Зачестяват случаите на невроза при деца. Лечение

Случаите на невроза при децата и детските невротични състояния в наши дни са все по-широко разпространени с тенденция към зачестяване.

Някои деца наистина имат по-чувствителна нервна система, но голяма роля играят повишените изисквания на възрастните при възпитанието и обучението на децата.

Неврозите са функционални нервни заболявания, предизвикани от пренапрежение на силата, равновесието и подвижността на процесите възбуда и задържане. Те могат да станат в резултат на еднократно въздействие от страна на силен психотравмиращ дразнител или в резултат на слаба, но продължителна психотравма.

Факторите, които водят до увреждане на нервната система, идват от околната среда или от организма на детето. Най-податливи на травматизиране са т.нар. невропатни деца -такива, които имат вродена нервност.

Неврозите могат да имат различни прояви в определени периоди от детството. Афективно-респираторните припадъци са характерни за ранната възраст, но се срещат и при 4-5-годишни деца. При силна емоционална възбуда поради незадоволено желание или предизвикана болка детето изпада в силен плач, хвърля се на пода, дишането му спира за няколко секунди, лицето му пребледнява, а може дори да посинее.

“Фигурин

В тежките случаи на невроза настъпва краткотрайна загуба на съзнание, рядко и гърч.

Следва дълбоко вдишване и възвръщане на съзнанието. Тези припадъци настъпват винаги след предизвикана болка, неудоволствие или прекъсване на удоволствието (напр. вземане играчката на детето). Случват се само денем и никога по време на сън. Гризането на ноктите се наблюдава предимно в предучилищната и училищна възраст.

Характерно е за припрени и нетърпеливи деца. Скърцането със зъби нощем също е невротична проява, а не признак за наличие на глисти, както често се смята. При липса или недостиг на внимание може да настъпи отклонение в поведението на детето.

Понякога то се изразява в свръхактивност до такава степен, че малкият човек не се задържа на едно място дори за миг – непрекъснато се върти на стола, захвърля една играчка и веднага взима друга, а вниманието му лесно се отвлича.

Страховата невроза може да възникне в ранна, но се наблюдава в предучилищна и дори в училищна възраст. За най-малките е характерен така нареченият „нощен страх“.

Вижте и ТОВА:

Симптоми и лечение на страховата невроза

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *