екстракт от глог

Екстрактите от глог са ценно лекарство

Препаратите от билката са с ниска токсичност и продължителното им приложение не носи риск от нежелателни странични ефекти

Глогът (Crataegus monogyna) е широко разпространен в нашата страна. От цветовете и листата му са изолирани биологичноактивни вещества, които се характеризират с висока фармакологична активност, която би могла да се обобщи в следните насоки:

Сърдечносъдови ефекти – установено е, че екстрактите от глога предизвикват вазодилатация (разширение) на коронарните съдове, понижават периферното съдово съпротивление, намаляват нивата на серумния холестерол и триглицеридите, възпрепятстват тромбозирането на кръвоносните съдове.

Съставките на глога стибилизират колагена, повишават вътреклетъчния витамин С, неутрализират свободните радикали и потискат възпалителните процеси. Те предпазват миокарда от исхемия (кислороден недоимък), потискат ангиотензинконвертиращия ензим, увеличават диурезата.

Засилват действието на сърдечните гликозиди. Глоговите екстракти се препоръчват при следните по-важни заболявания:

1. Исхемична болест на сърцето.

Екстрактите от глога притежават антистенокардно действие, характеризиращо се в купиране(прекъсване) на стенокардния пристъп, процес, потвърден с електрокардиограма. Субективно болката в сърдечната област постепенно намалява, сърцебиенето отзвучава.

Слединфарктните оплаквания след употреба на екстракти от глог чувствително се подобряват. Това се дължи преди всичко на разрастването на множество колатерали (допълнителни съдове), в миокарда, което предотвратява рецидиви.

Най-важният ефект от прилагането на екстракти от глог при болни от исхемична болест на сърцето е повишеният толеранс (издръжливост) в 90% от случаите и прекъсване на пристъпите от стенокардия.

2. Хронична сърдечна недостатъчност.

Екстрактите от глог се препоръчват в началния стадий на хроничната недостатъчност (слабост), съпроводена с ритъмни нарушения. При по-тежките случаи е наложителна употребата на дигиталисови препарати. Ако те се комбинират с глогови екстракти, ефектът от тяхното приложение се засилва, а страничните явления на дигиталисовите препарати намаляват.

Особено полезни и ефективни са комбинациите от глогови препарати с магнезий, витамин Е и коензим Q-10.

3. Хипертонична болест.

Препаратите от глог притежават лек до умерен антихипертензивен (понижаващ кръвното налягане) ефект. Установено е, че това действие се дължи на потискането на ангиотензин-конвертиращия ензим, каквито свойства притежават съставките на глога, освен вазодилатиращия ефект.

Демир бозан за безсъние

Ефектът на глоговите прерати е почти еднакъв с този на каптоприла, но при условие че се прилага в оптимални дози и достътачно време.

Дайте мнение и Вие тук!

4. Атеросклероза.

Проантоцианидите притежават специфично антиатероматозно действние, като намаляват нивото на холестерола и триглицеридите и едновременно препятстват образуването на атероматозни плаки.

5. Капиляротонично действие.

Глоговите прерарати намаляват проницаемостта на капилярите и кръвоизливите. В комбинация с дипиридамол (антистенокардин) те са изключително полезни за профилактиката на инфарктите. Аналогични ефекти се наблюдават при комбинация между глогови преапа-рати и препарати от чесън.

Глоговите препарати са с ниска токсичност и продължителното им приложение не носи риск от нежелателни странични ефекти.

Дозировката на глоговите препарати е както следва:

  • Тинктура: 3 пъти на ден по 30 капки след хранене.
  • Таблетки по 80-100 мг: 3 пъти по 1 таблетка след хранене.

Продължителността на лечението е не по-малко от 6-8 седмици.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *