Хемороиди
Появата на хемороиди става в следствие на увреждане и възпаление на вените в областта на ректума

Д-р Антон Тодоров: Режим на хранене и диета при хемороиди

Важна статия за храненето и диетата при хемороиди, според хирурга колопроктолог д-р Антон Тодоров, специално за Лекар.бг.

Казват, че правилното хранене е от изключителна важност не само за пълноценното функциониране на тялото, но и за ефективно възстановяване след или по време на лечение.

Най-често хранителни програми и диети се препоръчват на пациенти с проблеми на храносмилателната, ендокринната и отделителната система.

Наличието на хемороидална болест е едно от състоянията, които изискват внимателно съблюдаване при приемането на някои определени храни и напитки, тъй като от това до голяма степен зависи развитието на заболяването и засяга болезнена и чувствителна зона.

Като цяло хемороидите се развиват в 4 стадия.

В първия и втория стадии се прилага неоперативно лечение в амбулаторни условия, без престой в болница. Лечението е сравнително по-кратко и по-безболезнено. В третия, макар и по-трудно, миниинвазивното лечение е също възможно, но не винаги успешно. Хирургичната намеса се прилага там, където алтернативата е невъзможна.

Разбира се съществува разнообразие от методи за преборване с хемороидите. Според хирурга колопроктолог д-р Антон Тодоров изкуството в лечението на хемороидите се състои в това, да се намери и приложи умело най-подходящият подход, индивидуален за всеки пациент. Независимо от избора на лечение обаче хранителният режим е задължителен и предполага цялостна промяна на досегашния начин на хранене.

Факт е, че при при състояния, засягащи храносмилателната ситема, много хора се страхуват да поемат каквито и да било храни. Неправилно гладуват, предполагайки, че така ще избегнат честите изхождания, а от там болката и прокървяването.
Това обаче е крайно грешно мислене.

Според лекаря правилното хранене е задължителна предпоставка за оздравяване и той дава безценни съвети:

 • Най-подходящите храни са: овесените ядки, оризът, варивата и други зърнени храни, пълнозърнест хляб, плодовете (ябълки, круши, сини сливи и др.) и зеленчуците (зеле, моркови, цвекло, тиква). Те действат на храносмилателната система като регулират функцията на червата, задържат вода и благоприятстват преминаването на храната.
 • диета при хемороиди
  Наблягайте на плодове и зеленчуци за диета при хемороиди.

  Пиенето на повече течности също е от значение. Добре е да се приемат между 6 и 8 чаши на ден – вода, кафе, чай, плодови сокове, бульони и супи. Да се избягват алкохол, люто и подправки.

 • Създаването на навик за редовно ходене до тоалетна е повече от необходим, за да се нормализира състоянието на пациента. Чаша прясно мляко и лъжица с мед половин час по-рано помагат при изхождането и са благотворни за перисталтиката на червата.

Вижте за явлението хемороиди още и:

 1. www.dr-todorov.com
 2. Д-р Антон Тодоров: Какво трябва да знаем при лечение на хемороиди?
 3. Д-р Антон Тодоров: Хемороиди. Трябва ли да се страхуваме от тях?

–––––––––––
* д-р Антон Тодоров, дм е специалист по коремна и колорекатална хирургия. Преподавател в Медицински Университет – Пловдив. Занимава се с диагностика, оперативно и неоперативно лечение на заболявания на дебелото и правото черво.

Появата на хемороиди става в следствие на увреждане и възпаление на вените в областта на ректума

При хемороиди е важно да се спазва определен хранителен режим и диета, за да не се усложни състоянието.

Появата на хемороиди става в следствие на увреждане и възпаление на вените в областта на ректума
Появата на хемороиди става в следствие на увреждане и възпаление на вените в областта на ректума

Разликата между външни и вътрешни хемороиди

Хемороидите биват вътрешни, разположени в аналния канал и външни, които се напипват като възли около ануса. При наличие на хемороиди е налице сърбеж в областта на ануса, болезнено изхождане, понякога и кървене.

Сами по себе си хемороидите рядко са опасни, но ако не се справим бързо с тях, те започват периодично да причиняват болка и неудобство. При външните хемороиди обикновено се получава възпаление, сърбеж и ерозиране на кожата.

“Фигурин

Вътрешните хемороиди рядко са болезнени, но много често кървят.

Какво се прави при кървящи хемороиди?

Кървене на хемороидите започва при разкъсване на възпалените стени на кръвоносните съдове. При кървящи хемороиди е много важно да не се дразнят допълнително механично кръвоносните съдове, за да могат да зарастват по-бързо. Препоръчват се 2-3 пъти дневно седящи бани с топла вода, които действат успокояващо , а и помагат да се поддържа чиста областта около ануса.

Добре е вместо тоалетна хартия, да се използват мокри кърпички с екстракт от алое вера, лайка или други вещества, действащи успокояващо. Студените компреси облекчават болката, предизвикват свиване на подутите стени и намаляват разкъсванията.Може да се прилага локално третиране с крем или маз, които се предлагат в аптеките. В много случаи добър ефект дава поставянето на свещички в ануса.
Популярни са Цикатридина супозитори, продукт за болезнени и кървящи хемороиди,от изцяло натурални съставки и без неприятни странични ефекти. Действа бързо и ефикасно, включително при напреднали и запуснати случаи.

Прокто-гливенол са друг вид свещички, препоръчван като в случай на външни, така и при вътрешни хемороиди. Може да се използват продължително време, тъй като не съдържат кортикостероиди.

Диета при хемороиди

хемороиди фибри
Хемороидите и запекът най-добре се повлияват от храни с фибри.

Добър помощник в борбата с хемороидите са фибрите. Най-добре е те да се набавят чрез приеманата храна, в краен случай може да се ползват хранителни добавки.

Като се прибави и приемано ежедневно на достатъчно количество течности, се получава ефект на омекотяване на изпражненията, благодарение на което те преминават по-лесно през дебелото черво и не дразнят хемороидите.

Подходящи са богати на фибри храни:

Дайте мнение и Вие тук!
 1. пълнозърнести храни
 2. пресни плодове
 3. фасул
 4. пшеница и овесени трици
 5. броколи

Фибрите допринасят и за намаляване на раздразнението от малките частици изпражнения, които се задържат около кръвоносните съдове.

За да се избегне подуване на корема и увеличаване на отделяните газове, диетата с изобилие на фибри трябва да се провежда, като се започне от по-малко количество и се увеличава постепенно. В диетата може да се включат варени зеленчуци и плодове, кисело мляко, мед. Освен вода, да се приемат много течности като чайове, прясно изцедени плодови сокове, супи и бульони.

Хемороиди при бременност

При бременност вероятността да се появят хемороиди нараства по няколко причини:

 • Намалява приливът на кръв към вените, разположени в таза
 • Стените на вените се отпускат, стават по-меки и се подуват
 • Увеличава се общата циркулация на кръвта на майката и така нараства напрежението върху стените на кръвоносните съдове
хемороиди при раждане
При раждане вследствие на напъните често възникват хемороиди.

При самото раждане може да възникнат хемороиди вследствие на напъните. Рискът се намалява при приемане на много вода, почти 2-2,5 л на ден, плодови и билкови чайове, за да се избегне запека, който е обичаен за бременността.

Необходимо да се избягва дългото стоене и продължителните напъни при ходене в тоалетната.

Помага и приемането на храни с много фибри.

Ето някои неща, които е добре да се избягват, за да не се получават хемороиди :

 • употреба на храни със силни подправки;
 • вдигане на тежко
 •  почесване на сърбящите зони около ануса, което уврежда и отслабва стените на кръвоносните съдове
 •  избягване на продължителното стоене прав, което води оттичането на кръвта в долната част на тялото;
 • липсата на достатъчно движения ежедневно, които да подобряват циркулацията на кръвта;
 • прекомерното тегло.

Как се използва Детралекс

При остри хемороидални кризи се препоръчва Детралекс таблетки, които се приемат по определена схема. Лекарството повишава венозния тонус и устойчивостта на малките кръвоносни съдове.

За какво служи антифлегмин

Популярност е добило лекарството Антифлегмин маз, което по принцип е познато от ветеринарната медицина, главно за лечение на хронични и остри възпаления на вимето при овце, кози, крави и др., но могат да се срещнат много положителни отзиви за неговата употреба при хемороиди, включително и получени по време на бременността и раждането.

Как някои ги лекуват с чесън?

хемороиди чесън
Чесънът има доста благотворно влияние при лечението на хемороиди.

Някои лекуват хемороидите с чесън и твърдят, че резултатите са добри. Най-популярно е използването на сок от чесън. Препоръчва се да се прецеди през марля сокът от две счукани глави стар чесън, който да се смеси с чаена лъжичка сол и да престои в хладилник няколко часа.

мнения, отзиви, коментари, форум

След това сокът се нанася върху хемороидите и за да подейства добре, се намазва отгоре със свинска мас. Това се прилага всяка вечер да изчезване на неприятните симптоми.

При кървящи хемороиди тази рецепта е неприложима. Тогава преди лягане в ануса се поставя цяла добре обелена скилидка чесън, като това се прави в продължение на един месец. Разчита се на способността на чесъна да убива бактериите, да намали възпалението и да окаже укрепващо въздействие на увредените вени.

Какво е Хемороидин ултра?

В аптеките се предлага билков продукт за лекуване на хемороиди Хемороидин ултра, който се прилага както при вътрешни, така и при външни хемороиди. Препаратът подпомага нормалното функциониране на вените на дебелото черво и премахването на възпалението и кървенето на хемороидите. Няма нежелани и странични ефекти.

В него се съдържат билките подъбиче ,синя хвойна, живовлек, водно пипериче, зърнастец, пчелник, гръмотрън, копър, невен, гинко билоба, овчарска торбичка, чувен, цариче, невен, както и растителни фибри инулин.

Заразни ли са хемороидите?

Хемороидите не са заразни, но могат да се появят при близки хора, вследствие на сходен начин на живот и хранене.

хемороиди заразни ли са?
Сходният начин на живот кара близките хора, които имат хемороиди, да си мислят, че те са заразни

Причините за хемороиди все пак са индивидуални и доста разнообразни.

 •  хроничен запек
 • чести диарии
 • при дълго седене, което препятства отичане на венозната кръв, като например при професионалните шофьори и хора работещи изключително в седнало положение в офиса;
 • с напредване на възрастта, поради намаляване еластичността на тъканите;
 • при физически усилия;
 • при бременност и раждане;
 • при неправилно хранене , с много мазна храна, пържени храни, люти и пикантни ястия, с ограничен прием на течности;
 • при хронични чернодробни заболявания.
 • честата употреба на алкохол, тютюнопушенето и газираните напитки, също подпомагат тяхната поява
 • съществува и генетично предразположение към поява на хемороиди, като вродена слабост на съединителната тъкан, плоски стъпала, разширени вени, особено ако са в комбинация.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

бабини рецепти за хемороиди

Естествени лекове за кървящи хемороиди. Бабини рецепти

Кои лекове за кървящи хемороиди са добри? Има ли естествен лек за хемороиди? Бабини рецепти. …

4 Мнения

 1. Станимир

  Здравейте, имам следния проблем. Когато ям пълнозърнест хляб или тестени изделия съдържащи трици, ми се получават фекалии с твърди частици, които ме нараняват до кървене. Ако ям бял хляб, нямам този проблем, но това не е здравословно. Мога ли по някакъв начин да си заздравя кръвоносните съдове на ануса или да си омекотя фекалиите. Какъв съвет бихте дал?
  Поздрави, Станимир!

 2. Здравей Станимир. При мен има същия проблем. Имам вътрешни хемороиди, които много рядко ми кървят. От няколсо дни обаче след дефесация имам кръм по тоалетната хартия. Като се измия няма повече кръв. Ям хляб със семена и считам че точно те раздразват хемороидите и те кървят. Някой може ли да даде съвет?

 3. Не яж въобще хляб

 4. Краси Б

  Не яж хляб а овес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *