киста на гърдата
Появата на киста на гърдата представлява сравнително често явление, характерно най-вече за жените в детеродна възраст

Киста на гърдата – причини и лечение

Появата на киста на гърдата представлява сравнително често явление, характерно най-вече за жените в детеродна възраст

Размерите на подобен вид образувания могат да варират от 1 мм в диаметър до няколко сантиметра.

Появяват се в резултат на запушване на каналите на млечните жлези и могат да бъдат единични или повече на брой (т.нар. мастопатия).

Обикновено появата на киста на гърдата не налага някакво специално лечение, тъй като тя постепенно изчезва от само себе си.

Ако обаче образуванията са с по-големи размери и са причина за някакъв дискомфорт, то се извършва пукнция от специалист, чрез която се източва събралата се вътре течност.

Симптомите, които със сигурност са индикатор за наличие на киста на гърдата, са: кръгла или овална бучка с ясни очертания, локализирана най-чести само в едната гърда; болезненост в областта на самата бучка; увеличаване на размерите на бучката и болезнеността няколко дни преди началото на месечния цикъл.

Диагностицирането на състоянието става след преглед при специалист, но за да се каже със сигурност дали действително става въпрос за киста на гърдата, или за по-сериозен проблем, е необходимо да се направят някои допълнителни изследвания.

Към последните се отнасят: изследване с ултразвук (установяващо дали откритата бучка е изпълнена с течност, или е по-плътна, което би означавало, че става въпрос за фиброаденом или злокачествен процес), рентгеново изследване, гинекологичен преглед и биопсия (ако липсва кръв в изтеглената течност, най-вероятно образуванието е киста, но обратното може да е знак за туморен процес).

Дайте мнение и Вие тук!
киста на гърдата
Появата на киста на гърдата представлява сравнително често явление, характерно най-вече за жените в детеродна възраст

Лечението при наличие на киста на гърдата може да включва: нормализиране на хормоналния баланс в организма, пункция или оперативна намеса.

Вижте и ТОВА:

Възпалена киста на гърдата може да се избегне с подходящи грижи

“Демир

За Костадин Стефанов

Името ми е Константин Серафимов и съм част от екипа на Chudesa.net и Lekar.bg. Интригуват ме чудесата, които се случват в този невероятен свят, а здравната тематика ми е слабост.

Прочети още

болки в бъбреците

Болки в бъбреците – защо са и как да ги укротим

Болки в бъбреците – симптоми и лекарства. Болки в бъбреците при бременност Какво ще си …

3 Мнения

  1. Здравейте моиат проблем е че имам на двете гърди откриха ми на дясна гърда четири на лява три и на двете имам секрет във Испания преди две години от една година съм в бг направиха ми само мамография на диск и нищо повече не са ме изследвали повече със болки съм и преди менструация и слет продължават повече от петнадесет дни

  2. Iskaite biopsiq

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.