Болки в лумбалната област (лумбаго)

Болестта лумбаго може да се дължи на заболяване на: мускулите, гръбначния стълб, гръбначния мозък, радикулити от различен произход, фиброзити и др.

Всъщност става дума за заболяване на мускулатурата, фиброзит или дискова херния в лумбалната област.

Причини за заболяването могат да бъдат травми, тежка физическа работа, статични обременявания, силни и резки движения, деформации на гръбначния стълб, ревматизъм, простуда, инфекциозни заболявания, смущения в обмяната на веществата и др.

Лумбагото може да бъде остро или хронично. То често се съчетава с лумбосакрален радикулит. Острото лумбаго се характеризира със силна болка и ограничение на движенията в лумбалната област.

При него болните обикновено ходят приведени и избягват резките движения.

Внезапно възникващата във връзка с рязко движение силна болка говори за дискова херния.

Хроничното лумбаго се дължи най-често на начални дискови увреждания.

Основните симптоми са умерената болка и тежест в долната част на кръста. Тази болка се усилва след физическо натоварване.

Навеждането, както и изправянето са затруднени. Болката е най-силна сутрин при ставане и се съпровожда с чувство за схващане на гръбначния стълб.

Дайте мнение и Вие тук!

Това състояние се дължи на увреждане на ядрото на диска, което престава да играе ролята на амортисьор.

Лечението включва пълна почивка, приемането на съответни медикаменти (по предписание и под контрол на лекар специалист), физиотерапия.

“Фигурин

При остро лумбаго вследствие на дискова херния добър ефект има екстензията на гръбначния стълб.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Lumbosakralen Radikulit 1

Лумбосакрален радикулит: виновна е поясната дискова херния (ЛЕЧЕНИЕ на ишиас)

Най-честата причина на поясно-кръстцовия лумбосакрален радикулит (ишиас) е поясната дискова херния. Лумбосакралния радикулит (ишиас) е …

3 Мнения

  1. Инжекции мускулно Inzitan всеки ден по 1, 5-6 дни .На мен помогнаха.Поне стана възможно да се изправям от леглото,а после лека -полека отшумяват болките.Не съм престанала да се движа и работя през цялото време.От ибупрофен и диклофенак никакъв ефект .Това като те хване никакво обезболяващо не действа.Много е важно мускулите на таза и гърба да са винаги в добра форма,дори да не ви боли нищо -не изоставяйте упражненията за таза и гръбнака,лекички ,но всекидневни.Простудата също може да ти вгорчи живота за дълго.

  2. Валентин Кирилов

    Най-доброто лекарство за мен, поне за сега, което използвам вече с години това е INZITAN. Препоръчвам го. То е моето спасение.

  3. Валентина

    Моля да ми кажете къде да намеря Инзитан,пак пострадах но съм в ългария
    сесенуждая

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *