бутилирана вода
Бутилирана вода или от крана - кой е по-здравословният вариант?

Болести от бутилирана вода – възможно ли е?

Много хора не знаят, че когато се отказват от водопроводната и пият бутилирана вода, на практика се лишават от основен източник на магнезий. Дефицитът на магнезий е причина да се развият болестни състояния, от световъртеж до наченки на остеопороза.

бутилирана вода
Бутилирана вода или от крана – кой е по-здравословният вариант?

Магнезият е сред елементите, изключително важни за поддържането на човешкото здраве, припомнят от medikforum.ru. Дефицитът на магнезий в тялото е проблем, за който не се говори особено активно, но според статистиката лекарите го установяват у всеки десети пациент с различни здравословни проблеми. Дефицитът нерядко се обяснява с прехода към потребление на бутилирана вода – тенденция, насърчена от желанието за по-здравословно утоляване на жаждата. Някои експерти дори са на мнение, че тези цифри са занижени и че дефицитът на магнезий е присъщ на близо 70% от населението на планетата.

Магнезият е абсолютно необходим на организма по много причини. Той е важен за поддържането на нормален сърдечен ритъм, на енергийния баланс, артериалното налягане и здравината на костите. Пиенето на бутилирана вода често е решаващо за състояния на дефицит. Дефицитът на магнезий причинява повишена нервна възбудимост, синдрома на неспокойните крака, различни разстройства на съня, световъртеж и спазми за повръщане, мускулни спазми и слабост, забавен растеж на ноктите и пристъпи на треска.

Много съвременни диети не само ограничават потреблението на магнезий, но дори напълно го изключват. Препоръчителната му дневна доза за възрастен е около 420 мг за мъжете и 320 – за жените. Тази доза трудно се набавя чрез продуктите на съвременното хранене и употребата на бутилирана вода. Преди време магнезият е постъпвал в организма чрез пълнозърнестите продукти, зелените листни зеленчуци, ядките и месото. Съвременните аграрни технологии променят съдържанието на минерали в селскостопанската продукция; съдържанието на магнезий там е силно редуцирано, като в някои случаи то е намалено с 80%.

Дайте мнение и Вие тук!

Начинът, по който човечеството се храни днес, насърчава изхвърлянето на магнезия от организма. Кафето, алкохолът, преработените зърнени храни и захарта принуждават бъбреците активно да измиват организма ни от магнезия. Ние също помагаме в този процес, като избираме да пием бутилирана вода: в нея съдържнието на магнезий е в пъти по-малко в сравнение с водопроводната. За капак – стресът също усилва дефицита на магнезий, тъй като хормоните му адреналин и кортизол опустошават натуралните запаси в тялото. Това е един омагьосан кръг: колкото по-малко е магнезият в организма, толкова по-зле той се справя със стреса и е способен да го преодолее. Ето защо е важно всеки да се погрижи за запасите си от магнезий: защо да не започнем от промяна в навика да пием само бутилирана вода?!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

магнезий

Здравни проблеми при дефицити на магнезий

Какви са ползите? Магнезий на таблетки. Магнезиево олио. Магнезиев гел. Прием. Колко време се пие? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *