Аритмията е първата крачка към инфаркта

Нарушеният сърдечен ритъм, наред с хипертонията, спада към най-разпространените сърдечни заболявания. А знаем, че аритмията често е усложнение на високо кръвно налягане.

Съществуват различни видове аритмия, но кардиолозите ги класифицират в две групи, в зависимост от честотата на сърдечните свивания – тахикардия и брадикардия.

Тахикардията – учестен пулс

Когато сърдечният ритъм е по-бърз от 90 удара в минута, става дума за тахикардия.

Тя от своя страна се дели на следните видове:

Синусова тахикардия

– пулсът е равномерен, но много учестен.

Пароксизмална тахикардия

– внезапно рязко увеличаване на честотата на пулса до 180-240 удара в минута. Пристъпът може да продължи от няколко секунди до няколко дни, започва и завършва внезапно. Сърдечните удари се усещат много силно.

Постоянна тахикардия

– тя продължава повече от 3 месеца.

Мъждукаща аритмия

(мъждукане, или фибрилация в предсърдието). Ритъмът се нарушава в резултат от хаотичното свиване на отделни мускулни влакна в предсърдието с честота 400-600 пъти в минута, но пулсът невинаги се увеличава. Мъждукащата аритмия може да бъде постоянна, а може да бъде и периодична – във вид на пристъпи.

Трептене в предсърдието.

Предсърдието се свива с постоянна честота 220-360 пъти в минута. При това към камерите отива само всеки втори, трети или четвърти импулс (защото е нарушена проводимостта на импулсите). Така се получава несъгласувано свиване и отпускане на частите на сърдечния мускул.

Дайте мнение и Вие тук!

Камерна тахикардия.

Това е тежко нарушение на ритъма. Камерите се свиват 150-200 пъти в минута. При това състояние е много висока вероятността да се премине в опасната за живота фибрилация на америте.

Мъждукане (фибрилация)

и трептене в камерите. Те не се свиват напълно, кръвоснабдяването на жизненоважни органи е нарушено, рискът от спиране на сърцето е висок.

Когато сърдечният ритъм е по-бавен от 60 удара в минута, става дума за брадикардия

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Тя бива:

  • Екстрасистолия – това е един от най-разпространените видове аритмия.
  • Синусова брадикардия -.пулсът е равен, но бавен. Може да се развие при здрави, но добре тренирани хора – спортисти, както и под влиянието на студено време.
  • Синдром на слабост на синусно-предсърдния възел. При това състояние тахикардията периодично се сменя с брадикардия.
  • Блокада на сърцето – пулсът намалява до 20-40 удара в минута.

В тези случаи е наложително да се обърнете към кардиолог и да си направите изследване.

Диагностиката се извършва по следния начин:
  1. прави се електрокардиограма;
  2. непрекъсната денонощна кардиограма;
  3. проби с физическо натоварване. А понякога за уточняване на локализацията на увреждането в миокарда се налага и следхранителна електрокардиограма и кардиостимулация;
  4. ултразвуково изследване на сърцето; катетеризация на сърдечния мускул.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Опасно ли е сърцебиенето

Тахикардия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *