адреналин в кръвта

Адреналин: За какво служи той при стрес?

Какво е адреналин в кръвта? За какво говори така нареченият висок или повишен адреналин? Защо той присъства в живота на хората по време на стрес?

Без да смятаме това, че е един от най-активните биологични стимулатори на човешкия организъм (според физиологията), у всеки човек думата «адреналин» се асоциира с остри усещания, страх и риск. Защо това е така?

Физиология. Адреналинът е биологично активно вещество (така нареченият медиатор),

който се «изхвърля» в кръвта в състояние на стрес. А както се има предвид че стресът е обща, неспецифична неврохормонална реакция на организма на всякакви въздействие на екстремални фактори, а такива могат да бъдат физическите влияния (горещина, студ, травма), така и психическите (опасност, конфликт, радост), то тогава ние винаги имаме адреналин в кръвта!

На всяко такова въздействие в организма възникват еднотипни биохимически реакции, които адаптират клетката към новите условия – състояние на стрес.Съвременната наука обяснява всичко от гледна точка биохимия и в това няма нищо удивително.

Адреналинът и неговото влияние върху организма се изучават доста отдавна

и е установено, че «точките на приложение» на адреналина в организма – адреналиновите рецептори – са разположени практически във всички тъкани на организма, и, съответно, реакцията на неговото въздействие е мигновена!

Увеличава се честотата на сърдечните съкращения, свиват се кръвоносните съдове («лицето му се изпълни с кръв»), а във връзка с това се повишава кръвното налягане, адреналинът разширява зеницата («на страха очите са големи»). Ефектът на адреналина е доста непродължителен – само около 5 минути. Това е свързано с неговата активна «преработка» в организма – в отговор на отделянето на адреналина се включват и системите за неговата дезактивация.

Интересно е, че съществува такъв подтип адренорецептори, които водят до разпад на мастна тъкан.

Това е доста особен тип въздействие, който води до физиологическо поддържане на масата на тялото. Именно затова излишно емоционалните хора, като правило, са кльощави.

А намаляването на количеството от тези структури се наблюдава при затлъстяване от различен характер – клетките на организма не получават допълнителен сигнал за разпада на мастна тъкан, а тя само се натрупва. Понастоящем се извършва разработка на различни лекарствени препарати, които биха могли да се прилагат при лечение на затлъстяване.

Предполагаемият механизъм на действие на молекулите на тези лекарства ще бъде следният: веществото ще реагира с адренорецепторите, вследствие на което ще се включва каскада от реакции, водещи до разлагането на мазнините.В медицината адреналинът се прилага основно при провеждане на противошокова терапия за стимулация на основните жизнено важни функции.

«Адреналиновият» бум.

Не е тайна, че отделянето на адреналин при скок с парашут, например, носи такива емоционални усещания, че човек запомня този «изблик» за цял живот. Адреналин в нашия живот носят спортът, активният отдих и такива видове дейности, които предизвикват поддържането на такива нива адреналин, които носят усещането за «полет и борба».

Дайте мнение и Вие тук!

Алпинисти, автомобилни състезатели, екстремни пътешественици, играчи на хазарт – в своя живот тези хора изпитват неведнъж «крайни» състояния, които ги «програмират» за извършване на подобни постъпки.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Според някои автори, всеки човек има своя норма за емоции, така нареченият емоционален пик, чието достигане е необходимо на човека от време на време. При невъзможност за такова действие може да се развие депресия.

Има такова понятие като емоционални наркомани.

По мнение на психиатри, при приблизително 30% от населението, при които прагът на емоционална реакция е много висок, се изисква допълнителен стимул за да достигнат този емоционален изблик, съпроводен с отделяне на адреналин – скок с парашут, висока скорост…

С други думи – риск. На такива хора, като правило, са им непонятни такива състояния като стрес, умора, неудовлетворение от самия себе си, техният жизнен вектор е насочен в друга посока.Между другото, пресметливите и отчаяно стремящи се към успех хора на бизнеса, изпитват адреналинов взрив, дори по-голям от този на алпинистите.

Да вземем журналистите – тяхната работа също не може да се нарече спокойна или умерена. Лекарите-реаниматолози или военните в зоната на бойните действия, ежедневно сблъскващи се със смъртта, също непрекъснато изпитват действието на адреналина. Хората не случайно избират множеството «стресови» професии, възможно е да е и подсъзнателно, но с цел да осигурят на организма постоянно ниво на емоционално насищане.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Едно мнение

  1. Тодор Стамов

    Може ли ”волево,,или медикаментозно да се намали,,изливането,,на адреналин в кръвоносната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *