацията, докато претоварваме краката и не им осигуряваме нормален режим на почивка и кръвоснабдяване.

Вижте и ТОВА:

Схващане на бедрения мускул. Втвърдяване и стягане на мускулите на краката

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Аркоксия: Ползи и странични ефекти

Как правилно да ползваме Аркоксия 60, 90, 120? Или Диклофенак? Мнения

За какво се използва аркоксия? Колко време се приема? Аналози и заместители: Мовалис, Колхицин, Ибупрофен …

3 Мнения

 1. Данаил Тодоров

  При мен схващане на краката ме държи по дни. Мускулите са напрегнати и твърди, но поносимо. Пия ибупрофен и мажа волтарен, дали са крампи?

 2. Генади

  Първа помощ при крампи е яко карфица в мускула, да се освести от болка и да реагира. Като плувам в студено море, винаги нося безопасна, вече ми се е случвало..!!

 3. Константин Колев

  Не съм застъпник на народно лечение при болки в мускулите, баща ми лично го лекуваха с Прамипексол и Мадопар поради тремор и сковаване на краката. Има сериозни лекарства, а препоръчвате мерудии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.