Зачестяват случаите на невроза при деца. Лечение

Случаите на невроза при децата и детските невротични състояния в наши дни са все по-широко разпространени с тенденция към зачестяване.

Някои деца наистина имат по-чувствителна нервна система, но голяма роля играят повишените изисквания на възрастните при възпитанието и обучението на децата.

Неврозите са функционални нервни заболявания, предизвикани от пренапрежение на силата, равновесието и подвижността на процесите възбуда и задържане. Те могат да станат в резултат на еднократно въздействие от страна на силен психотравмиращ дразнител или в резултат на слаба, но продължителна психотравма.

Факторите, които водят до увреждане на нервната система, идват от околната среда или от организма на детето. Най-податливи на травматизиране са т.нар. невропатни деца -такива, които имат вродена нервност.

Неврозите могат да имат различни прояви в определени периоди от детството. Афективно-респираторните припадъци са характерни за ранната възраст, но се срещат и при 4-5-годишни деца. При силна емоционална възбуда поради незадоволено желание или предизвикана болка детето изпада в силен плач, хвърля се на пода, дишането му спира за няколко секунди, лицето му пребледнява, а може дори да посинее.

В тежките случаи на невроза настъпва краткотрайна загуба на съзнание, рядко и гърч.

Следва дълбоко вдишване и възвръщане на съзнанието. Тези припадъци настъпват винаги след предизвикана болка, неудоволствие или прекъсване на удоволствието (напр. вземане играчката на детето). Случват се само денем и никога по време на сън. Гризането на ноктите се наблюдава предимно в предучилищната и училищна възраст.

Характерно е за припрени и нетърпеливи деца. Скърцането със зъби нощем също е невротична проява, а не признак за наличие на глисти, както често се смята. При липса или недостиг на внимание може да настъпи отклонение в поведението на детето.

Понякога то се изразява в свръхактивност до такава степен, че малкият човек не се задържа на едно място дори за миг – непрекъснато се върти на стола, захвърля една играчка и веднага взима друга, а вниманието му лесно се отвлича.

Дайте мнение и Вие тук!

Страховата невроза може да възникне в ранна, но се наблюдава в предучилищна и дори в училищна възраст. За най-малките е характерен така нареченият „нощен страх“.

Вижте и ТОВА:

“Фигурин

https://www.lekar.bg/2008/06/10/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства при паник атаки, хапчета за страхова невроза. Лечение на паническо разстройство без антидепресанти

Какви лекарства се дават при паник атаки? Кои хапчета за страхова невроза са добри? Какво …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *