Какво представлява опасната алкохолна цироза?

Опасната алкохолна цироза е резултат от цироза на черния дроб, причинена от продължителна употреба на спиртни напитки

Заболяването се среща най-вече сред мъже над 40-годишна възраст, системно злоупотребяващи с алкохол от десетилетия, но жените също не са предпазени. Подробна статия по въпроса ще намерите на Здраве.ОРГ ТУК: „Компетентно за алкохолната цироза„.

Животозастрашаващата алкохолна цироза се появява в резултат на фиброза, настъпили нарушения в кръвоснабдяването и умиране на чернодробните клетки, опитващи се да възстановят увредената тъкан.

алкохолна цироза

Опасната алкохолна цироза е резултат от цироза на черния дроб, причинена от продължителна употреба на спиртни напитки

Кръвоснабдяването на новообразуваните чернодробни възелчета не е достатъчно и клетките продължават да умират, в резултат на което се увеличава фиброзата (патологичен процес, изразяващ се в повишено разрастване на съединителна тъкан, нарушаваща в крайна сметка структурата на тъканите и органите в тялото), притискаща кръвоносните съдове. В резултат на това черният дроб постепенно се свива и става на възли, регенериралата тъкан спира да функционира нормално заради недоброто кръвоснабдяване, увеличава се натискът на храносмилателния тракт върху кръвоснабдяването, а разширените вени в хранопровода увеличават размера си. Наред с това се наблюдава подуване и на далака, а в коремната кухина започва да се натрупва течност, заради което коремът сериозно се подува. Опасната алкохолна цироза в голям процент от случаите е с летален изход, причинен от: кръвотечение (много често от хранопровода), чернодробен рак или нефункциониране на черния дроб.

“Фигурин

Една от мерките, която може да подобри състоянието на болните от алкохолна цироза, е пълното въздържание от алкохол в по-напредналата фаза на болестта, тъй като неговият прием води до унищожаване на чернодробните клетки. Събирането на течност в коремната кухина се овладява с диуретични хапчета, а кървящите вени – чрез оперативна намеса. Присаждането на черен дроб пък е единствената възможност за дълготрайно излекуване в по-напреднала фаза на заболяването.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *